De Europese Commissie zegt dat Ierland illegale staatssteun geeft aan Apple vanwege belastingafspraken

Screenshot 34

(Door: Chris Hauk – Vertaling: Wans Horst)

Dinsdag heeft de Europese Commissie de uitslag bekendgemaakt van het onderzoek naar Apple’s belastingtransacties in Ierland. Volgens haar heeft het bedrijf illegale staatssteun ontvangen in de vorm van “belastingafspraken” met het land.

MacRumors:“In z’n bevindingen zegt het regulerende lichaam dat afspraken tussen Apple en Ierland, gesloten in 1991 en 2007, Ierse autoriteiten hebben geholpen een ´selectief voordeel aan Apple te geven´ dat resulteerde in een verlaging van z’n belastingen. De Commissie voegde er ook nog aan toe dat de toename van verkopen voor Apple’s activiteiten inconsistent lijken wanneer gekeken wordt naar vergelijkbare operationele kosten die te zien zijn bij groei.”

De Commissie tekende ook nog op dat er een toename van 415% werd gemeld van “verkoopinkomsten” waarvoor het genererende werk elders werd verricht. De Commissie is van mening dat het voordeel zich blijft voordoen nu het bedrijf z’n jaarlijkse belastingplicht is goedgekeurd door de belastingautoriteiten na de uitspraak.

Apple heeft een verklaring afgelegd tegenover Business Insider, waarin het de beschuldiging van selectieve behandeling verwerpt:

“Apple is trots op z’n lange geschiedenis in Ierland en de 4000 mensen die we in dienst hebben in Cork. Zij dienen onze klanten via productie, technologische ondersteuning en andere belangrijke functies. Ons succes in Europa en over de hele wereld is het resultaat van het harde werk en innovaties van onze medewerkers, niet door een afspraak met de overheid. Apple heeft door de jaren heen geen speciale behandeling gekregen van Ierse ambtenaren. We zijn onderworpen aan hetzelfde belastingregime als de ontelbare andere bedrijven die zaken doen in Ierland. Sinds de introductie van de iPhone in 2007 zijn onze belastingbetalingen in Ierland en rondom de wereld vertienvoudigd. Om die groei voort te zetten en de voordelen die het brengt voor de gemeenschappen waar we werken en leven, geloven we dat het belastingregime voor bedrijven nodig veranderd moet worden…”

Tim Worstall zegt via Forbes dat er geen mogelijkheid is op een boete die kan worden opgelegd aan Apple:

“In gevallen van illegale staatssteun is er nog nooit een boete geheven op het bedrijf of de ontvanger van dergelijke steun. De overheid die de hulp heeft toegestaan of uitbetaald, moet dat zien terug te verdienen, dat is waar, maar verder is er geen sprake van boetes, ook al is er sprake van vermeende illegale steun.”

Apple’s aanwezigheid in Ierland staat het toe voordeel te halen uit het “verschuiven van kosten”. Apple Ierland koopt een licentie van Apple in Cupertino, California, zodat het iPhones kan maken en verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Apple Ierland koopt vervolgens alle onderdelen, betaalt voor de assemblage een stuurt de apparaten vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk voor verkoop in de Apple Stores en wederverkopers.

Alle winsten worden gemaakt in Ierland en worden vervolgens belast met het percentage dat zou zijn overeengekomen met de Ierse regering. Momenteel ligt dat rond de 2%. Velen zullen dat immoreel vinden, maar Worstall houdt vol dat het volstrekt legaal is.

Apple stelt zich op het standpunt dat de belastingstrategieën legaal zijn en zal ze blijven gebruiken, terwijl de Ierse overheid gelukkig lijkt om 2% van de enorme winsten van Apple op te strijken. De EU zal proberen de overeenkomsten met Ierland van tafel te krijgen.

Bron:
www.mactrast.com
Auteur: Chris Hauk

Vertaald uit het Engels door:
Wans Horst
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europese Commissie, Graaien, Ierland. Bookmark de permalink .

13 reacties op De Europese Commissie zegt dat Ierland illegale staatssteun geeft aan Apple vanwege belastingafspraken

 1. Wans Horst zegt:

  Apple kan als grote speler op het wereldtoneel met een leger aan advocaten en een ongelimiteerde zak geld om processen vol te houden goed inzichtelijk maken hoe de bemoeizucht van de EU geen grenzen kent, zelfs tot op het punt dat de het lidstaten gaat beperken in z’n bewegingsvrijheid en vuile spelletjes gaat spelen om legale, doch vanuit de relatie met Amerika onwenselijke constructies te bestrijden. De EU is corrupt en dit toont het wederom aan. Belasting die Apple in Europa betaald, betaald het niet een tweede keer in Amerika namelijk dankzij verdragen ter voorkoming van dubbele belastingen tussen EU en VS. De netto winst van Apple was in Q3 van dit jaar $7,7 miljard na belastingen. Voor het gemak kunnen we dus uitgaan van dat Apple $157.000.000 heeft afgedragen in Ierland.

