Schotland: Een eerste opstand tegen het centralisme in Europa

Screenshot 17

Voor de Britse minister-president David Cameron beginnen met het nipte resultaat in Schotland de problemen nu pas echt: hij moet leveren wat hij nooit leveren kan. De Britten zouden bij het EU-referendum wraak kunnen nemen

(Vertaling: E.J. Bron)

Het referendum betreffende de Schotse onafhankelijkheid zal de EU veranderen: de grote verkiezingsdeelname is een machtig signaal dat de burgers actief worden als het om alles gaat. Het aantal tegenstanders van de unie is binnen enkele jaren van 30% naar bijna 45% gestegen. De angstcampagne van de politieke en economische elites heeft nog slechts met pijn en moeite gefunctioneerd. Het centralisme in Europa blaast een koude wind in het gezicht.

De Schotse minister-president Alex Salmond heeft weliswaar het grootste doel – namelijk de uittreding van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk -, maar het referendum markeert desondanks een ommekeer voor de politiek in Europa.  

De hoge verkiezingsdeelname van 85% spreekt al diegenen tegen die de burgers beschuldigen van “politieke lusteloosheid”. Want als het echt om iets gaat, maken de burgers gebruik van hun stemrecht. Ter vergelijking: bij de EU-stemmingen in Oostenrijk, Finland en Zweden was de verkiezingsopkomst net zo hoog – bij die in Noorwegen zelfs nog hoger: De Noren hadden tegen de EU-toetreding gestemd.

Dat zou al een reden tot nadenken moeten zijn voor al die politieke elites, die zoals Angela Merkel de vorige verkiezingszondag in de deelstaten Brandenburg en Thüringen een bevestiging van hun wijze van regeren hadden genoemd. In beide deelstaten was slechts 50% van de kiezers naar de stembureaus gekomen. Dat kun je alleen maar als “succes” beschouwen wanneer de apathie van de burgers het uitgesproken politieke doel is.

De hoge verkiezingsdeelname geeft de tegenstanders van een unie met Groot-Brittannië meer gewicht. Het is Alex Salmond gelukt om het aantal unie-tegenstanders van enkele jaren geleden 30% te verhogen naar 44,7%. Dat is een dramatische versterking van het kamp van diegenen, die het Londense centralisme afwijzen en terecht van mening zijn dat democratie en economie ook in kleinere eenheden kan functioneren.

In werkelijkheid luidt de boodschap namelijk dat Schotland gespleten is over de centrale vraag van zijn democratische rechten – dat echter het aantal toeneemt van diegenen die hun lot in eigen handen willen nemen. Zo´n constellatie is voor iedere politiek establishment zeer gevaarlijk. De hartstocht waarmee de voorstanders voor onafhankelijkheid gevochten hebben, zal veranderen in een blijvende energie: de ondersteuners van Alex Salmond zullen aandringen op hervormingen, die aan de Schotten een democratische minimale standaard brengen – zoals het recht op medewerking bij belangrijke politieke beslissingen op parlementair niveau.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de elites in Londen de op de dag na de verkiezingen door David Cameron gedane beloften daadwerkelijk zullen inlossen: Het politieke establishment van Westminster leeft – net zoals dat in Brussel, Parijs of Berlijn – in een luchtbel en is bovendien uitgehold door corruptie en wanbeleid, zoals de onthullingen de afgelopen jaren hebben laten zien.

De loze beloftes, die Londen nu in zijn eerste opluchting neerbuigend naar het noorden zal uitspreken, komen overeen met de enorme dreigingen die dit establishment had gebruikt om de burgers voor de gevolgen van een afsplitsing te waarschuwen: de City, economen, de regering en ook de in Groot-Brittannië steeds meer in diskrediet geraakte publiekrechtelijke media hebben met een enorme angstcampagne geprobeerd de Schotten de Apocalyps voor ogen te houden als gevolg van een uittreding. Een op de twee Schotten heeft zich door deze propagandastroom niet laten beïnvloeden.

Het aanwakkeren van de angst en de loze beloftes zullen David Cameron noodlottig worden: Een echte hervorming zal mislukken aan interne ruzies. Daarvan zal de beweging van Alex Salmond – met of zonder hem – bij de volgende verkiezingen profiteren. Een tweede referendum is dan heel goed denkbaar.

