Demente bejaarde die ‘urine langs de enkels loopt’ blijkt moeder staatssecretaris Van Rijn (PvdA)

Screenshot_11
Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA)

(Door: Bas Paternotte)

Vader staatssecretaris Volksgezondheid slaat alarm in AD

Met updates – De vader van staatssecretaris Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) klaagt over de zorg die de demente moeder van Van Rijn krijgt van de Haagse zorgaanbieder WZH. In het Algemeen Dagblad doet de 81-jarige man zijn beklag. “Soms loopt de urine langs haar enkels”, vertelt Joop van Rijn aan de krant. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt tegenover Omroep West dat het om de moeder van staatssecretaris Van Rijn gaat.

Samen met zijn buurman Ben Oude Nijhuis (82), wiens vrouw ook dement is en bij WZH – een van de grotere aanbieders van ouderenzorg in de regio Den Haag – woont, vertelt Van Rijn senior zijn verhaal in de krant.

Lees verder>>>
(h/t Wachteres)
Post online

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Krankzinnigheid, Linkse Kerk, Nederland, praatjesmakers, PvdA, Rotzakken, Socialisten, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

30 reacties op Demente bejaarde die ‘urine langs de enkels loopt’ blijkt moeder staatssecretaris Van Rijn (PvdA)

 1. Republikein zegt:

  Jesus wat tof voor die halve gare, zielig voor moeder

  Like

 2. Monalisa zegt:

  Van je familie moet je het hebben

  Like

  • Monalisa zegt:

   “In januari 2013 riep hij bijvoorbeeld kinderen op te helpen bij de verzorging van hun ouders.”
   Blijkbaar bevolgt hij niet eens zijn eigen oproep. Daar voelt meneer zich blijkbaar te “belangrijk” voor.

   Like

 3. bigljohn zegt:

  Ik denk dat er ergens een foutje in geslopen is. Onder foto is van Rijn, van Dijk genoemd.

  Like

 4. Taljaard zegt:

  Hoe diep kun je als mens zinken?
  Wanneer je dus een vader hebt, die zo wanhopig is over het wanbeleid in de zorg, waar zijn zoon verantwoordelijk voor is, dat hij maar naar de krant stapt, omdat zijn zoon toch niet luistert?
  Wat voor een LAMSTRAAL moet je dan wel niet zijn?

  Like

  • Giny zegt:

   Je zou haast denken dat die van Rijn geen contact met zijn ouders heeft!
   Heel goed van die vader om het in de krant te plaatsen!
   Uiteindelijk zet hij terecht zijn zoon voor schut!

   Like

 5. Breget zegt:

  En de (demente)ouderen in NL moeten hoe sneller hoe liever op de schroothoop gedropt worden ,en daar staat van Rijn en de hele PvdA volledig achter ,dus hier ligt een taak voor van Rijn als familie neem de zorg op uw schouders en eer haar .

  Like

 6. Wachteres zegt:

  PVDA, stop er maar mee. Jullie hebben je zelf onmogelijk gemaakt! LOOSERS!

  Anderen wat voorschrijven en er zelf niet aan voldoen.

  Is dit een voorbeeld van wat jullie de nieuwe PARTICIPATIESAMENLEVING noemen?

  Ga toch knikkeren, dan doe je tenminste iets nuttigs.

  Ben ik blij dat ik de moeder van Van Rijn niet ben, dan had ik allang de pil van Drion ingenomen.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Die moeder van van Rijn is dementerende, weet dus niet wat er om haar heen gebeurt, laat staan wat de pil van Drion is ( als die al bestaat ) Ik vind het heel erg wat ik bij Post-on-line en in A.D. las, wat die echtgenoten van hen meemaken. Hoop ons tweeen hier dat NOOIT overkomt. Heb “dementie” van naaste familie-leden meegemaakt en o.a. als je niet wordt herkend of voor iemand word gehouden van 50 – 60 jaar eerder, is een heel nare gewaarwording.

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Wachteres: 22.34 uur, op 4/11. Helemaal met je eens Wachteres. Deze PvdA, breekt ALLES samen met de VVD af, waar ze eerder in het verre verleden pal voor stonden!
   En hun zogenaamde “PARTICIPATIESAMENLEVING”, gaat een ramp worden voor onze ouderen en zwakkeren (gehandicapten) Per 1 januari gaat het “echt los”.
   Als oud voorzitter van een cliëntenraad in de Zorg, en oud lid van een WMO platform, kan ik dat aardig inschatten.
   Dit kabinet is keihard a-sociaal bezig!