  Amerikanen zijn als volk al protectionistisch, weigeren soms artikelen te kopen die niet in Amerika gemaakt zijn of van buitenlandse bedrijven afkomstig zijn. Apple produceert ook producten in Amerika waarschijnlijk om deze reden. Je vraagt je af waarom wij Nederlanders dan de facto verboden wordt om protectionistisch te zijn en verwacht wordt te berusten in het VVD-mantra dat Nederland een exportland is. Dan moet Nederland, net als Zwitserland, maar een industrie op poten zetten die dankzij juist ruimte te geven aan burgers en bedrijven een unieke positie inneemt in de wereld. De kansen daarop liggen niet hoog nu men het volk minimaal weet wijs te maken dat de meerderheid op D’66 zal gaan stemmen, terwijl iedereen die ik spreek op de PVV stemt.

  Like

 2. Monalisa zegt:

  De Europese Commissie Geeft ook illegale staatssteun geeft aan Oekraïne http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Flag_of_Ukraine.svg en dat mag wel.

  Like

  • Wans Horst zegt:

   Het gaat er niet om wat de waarheid is. Die is irrelevant… Van belang is slechts dat de VS boos is op Apple en Ierland omdat zij samen ervoor zorgen dat er minder belasting betaald wordt in Amerika. Zoals we wel vaker zien weet de VS z’n creatie, de EU, prima voor z’n karretje te spannen om z’n vuile werk op te knappen en de ‘verloren zoon’ de juiste weg te tonen als het aankomt op het betalen van belastingen. Voor mij is 90% van de belastingen pure diefstal.

   Like

   • Monalisa zegt:

    Wans denk ook even aan de nederlanse postbussen constructie daar wort ook minder belasting afgedragen, dat zou jij ook doen.

    Like

   • Wans Horst zegt:

    @ Mona:
    Ik betaal überhaupt geen belasting in Nederland…

    Like

   • Monalisa zegt:

    Wans Horst Dan doe je dat goed, kon iedereen dat maar.

    Like

   • Wans Horst zegt:

    Ik denk dat iedereen gewoon blij zou moeten kunnen zijn om in Nederland belasting te mogen betalen, dan zou ik ook terugkomen. De overheid kiest er echter voor om de burgers uit te melken en hun feitelijke bewegingsvrijheid te beperken zodat ze beschikbaar blijven voor de overheid om uitgemolken te worden. Alle gelukzoekers komen alleen naar Nederland omdat zij in de veronderstelling leven dat het gebrek aan geld een reden is om naar Nederland te vertrekken, zij hebben de wil en dat is precies wat nodig is. Wil je dus echt verhuizen, dan is de wil er en kan ook jij het voor elkaar krijgen. Misschien moet je het eens gaan uitzoeken? De uittocht der Nederlanders, niet de lichtgetintiërs, zal Nederland schade toebrengen, maar momenteel brengt Nederland eenzijdig schade toe aan de Nederlanders.

    Like

 3. Monalisa zegt:

  staatssteun geeft aan Oekraïne moet zijn staatssteun aan Oekraïne.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  De hele TERING EUSSR, is het SCHOOTHONDJE, van Obama de moslimverrader, in het “Witte Huis”. En maar likken en buigen voor de USA. Dat zien we ook in het gedrag van de smeerlappen in Brussel, ten opzichte van Rusland! Val DOOD EU-GEDROCHT!

  Like

  • Wans Horst zegt:

   Ga niet in je onmacht zitten, probeer de situatie voor jezelf te veranderen, hou je Nederlandse paspoort zodat je op Wilders mag blijven stemmen. Nederland heeft en de meeste Nederlanders hebben (als de verkiezingsuitslagen een beetje zouden kloppen tenminste) al decennia aangetoond niet geholpen te willen worden.

   Like

 5. Joost Visser zegt:

  En als een MKB-er een Cyprusconstructie toepast, volkomen legaal, wordt ie achtervolgt tot aan zijn dood en leden van het advieskantoor gaan de gevangenis in. Hypocrisie ten top. Des te groter de leugen, hoe eerder dat als waarheid wordt gezien. Des te groter de belastingontwijking, hoe minder last je hebt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s