Israël na de oorlog, deel 1: Een impressie

Screenshot 17

(Door: Martin van Vliet)

De Mercedes C-Klasse van Jacov deed amper een half uur over de afstand van het vliegveld Ben Gurion naar Tel Aviv. De prijs van de taxi staat van tevoren vast, ruim dertig euro voor de rit. Anders dan op Schiphol, waar je besprongen wordt door meerdere meestal donker getinte taxieigenaren die je naar je bestemming willen brengen, staan de taxi’s op Ben Gurion keurig in een rij te wachten op de passagier met van tevoren bekende vaste prijzen. Het is niet druk. Het is bijna donker op een warme zondagavond. De wegen zijn nieuw en breed en de meeste Israëli’s houden zich aan de snelheid van 110 km per uur. In Tel Aviv aangekomen kreeg ik een warm gevoel van binnen.

Alles staat er nog

Na 4500 raketten is het een wonder. Alles staat er nog. Migdal Shalom, Hotel Dan en ook het theater Habima, de trots van alle Israëli’s. Ik zeg tegen Jacov, een donkere man van middelbare leeftijd: ”Alles staat er nog”. Hij bromt. In Tel Aviv wel, maar in het zuiden in de steden en dorpjes dichtbij Gaza is veel schade. De bewoners zijn gevlucht tijdens de oorlog. Men had nog geen halve minuut na de waarschuwingssirenes om te schuilen. En er zijn veel slachtoffers. Men spreekt over de 65 doden, maar er zijn meer dan 500 gewonden waarvan veel ernstig. In één klap zakt mijn stemming in elkaar. Die werd niet beter van een kleine kamer op de zevende etage van het Seaside hotel aan de Herbert Samuellaan die we toegewezen kregen.

David en Shira

David is een stoere man van 58 jaar. Hij is accountant. Zelf, zegt hij, had hij geen problemen  met de raketaanvallen. Hij was niet bang, ging schuilen als het moest. Hij heft alleen problemen met het feit dat de IDF het karwei niet heeft afgemaakt. Hamas zit er nog en gaat over een poos weer raketten afvuren op Israel. Zijn dochter Shira daarentegen heeft angstaanvallen en paniek overgehouden aan de oorlog. Opvallend is dat hier iedereen over een oorlog spreekt, terwijl men in Europa spreekt van een conflict. Het is maar hoe je het ervaart. Shira woont in Beer Sheva. Beer Sheva ligt op een afstand van 118 km van Tel Aviv, maar is dichtbij Gaza. Beer Sheva werd al lang voor de oorlog regelmatig aangevallen door Hamas. Shira had geen schuilkelder nabij haar huis en werd vaak midden in de nacht wakker van de waarschuwingssirenes. Nu is Shira somber en angstig en David kan haar niet geruststellen. De schatting is dat een derde van alle Israëli’s last heeft van een Posttraumatische Stressstoornis. Werk genoeg voor psychologen. Gelukkig zijn die er genoeg in Israël..

Screenshot 18

De sfeer in de stad

De stad Tel Aviv is buitengewoon levendig. Het is warm en er zijn veel mensen op straat. Zoals in elk land waar het lekker weer is. Het water van de zee is 30 graden Celsius en de temperatuur in de stad varieert van 28 tot 32 graden Celsius. Er zijn buitengewoon veel cafés en restaurants die goed bezet zijn. Op Kikar Dizzengof is een prachtfontein die water spuit in alle kleuren. Er zijn veel auto’s op de weg , meestal jonge auto’s, maar er zijn weinig files. Je kunt het best geen auto huren, maar je te verplaatsen met taxi’s of bussen.

In Tel Aviv is veel cultuur. Musea bijvoorbeeld: het Reuven Rubin Museum aan de Bialikstraat is zeker en bezoek waard. Maar ook The Tel Aviv Museum of Art is prachtig. Als je als onwetende toerist rondloopt die niet weet wat de Israëli’s vijftig dagen lang hebben meegemaakt, dan denk je dat je in een soort paradijs bent beland. Een paradijs dat gevestigd is op maar 250 km afstand van Hezbolah en de afstand tot Gaza is minder dan 100 km. Om maar te zwijgen van van ISIS-land, waar mensen worden verjaagd en onthoofd. Direct aan de grens met Syrië op de Golan. Alles lijkt gewoon, maar is het niet. Israël is een land in shock, dat herstelt van depressie.

Screenshot 16

Door:
Martin van Vliet
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Heilige Land, Israël. Bookmark de permalink .

14 reacties op Israël na de oorlog, deel 1: Een impressie

 1. Pierre zegt:

  “Israël is een land in shock, dat herstelt van depressie.”

  Niet mijn indruk van het land toen ik er kort geleden was.

  Klinkt mij meer als een niet onderbouwde mooie quote dan dat dit iets met de werkelijkheid van doen heeft.

