Canada: Zuid-Afrikanen vragen asiel aan, omdat ze blank zijn

Screenshot 1

Naira Nel heeft samen met haar man en hun kinderen asiel aangevraagd in Canada

(Vertaling: E.J. Bron)

Een blank echtpaar is zó bang in zijn thuisland Zuid-Afrika i.v.m. zijn huidskleur, dat het in Canada asiel aanvroeg. De rechter beschouwt de vrees als gegrond. Weliswaar werden Charl en Naira Nel nooit geïntimideerd of aangevallen in Zuid-Afrika, desondanks is het blanke echtpaar steeds banger in zijn thuisland – zozeer, dat het asiel aanvroeg voor zichzelf en zijn kinderen in Canada. Een Canadees gerechtshof gaf nu groen licht aan de autoriteiten om de asielaanvraag te verifiëren.

Als reden noemde het gezin de toenemende hetze die blanken in Zuid-Afrika beleven. In hun thuisland, waar het gezin in 2010 weg vluchtte, zou het bedreigd worden door verkrachting en genocide.

“Schiet de Boeren dood”

De Canadese rechter beschouwt de vrees als gegrond en haalde twee gevallen uit de afgelopen jaren aan: tijdens een conferentie van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij, African National Congress (ANC), had president Jacob Zuma een lied uit de tijd van de gewapende anti-Apartheid strijd gezongen en daarbij het refrein “Shoot the Boer” (“Schiet de Boeren dood”) aangeheven. Kort daarna had Julius Malema, de toenmalige leider van de ANC-jeugdafdeling, het lied opnieuw gezongen en werd hiervoor door een Zuid-Afrikaanse rechtbank wegens “hatespeech” voor veroordeeld.

Ondertussen richtte Malema zijn eigen partij op, de Economic Freedom Fighters (EFF). In mei lukte het deze nieuwe links-radicale partij de op twee na sterkste in het parlement te worden. Als het aan de EFF ligt, moeten banken, mijnen en grond zonder schadevergoeding aan de eigenaren genationaliseerd te worden. Het regerende ANC had zich altijd sterk gemaakt voor een vreedzame herverdeling, maar tot op de dag van vandaag, 20 jaar na het einde van de rassenscheiding, blijft het grootste deel van de economie in blanke handen. In het gerenommeerde Zuid-Afrikaanse weekblad “Mail and Guardian” waarschuwde de EFF eens temeer blanke landbezitters: “De eigendomsoorkonden, die u in handen heeft, werden uitgevaardigd door dieven. Ze hebben eigendom verkocht dat niet van henzelf is.”

Blanke boeren worden verdreven

In het naburige Zimbabwe is de droom van de EFF al realiteit geworden. Hier regeert sinds 1980 Robert Mugabe, die minstens de helft van de grote bedrijven onder de zwarte meerderheid wil verdelen. Vanaf het jaar 2000 maakte de despoot internationaal furore, toen zijn beulen de boerderijen van Europese nakomelingen bezetten en hen verdreven. Van de 270.000 blanke boeren in het jaar 1980 zijn er nog slechts 30.000 over.

Mugabe wil de rijkdom van de “Europeanen” aan “Afrikanen” overdragen, hoewel veel van de Europese nakomelingen al in de achtste generatie op het continent wonen. “Mijn ouders noemen zichzelf Europeanen. Ikzelf ben een blanke Afrikaanse”, zegt Jayne Cunningham.

Gezin trok in de jaren-70 naar Zuid-Afrika

De arts uit Kaapstad groeide op in Zimbabwe, waar haar ouders werkten voor een mijnbouwbedrijf. In de jaren-70 trok het gezin naar Zuid-Afrika. Cunningham bezoekt vaak haar familieleden in Groot-Brittannië. Ze bezit een Zuid-Afrikaans en Brits paspoort. Maar daarmee is ze een van de weinige van de 4,5 miljoen blanke Zuid-Afrikanen die tot op de dag van vandaag naar haar land van herkomst terugkeren.

