Israël na de oorlog, deel 2: Een impressie

Screenshot 23

(Door: Martin van Vliet)

Deel 1 kunt u onder deze link vinden.

Als je als onwetende toerist rondloopt, die niet weet wat de Israëli’s vijftig dagen lang hebben meegemaakt, dan denk je dat je in een soort paradijs bent beland. Een paradijs dat weliswaar maar op 250 km afstand zetelt van Hezbolah en minder dan 100 km verwijderd ligt van Gaza. Om maar helemaal te zwijgen van ISISland, waar mensen worden verjaagd en onthoofd. Direct aan de grens met Syrië op de Golan. Alles lijkt gewoon, maar is het niet. Israël is een land in shock, dat herstelt van depressie.

Werk en pensioen

Op vrijdagavond heb ik een afspraak met mijn oude vrienden Orly en Shlomo. Zij wonen in een moderne flat in Rechov Beeri. Rechov Beeri grenst aan de meer bekende Arlozorov en is dichtbij Kikar Hamedina. Het Plein van Hamedina, wat in Ivriet “het land” betekent. Orly en haar man wonen op de vierde verdieping en als ik binnenkom is het ijskoud. Dat heb je in Israël overal: buiten 30 graden Celsius en binnen 15. Maar mijn gastvrije vrienden stellen de temperatuur bij naar 22 graden. Hè, hè, een beetje menselijke temperatuur .

Orly is 68 jaar, Shlomo is 89 jaar. Slechts twee jaar jonger dan Peres. Hij is vroeger een hoge officier geweest bij de IDF en runde een grote fabriek in de buurt van Haifa. Nu runnen zij beiden samen een groot reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen van zakenmensen en grote ondernemingen. Shlomo werkt meer dan 50 uur per week. Hij is de man in huis en hij rijdt hun nieuwe grote Audi. Desgewenst vertellen zij het geheim van Israëls economie. De Israëli werkt om te beginnen zes dagen per week. Al stopt men op vrijdag wat vroeger. De Israëli stopt niet met werken op zijn 65e jaar. Hoewel zij een redelijk pensioen hebben, werkt men meestal door.

Rivka bijvoorbeeld, 70 jaar, professor aan de Universiteit van Tel Aviv, denkt niet aan stoppen en haar man Gideon is een ingenieur. Shlomo vertelt dat hij nog veel plezier heeft in zijn werk en dat hij het voor geen goud wil missen. Nu heeft ook in Israël niet iedereen de conditie en de gezondheid van Shlomo, maar men vindt veel bevrediging in het werk dat men doet. In het algemeen kan men rustig stellen dat een Israëli harder werkt dan een Europeaan en dat dit de verklaring is voor het feit dat Israël economisch steeds sterker wordt en dat de levenstandaard in Israël hoog is. Dit terwijl het leger enorm veel geld kost en in Israël slechts 6 miljoen joden wonen.

De ICT,chemie en handel zijn in Israël de pilaren van de economie. Recent heeft Intel voor 6 miljard dollar geïnvesteerd in Israël en Warren Buffet investeerde een paar jaar geleden ook miljarden in een Israëlische fabriek. Op de Amerikaanse beurs zijn er talloze Israëlische bedrijven genoteerd.

Screenshot 24

Europa

Alle Israëli´s zijn bezorgd om de toestand in Europa, maar alleen Shlomo wist wie Juncker was. Zij weten weinig van de EU, maar veel van de moslims in Europa. Frankrijk en Engeland zijn al verloren. De sharia neemt het over in delen van Parijs en Londen, zegt Shlomo. Als Nederland en Duitsland niet gauw maatregelen nemen, dan zullen deze landen ook verloren gaan aan de islam. Deze landen worden overspoeld door vijandige en cultuurvreemde islamieten die zich niet willen integreren, maar wel de lokale autochtone bevolking provoceren met hun afwijkende kleren. Voorgeschreven door Mohammed zelf en met een ongekende agressiviteit, waartegen de verwende Europeanen niet opgewassen zijn. Shlomo kinkt als Fortuyn zonder een regel van de laatste te hebben gelezen. Maar hij wijst ook op een ander aspect. De moslimbevolking zal in toenemende mate plaatsnemen in de politiek en ook in de media en dat zal het proces van de islamisering samen met de toename van het aantal moslims sterk doen toenemen.

