Onafhankelijk Schotland is slecht nieuws voor Brussel

Screenshot 59

(Door: Joost Niemöller)

De peilingen gaan op en neer maar de marges zijn klein, en meestal is bij een referendum de uitslag sowieso niet te voorspellen. Het is dus heel goed mogelijk dat de Schotten ervoor kiezen om onafhankelijk te zijn.  In interviews zag ik langskomen dat veel Schotten de regering van Groot Brittannië te rechts vinden. Ze voelen zich niet meer vertegenwoordigd. Zelf zouden de Schotten ook minder eurosceptisch zijn dan de Engelsen. Enfin, ik heb daar geen wetenschappelijke onderbouwing voor gevonden, maar het is wel opmerkelijk, want een onafhankelijkheidsstreven gaat meestal toch in de richting van… onafhankelijkheid.

Lees verder>>>
(h/t Wachteres)
Joost Niemöller

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Groot-Brittannië, Schotland. Bookmark de permalink .

18 reacties op Onafhankelijk Schotland is slecht nieuws voor Brussel

 1. Cathja zegt:

  Ik betwijfel het of Schotland onafhankelijk zal worden. Ik heb zo’n idee dat degenen die het nog niet weten meer zullen neigen naar geen onafhankelijkheid, want de ‘dreigementen’ die zo links en rechts worden gehoord (ook vanuit Brussel) zouden de twijfelaars nog wel eens kunnen doen besluiten om liever maar het zekere voor het onzekere te nemen.
  Maar stel je voor dat Schotland zich wél afsplitst, dan valt er de komende tijd heel wat te discussiëren! En hoe zullen de Schotten zich voelen als bijna 50/50 wordt gestemd? Bijna de helft van het land wil iets wat de rest niet wil.
  Lijkt me lastig.

  Like

 2. Wachteres zegt:

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2054283/2014/09/18/Schotland-beslist-de-4-dingen-die-je-moet-weten-om-dit-historische-refendum-te-begrijpen.dhtml

  “Schotland beslist: de 4 dingen die je moet weten om dit historische refendum te begrijpen” :

  Vandaag is D-day voor Schotland. De Schotten kunnen in een referendum ja of neen antwoorden op de vraag of ze na 307 jaar het Verenigd Koninkrijk willen verlaten. De stembusgang zorgt voor paniek in Londen en bezorgde gezichten in Europa. Maar de Schotten winnen sowieso. Want ook bij een ‘nay’ is hen meer autonomie en macht beloofd.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Wat zou het een bak zijn als Schotland onafhankelijk wordt maar IN de EU blijft.
  Engeland houdt later een referendum en gaat UIT de EU

  Like

 4. Sjaak zegt:

  FUCK THE EU !
  Hopelijk vallen ze allemaal na eenander wie dominostenen om !

  Like

 5. Jan zegt:

  Schotten begonnen met stemmen

  De inwoners van Schotland zijn donderdag gaan stemmen in de meer dan 2600 Schotse stembureaus. Op sommige plaatsen stonden al kiezers te wachten voordat de bureaus om 08.00 uur onze tijd open gingen. Bij de voorbereidingen van het referendum heeft 97 van de 4,2 miljoen stemgerechtigden zich als kiezer laten registreren. Dat enthousiasme wijst op een erg hoge opkomst.

  Vrijwel iedereen die er woont en ouder is dan 15 jaar kan tot 23.00 uur onze tijd stemmen. Je hoeft geen Schot te zijn. Iedereen uit het Verenigd Koninkrijk, de EU of de Commonwealth (Gemenebest) kan stemmen, mits ze zich van tevoren hebben geregistreerd. Maar liefst 97 procent van de stemgerechtigde Schotten heeft dat gedaan en de opkomst zal dan ook ongekend hoog zijn.
  http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/schotten_begonnen_met_stemmen_1_855446

  Like

 6. vanhetgoor zegt:

  Als Friesland olie onder de grond had gehad, dan was er reeds lang een onafhankelijkheidsbeweging opgestaan. Meestal als een regio of een gewest onafhankelijkheid wil dan zijn er zaken op de achtergrond waar het gewone volk niets van weet. Dan zijn er bodemschatten of andere rijkdommen. Steeds als er een revolutie komt zijn er groepjes investeerders die de macht ruiken en een deel van de koek willen hebben. Schotland heeft wel olie, de vraag is alleen of er ook zoals gebruikelijk een kleine groep mensen is die de macht zal grijpen om er met de buit vandoor te gaan. Omdat Schotland al meer dan honderden jaren een eigen parlement heeft is er geen kans dat een kleine groep ook echt de macht zal verwerven. Ergens zal dus wel iets zijn wat wij niet weten. Dat de aardolie-voorraad nòg groter is dan werd aangenomen, mogelijk is het anders om, dat de kosten om Engeland binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven financieren te groot zijn, en dat Schotland beter af is zonder die teek op de rug. Een zelfde situatie kan zich ook voordoen bij Nederland in/bij de EU, dat als de kosten hoger worden dan de baten, dat dan een uittreden goedkoper is.

  Like

  • Vederso zegt:

   Onderschat het nationalisme van de Schotten niet. De vraag is of olie hier een belangrijke rol speelt in de overwegingen van de Schotse kiezer. Ik vermoed haast van niet.

   Like

 7. bobzelf zegt:

  Wat dan inhoudt , als de schotten er uit gaan !
  dat
  Ukip in Engeland nog meer zetels krijgt !

  aangezien in Schotland Nigel Farage haast geen stemmen kreeg !!

  dus wordt het percentage Ukip stemmers nog groter !!

  op naar het Engelse referendum ,

  De nederlandse regering heeft zijn ziel al helemaal aan brussel verkocht !!

  Dus waar gaat de ineen storting beginnen ?? frankrijk , Engeland , ???

  gr. bob

  Like

  • Willie zegt:

   Bob , de meeste Schotten zijn tegenwoordig VOOR de multicul , dus er zijn al berichten gelaten dat ze de deuren wagenwijd gaan openstellen voor die ”verrijkende” soort
   Dus wie is er oliedom dan ??? Juist !!!

   Like

 8. Het schijnt dat een te groot deel van de Schotse vrouwen niet op eigen benen durft te staan en onder de Engelse overheersing wil blijven leven en tegen onafhankelijkheid en vrijheid gaat stemmen. Dubieus natuurlijk. Schotse onafhankelijkheid juich ik toe. Hoog tijd dat Nederland zich ontworstelt aan de Brusselse en Haagse overheersing.

  Like

 9. Republikein zegt:

  Spring in het gat!

  Like

 10. T hey can join EFTA with N orway, Iceland and Swiss…. more on http://www.efta.int

  Like

 11. Ik hoop op een domino-effect,totdat dat hele zooitje in Brussel instort!

  Like

 12. Jelle R zegt:

  Blijf gewoon uit de EU en doe zoals Noorwegen, het zijn trouwens bijna identieke landen. Evenveel inwoners en beiden olie uit de Noordzee. Je zult de Schotse economie nogal zien gaan als ze wijs kiezen om zich niet aan te sluiten bij de EU. Hopelijk kiest ook Catalonië voor onafhankelijkheid in november en misschien, heel misschien worden ze hier in Vlaanderen ook wakker om eens en voor altijd de Waalse parasieten buiten te gooien. Ik kijk er al naar uit!

  Like

  • Republikein zegt:

   Ja, gebeurt niet Jelle!

   Like

  • Willie zegt:

   Nog iemand die hier niet door heeft dat in ruil voor hun zg onafhankelijkheid, ze daar, alle 2 genoemden, een moslim conclave gaan worden
   Catalonie stikt van de fanatieke moslims, Schotland belooft zn deuren wagenwijd open te stellen voor deze soort ,en dan vinden jullie dat blijkbaar goed ???? Dementiae Precox waarschijnlijk ??Of gewoon zo dom ??

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s