Vooral de Boeren, nakomelingen van Nederlanders, Hugenoten en Duitsers, die in de 17e eeuw naar de Kaap kwamen, ontwikkelden hun eigen cultuur en verloren het contact tot hun Europese thuisland. Ze noemen zich nu blanke Zuid-Afrikanen, blanke Zimbabwezen, of blanke Namibiërs. Volgens de “Times” is de zaak van de familie Nel niet de eerste waarbij blanke Zuid-Afrikanen een asielaanvraag in het buitenland indienen. Zes jaar geleden al wilde de Zuid-Afrikaan Brandon Huntley vluchteling in Canada worden, maar toen werd zijn verzoek afgewezen door een rechtbank. Sinds 2006 hebben in totaal 151 Zuid-Afrikanen een asielaanvraag ingediend. Van deze werden 23 goedgekeurd.

Bron:
www.20min.ch

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Canada, discriminatie, Genocide, Racisme, Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

13 reacties op Canada: Zuid-Afrikanen vragen asiel aan, omdat ze blank zijn

 1. Furry zegt:

  Zuid Afrika is het voorland van wat er met de blanken hier in Europa gaat gebeuren. Wij hebben niet als Israel een thuisland om naar terug te keren. Ons thuisland is niet een verkocht maar weggegeven. Ons huis is uitgeleefd, de ratten lopen overal en de vuilnis stapelt zich op in de straten.

  Wij kunnen niet immigreren want overal worden de blanken de minderheid in hun landen. Overal komen ze afrikanen en aziaten en moslims tegen in Westerse landen.

  Like

 2. GT zegt:

  Ik denk dat je dit zeer serieus moet nemen, want dit zal ook in Europa gebeuren en Nederland eerdaags komt deze emigratie ( elders asiel) aanvragen opgang.

  Like

 3. Kraftavilqa zegt:

  Tsja, wie kan nu nog beweren dat racisme een exclusief blanke aandoening is. “De eigendomsoorkonden, die u in handen heeft, werden uitgevaardigd door dieven. Ze hebben eigendom verkocht dat niet van henzelf is.” Onwaar, ZA is door Europeanen blanken dus tot bloei gebracht en toen wilden de nikkertjes wel komen om te profiteren, ongeveer zoals arabieren naar Israel dromden nadat de Joden er wat van gemaakt hadden.En dan maar klagen als de productieven de vruchten van hun arbeid niet zomaar willen weggeven.

  Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  Ja, dat is allemaal wèl erg. Toch blijf ik in deze kwestie wat op twee gedachten hinken, want het mes snijdt hier, daar blijf ik van overtuigd, van twee kanten.
  Het artikel zegt zelf al: De blanken verloren het contact met hun thuisland(en).
  Nou, dàt is een waarheid als een koe, want dat valt ook alleszins af te lezen aan de mentaliteit, die de blanke Zuid-Afrikaners door de eeuwen heen hebben aangekweekt.
  Terwijl men in Europa gaandeweg leerde, het leven in al zijn facetten íets losser te zien van het geloof, bleven de Boeren zich daar veel sterker aan vastklampen en hingen er àlles aan op, zelfs het systeem van de Apartheid.
  Soms is dat systeem noodzakelijk voor de veiligheid; Israël kent het met betrekking tot de Palestijnen ook min of meer. Maar waar de Joden -althans de liberale Joden en die zijn in Israël nog steeds in de meerderheid- beter de kunst verstonden, het te beperken tot de nodige praktische maatregelen, lieten de Boeren in die veiligheidsmaatregelen veel meer hun religieuze principes meespelen met als gevolg: Bigotterie. Ze vonden zichzelf ècht beter dan de zwarten, een verkeerd uitgangspunt voor de handhaving van wat zuivere veiligheidsmaatregelen zouden moeten zijn.
  De zwarten hebben inderdaad een onmogelijke, bloeddorstige mentaliteit, maar de blanken waren, zeker in de jaren van de Apartheid, ook geen lieverdjes -juist door die bigotterie.
  Met behulp van die mentaliteit van het zich superieur voelen hebben zij op hun beurt de zwarten eveneens het nodige aangedaan. Dat praat je mij niet uit het hoofd.
  Het verbieden van gemengde huwelijken -en daar als sanctie nota bene gevangenisstraf op stellen- is daarvan een goed voorbeeld: Dat gaat doodgewoon te ver. Zo was er meer, dat de Boeren -in hun krampachtige, door bigotterie gevoede angst- te ver lieten gaan.
  Het Zuid-Afrika van de Apartheid kende een beter geordende samenleving, dat was waar, maar ideaal is het ook in die tijd nooit geweest: Beide kanten zaten doodgewoon fout.
  En ja, nu is de beer er los en de blanken zijn hun leven niet zeker meer. Dat is heel erg en ik beweer ook niet dat de Apartheid er voor niets was. Ik beweer alleen, dat ze destijds op de verkeerde manier en met de verkeerde argumenten is toegepast.
  Zoals ik ook nog steeds vrees -ik zei dit al eens eerder- dat de blanke Zuid-Afrikaners, als ze op het idee zouden komen om naar Nederland/Duitsland terug te keren, het risico zouden lopen, dat ze weinig aansluiting zouden vinden met de hedendaagse westerse samenleving.
  Bekrompenheid, bigotterie en zelfingenomenheid zijn hier tegenwoordig niet langer ‘burgerdeugden. En het gevaar bestaat dat ze daar -in Europese ogen, uiteraard- door de eeuwen heen nèt iets te veel van hebben aangekweekt.
  De uitlatingen van blanke Zuid-Afrikaanse jongeren, die ik door de jaren heen onder ogen kreeg, spreken wat dat betreft bóekdelen.