   Like

 7. delamontagne zegt:

  De Koning en z,n gemalin waren op staats-bezoek in Japan en Korea. Beide zijn landen in het verre Oosten. Het Oosten waarvan bekent is dat men ouderen er meer in “aanzien” heeft dan hier in het Westen. [ hoe noordelijker – hoe minder dat het geval is ].
  In het gevolg van die Keuninklijke Stoet allerlei hoogstaanden, C.O,s
  figuren ala Wientjes etc,etc.
  Nu zag ik tot mijn stomme verbazing toevallig op een-of-ander TV-programm van NL afgelopen week, ook een DELEGATIE van een Zorginstituut, C.V.Z, of een ander on-overtrefbaar “ZORG”-wekkend NL-s Instituut die meereisden om die Oosterlingen te gaan vertellen “HOE GOED DAT WEL” in NL wordt uitgevoerd.
  Kijk, zoiets noem ik nou ARROGANTIE.

  Like

 8. Sylvia Groot zegt:

  Begrijp ik het goed dat die moeder van Van Rijn het slachtoffer is van het wanbeleid gevoerd door diezelfde partij waar haar eigen zoon lid van is?

  Like

 9. Maria zegt:

  en dankzij wiens beleid is deze schande? de socialisten! de schaamte om dan nu daarover te klagen, ocharme die Dame die het meemaakt, op je oude dag zo behandeld worden, ontplof vuile huichelaar van pvda wanneer het u nu overkomt ga je klagen, waar ben je voor de gewone Nederlander zijn ouders die dit meemaken onder UW beleid!!!! hoe hypocriet kan je zijn, verdiend fortuinen en kijk waar hij zijn eigen Moeder heeft gestoken onder hun beleid dan nog….
  Kon er van zijn fortuinen geen fatsoenlijkere opvang zijn voor zijn Moeder vanaf?….pffffffff

  Like

 10. Jan zegt:

  Beginselmanifest Partij van de Arbeid
  Vastgesteld door het congres van de Partij van de Arbeid, 29 januari 2005
  Wouter Bos /Ruud Koole (voorzitters
  Mark Bovens
  René Cuperus
  Guusje ter Horst
  Bertus Mulder
  Monika Sie Dhian Ho
  Coen Teulings

  3.2.1 Een fatsoenlijk bestaan

  In een wereld vol kansen op succes en kansen op falen, moeten mensen de zekerheid hebben dat tegenslag niet betekent dat je aan de kant komt te staan. Een FATSOENLIJK bestaan is het minste waar mensen van op aan moeten kunnen. Het gaat daarbij niet alleen om een behoorlijk inkomen maar om bestaanszekerheid in de meest brede zin van het woord: goed onderwijs, MENSWAARDIGE ZORG en huisvesting, maar ook de bescherming tegen CRIMINALITEIT en TERREUR, een RESPECTVOLLE behandeling door de overheid en de mogelijkheid om als VOLWAARDIG burger mee te doen aan publieke besluitvorming.

  Klik om toegang te krijgen tot PvdA_PvdA_Beginselmanifest.pdf

  Like

 11. koddebeier zegt:

  Koekje van eigen deeg, zielig voor z’n moeder en alle andere slachtoffers van jaren lang wanbeleid in de zorg !!

  Like

 12. Th.M. van Baarle zegt:

  Elke Euro die uitgegeven wordt aan iets anders dan de zorg voor onze bejaarden, die Nederland opgebouwd hebben tot wat het nu is, is VERSPILD geld.
  Elke dag dat deze coalitie langer aan het bewind is, is een VERSPILDE dag.
  Nederland wordt wakker, we zijn een rijk land maar we hebben idioten aan het bewind, die onze verworvenheden VERSPILLEN aan nutteloze zaken.
  Verenigt u om dit bewind omver te werpen.
  Als het niet goedschiks kan dan maar kwaadschiks.

