Gazastrook na raketbeschieting afgegrendeld

Screenshot_11

(Vertaling: E.J. Bron)

Israël heeft de grensovergangen Kerem Shalom (foto) en Erez naar de Gazastrook voorlopig gesloten. De reden is een raketinslag vrijdagavond in de regio Eshkol. Het is al de tweede schending van de wapenstilstand sinds het einde van de militaire operatie “Protective Edge” eind augustus. Omdat Egypte de grensovergang Rafah eveneens heeft gesloten, is de Gazastrook op dit moment volledig geïsoleerd.

De raket was op open terrein in Eshkol ingeslagen, niet ver verwijderd van het grenshek. De Israëlische controlesystemen hadden de raket geregistreerd, maar geen alarm gegeven, omdat er geen woongebieden bedreigd werden.

De wapenstilstand tussen Hamas en Israël werd drie weken na inwerkingtreding voor het eerst geschonden. Daarbij was eveneens een raket in Eshkol ingeslagen, zonder schade aan te richten.

Geen van de radicaalislamitische groeperingen in de Gazastrook heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de jongste raketbeschieting. Israëlische militaire deskundigen beschouwen het als mogelijk dat het om een mislukte rakettest ging en dat de raket per ongeluk op Israëlisch grondgebied is terechtgekomen. Sinds begin oktober is Hamas weer begonnen met het testen van korteafstandsraketten, waarbij deze normaal gesproken worden afgevuurd richting de Middellandse Zee. Alleen de vorige week al zouden er volgens inwoners van Gaza zes van zulke testen hebben plaatsgevonden.

Egypte heeft zijn grens naar de Gazastrook afgegrendeld, omdat de regering vreest dat terroristen uit Gaza de terreurtroepen op het Sinaï schiereiland ondersteunen, die daar aanslagen plegen op het Egyptische leger. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza verweet de regering in Caïro met deze maatregel het lijden van duizenden mensen te verergeren.

De raketinslag van vrijdag vond plaats na een week van spanningen tussen Joden en moslims in Israël, vooral in Jeruzalem. Hoewel de Palestijnen vrijdag hadden uitgeroepen tot een “Dag van de woede”, bleef het bij kleine ongeregeldheden. Weliswaar werden er opnieuw politieagenten met stenen en vuurwerk bekogeld, maar volgens de laatste meldingen was er sprake van maar een lichtgewonde. Israëlische veiligheidstroepen schrijven de relatieve rust toe aan het slechte weer: de regen zou voor veel Palestijnen aanleiding zijn geweest om thuis te blijven.

Bron:
www.israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Religie van de vrede", Egypte, Gazastrook, Israël, Israël-vijandigheid, Jeruzalem, Terrorisme. Bookmark de permalink .

6 reacties op Gazastrook na raketbeschieting afgegrendeld

 1. Theodoor zegt:

  Gewoon al omdat een moslim meer ziet in de dood dan het leven zal het altijd wel zo blijven, ondanks alle goede bedoelingen van Israel.
  Nu maar hopen dat de politici niets toegeven, anders dan zoals het in Nederland gaat waar de meeste politici er zitten voor zijn/haar loopbaan.
  Waar ze voor ingehuurd zijn wordt niet gedacht.

  Like

 2. joopklepzeiker zegt:

  omdat een moslim meer ziet in de dood dan het leven

  Dat zou eens beter onderzocht moeten worden door een praktijk test op een wat grotere schaal, en dan wat langer, dan hebben we dus feiten materiaal om die bewering wat beter te onderbouwen.

