VIDEO: Leonard Cohen vandaag 80 jaar!

Screenshot 37

 

Geplaatst door:
E.J. Bron
(h/t J.G.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

21 reacties op VIDEO: Leonard Cohen vandaag 80 jaar!

 1. BertG. zegt:

  Een leuk stukje muziek. Vooral de gitarist met een 12 snarige gitaar. De onderste 2 snaren (bij de normale snaren die erop zitten) zijn hetzelfde, de rest (de 1ste 4 ) 5 halve tonen hoger dan de standaard toon. Levert altijd een goed geluid/toon op.
  De man is verder oud geworden, maar leuk dat ie nog even wou optreden.
  Jammer dat het geluid slecht was.

  Like

  • Frans Brassens zegt:

   Ik denk dat je je een beetje vergist met de stemming van een 12-snarige gitaar BertG.

   Van de zes dubbele snaren zijn zijn de ‘onderste’ paren (de dunste), E en B, inderdaad beide dezelfde en ze worden normaliter gestemd zoals bij de 6-snarige gitaar.
   Maar wat betreft de andere snaren (nu van ‘bovenaf’ gezien) E,A,D en G, die bestaan elk uit een dikkere en een dunnere snaar gestemd met een verschil van een octaaf. Zéker geen ‘halve tonen hoger’, dat zou een merkwaardig geluid geven.

   Omdat de hals van een 12-snaar erg veel druk (trekkracht) ondervindt stemt men hem (als totaal) wel eens wat lager dan een 6-snaar om de druk te verminderen.
   Voor de bespeler wijzigen dan in dat geval uiteraard -als hij met andere gitaristen meespeelt- de vingerposities op de hals. Of men gebruikt in voorkomende gevallen een capodaster (verplaatsbaar klemmechanisme op de hals waardoor de snaren dan weer hoger klinken).

   Van de zes snarenparen wordt soms één van de twee een (echt héél klein) beetje anders gestemd. Je krijgt dan een specifiek geluid dat voller klinkt, typisch voor de 12-snarige.

   Ik heb hier overigens een 12-snarige Dayon staan naast een 6-snarige Yamaki. Helaas hebben mijn al wat oudere vingers de ‘reach’ niet meer voor prestigieuze akkoorden en laat de snelheid van solowerk zéér te wensen over….Sic transit gloria.

   Like

   • BertG. zegt:

    Je hebt helemaal gelijk. Zeer slordig foutje van mij. (Hoe krijg ik ’t voor elkaar)
    Ik heb er ook 1 hangen. Een EKO Ranger 12

    Like

   • BertG. zegt:

    En dan te bedenken dat ik ze zelf repareer/afstel.
    Soms loopt het een beetje door elkaar heen al die diverse stemmingen in me boven kamer. Drop C, Drop D, open G, open D, enz…..
    En dat allemaal dwars door elkaar heen de hele dag door.

    Like

 2. Hijfoezer zegt:

  Cohen is toch wel de vervelendste neuzelaar aller tijden die ooit een zangcarrière begonnen is. Dat hij daarmee populair geworden is. Canada moet echt een strontvervelend land zijn.

  Like

 3. dgneree zegt:

  Hartelijk gefeliciteerd. Een groot dichter en musicus.
  En altijd zijn integriteit behouden.

  Like

 4. Avidia zegt:

  Ik ben al vanaf dag een dat hij bekend werd een groot fan van hem, heb al het werk dat hij gemaakt heeft in de kast staan. Ben ook naar concerten geweest.

  Like

 5. maria02 zegt:

  Prachtig! ! Een favoriet van mij…..de kinderen kunnen hem echter niet waarderen, de nog thuis-wonende jongste vlucht gillend naar de veiligheid van eigen kamer als Ik zelfs “durf” Een Leonard cd uit de kast te halen !

  Hmmm….er zijn tijden dat dit wel erg handig kan zijn….
  😊

  Like

 6. Frans Brassens zegt:

  Op 2 oktober 1974 (!) woonde ik met een vriendin een concert bij van Leonard Cohen, in een zaaltje van de Jaap Edenhal in Amsterdam. Heel intiem, gezeten op losse stoelen. Het leek of je bij vrienden in de kamer was. En zo gedroeg Cohen zich dan ook. Heel informeel, gezellig bijna.
  Ik herinner mij dat hij van een gitaar die hij bespeelde met een afkeurende blik tegen ons (het publiek) zei: ‘This guitar won’t sing!’, waarop hij een andere pakte. Dat soort kleine dingen blijft je dan bij. Inmiddels 40 jaar lang…..
  Cohens teksten zijn bijzonder. Vaak teksten met een boodschap. Cryptisch soms, maar nooit onuitrafelbaar. Zijn muziek valt uniek te noemen.
  Niet iedereen houdt er van. Je moet een bepaalde ‘state of mind’ hebben die niet iedereen bezit.
  Er zijn mensen die hem ‘saai’ vinden, maar dat is hij zeer zeker niet.

  Like

 7. joopklepzeiker zegt:

  Leonard Cohen – Anthem (with lyrics)

  There is a crack in everything , that how the light comes in .

  Like

 8. Avidia zegt:

  Zo geweldig!!!!

  Like

 9. Avidia zegt:

  Lieve Frans, wat je zegt is ECHT, hij is mijn favoriet vanaf mijn jeugd, ik werd gegrepen, heb alles van hem opgeslagen, ben naar concerten geweest, heb gejuicht en gejankt en mijn handen kapot geklapt om zoveel menselijkheid en gevoeligheid, hij is mijn grootste favoriet, er is niemand die aan hem kan tippen, er komt nooit meer iemand meer. Sla alles van hem op en geniet Frans, dit is eenmalig, onze Leonard is eenmalig!!!!!!

  Like

 10. Avidia zegt:

  Frans Brassens zegt:
  22 september 2014 om 10:04

  Frans, daar was ik ook bij met mijn zus, en wij beiden hadden al cd’s van hem, dus we gingen er heen en genoten van hem, en werden meteen fan voor het leven. Leonard Cohen voor het leven :-} I love Cohen!!!!

  Like

  • Frans Brassens zegt:

   Ik denk dat jij en je zus Leonards muziek uit die tijd net als ik op vinyl hadden. In ’74 waren er nog geen CD’s (tachtiger jaren pas). Verder onbelangrijk natuurlijk. Interessanter is dat jullie destijds óók in de Jaap Eden waren. We moeten elkaar misschien wel gezien hebben, want het was geen groot publiek dat in dat zaaltje paste. Hadden jullie óók die ervaring van intimiteit en ‘huiskamergevoel? Wij zaten overigens op de voorste rij en Cohen en zijn mede muzikanten speelden zo ongeveer voor onze neuzen, zónder (of wellicht op een maximaal pallet-hoog) podium. Misschien dat ook dat een factor was in mijn beleving.

   Wel bijzonder: Herenigd als Cohen-fans na (op 2 oktober) veertig jaar! 😉

   Like

 11. Jan zegt:

  Zanger Leonard Cohen overleden


  ..
  Cohen was niet alleen een zanger en tekstschrijver maar ook dichter. ‘We melden met diep verdriet dat de legendarische dichter, liedjesschrijver en kunstenaar Leonard Cohen is overleden’, aldus de Facebook-post. De familie vraagt om privacy.
  ..
  http://www.ad.nl/muziek/zanger-leonard-cohen-overleden~a092ddca/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s