  Like

 13. Tempelier zegt:

  Bij de uitzending van Pauw verkondigde van Rijn dat er steeds meer mensen ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. Dat is natuurlijk niet waar. De indicatie om toegelaten te worden in een verpleeghuis is zover omhoog geschroefd dat alleen mensen met een zeer grote zorgbehoeften nog in een verpleeghuis worden opgenomen. Dus dit is niet een vrijwillige keuzen. En dan ook nog leuk zeggen dat die toestanden waar zijn eigen moeder de dupe van is komt door het slechte niveau van het verplegend personeel. Het zijn gewoon bezuinigingen, puur een centen kwestie. En het niveau van de verplegende is een taak van de overheid, goh wat een vooruitziende blik heeft men toch, met betrekking tot hun eigen beleid.

  Like

 14. bertha priem zegt:

  het is echt schandalig dat die rotzak zijn eigen moedertje niet helpt zoveel geld verdienen en de vrouw die hem gebaart heeft zo laten zitten moedertje had de nageboorte gehouden en hem weg gesmeten ik vind dit een schande

  Like

 15. ik zie net dit weer en heb het getwitterd :

  @geertwilderspvv zie hier de laffe houding v pogen te intimideren @mjrijn http://www.volkskrant.nl/zorg/ministerie-probeerde-joop-van-rijn-uit-de-krant-te-houden~a3783561/ LAFFE @jeroenpauw snoerde m NIET de mond!

  Ministerie probeerde Joop van Rijn uit de krant te houden
  http://www.ad.nl/…/Radeloze-Joop-81-Soms-loopt-urine…
  Dagblad AD is door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet om het interview met Joop van Rijn niet te publiceren. De vader van de staatssecretaris van Volksgezondheid beklaagde zich dinsdag in het AD in een interview samen met een vriend over de zorg voor hun dementerende echtgenotes in een Haags verpleeghuis.

  Door: Gijs Herderscheê 5 november 2014, 19:45 2
  Toen het AD niet boog voor de druk, is hoofdredacteur Christiaan Ruesink indringend gevraagd niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging. ‘Dat stond er oorspronkelijk wel bij’, zegt Ruesink. De familieband werd geschrapt in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview aan de krant zou geven over de zorg voor zijn moeder.

  Het ministerie van VWS wil niet uitgebreid op het relaas van Ruesink reageren. Stephan Koole, oud-AD-redacteur en nu directeur voorlichting van het ministerie: ‘Ons is om commentaar gevraagd. Toen heb ik de hoofdredacteur gebeld en hem gevraagd na te denken over de privacyeffecten van de vermelding dat het om de vader van de staatssecretaris gaat. Daar had de hoofdredacteur begrip voor. Er zijn geen verwachtingen gewekt over een interview.’ De klacht van vader Van Rijn over de zorg voor zijn dementerende vrouw is politiek saillant omdat Martin van Rijn politiek verantwoordelijk is voor de ouderenzorg.

  Het artikel in het AD afgelopen dinsdag. © AD
  Ruesink heeft nu spijt van zijn keuze. ‘Maandagavond om negen uur stonden we voor de afweging. We hadden een mooi, menselijk interview met twee mannen die een maatschappelijke kwestie aan de kaak stellen. Een echt AD-verhaal. Het verhaal helemaal uit de krant houden, was geen optie. We konden het brengen met vermelding van de familieband, of zonder die vermelding en de dag erop een interview met Martin. Ik koos optie twee. Met de wijsheid van nu had ik voor de eerste optie moeten kiezen.’ Het beoogde AD-interview met zoon en staatssecretaris Van Rijn kwam er uiteindelijk niet. Ruesink: ‘VWS liet weten dat Van Rijn niet wilde.’

  Dinsdagmiddag werd via andere kanalen alsnog duidelijk dat de anonieme Joop van Rijn niet zomaar een Hagenaar is, maar de vader van de staatssecretaris. http://www.volkskrant.nl/…/klokkenluider-verpleeghuis…/ Plots doken alle media op vader en zoon. TV-talkshow Pauw meldde dat vader en zijn kompaan aan zouden schuiven om hun verhaal te doen. Begin van de avond werd de aankondiging gewijzigd: ‘Joop van Rijn is de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin Van Rijn en durft niet te komen uit angst voor represailles van de zorginstelling’. Wie wel aanschoof: Martin van Rijn. Ruesink: ‘Toen ik dat hoorde ben ik ontploft’, zegt Ruesink.

