Opzeggen uitkeringsverdrag Marokko groeit uit tot splijtzwam in kabinet

Screenshot 8

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA)

(Door: Gijs Herderscheê)

De voorgenomen opzegging van het uitkeringsverdrag met Marokko dreigt uit te groeien tot een splijtzwam in het kabinet en tussen coalitiepartijen. VVD-bewindslieden voelen zich opgejaagd door hun eigen fractie, terwijl minister Asscher van Sociale Zaken de PvdA-fractie van zich vervreemdt.

Vandaag bespreekt het kabinet het voorstel van Asscher om het sociale zekerheidsverdrag met Marokko uit 1970 op te zeggen. Dit verdrag regelt dat Nederlandse uitkeringen naar Marokko worden overgemaakt. Nederland wil de uitkeringen aanpassen aan de koopkracht in Marokko en de export van kinderbijslag naar Marokko helemaal stopzetten. Bij andere landen buiten de EU zijn deze versoberingen doorgevoerd, maar bij Marokko moet het verdrag worden aangepast. Al drie jaar wordt tevergeefs met Marokko gesproken over aanpassing.

Asscher wil nu een doorbraak forceren door een wetsvoorstel in te dienen waarmee het verdrag wordt opgezegd. Hij stevent af op een botsing met zijn PvdA-fracties in Tweede en Eerste Kamer. In hun ogen laat Asscher zich dwingen door de ‘rechtse’ fracties – PVV, SGP, CDA, VVD, ChristenUnie. Die namen in juni in de Tweede Kamer een motie aan waarin zij opzegging van het verdrag eisten en de wet die de export van kinderbijslag wil stoppen.

Lees verder>>>
(h/t Wachteres)
De Volkskrant

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Marokkanen, Marokko, Overheid, PvdA, VVD. Bookmark de permalink .

21 reacties op Opzeggen uitkeringsverdrag Marokko groeit uit tot splijtzwam in kabinet

 1. Monalisa zegt:

  Zal het dan toch vallen??????

  Like

 2. luckybee zegt:

  Hoe sneller de PvdA en de VVD de 0 punt berijkt des te beter.

  Like

 3. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Hij moet gewoon zeggen, er is geen geld want we hebben zoveel “asielzoekers” en “vluchtelingen.”

  Like

 4. windwens zegt:

  Het zou een droom zijn die uit gaat komen, als dit het einde zal inluiden van Rutte II.

  Like

 5. leefbarbaar zegt:

  Met het opzeggen van het verdrag gaan ze doen wat ze altijd hebben volgehouden dat het onmogelijk zou zijn: het opzeggen van een verdrag. Als de PVV het wil kan het niet, nu het geld voor de graaiers wat minder wordt, kan het wel?
  Gaat echt niet gebeuren; spierballentaal van een man zonder ballen in een zaal vol lange tenen. Zo gauw er een haatlim met zijn stembiljet wappert, gaat de export van ons geld gewoon verder en de PvdA is wel de laatste partij, die dat gaat veranderen.

  Like

 6. dutchess43 zegt:

  Nederlanders in het buitenland ontvangen toch ook geen kinderbijslag.
  Wij hebben het tenminste nooit gehad gedurende onze buitenlandse jaren.

  Like

  • Monalisa zegt:

   dutchess43 je vankt wel kinder bijslag als je Geld uit nederland krijgt.
   Dat kan op drie manieren 1 WW 2 WAO en 3 dat je voor een Nederlands bedrijf werkt maar je hebt in Canada gezeten en daar gewerkt dus jullie vingen geen geld uit Nederland.
   Is ook met je AOW zo, daar wort je met 2% per jaar gekort mee, als je buiten Nederland verblijft en je staat ingeschreven in het land waar je werkt en woond.
   Je had je ook kunnen bijverzekeren bij SVB te nederland, dan had je die 2% niet gekort worden op de jaren die je nu misschien mis loopt,
   jij en keesie zullen minder AOW vangen dan een andere Nederlander maar je zult ook iets krijgen van een pensioen uit Canada??.
   en anders hebt je het slecht gedaan in je voorziening voor later die je nu opbreekt.

   Like

   • leefbarbaar zegt:

    Voor allochtonen gelden deze regels niet.

    Like

   • Monalisa zegt:

    leefbarbaar klopt maar jij en ik zijn Nederlander ( die niet meer in zijn land woond maar wel geld ontvangt uit nederland) en geen allochtoon,(in het land waar ik woon, ben ik wel een allochtoon maar hebt geen cent van dat land nodig wij bedruipen ons zelf) daar hebben ze aparte regels voor.

    Like

 7. rs zegt:

  Laten wij blijven hopen……………….maar ik denk niet dat de kliek zal vallen….

  Like

 8. Tom Hendrix. zegt:

  O wat hoop ik dat dit RAMPENKABINET in elkaar stort!

  Like

  • Tistochwat zegt:

   Dan krijgen we kabinet Pechtold I ……………….

