Als de politie met “racisme” flirt

Screenshot 42

(Vertaling: delamontagne)

De politie van het Zwitserse kanton Fribourg gebruikte de term”getinte  personen” om de plegers van een overval die daar plaatsvond aan te  duiden. Een stigmatiserende uitdrukking.

Fribourg. Het gebruik van de uitdrukking “lichtgetinte-personen” heeft bepaalde gevoeligheden gekwetst. De Federale Commissie tegen racisme (CFR) wijst erop dat het gebruik hiervan in het geval van communicatie over een gepleegd delict uitgebannen moet worden. De politie erkent van haar kant dat deze uitdrukking “stigmatiserend ” kan zijn en verzekert dat ze die niet meer zal gebruiken.

Afgelopen zomer heeft de politie van Fribourg de uitdrukking:”licht getinte personen” gebruikt om de plegers van een overval aan te duiden. Op een avond werd er een man overvallen. Drie “licht getinte personen” sloegen op hem in en beroofden hem van zijn portemonnee, zei hij in een communiqué.

Onschuldig, onhandig of racistisch ?

Triviaal en informatief voor enkelen, maar deze uitdrukking heeft op “Facebook” bij enkele lezers verschillende reacties losgemaakt, vooral op de sociale media. Sommige gebruikers van internet zetten er vraagtekens bij, anderen noemen het lastig of ronduit  “racistisch”. Gevraagd naar haar mening zei Tidiane Diouwara, directeur van CIPINA ( het informatiecentrum voor de promotie van “het aanzien van het Nieuwe Afrika”): “De uitdrukking ´getinte personen´ geeft wellicht aanleiding tot discriminatie en kan ook stigmatiserend werken. Men kan moeilijk het tegenovergestelde beweren. Het algemene beeld en zelfs in de huidige realiteit, die van de hiërarchie der “huidskleur”, plaatst de blanke boven de anderen. Dankzij de uitdrukking ´getint persoon´ worden  niet-blanken onder blanke mensen gezet, vandaar de discriminerende aard ervan.”

Bron:
www.laliberte.ch
Auteur: Grégoire Corthay

Vertaald uit het Frans door:
delamontagne
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Verrijking", "Weg met ons!", Appeasement, Barbarisme, discriminatie, Immigratie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse Kerk, mainstream-media, migrantengeweld, Multiculti, nieuw fascisme, political correctness, Racisme, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, Volksvijandigheid, Zwitserland. Bookmark de permalink .

23 reacties op Als de politie met “racisme” flirt

 1. jowitteroos zegt:

  …………in het vervolg kunnen we dus lezen/horen bij de opsporingsberichten dat de politie op zoek is naar ………..iemand…………………

  En wat als de persoon lekker gebruind van de vakantie terug komt?

  Like

 2. Jean zegt:

  Ik vind dat ook dat de uitdrukking getinte personen stigmatiserend is, zeg toch duidelijk bruin krapuul dat begrijpt iedereen allen die van d66 niet.

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  Overal dat gezeik der linksen en der gutmenschen. Stomme onzin, licht getint is een normale uitdrukking! Het is toch ook normaal om te spreken over een blanke, een zwarte, of een rode man/vrouw!

  Like

 4. Th.M. van Baarle zegt:

  Ik lees ook vaak dat er iets gedaan is door een ‘blanke’ man. Licht getint is niet discriminerend in de zin van minderwaardig. Discrimineren betekent toch ‘onderscheid maken’. Met name Marokkanen of Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond onderscheiden zich van autochtone Nederlanders. Uiteraard zal de Marokkaanse gemeenschap het niet leuk vinden dat zij aangeduid worden indien er een roofoverval is gepleegd of een andere criminele activiteit. Maar de realiteit kan toch niet ontkend worden.

  Like

 5. windwens zegt:

  Dus het oplossingspercentage moet omlaag omdat er nu te weinig cellen zijn ???. Maar over de mob roepen dat het om een blanke gaat dat kan dan weer wel. Ik roep iedereen op zich massaal te melden bij de politie als je voor kaaskop of wat dan ook wordt uitgescholden, want blank is ook een ras.

  Like

 6. Claudia M. zegt:

  Noem het beestje dan ook gewoon bij de naam; wat is daar mis mee? Waarom mogen wij niet weten welke bevolkingsgroepen allerlei rotzooi veroorzaakt en de boel compleet verziekt? Trouwens ze hoeven het er nog amper bij te zetten, meestal kun je aan je water wel voelen met wat voor soort raddraaiers je weer te maken hebt.

  Maar nee, lekker uit de statistieken houden… Denken dat mensen dom zijn; nou zo dom zijn we dus niet en met de boel verzwijgen, maken ze het alleen maar erger. De antipathie tegen alles met een kleurtje wordt alleen maar groter en groter. Ik zou zo zeggen; ga vooral zo door! Des te eerder gaan er meer en meer oogjes open en breekt misschien eindelijk de pleuris een keertje goed uit. Dit kan gewoon niet goed blijven gaan!