  Like

 3. Jan zegt:

  Hamas woordvoerder Mousa Abu Marzouq: Dit is onacceptabel en niets anders dan een collectieve straf en schendt iedere conventie en internationale wet.”
  http://israelmatzav.blogspot.nl/2014/11/hamas-seethes-over-crossing-closure.html

  Like

  • fleckie zegt:

   ……………’SLUIMERENDE..OORLOG..IN….JERUZALEM’………..NW.ISR.WEEKBLAD,31.10.2014,
   ‘ Jeruzalem is al maanden vrijwel DAGELIJKS het toneel van rellen en geweld. terwijl Netanyahu meerookte inzet,vragen inwoners zich af waar dit eindigt’……..door J.Franke.
   ‘ Het is pas half een ‘s-middags,maar er staat al een lange rij voor de trap naar de rotskoepelmoskee in de oude stad van Jeruzalem. Hoewel..de. ..deur pas over een uur open baat,hebben veel toeristen zich al verzameld om verzekerd te zijn van een bezoek aan het beroemde islamitische heiligdom. Maar zelfs extra vroeg aanwezig zijn was deze week geen garantie voor bezichtiging.Door aanhoudende gewelddadige confrontaties tussen palestijnen en Israelische ..OPROERPOLITIE in deze buurt was de moskee geregeld ontoegankelijk en mochten alleen palestijnse mannen van middelbare leeftijd en ouder en vrpuwen hier bidden. Het risico dat jongere gelovigen zouden baan rellen werd te grootbracht. Sinds de moord op een palestijnse tiener van de zomer die volgde op de moord op drie Joodse Israelische tieners nabij Hebron,s sult er een vuur van protest in Oost-Jeruzalem.Een vuur dat ieder moment lijkt te kunnen oplaaien tot een forse brand die de hele stad omvat……………DERDE…INTIFADA…………..De krantenkoppen worden steeds onheilspellender . Toen een jonge palestijn vorige week met zijn auto inreed op een groep mensenbij een tramhalte in het centrum van Jeruzalem daarbij twee ,eisen doodde-hij kwam zelf om door politiekogels toen hij na de crash wegrende-vroegen Israelische opinieleiders enclitisch zich openlijk af of dit ‘het begin van de ..DERDE..INTIFADA’ was. Nu is dat een suggestie die ieder jaar wel een keer wordt opgeworpen ,maar ditmaal lijken de strijdende partijen voorlopig niet van plan te deëscaleren . Premier Netanyahu kondigde de bouw aan baanruimer duizend nieuwe woningen in Oost- Jeruzalem ..en..uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever,tot grote woede van de leider ..ABBAS,JORDANIE en de INTERNATIONALE GEMEENSCHAP. De VN-Veiligheidsraad belegde prompt een spoedoverleg over de gespannen situatie in Jeruzalem en de geplande Israelische nederzettingen…………….BalanceertJeruzalem echt op de rand van een oorlog?..Nabij de Damascuspoort op de grens tussen Oost en West-Jeruzalem neemt overdag het gewone leven
   zijn loop,ondanks de rellen die enkele uren eerder in de buurt plaatsvonden. Helikopters cirkelen
   Boven de stad,in de lucht hangt een grote witte observatieballon en er is veelpotige te paard,maar van oorlogstaferelen is absoluut geen sprake. “. Als je het nieuws op televisie ziet en je kent deze buurt niet,lijkt het alsof de boel hier in brand staat, maar de realiteit is anders” zegt Hoessein, de oudere eigenaar van het populaire City-koffiehuis tegenover de poort.” Natuurlijk zijn er veel opstootjes de laatste tijd,maar je moet bedenken dat die vaak binnen een half uur weer voorbij zijn. Het gebeurt dat er in deze straat gevochten wordt,..en mensen twee straten verderop nietsvermoedend koffie zitten te drinken”. Toch heeft Hoesseins koffiehuis last van de spanningen.” Er komen sinds het begin van de Gaza-oorlog veel minder toeristen. Met name in de avonden is het erg rustig”. …………..BERLAND………….. Op zo’n honderd meter v.d…KOTEL( de KLAAGMUUR) in de islamitische wijk v.d. Oude stadswijken een groepje Israelische agenten verveeld toe hoe palestijnse buurtjongens verstoppertje spelen. Ze houden…met…een…schuin oog zicht op Jesjivat Nechamat Zion,verderop in de straat. Deze jesjiva,in 1980 gesticht door de omstreden rabbijn Eliezer BERLAND-die tijdens de Hoge Feestdagen op verzoek van Israel op Schiphol werd aangehouden.omdat hij wordt verdacht van seksueel misbruik van vrpuwe