Nederland en Israël

Als je vroeger in Tel Aviv rondliep en Nederlands sprak, werd je direct aangesproken met een glimlach en de vraag: ”Ata Hollandi?” (kom je uit Nederland?) Daarna werd je meestal snel medegedeeld dat zij Nederland beschouwen als de beste vriend van Israël en hoezeer zij dat waarderen. Met Frankrijk werd de relatie al in de jaren zestig al slecht. De Gaulle staakte de levering van Mirage-vliegtuigen aan Israël en oriënteerde zich op de Arabische wereld. Het was Frankrijk dat atoomcentrale in Osirek aan Saddam leverde. De Israëli kijken met met angst en achterdocht naar de Duitsers vanwege de Holocaust.

Nederland was wel een vriend. In 1967 en 1973 zamelden de Nederlanders geld in voor Israël en demonstreerden massaal met Israëlische vlaggen. Later in 1991 stuurde Nederland Patriot- rakketen ter bescherming van het land tegen de raketten van Saddam. Hoe anders is het nu. Pro- Gaza demonstaties in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. ISIS-vlaggen. Joden worden belaagd en Israël wordt dagelijks bekritiseerd op tv. Disproportionele oorlogsvoering wordt er gezegd.

Wilders bezocht Israël tijdens de oorlog en sprak zijn steun uit aan Israël, maar dat ontging de meeste Israëli’s. En Rutte sprak zijn steun uit aan Israël in het begin van de oorlog, maar dat werd verzwegen door de media en het bereikte Israël niet. Wat het land wel bereikte, was het gebrek aan steun en het openlijk antisemitisme van de moslims in Nederland. Voor hen is het helder. We worden bestookt door duizenden raketten. Welk land kan dit accepteren?

We vechten op 10 procent van onze militaire mogelijkheden en trachten geen burgerslachtoffers te maken. We laten ons 50 dagen bestoken door de rakettenregen van Hamas. Een organisatie zoals ISIS, die uit is op onze vernietiging. We leveren hen voedsel tijdens de oorlog en behandelen hun gewonden zoals we gewonden op de Golan behandelen. Mogen we ons soms niet verdedigen? Israël is diep teleurgesteld in Nederland en Europa.

Screenshot 25

Door:
Martin van Vliet
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Heilige Land, Israël, Nederland. Bookmark de permalink .

9 reacties op Israël na de oorlog, deel 2: Een impressie

 1. Driek zegt:

  Mooi artikel, meneer Martin van Vliet. Die Nederlanders dienen zich diep te schamen, ze buigen voor de islam, net als de andere Europese landen. De Joodse burgers in Nederland, die nog in hun jeugd zijn, moeten vertrekken naar Israël, hier is het een verloren zaak. Het wordt met de dag onveiliger.

  Like

 2. Bob Fleumer zegt:

  De islam maakt lam meer is er niet over te zeggen.

  Like

 3. aafke zegt:

  Ik ben voor de S.I..
  Staat voor STERK SUCCESVOL ISRAEL !!!!!

  Like

 4. koddebeier zegt:

  De islam maakt meer kapot dan U lief is !!!

  Like

 5. Tom Hendrix. zegt:

  Ik sta volledig achter Israël. Wat een mooi land, wat een ijverige mensen! Israël het land dat de woestijn doet-en deed- bloeien. En wat doen de engnekken in onze Tweede Slaapkamer, heulen met de STINKARABIEREN, en STINKHAATBAARDEN!!

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  IK hoor bij de Israelbegrijpers en schaam me voor v. Agt en zijn soort antisemieten en de linkse joden die het liefste zien dat Israel verdwijnt.

  Like

 7. 1000 % achter Israel !!!!
  Loop dagelijks met Pro Israel T-shirts en wordt dagelijks aangesproken door voor en tegenstanders. Probeer iedereen die ik spreek de situatie uit te leggen en dat we onze hoofden niet in het zand moeten steken zoals 70 jaar geleden.
  Daarom bid en steun Israel in alles wat je kan doen.
  Shalom.

  Like

 8. Clara Klein zegt:

  wat een fijne reactie Frenk Timmers! En ik hoop dat Martin van Vliet nog vele stukken schrijft, want zo is het in Israel!

  Like

 9. Pingback: Israël na de oorlog, deel 3: Een impressie | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s