  Like

 7. Tempelier. zegt:

  En dan komt het signalement voor de opsporing, man met kroeshaar.

  Like

 8. koloth zegt:

  Dat gezeik weer over rascisme slaat toch helemaal nergens op.
  Als een nikker wat steelt, dan mag je dat niet zeggen anders is het rascisme.
  Nou voor mij is dat volkomen belachelijk, heeft niets met rascisme te maken.
  Als een blanke wat steelt, dan mag je dat wel zeggen ? of ook niet ?
  Heeft toch niets met rascisme te maken.

  Als je nou tegen een nikker zegt: Je bent een smerige zwarte oerang oetang neger.
  Ja dat vind ik rasacisme.

  Like

 9. Breget zegt:

  Ook Zwitsers hebben recht te weten tot welke bevolkingen groep de criminelen behoren .

  Like

 10. riet-1 zegt:

  Ze mogen mij rustig “niet getint” noemen…en ook dat klopt. Het is de constatering van een feit, net zo goed als dat ik vrouw ben en geen man…
  Tsjonge….je zou juist alles moeten aanpakken om de opsporing van criminelen te bevorderen, ongeacht of het een niet-getinte, licht getinte of een heel donker getinte persoon is………reduceren en deduceren.

  Ben wel heel benieuwd wat “we” moeten doen als “we” opsporingsfoto’s laten zien…Fotoshoppen…?

  Dan gaat het programma Opsporing verzocht er opeens heeeeeeeeeeel anders uitzien, dunkt mij..

  Bij verwijdering van ieder persoonlijk kenmerk wordt in het vervolg “een persoon “gezocht, da’s lekker zoeken onder 16 miljoen plus inwoners…….daar zal de recherche en verder het voorlopig nog overgrote niet-getinte deel van Nederland heeeeel blij mee zijn…

  Eet smakelijk, niet spugen en gewoon doorgaan met ademhalen…….

  Like

 11. Antivenin zegt:

  Letterlijk alles wordt uit de kast gehaald om maar te verhullen dat de boven-ons-gestelden met de massale import van deze lichtgetinte medeburgers een fout hebben begaan die ons ons land en onze cultuur zal kosten, om nog maar te zwijgen over onze welvaart, veiligheid en straks onze levens.

  Like

 12. koddebeier zegt:

  Ik vind het stigmatiserend dat getinte misdadigers gerangschikt zouden worden onder niet getinte personen !!!

  Zijn dit waarschijnlijk dan de politiek correcte uitdrukkingen: ???
  1. Scandinavisch uiterlijk.
  2. Noord Europees uiterlijk.
  3. Zuid Europees uiterlijk.
  4. Aziatisch uiterlijk.
  5. Noord Afrikaans uiterlijk,
  6. Afrikaans uiterlijk.
  7. Kaukasisch uiterlijk.

  enz. enz.

  Like

 13. Hendrick M. zegt:

  Zwarte Piet is nu eenmaal ……. juist: zwart !

  Like

  • Jean zegt:

   Hendrick,
   Volgens die idioten is zwarte piet een chinees….ha ha ha
   Waar zijn die idioten toch mee bezig? Zwarte piet is en blijft zwarte piet en wie het daar niet mee eens is gewoon links laten liggen.

   Like

 14. luckybee zegt:

  Hoeveel procent van onze politie agenten zijn door Moslims bezet?Niet weinig denk ik.

  Like

 15. Kraftavilqa zegt:

  Wat een stom gelul, je kunt de omschrijving “licht getint” alleen dan als sttigmatiserend, racistisch etc. opvatten wanneer je er ten diepste van overtuigd bent dat onblanken niet deugen. Ergo de steen des aanstoots te dezen is slechts zichtbaar voor het oog van de in wezen racistische waarnemer.

  Like

 16. Sylvia Groot zegt:

  Ik word zoooooo vreselijk moe van dat verhullende politiek correcte geleuter.
  Criminelen dienen zo nauwgezet mogelijk worden beschreven om herkend te kunnen worden.
  Dus: zwart, bruin, getint, lichtgetint, pokdalig, creool, blond sluik haar, bochel, kromme benen, dikke lippen, platte neus, haakneus, scheel, marokkaans, hollands, turks, bulgaars, kaal, moslim, christen, buddhist en wat nog meer.

  Ook moet er weer worden bijgehouden welke bevolkingsgroepen het meest in de fout gaan om te kunnen onderzoeken wat de reden daarvan is.
  Voelt iemand zich daardoor gediscrimineert? Dat is dan heel jammer voor de crimineel.

  Like

 17. Avidia zegt:

  Ik vind de uitdrukking LINKS laten liggen zo’n terechte uitdrukking, want het zijn merendeel linkse die janken en klagen en overal een punt van maken en hun mening aan anderen willen opdringen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s