  Like

  • kernrob4 zegt:

   Helaas Pierre maar Martin heeft het goed geobserveerd. Spreek je ivrit? Misschien moet je een insider zijn om diepgaand met mensen spreken om het verdriet en de boosheid te voelen van de mensen.

   Like

 2. Anne zegt:

  Mooi geanalyseerd. Het is een onderhuids gevoel want oppervlakkig gezien lijkt alles in orde. Maar van duizenden raketten herstel je niet zomaar even.

  Like

 3. joopklepzeiker zegt:

  Ik zou naar Israell afreizen tijden de laatste oorlog door omstandigheden ging dat even niet door, maar ik heb goede contacten daar en mijn indruk is dat het land niet in een shock bevind maar meer in een evaluatie periode en gewoon doorgaat met de alledaagse zaken, zoals ze al een heel lange tijd doen.

  Like

 4. Ahava zegt:

  Goed artikel, ‘shock’ is wel een zwaar woord maar klopt voor Eker dertig van de honderd inwoners.
  Groet uit Israel, waar ik me altijd thuis (en veilig!) voel.

  Like

  • fleckie zegt:

   ‘ GAZACONFLICT’, ISRAEL IN DE BEKLAAGDENBANK?’…NW.ISR.WEEKBLAD 3.10.2014.
   ‘ Nederlandse Vrienden v.d.Hebreeuwse. universiteit en Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland organiseren op zondagavond 19 oktober de lezingen:
   ISRAEL en het Juridisch instrumentarium van het Oorlogsrecht,…Prof.Dr.Mr.G.J.Alexander Knoops……Prof.Knoops is hoogleraar internationaal strafrecht.Verbonden aan de Shandong Universiteit van Jinan ( China). Gasthoogleraar aan de Universiteitvan Amsterdam,Utrecht en de IDC te Herzliya( Israel). Als advocaat verbonden aan’Knoops. Advocaten ‘te Amsterdam.
   ‘ ISRAEL EN HET INTERNATIONALE STRAFHOF’……Prof.Dr.Tom Zwart.
   Prof. Zwart..is..hoogleraar Rechten v.d.Mens. Verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Directeur School of Human Rights Research . Gasthoogleraar aan de universiteiten van Cambridge ( Engeland),Haifa,(Israel.), Tsinghua( China), en Sciences-Po (Parijs).
   MODERATOR deze avond is. ..LEX..RUNDERKAMP, ..journalist bij het NOS Journaal. Was tijdens het conflict in de regio om er verslagvan te doen.
   Aanvang:Zondag19 oktober om 20:00 uur,,…..zaal open :19:30 uur
   Toegang: GRATIS,( plaatsen zijn beperkt)
   Locatie: LJG, Zuidelijke wandelweg41,Amsterdam.
   AANMELDEN is nodig via info@nvhu.nl o.v.v.uw naam/ namen en adres….Max.2 aanmeldingen p.p………..VRIENDENv.d.HEBREEUWSE. UNIVERSITEIT van JERUSALEM.
   GENOOTSCHAP voor de JOODSE WETENSCHAP in NEDERLAND.www.gnjw.nl

   Like

   • Anneke zegt:

    PRACHTIG zo’n avond!!! Zou hier in het zuiden ook eens georganiseerd moeten worden…De University Tilburg is denk ‘k niet te porren, om ‘de deuren open te zetten’. “Eindhoven zou enthousiaster zijn, heeft een véél ruimdenkender bevolking. Een heel verschil”. Tilburg is ’n politiek bloedrode stad met een ‘mega’ anti-Israel houding. HELAAS wel een overduidelijke PRO-ISLAM mentaliteit. Vandaar dat ‘k me er eigenlijk nooit echt ‘thuis’ heb gevoeld. Een verhuis-belastingtoeslag ontvangt ondergetekende niet, dus is gedwongen woonachtig in deze Zeikers-stad.

    Like

 5. U.G. Kempenaer zegt:

  Het is inderdaad onbegrijpelijk dat de IDF gaza en de westbank niet schoonveegt van islamitisch terroristisch uitschot. Zo hou je de ellende zelf mee in stand.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Israel wordt door God beschermd; ze leven in een door hem beloofde land.Hij heeft nooit zijn woord gebroken.

  Like

 7. Pingback: Israël na de oorlog, deel 2: Een impressie | E.J. Bron

 8. Tom Hendrix. zegt:

  Shalom Israël! Ik sta 100% achter het Joodse Volk.

  Like

 9. Anneke zegt:

  De gehele wereld is intens jaloers op Israel!!! Het schitterde -, glinsterende ‘Pareltje’ in het letterlijke zéér hete Nabije Oosten. Omsingeld door heel wat vijanden, maar door en door ontwikkeld in een heel kort tijdsbestek!!!

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Anneke: 17.15. uur. Zo is het Anneke. Israël en het dappere Joodse volk, laten de woestijn bloeien! Shalom Israël, oogappel van de G’d van Abraham, Isaac en Jacob!

   Like

 10. Pingback: Israël na de oorlog, deel 3: Een impressie | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s