(Door: trias politica)
Jean Wanningen was vele jaren actief in het bedrijfsleven, ook als bankier. Vanaf heden is hij columnist en redacteur van FTM. Hier zijn eerste column waarin hij zijn keuze voor dit platform uitlegt.
‘Money‘ heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn loopbaan. Ooit ben ik met een ‘verkeerde’ studie en ‘in korte broek’ begonnen bij een gerenommeerde investment bank. En ook nog eens zo’n beetje op de dag dat wereldwijd de beurzen in elkaar stortten (oktober 1987). Ik heb de algehele paniek van destijds van nabij mogen aanschouwen… Wanningen is de naam, Jean Wanningen.
Een groot deel van mijn werkzame leven heb ik in de financiële sector doorgebracht en geloof me, alle vooroordelen over ‘greed’, ‘op geld beluste wolven’ en ‘onbeschaamd narcisme’ kloppen. Twintig jaar later (2007) was er weer paniek, vooral bij politici, maar nu, zeven jaar later, is het weer business as usual. Er is niets geleerd, niets veranderd en alles begint weer van voor af aan. Onnodig te zeggen, dat mijn kijk op de sector er in de loop der jaren niet positiever op is geworden.
De afgelopen twee jaar ben ik als columnist en redacteur voor De Dagelijkse Standaard (DDS) actief geweest. Vanaf heden ben ik dat voor Follow the Money.
Ik ben benieuwd;kom maar op met zoveel mogelijk “ongekleurde”informatie!
LikeLike
Ziet er PRIMA uit.
Heb me direct voor de nieuwsbrief aangemeld.
Jean Wanningen zou een goede Min.van Financien voor de PVV kunnen zijn….
Go Jean, Go!
LikeLike
Econoom/investeringsbankier: Dollar gaat instorten, chaos en oorlog volgt
De Amerikaanse econoom annex investeringsbankier James Richards ziet duidelijke signalen dat de dollar gaat instorten. De gevolgen zullen naar alle waarschijnlijkheid dramatisch zijn en wereldwijde chaos en oorlog veroorzaken. Mensen en landen kunnen zich er nog wel op voorbereiden, maar die tijd begint snel op te raken.
Weinig mensen weten nog dat de dollar al in 1978 bijna aan zijn einde kwam. Buitenlandse investeerders hadden het vertrouwen in de wereld reservemunt verloren, waardoor deze tussen 1977 en 1981 de helft van zijn koopkracht verloor. De inflatie bedroeg in deze tijd meer dan 50%.
In dezelfde periode werd goud maar liefst 500% meer waard. President Richard Nixon was in 1971 begonnen met het gecontroleerd loskoppelen van de dollar van de goudstandaard, maar onder ramppresident Jimmy Carter verloor Amerika de controle over dit snelle ontwaardingsproces.
Reagan redde de dollar
Amerikaanse burgers die in 1971 in het buitenland waren, merkten plotseling dat hotels, restaurants en handelaren niet langer de dollar wilden accepteerden nu de munt was losgekoppeld van goudkoers. 10 jaar later waren het FED-topman Paul Volcker en de zojuist gekozen president Ronald Reagan die de dollar wisten te redden. Om de inflatie te beteugelen en de dollar weer aantrekkelijk te maken verhoogde Volcker de rente naar 19% (!).
Reagan verlaagde de belastingen en bouwde de regeldruk af, waardoor Amerika weer aantrekkelijk werd voor buitenlandse investeringen. Gevolg: de inflatie daalde van 13,5% in 1980 naar 1,9% in 1986, en de goudprijs daalde tussen 1980 en 1985 met 60%. De dollar was gered – maar het was kantje boord.
Overeenkomsten met 1978
Volgens Richards vertoont de situatie nu veel overeenkomsten met 1978. In juli 2011 daalde de dollar zelfs tot 4% onder het laagste paniekniveau van 33 jaar eerder. Goud steeg naar een absoluut record van $ 1900, een verdubbeling ten opzichte van 2006, twee jaar voor het begin van nog altijd aanhoudende nieuwe Depressie.
Er is één belangrijk verschil: inflatie, of liever gezegd het officiële ontbreken daarvan, althans in de VS en Europa. In sommige maanden is zelfs deflatie vastgesteld. China, Brazilië en Arabische landen kenden wél inflatie, en kregen daardoor te maken met forse binnenlandse onrust.
Echte inflatie veel hoger
Bij een nadere beschouwing blijken de inflatiecijfers in zowel Amerika als Europa op kunstmatige en misleidende wijze tot stand te komen. De ‘boodschappentas’ wordt door allerlei trucjes zo gemanipuleerd, dat goederen zoals elektronica net zo zwaar wegen als bijvoorbeeld voedsel en brandstof. Via de oude rekenmethode, die wel rekening houdt met de mate waarin burgers bepaalde goederen nodig hebben, bedraagt de inflatie eerder 9% in plaats van de officiële 2%.