Het uiteenvallen van de unie wordt echter bespoedigd, omdat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de economische situatie van de Schotten beter zal worden. Het land is industrieel zwak, de werkloosheid is groot, de sociale kloof diep. Ook in Groot-Brittannië wordt er minder in het parlement dan in de financiële industrie politiek beslist: ze is de enige branche, waarom Londen nog een wereldrol speelt. Ze houdt traditioneel weinig rekening met de gevoeligheden van arbeiders en alleen opvoedende moeders of vaders. De gave wereld, die Cameron en alle partijen aan de burgers heeft beloofd, zal er niet komen – met of zonder unie. Dat zullen de Schotten over enkele jaren vaststellen. Diegenen, die zich donderdag nog hebben laten imponeren door de angstmachine, zullen zich afkeren. De kleine meerderheid kan ieder moment omvallen.

Ook voor de EU kan dit een probleem worden: De Britten kunnen zich bij een referendum over het verblijf van Groot-Brittannië in de Europese Unie wreken dat de regering hen constant bang maakt met de “alternatiefloosheid” en dat tegelijkertijd de economische situatie van het individu steeds nijpender wordt.

Dan kan de gebalde vuist in de zak zich ontspannen en de hand leiden tot een krachtig “Nee” in de stembureaus. Dit “Nee” zal niet alleen Brussel bedoelen, maar alle politieke systemen die vergeten zijn wie zij eigenlijk moeten dienen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Groot-Brittannië, Schotland, soevereiniteit, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

7 reacties op Schotland: Een eerste opstand tegen het centralisme in Europa

 1. rs zegt:

  Gesjoemel met stemmen in Schotland ?
  YES of NO:
  http://www.youtube.com/watch?v=kUR-HgAtwtg#t=80

  Like

 2. peterselie1 zegt:

  Goed geënsceneerd, maar net niet goed genoeg.
  Soms moet je er bijna om lachen en wanneer het niet zo triest was zouden we dat waarschijnlijk ook doen. Het hele ebola-circus is gecreëerd om ons massaal in angst op de kast te jagen, zodat we ons sidderend laten leiden door de corrupte bende van de VS. Immers, de EU-landen en onze politieke marionetten in Den Haag marcheren nog altijd braaf achter deze Amerikaanse ‘warmongers’ aan.
  Heb je onderstaande video al gezien? Het is een lachwekkend spektakel, vooral als je over enige medische kennis beschikt of meer weet van de strikte protocollen bij besmettelijke ziektes als Ebola. Wat je hier ziet is een poppenkast welke getooid is met wel een heel vals vlaggetje.
  De redactie van Gewoon-nieuws heeft deze video zonder verdere toelichting voorgelegd aan een medisch deskundige en er werd duidelijk gesteld dat deze vertoning onmogelijk écht kan zijn. Maar ook wanneer je zelf goed kijkt kom je tot deze conclusie.
  Een ebola-patiënt komt per vliegtuig aan in Spanje. Er staat een heel team klaar in oranje pakken, terwijl een team in witte beschermende pakken hen beneden opwacht om deze in de ambulance te schuiven. >>>
  http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/09/en-de-ebola-soap-gaat-verder/

  Like

 3. rs zegt:

  Zie ik het nou goed, dat er niemand in dat “gebouw “op die brancard ligt ?????

  Of is/was dit een “oefening “?????

  Like

 4. Volgens mij hebben alle dreigementen naar de Schotten toe,de doorslag gegeven!Net als bij ons;wel of geen Eu/euro:meer dan 60%=nee.Toch werd het ja!De andere 40% liep het dun door de broek:het licht zou immers uit gaan???En zo zijn de Schotten ook bedreigd!

  Like

 5. bigljohn zegt:

  Kans verkeken voor de Schotten om verder te gaan als zelfstandige natie sinds ruim 300 jaar. Stemmenfraude, bangmakerij door Engeland ? We zullen het nooit te weten komen ! Over een tijdje hetzelfde ritueel als Engeland zich moet uitspreken voor een voor of tegen de E.U. ? Voornoemde smeerlapperij zou er wel eens voor kunnen zorgen dat Engeland zogenaamd gaat kiezen VOOR de E.U. !

  Like

 6. roeldupree zegt:

  Mooi artikel waarin duidelijk de reden wordt omschreven waarom met name onze pro EU politici zo bang zijn voor de mening van het volk.

  Like

 7. ron soeverein mens zegt:

  Helaas, ik had de Schotten hoger ingeschat. Zeker gezien hun eeuwen lange strijd voor onafhankelijkheid tegen Engeland. Dit is en was een gemiste kans die ze nooit meer krijgen. Men heeft zich weer door bangmakerij en intriges zelf genaaid. Ze hadden een voorbeeld kunnen worden voor andere EU landen om te laten zien dat je als eigen Souverein land verder kunt zonder de EU, kijk ook nog maar eens naar IJsland een Scandinavie waar de bevolking een dikke vinger opsteekt naar Brussel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s