  Like

  • sam zegt:

   Ik ben het in grote lijnen eens met jouw, maar in de laatste alinea, vul daar in plaats van blanken of boeren, eens Marokkanen in.
   Begin het te dagen?

   Like

  • treintrien zegt:

   Dit verhaal onderschrijf ik, Theresa.
   Kan me nog een gevalletje herinneren onderweg, had ik ruzie met een donkere man. Die zuidafrikaners waren héls, hoe durfde die zo tekeer te gaan tegen een witvrouw…
   Ik vond het genant: blij dat ze voor me op kwamen, maar de manier waarop had niet zo gehoeven 😉 Waren van die ekte Boeren 🙂 Zelfs hun kleding was een beetje richting Amish, of hoe zeg ik dat?

   Nou heb ik de indruk dat dit gedrag meer voorkomt bij de plattelanders als de stedelingen?
   Want ik kan me ook érg aardige ZA herinneren 🙂

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Ah, je bent er dus zelf geweest? Nou, des te beter!
    Ik in feite niet, maar ik heb al die jaren waar het alle berichtgeving betrof -artikelen, reportages, films- mijn ogen niet in mijn zak gehouden.
    Het onderwerp kwam al eerder ter sprake, hier op de site, en toen waren er een paar -waaronder Martha N.- die er ook zelf geweest waren en die, hevig verontwaardigd, verkondigden, dat het (ten tijde van de Apartheid dus) er gewoon “heerlijk” was. Maar dat zie ik vóór me: Die hebben eenvoudig de helft niet willen zien.
    Ik liet hierboven al vallen, dat ik door de jaren heen de uitlatingen van jonge, blanke Zuid-Afrikaners heb gelezen: Zwarten dit en zwarten dat, dóódsbang waren ze voor ze (al viel het woord ‘bang’ niet letterlijk) maar dàt, gecombineerd met hun overige levensopinies ( “Nederlanders gedragen zich onbeschoft: Ik klop altijd voor ik ergens binnen kom en ik zeg U.” “Ik hoop als maagd het huwelijk in te gaan en ik verwacht, dat mijn man tot die tijd ook met niemand anders geslapen heeft.” “Nederlanders hebben toch zo ’n minachting voor hun medemensen!” enz.) kwamen bij mij heel huichelachtig en zelfingenomen over. Vooral als ik je vertel dat het ging om jonge mensen tussen de 16 en de 23, snap je? Ze hadden al echt iets van : Wij zijn blank, dus wij zijn perfèct. En Nederlanders vatten dat niet omdat ze geen maníeren hebben en geen afstand -tot de zwarten- kennen.
    Maar je zult gelijk hebben, dat dat onder de plattelanders het sterkste leeft. Die klederdracht is inderdaad wat Amish-achtig, dat klopt: Elaine Loudon droeg ze nog in haar one woman-show in 1982, ‘Mitzi Wildebeest,’ een satire op de mentaliteit van de Boeren. Geloof me overigens, dat die mentaliteit verder het absolute tegenovergestelde is van die van de Amish, die juist ontzettend hun best doen om over níemand een vooroordeel te hebben; behalve een paar uiterlijke kenmerken hebben beide bevolkingsgroepen absoluut NIETS gemeen.

    Like

 5. luckybee zegt:

  Dat de Zuid Afrikanen door de Negers worden verslagen is te danken aan de hulp dat ze kregen van de westelijke (Marxisten, de RKK. De Anglicaanse kerken ook de Lutherse kerk Herformde in Nederland)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s