Turkije: PKK dreigt met terugkeer naar gewapende strijd

Screenshot 10

Demonstratie van Koerden voor Kobane

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Omdat het Turkse leger werkeloos toekijkt hoe de Koerden de grensstad Kobane tegen de steeds verder oprukkende eenheden van de “Islamitische Staat” (IS) verdedigen, kondigt de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK de mogelijkheid aan om terug te keren naar de gewapende strijd in Turkije. Daarmee wordt de hulptoezegging van Ankara echter niet waarschijnlijker.

Cemil Bayik, in feite de chef van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, heeft in een interview met ARD-radio Turkije gedreigd met de opzegging van het vredesproces en de terugkeer naar de guerrillastrijd, mits er bij onlusten in de Turkse Koerdengebieden nog meer mensen gedood worden. “We hebben Turkije gewaarschuwd. Als het zo doorgaat, dan zal de guerrilla de verdedigingsoorlog ter bescherming van het volk weer opnemen”, zei Bayik.

Bovendien bekritiseerde Bayik een door het Turkse parlement aangenomen machtiging, die de Turkse regering militair ingrijpen in Syrië en Irak mogelijk maakt. Deze zou in principe tegen de PKK gericht zijn  en niet tegen IS. “De IS-terreurmilitie wordt in deze machtiging nauwelijks genoemd. De PKK wordt wel degelijk genoemd”, zei Bayik. Daarmee zou een beslissing voor de oorlog tegen de PKK gevallen en het vredesproces beëindigd zijn. Bayik is eigenlijk de plaatsvervangende leider van de PKK. Maar omdat haar werkelijk leider – Abdullah Öcalan – zich in Turkse gevangenschap bevindt, is Bayik nu de hoogste vertegenwoordiger van de PKK.

Reden voor deze harde woorden is de passiviteit van het Turkse leger, terwijl de IS-milities de stad Kobane proberen te veroveren, evenals de gedode Koerdische demonstranten in Turkije. Tijdens de protestmanifestaties van de koerden in Turkije kwam het steeds opnieuw tot enorme onlusten, waarbij meer dan 30 mensen werden gedood.

De Turkse regering weigerde tot nu toe alle vormen van ondersteuning aan de Koerden in Noord-Syrië, omdat de daar heersende PYD een tak van de PKK is. Bovendien zou de islamitisch-conservatieve staatsleiding er niet echt de slechtste betrekkingen met de “Islamitische Staat” op nahouden. Ook wil Ankara alleen rechtstreeks ingrijpen als het doel van de militaire missie tegelijkertijd de val van de Syrische president Bashar al-Assad omvat.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ISIS, Koerden, Turkije. Bookmark de permalink .

7 reacties op Turkije: PKK dreigt met terugkeer naar gewapende strijd

 1. Erdogan moet zich dood schamen!Ik hoop dat ze zich tegen hem gaan keren,de ellendeling!

  Like

 2. Maria zegt:

  doe maar PKK uw volk wordt onder oog van de turken en met medewerking van turken uitgemoord, 200000 man zal daar aan de grens afgeslacht worden door IS getrainden van Turkije met steun CIA, net zoals de Armeniërs genocide wat de turken op hen deden mag niet over gesproken worden ook niet!!!! werd ook nooit veroordeeld! dus PKK GO FOR IT! red ons van he oprukkende ottomaans rijk

  Like

  • Linet zegt:

   Ik weet niet welke nieuwsbronnen u heeft.Binnen 2 dagen 180000 man,vrouw en kinderen zijn al opgevangen in Turkije.In de stad Kobane zijn de PKK terroristen en IS terroristen overgebleven.Mijn zegen hebben ze.Laat ze elkaar opruimen.By the way PKK is een marksistisch-Leninistische organisatie.

   Like

 3. Dat had ik al verwacht, ik denk dat WIJ blij moeten zijn dat er hier Koerden wonen. Daar zullen we veel steun van krijgen, want van de Nederlander hoeven we niets te verwachten !!! Dat wordt dan Nederland/Koerden tegen de rest van de Moslims. Ik verwacht dat dit ECHT gaat gebeuren. En de regering kijkt toe, met Geert Wilders in de Gevangenis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s