  Like

 16. en WEER een NIEUW OPGEDOKEN FEIT! Ik vind dat die VANRIJN onmiddellijk ONTSLAGEN dient te worden en mèt hem dit hele verraderlijke ‘kabinet’ die niet wAARDIG is deze naam te dragen laat staan ONS BELASTINGGELD op te strijken en ons ook nog eens uit te leveren aan de islamisering en de eu isering en in dit geval àl onze ouderen ‘IN DE ZEIK TE ZETTEN’

  FleurAgema @FleurAgemaPVV · 3 u 3 uur geleden
  Ongelooflijk! Olde Nijhuis wordt geprobeerd monddood te maken + v Rijn wilde het op een akkoordje gooien http://m.ad.nl/ad/m/nl/4560/Gezond/article/detail/3783912/2014/11/06/Klokkenluider-over-falende-zorg-blijft-strijdbaar.dhtml?originatingNavigationItemId=5585

  “Hij zei: ‘We kunnen elkaar het balletje toespelen’. Ik heb meteen gezegd: niets daarvan. Ik ga m’n verhaal niet afzwakken en dat verhaal in de krant deugt gewoon. Toen zei hij niets meer.”

  Klokkenluider over falende zorg blijft strijdbaar

  © Shody Careman.
  De strijdbare Ben Oude Nijhuis (82) is gisteravond door de cliëntenraad van WoonZorgcentra Haaglanden gesommeerd niet meer met de pers te praten. Zijn relaas in het AD over de falende zorg voor zijn dementerende vrouw wordt hem kwalijk genomen. Daar trekt hij zich niets van aan. Ben vertelt dat verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn het met hem op een akkoordje wilde gooien. ‘Vlak voor de uitzending van talkshow Pauw zei Van Rijn: We kunnen elkaar het balletje toespelen. Ik zei meteen: niets daarvan.’

  Dit gebeurt er dus met klokkenluiders, denkt hij nu. Nadat Ben Oude Nijhuis (82) in het AD alarm sloeg over de falende zorg aan zijn demente vrouw, staat hij alleen. Het verpleeghuis wuift de kritiek weg en hoewel de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn één van de slachtoffers is, trekt die z’n handen er vanaf.

  Doorgaans luistert hij wat naar z’n parkietjes. Of staat Radio Nostalgia op. Nu klinkt het onophoudelijke gerinkel van de telefoon. Op de tafel ligt een krant met zijn foto. In het journaal gaat het over hem. Maar Ben Oude Nijhuis laat zich niet gek maken.

  Vooruit, hij steekt een sigaretje extra op. Je bent immers niet elke dag in het nieuws. Gelukkig is-ie niet bang aangelegd. Zijn kruistocht zet hij voort. ‘Want mijn vrouw kan het zelf niet, hé.’

  Beneden op de afdeling zit ze onwetend in een stoel. Hij heeft het haar allemaal niet verteld. Ze zou maar bang worden. Is toch al zo angstig. Oude Nijhuis slikt een traan weg. ‘Ze moest eens weten.’

  Foto Staatssecretaris Van Rijn © ANP.

  Alarm slaan
  Sinds hij dinsdag alarm sloeg over de afdelingen voor dementerenden van twee Haagse verpleeghuizen van WZH, is Oude Nijhuis plots een klokkenluider. Samen met de vader van Volksgezondheid-staatsecretaris Martin van Rijn deed hij een boekje open over de ‘falende’ zorg voor hun dementerende echtgenotes.

  Saillant natuurlijk dat nota bene de moeder van de ‘zorg-staatssecretaris’ de dupe is van kabinetsbezuinigingen. Al ging het de twee daar niet eens om. Nee, het is dat hun dementerende vrouwen uren alleen worden gelaten. Dat er geen tijd is voor verzorging. Voor medische hulp. Dat ze in hun eigen urine zitten. In vieze kleren. De beleidsmakers falen. Zoals bijvoorbeeld zoon/staatssecretaris Van Rijn.

  Dus zat Oude Nijhuis diezelfde avond ineens tegenover de PvdA-bewindsman bij Pauw. Dat was wel even wat. Al die camera’s. In de schmink. Bekende Nederlanders.

  En z’n maatje Joop was er toch maar niet bij. ‘Vervangen’ door de staatssecretaris zelf. Waarom weet Ben niet, Joop komt de deur niet uit vandaag. Misschien wil hij z’n zoon niet afvallen. Maar niemand die Oude Nijhuis van z’n stuk zou brengen. Ook niet op tv. Al schrok hij even toen tijdens de uitzending z’n kunstgebit er bijna uit floepte.