   Like

  • Anneke zegt:

   INDERDAAD Tom….”Hoe eerder, hoe beter….”. Had zelf nooit verwacht dat dit rampenkabinet zich ‘zo lang’ staande zou kunnen houden. Maar uit evenwicht zijn ze al enige tijd…..Een ‘zuchtje’ wind en ’t kabinet is ‘weggeblazen’.

   Like

 9. Pingback: Opzeggen uitkeringsverdrag Marokko groeit uit t...

 10. JooJootje zegt:

  Laat me raden hoe Marokko dit gaat aanpakken.
  Marokko zal zeker niet gaan onderhandelen met Nederland, nee Marokko gaat het spelen via Brussel en de zuidelijke lidstaten.
  Marokko gaat de illegale Afrikaan inzetten als chantage middel in Spanje en Frankrijk die gaan klagen bij Brussel over de ondermijnende actie van Nederland en Nederland zal door Brussel zijn plaats gewezen worden wat een grote afgang is voor Nederland en het schaterlachen in Marokko laat uitbreken.

  Like

 11. Anneke zegt:

  PARDON…..dat uitkeringsverdrag is nog ACTIEF???? ABSURD, terwijl chronisch zieke Nederlanders sinds 2008(?) geen cent meer ‘beuren’.. Het merendeel is volledig ‘genezen’ verklaard, naar realiteit en medische adviezen keek – / kijkt men niet. Weer een MISLUKT plan; ja…Bijstand is voor de staat natuurlijk financieel voordeliger. En de MISBRUIKERS decennia-lang over ’t bolleke blijven strijken. Met alle negatieve gevolgen van-dien!!! ! !!! Anneke WALGT al véél langer dan vandaag…Als weduwe letterlijk géén cent te makken, dus lijdend aan de gevolgen van een decennia-lang POLTIEK-WANBELEID. De ‘scheefschaatsers’ MOETEN maar eens letterlijk beboet worden!!! Laat hun de ‘lijdende-partij’ maar levenslang loon uitkeren; belastingvrij!!! “Hebben velen wel dik verdient”. De VERWENNERIJ IS VOORBIJ…………..
  Politici zorg voor je burgers!!! Verplicht de MEDE-Nederlanders dat zij integreren, dus letterlijk mee WERKEN !!! Zorg dat ieder mens naar vermogen arbeid heeft. Dan gaat het maatschappelijk in een mum van tijd stukken beter, wordt nu toch eens wat wijzer en kom de gemaakte ‘beloften’ na.

  Like

  • Anneke zegt:

   De Nederlandse staat zal nog tijden-lang de gevolgen moeten ‘dragen’ voor gemaakte politieke fouten. Decennia-lang het weelderige Sinterklaas-feestje voor de (nwe.) mede-Nederlanders….Zij waren ineens ‘de koning te rijk’ en gingen zich dus ook zo gedragen. Fraude en corruptie zijn niet meer te overzien. “Dus wordt dit al tijden maar domweg gedoogt, maar ojee, wij autochtonen moeten zo als altijd maar weer opdraaien voor de financiële tekortkomingen. “Wie worden er nu dus al veel te lang GEDISCRIMINEERD”???? Politiek Den Haag en Brussel weten zich geen raad met het jaarlijkse budget. Zijn niet in staat het Europese huishoudboekje bij te houden, laten zich oh zo makkelijk misleiden voor scheef-schaatserij. “De burger betaald de torenhoge schulden wel (via een verleidend omweggetje) af”. DIT MOET STOPPEN………….

   Like

 12. sir Colin de Jong zegt:

  Grove schande want Marokko weigert overal aan mee te werken dan wel tegen te werken en wij pikken dit allemaal. Woon in Thailand en heb miljoenen belasting betaald en krijg geen kinderbijslag voor mijn 2 kids met Ned. nationaliteit en paspoort.Pure discriminatie en schandelijke willekeur. Heb hierover onlangs een klacht ingediend bij het Europese Hof en wacht op antwoord.

  Like

  • Monalisa zegt:

   Heb hierover onlangs een klacht ingediend bij het Europese Hof en wacht op antwoord. die zult nooit krijgen, ook niet over het AWBZ verdrag, wat de mensen moeten betalen aan nederland die geld uit nederland krijgen(AOW&pensioen) zij kunnen geen gebruikmaken van die regels in het buitenland maar wel betalen.

   Like

 13. Jan zegt:

  Uitkeringsstop voor Nederlandse Marokkanen

  Vanaf 1 januari 2016 stopt de export van uitkeringen naar Marokko. Dat maakte minister Asscher (PvdA) vrijdag bekend. Wat betekent dit voor de Nederlandse Marokkanen die in Marokko wonen? En heeft deze stap nog invloed op de relatie tussen Nederland en Marokko. Een debat tussen initiatiefneemster Anoushka Schut ( VVD Tweede Kamerlid) en Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders.
  http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-12-oktober-kamp.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s