   Ijke volgelingen-staat boven op een Palestijns woonhuis. De chassidiem moeten langste schone was van de onderburen omhoog om te LERNEN. Onder aan de trap helpen twee jongestjdenten hun buren met boodschappen sjouwen.” Wij hebben hier geen last van de onrust”, zegt Michael,een uit Ierland afkomstige volgeling van BERLAND die al jaren in de stad woont. Hij is meer bezorgd om het lot van zijn rabbijn en wat hij ‘de campagne v.d.Israelische overheid gegen de chassidiem’ noemt.” Ze doen er alles aan om ons zwart ge maken”. ……….In de geïsoleerde wereld v.d.jesjieve in de oude stad dringt het nieuws over de onrust wellicht niet door,maar in de palestijnse wijk Silwan die tegen de oude stad aanligt wel. De 21- jarige palestijnse mandie met zijn auto op de groep inreed,groeide hie r op. Toen de politie weigerde zijn lichaam vrij te geven uit angst voor rellen op zijn begrafenis,VLOGEN de MOLOTOVCOCKTAILS en STENEN avondenlang door de lucht.het was al onrustig sinds een groep Joodse kolonisten een paar dagen eerder in het holst v.d.nacht haar intrek nam in twee appartementsgebouwen en er deIsraelische vlag hees. Buurtbewoners en activist fotograaf MAJID GAITH ..(23) , ziet de ontwikkeling met lede ogen aan. ” Zodra de kolonisten..hier..komen..wonen verslechtert de sfeer in de straat kompleet. Er worden camera’s geinstalleerd en er staan dag en nacht gewapende beveiligers voor de ingang. Niemand voelt zich meer vrij”. Daar komt volgens hem bij dat de komstv.d. Kolonisten grote interne spanningen tussen de palestijnen ..in..Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever blootlegt.” Joodse organisaties,zoals de rechts- nationalistische stichting Elas,kopen de gebouwen in Silwan voor …VEEL GELD… Van palestijnse tussenhandelaren. Die tussenhandelaren wonen zelf niet inde buurt,dus zij hebben geen last van de kolonisten. Het zijn gewetenloze verraders”, zegt GAITH boos…………..VUILNIS…………. Op de scheidslijn tussen Oost-en West-Jeruzalem,te midden van alle religieuze pleisterplaatsen,is het lastig in te schatten hoe explosief de situatie in de stad nu werkelijk is. Het is hier eigenlijk nooit echt rustig. De meeste bewoners v.d.buitenwijken ,rijgen weinig meekan alle tumult. Neem deukt Nederland afkomstige DanielBaruch(44) die in het rustige zuidwesten v.d.stad woont…Hoj komt dagelijks in contact met palestijnen die in zijn buurt werken en heeft Arabische kennissen.” We komen elkaar tegen in de stad. Dan is het altijd beleefd en leuk.Sommige onderwerpen vermijden we gewoon. Eigenlijk gaat het altij pas op groepsniveau en in de politiek mis tussen joden en. Palestijnen”.
   Baruch,die steevast op de Likoed-partij an Netanyahu stemt,is kritisch over de wijze waarop de politiek de situatie aanpakt.” De wet wordt niet consekwent toegepast. Er zijn nu wijken waar dpolitie niet komt en Joden niet veilig rond kunnen lopen. Dat is krankzinnig. De politie moet daar schoon schip maken en de relschoppers hard aanpakken”. Maar daar kan het volgensBaruch niet bijblijven. Hij pleit voor een veelomvattendestrategie.” Ook Arabische en ultraorthodoxe ..wijken..moet consequent..belasting worden geheven. Dat geld moet vervolgensbeinvesteerd wordenin die wijken,zodat vuilnis wordt opgehaald en straatverlichting werkt. Het wordt tijd om Jeruzalem als een stad te behandelen en palestijnse wijken op termijn meer zelfbestuur te geven,i.p.v.alleen maar deze ideologische strijd te voeren”.###############################