  Ben oude Nijhuis met zijn vriend Joop van Rijn. © Shody Careman.
  Kriegel
  Even daarvoor was de staatssecretaris nog naar hem toegekomen, net voor de uitzending. Oude Nijhuis: ,,Hij zei: ‘We kunnen elkaar het balletje toespelen’. Ik heb meteen gezegd: niets daarvan. Ik ga m’n verhaal niet afzwakken en dat verhaal in de krant deugt gewoon’. Toen zei hij niets meer.’

  Volgens Van Rijn is niet gesproken over ‘balletje toespelen’. ,,Hij heeft gezegd: ‘Jij en ik staan aan dezelfde kant’,” zegt z’n woordvoerder. ‘Meer was er niet.’

  Oude Nijhuis herinnert zich dat toch anders. Maar ach, er gebeurden ergere dingen. Zoals dat Van Rijn het ‘voor het verpleeghuis’ opnam. ‘Hij zat daar maar te herhalen dat het beleid moet worden verbeterd. Ik werd er kriegel van.’

  Alsof vader Joop en hij niet al jaren op de trom slaan? En dan zei Van Rijn ook nog dat hij niet even met z’n vingers kon knippen. Nou, had Oude Nijhuis gedacht, als de staatssecretaris dat niet kan, wie dan wel? Ging het ook nog eens om z’n moeder. ‘Ik weet dat hij hier niet dagelijks is, maar z’n vader vertelt hem over alle ellende. Onze vrouwen zitten in hun eigen uitwerpselen. Het gaat hier om je moeder.’

  Hij zei: ‘We kunnen elkaar het balletje toespelen’. Ik heb meteen gezegd: niets daarvan. Ik ga m’n verhaal niet afzwakken en dat verhaal in de krant deugt gewoon. Toen zei hij niets meer.
  Een dag later is Bens wereld dezelfde niet meer. Vanochtend ging hij naar Houtbewerken, een activiteit die hij met vader Joop van Rijn bestiert. Maar van Joop geen spoor. ;Ik heb vergeefs op hem zitten wachten in het restaurant. Ik denk dat alles hem te veel is geworden.’

  Ze wonen naast elkaar in het aanleunwoningcomplex. Oude Nijhuis belt toch maar even niet aan. Joop verdient z’n rust. ‘Het enige is: niemand neemt het nu voor hun moeder en vrouw op.’

  Dus doet hij het maar, al valt het niet mee. Hij staat toch een tikje alleen ineens. De voorzitter van de klachtencommissie benaderde hem al. Waarom hij niet naar haar was gekomen? Ja, zeg, dat had hij toch al vaak genoeg gedaan? Nu moet hij maandag met haar naar de Raad van Bestuur. Nu willen ze ineens praten. Nou, hij zal het ze zeggen. ‘Ik heb nu meer mensen bereikt dan ik had durven dromen. Dit speelt toch ook in andere tehuizen. Nu wordt er tenminste over gepraat.’

  En dan is hij ook nog op z’n vingers getikt door de cliëntenraad waar hij en Joop in zitten. Ze vinden het maar niets dat Ben met de pers is gaan praten. Hij had het ‘intern’ moeten oplossen allemaal. ‘Nou, ik laat me de mond niet snoeren. We leven hier in niet Rusland.’

  Gelukkig is er ook bijval. Op zijn Facebook regent het steunbetuigingen. En zelfs de verzorgers van zijn vrouw staken vanmorgen hun duim naar hem op. ‘Die doen hun stinkende best, maar zijn met te weinig.’ Daar gaat de telefoon weer. Z’n zoon. Apetrots. Maar hij moet ophangen. Oude Nijhuis wil naar beneden. Naar zijn vrouw. Zoals elke dag. Even kijken hoe het gaat. Een kopje koffie. En daarna pelt hij een sinaasappeltje voor d’r. Want dat is ze zo gewend.

  Ik heb nu meer mensen bereikt dan ik had durven dromen. Dit speelt toch ook in andere tehuizen. Nu wordt er tenminste over gepraat.http://m.ad.nl/ad/m/nl/4560/Gezond/article/detail/3783912/2014/11/06/Klokkenluider-over-falende-zorg-blijft-strijdbaar.dhtml?originatingNavigationItemId=5585

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s