Critici verbazen zich echter over het uitblijven van (hyper)inflatie, ondanks het feit dat de Centrale Banken vrijwel onbeperkt geld bijdrukken. Sinds 2008 verhoogde de FED de geldhoeveelheid met ongeveer 400%. Hoe kan het dan dat er nauwelijks inflatie optreedt?
Hier worden twee verklaringen voor gegeven: de eerste is dat al dat nieuwe geld niet ten gunste komt van de economie, maar opgepot wordt bij de banken. De tweede is dat de inflatie met kunstmatige ingrepen wordt uitgesteld, maar op zeker moment keihard zal toeslaan.
Belastingbetaler zal opnieuw banken moeten redden
Richards stelt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de belastingbetaler opnieuw zal moeten opdraaien voor het redden van de banken, die vooral met derivaten gigantische financiële risico’s hebben genomen en zichzelf daarvoor met onvoorstelbare bonussen hebben beloond. ‘De bankiers zitten dan comfortabel in hun villa’s en op hun jachten, en zullen dan tegen de goedgelovige journalisten en gekochte politici zeggen dat ze de nieuwe instorting niet hadden kunnen zien aankomen.’
Terugkeer goudstandaard
Terwijl het Westen weigert om de waarheid over de onhoudbare schuldenlast en tekorten onder ogen te zien, voeren tientallen andere landen de druk op de dollar op door bijvoorbeeld grote hoeveelheden goud in te slaan. Dat betekent dat een terugkeer naar de goudstandaard steeds dichterbij komt, ook al wil het Westen dat koste wat het kost voorkomen.
‘De gevaren van een cyberaanval op de financiële markten en een financiële wereldoorlog worden door ons extreem onderschat,’ vervolgt de econoom, die tevens adviseur is van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een van de grote fouten van het Westen is niet van de geschiedenis te willen leren hoe imperiums zoals het Romeinse Rijk ten val kwamen. De andere grote fout is het gigantische risico van derivaten voor het financiële systeem te onderschatten.
Instorting komt en is te voorzien
‘Het klinkt weliswaar apocalyptisch, een instorting van de dollar, maar het heeft een volkomen pragmatische betekenis,’ betoogt Richards. Deze instorting is het verlies van vertrouwen van de burgers en centrale banken in de toekomstige koopkracht van de dollar. Beleggers zullen hun dollars massaal van de hand willen doen, waardoor de rente en daardoor de inflatie abrupt zullen gaan stijgen, met kapitaalvernietiging als gevolg. Het resultaat kan deflatie (jaren ’30) of juist inflatie (jaren ’70) zijn, of beide.
‘De aanstaande instorting van de dollar en het internationale valutasysteem is geheel te voorzien,’ besluit hij. In 1914,1939 en 1971 stortte het systeem al eens eerder in elkaar. In 1914 en 1939 werd dat gevolgd door een Wereldoorlog.
‘De komende instorting kan daarom net als toen oorlog, goud of chaos betekenen, misschien wel alle drie. De grootste gevaren voor de dollar, die zich waarschijnlijk in de komende jaren zullen ontvouwen, zijn: financiële oorlogsvoering, deflatie, hyperinflatie en de instorting van de markten. Enkel landen en personen die nu voorzorgsmaatregelen treffen, zullen de komende maalstroom overleven.’ >>>
http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/10/Econoominvesteringsbankier-Dollar-gaat-instorten-chaos-en-oorlog-volgt
LikeLike
Veel succes meneer van Wanningen! Ik hoop nog veel van U te mogen horen!
LikeLike
Heel goed idee @ VarAway! Nu nog heel veel stemmen voor de PVV, minstens 50 zetels.
Ik mag de artikelen van Trias Politica graag lezen. Hoewel ik weinig of niets met economie heb, ik ben een echte alfa en interesseer me meer voor kunst en cultuur, zijn de artikelen van Jean altijd lezenswaardig. En wat belangrijk is: begrijpelijk! En als ik die kan begrijpen, dan kan iedereen dat!
😀 Zelfs zijn boek heb ik gelezen en in mijn bezit.
Politici leren blijkbaar nooit iets. Ik herinner me het Parlementair onderzoek van de commissie Dijsselbloem in 2007. Het onderwijsbeleid moest worden gescreend; met name de onderwijsvernieuwingen. Het was een zootje en natuurlijk kregen de leraren de schuld.