   Like

   • fleckie zegt:

    ………’.ROMEINSE INSCRIPTIE…..BAR ..KOCHBA-OPSTAND…ONTDEKT’..Nw.Isr.Weekblad
    31.10.2014……….. …….Israelische archeologen zijn in Jerusalem gestuit op een steen met een Latijnse inscriptie ,die meer inzicht geeft in de ..Bar Kochba-opstand. Deze Joodse opstand tegen de Romeinse overheersing vond plaats tussen het jaar 132 en 136. De stenen werden gevonden bij de opening van een watert,buiten de Oude Stad van Jerusalem. Helemaal intact is de inscriptie niet,het onderste deel werd afgezaagd om te passen rond de de,steenv.d.put.Desondanks zijn de zes regels die..er..bijna..tweeduizend jaar geleden in werden gebeiteld goed te lezen.. De tekst maakt melding van alle officiele titels van keizer Hadrianus,alsmede van het jaar waarin hij Jerusalem met zijn tiende legioen,enkele jaren voor de opstand. Dit strookt met de beschrijving van de Romeinse geschiedschrijver Cassius Dio het is onduidelijk of de opstand,die wordt gezien als de aanleiding voor de VERDRIJVING c.d.Joden …UIT …PALESTINA… Spontaan ontstond,of een reactie was op harde Romeinse maatregelen . De aanwezigheid van een Romeins legioen kort voor de opstand zou dat laatste suggereren. De tekst vormt een geheel met een andere inscriptie,die aan het eind v.d.19 e eeuw werd gevonden. Volgens de onderzoekers bevond de tekst zich oorspronkelijk op een triomfboog.#####################################################################

    Like

 4. fleckie zegt:

  ……….’GELD..VOOR…WEDEROPBOUW…..ZUID-ISRAEL’. NW.ISR.WEEKBLAD31.10.2014.
  INTERNATIONALE ..Joodse organisaties hebben zo’n 50 miljoen sjekel ( 10,4 miljoen euro) gedoneerd aan. Gemeenschappen in het zuiden van ISRAEL die door …RAKETAANVALLEN…zijn getroffen. Dit werd georganiseerd door de Jewish Agency for Israel,waarvan het bestuur deze week in de zuidelijke havenstad ASHKELON samenkwam. DEZE stad was een van de belangrijkste doelwitten van…HAMAS-RAKETTEN. Tijdens de oorlog van afgelopen zomer. De gelden,gedoneerd door o.a…The ..Jewish..Federations…of..North…America..en ..Keren ..Hayesod-UIA, WORDEN GEBRUIKT VOOR de WEDEROPBOUW na de vijftig dagen durende oorlog. Er zijn programma’s om de bevolking in de grensgebieden langs de GAZASTROOK uit te breiden. Zo worden studiebeurzen en huursubsidies beschikbaar gesteld voor mensen binnen 4 kilometer v.d.grens,om jongvolwassenen naar het gebied te trekken. Ondernemers die door de oorlog financiele schade hebben opgelopen worden hiervoor gecompenseerd. Ook zijn er toelagen om schuilkelders in te richten,subsidies voor nieuwe immigranten in het gebied en voor soldatenleven die in de strijd gewond zijn geraakt……………Bij de opening v.d.vergadering dankte voorzitter Nathan Scharansky v.d Jewish Agency zijn internationale partners in de Joodse wereld. ” Dit is een massaal vertoon van solidariteit..met..het..Israelische volk”, aldus .. Scharansky.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s