Hoge werkloosheid: Zweden is geen EU-voorbeeldland meer

Screenshot 31

De nieuwe Zweedse minister-president?: de sociaaldemocraat Stefan Löfven

(Vertaling: E.J. Bron)

De Zweden behoren nog steeds tot de rijkste Europeanen. De economische groei wil de laatste tijd echter niet goed vlotten en ook de werkloosheid is relatief hoog. De winnaar van de verkiezingen van afgelopen zondag en vermoedelijk de volgende minister-president van Zweden, de sociaaldemocraat Stefan Löfven, moet de problemen nu aanpakken. Door de goede resultaten van de nationalistische Zweden Democraten wordt de aandacht tevens gevestigd op de immigratie.

Stefan Löfven van de Zweedse sociaaldemocraten wil oriënterende besprekingen starten over de vorming van een regering. De belangrijkste gesprekspartners zullen de Zweedse Groenen en de Zweedse Linksen zijn. De drie linkse partijen hebben na de verkiezingen van afgelopen zondag de tot nu toe regerende burgerlijk-conservatieve coalitie ingehaald. Met 43,7% van de stemmen kunnen ze echter alleen maar een minderheidsregering vormen en zijn ze bij wetsvoorstellen in het parlement aangewezen op de steun van een andere fractie.

Als Löfven minister-president wordt, zal hij zich ook bezig moeten houden met economische problemen. De Zweedse economische groei behoort tot het verleden. In het eerste kwartaal 2014 kromp de economie zelfs licht met 0,1%.

En dat terwijl de Zweedse economie zich na de zware instorting door de financiële en economische crisis zich eerst snel kon herstellen en in 2010 met ongeveer 6,6% toenam. Behulpzaam daarbij was dat Zweden niet tot de eurozone behoort en zijn export goedkoper kon maken door een devaluatie. Zo steeg de euro tussen augustus 2008 en maart 2009 van 9,34 Zweedse Kronen per euro naar 11,69 Zweedse Kronen per euro. Ook van 2011 tot 2013 lag de Zweedse groei steeds boven het EU-gemiddelde en was in totaal ook hoger dan in Duitsland. Bovendien bezit Zweden constant hoge overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans.

Zo behoren de Zweden nog steeds tot de rijkste Europeanen. Het bnp per hoofd van de bevolking bedroeg in 2013 € 43.800,- Dat was na Luxemburg en Denemarken de 3e plaats in de EU en aanzienlijk meer dan in Duitsland, dat een bnp van € 33.300,- per hoofd van de bevolking had. Als je echter rekening houdt met het hoge prijsniveau in Zweden, dan verdwijnt het verschil met Duitsland tot op enkele honderden euro´s.

Niet echt bevredigend is de ontwikkeling van de werkloosheid in Zweden. In augustus waren er 388.000 mensen werkloos. Dat waren er bijna net zoveel als in augustus van het crisisjaar 2009. De lange tijd goede economische ontwikkeling had dus nauwelijks invloed op de arbeidsmarkt.

Dat is ook te koppelen aan het werkloosheidscijfer. Dat lag in augustus bij 7,4% en daarmee ongeveer net zo hoog als in augustus van de beide voorgaande jaren. In de EU-vergelijking staat Zweden slechts op de 11e plaats. En ook al is de werkloosheid lang niet zo hoog als in Zuid-Europa, dan is zij vermoedelijk mede een reden geweest voor het feit dat de zittende regering niet werd herkozen. Menig Zweed vraagt zich af hoe het wordt als de vette jaren voorbij zijn.

Eén probleem van veel Europese landen kennen de Zweden echter niet. Met 1,9 geboorten per vrouw tonen de Zweden zich relatief kindvriendelijk. Het geboortecijfer volstaat om de bevolking ook zonder immigratie licht te laten toenemen. Desondanks is er sprake van immigratie en deze bereikte in 2013 zelfs een nieuwe hoogste stand. Het immigratiesaldo (immigratie minus emigratie) bedroeg 66.000 personen. Als je dat procentueel op de bevolking omrekent, is dat 0,7%. Dat is meer dan in Duitsland.

In Zweden is een liberale immigratiepolitiek echter traditie. Je moet teruggaan tot het jaar 2001om een jaar te vinden, waarin het immigratiesaldo in Zweden lager was dan in Duitsland. En ook de sociaaldemocraat Löfven zal hier vermoedelijk geen verandering in (willen) brengen.

Dat de immigratie echter tot problemen leidt, tonen de uitbarstingen van geweld door jonge immigranten het afgelopen jaar in de regio Stockholm. En het zeer goede resultaat van de nationalistische Zweden Democraten bij de verkiezingen van afgelopen zondag maakt duidelijk dat steeds meer Zweden zich zorgen maken over de immigratie.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Zweden. Bookmark de permalink .

8 reacties op Hoge werkloosheid: Zweden is geen EU-voorbeeldland meer

 1. Vederso zegt:

  Zeer veel informatie, heel goed.

  Like

 2. jantjeuitnl zegt:

  Zweden is reddeloos verloren. Door de ongebreidelde import krijgt links steeds meer stemmen. Dan is de ondergang niet meer te stoppen.
  Je ziet het overal in Europa maar ook in de VS.

  Like

 3. Sjaak zegt:

  Die vond ik goed !

  Like

 4. luckybee zegt:

  De plannen van de Satan is altijd van korte duur.

  Like

 5. Tom Hendrix. zegt:

  Dankzij de socialisten gaat Zweden naar de verdommenis!

  Like

 6. wouteenhoorn zegt:

  Er was nog een partij die voor haar doen grote winst maakte. Maar daar zwijgt iedereen over. Waarom?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s