Uit het eindrapport ‘Tijd voor onderwijs’ bleek het volgende:
“In het eindrapport werd onder meer geconcludeerd dat de overheid haar kerntaak, het zeker stellen van de kwaliteit van het onderwijs, de afgelopen jaren ernstig heeft verwaarloosd. De overheid heeft zich, soms tot in het klaslokaal, bemoeid met de didactiek en tegelijkertijd de invulling van de onderwijsdoelen in hoge mate aan anderen overgelaten en nagelaten voldoende toezicht te houden op onderwijsresultaten. Er werd dan ook gesteld dat de politiek zich niet te veel moet bemoeien met het te geven dagelijkse onderwijs maar dit meer aan leraren en ouders moet overlaten. Ten aanzien van de ingrijpende vernieuwingen in het voortgezet onderwijs in de jaren negentig trekt de commissie een aantal conclusies”:
De analyse van problemen schoot tekort
Er zijn grote risico’s genomen met kwetsbare leerlingen
De verantwoordelijke bewindslieden vertoonden een tunnelvisie
Het politiek draagvlak werd belangrijker gevonden dan het draagvlak in het onderwijs
De docenten, ouders en leerlingen zijn onvoldoende gehoord in ‘onderwijspolder’
Veel beleidskeuzen werden bepaald door het financiële kader
Parallelle ingrijpende veranderingen doorkruisten de vernieuwing
De genoemde didactische vernieuwingen werden door de scholen (deels ten onrechte) als verplicht ervaren
Er was achteraf een forse aanpassing in de regelgeving
De effecten van de onderwijsvernieuwingen op de onderwijsresultaten lopen uiteen
Er werd te veel waarde gehecht aan de goede positie van Nederland op de internationale ranglijsten
De wetenschappelijke onderbouwing van ‘het nieuwe leren’ ontbreekt grotendeels
De wijze van invoering van ‘het nieuwe leren’ was risicovol
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parlementair_onderzoek_onderwijsvernieuwingen
Een goed onderzoek, want al onze frustraties kwamen naar boven. Naar de docenten, de mensen in de praktijk, werd niet geluisterd en de vernieuwingen volgden elkaar in rap tempo op. Zodanig, dat de ene vernieuwing nog lang niet was uitgewerkt of de volgende stond al weer op stapel. Met steeds opnieuw dure cursussen voor al het onderwijspersoneel
De regering en de kamer waren geschokt en deden een plas en lieten de boel ….
Uit een nieuw bericht blijkt dat onze elite nog steeds liever naar mafketels luistert, dan naar de mensen in het veld:
“We weten inmiddels dat maar weinig mensen echt enthousiast waren. En dit voorbeeld is niet uniek, want veel onderwijsvernieuwingen mislukken. Met deze kennis in het achterhoofd moeten alle alarmbellen afgaan als een groep ‘onderwijsspecialisten’ een notitie schrijft over hoe het onderwijs kan verbeteren. In De Balie is echter niemand gealarmeerd, maar krijgen de initiatiefnemers van ‘Samen leren’ alle ruimte hun notitie met de politiek te bediscussiëren”.
http://politiek.thepostonline.nl/2014/10/03/tweede-kamer-loopt-zonder-nadenken-achter-zelfbenoemde-onderwijsspecialisten-aan/?utm_source=TPO+Nieuwsbrief+abonnees&utm_campaign=0ec509eeac-3_oktober_2014_10_3_2014&utm_medium=email&utm_term=0_b03521bf5f-0ec509eeac-89919689
Wat leert ons de jarenlange ellende en frustraties met de elkaar opvolgende regeringen en dan heb ik het niet persë over het onderwijs::
De ‘elites’ zijn niet geïnteresseerd in de mening van het volk. Hun eigenbelang staat voorop, vast in het pluche, de wil van Europa koste wat het kost uitvoeren en werkelijk lak hebben aan de mensen die hen uiteindelijk gekozen hebben en voor wie ze daar in de eerste plaats zitten.
Het zou GEWELDIG zijn als we een regering kregen met alleen maar mensen als trias politica, die haarscherp zien wat er aan de hand is, daarnaar handelen en eindelijk DE BELANGEN VAN HET NEDERLANDSE VOLK boven hun eigen belang en op de eerste plaats stellen!
En wat het onderwijs betreft: NOOIT MEER een linkse politicus aan de macht. Gelukkig hebben de middenschool en andere linkse fratsen geen doorgang gevonden: tot heil van het onderwijs.
LikeLike
Top, goede stap en succes gewenst,
LBB
LikeLike
@wachteres, wat leuk dat je m’n boek hebt gelezen. Dank voor de complimenten trouwens.
LikeLike
Graag gedaan, @ Trias Politica, je verdient complimenten te krijgen!
LikeLike
Vind je? 😉 😆
LikeLike
Zie je nou hoe het gaat , Heer Bron , vrouwen bewonderen en aanbidden altijd ándere mannen .
Schaamteloze wezens !
LikeLike
@Harry, ‘bewonderen’ en ‘aanbidden’, is dat niet een beetje een overdreven taalgebruik?
Ik geef Trias een complimentje, is dat verboden? En ‘for the record’, ik heb tijden gedacht dat Trias een vrouw was, vanwege dat ‘politica’.
Ben jij er zo eentje die overal wat achter zoekt? Of deug je zelf niet?
En nog wat: wat heeft E.J. daarmee nodig?
LikeLike
Jazeker …. Nouja, vooruit, voor jou ook een klein complimentje … Anders ga je naast je schoenen lopen. 😀 😀 😀
LikeLike