De godin van de Grachtengordel

Screenshot_16(Door: Taljaard)

Ik ken geen schaamte.

Ik heb in 1976 een baanbrekend boek geschreven. Dat boek ging over mij, want ik ken geen ander onderwerp dat zo boeiend is als ik. Ik kan mij ook nergens anders in verdiepen dan in mijzelf en ik ben er steeds weer verbaasd over hoe prachtig ik toch wel niet ben. Daar raak ik nooit over uitgepraat en uitgeschreven en ook anderen aanbidden mij en zitten aan mijn voeten. Want ik ben een literaire en culturele oermoeder, een archetypische priesteres en godin tegelijk, van de eredienst aan mijzelf. En ik heb dus een heel belangrijk boek over mijzelf geschreven. In dat boek vertel ik hoe prachtig en krachtig ik ben en hoe ik van onderdanig huisvrouwtje een linkse en strijdbare feministe werd en dat elke vrouw dat eigenlijk zou moeten doen; de schaamte van de opgedrongen mannelijke moraal achter zich laten en gewoon altijd doen waar je zelf zin in hebt, ongeacht de gevolgen die dat voor anderen heeft.

Dat heeft dan wel weer tot gevolg dat ik de laatste 50 jaar een spoor van ellende achter mij heb gelaten, maar dat maakt mij niets uit, want alleen ik ben belangrijk en de rest van de wereld kan mij niets schelen. Want ik schaam mij nergens meer voor. Niet alleen mijn persoonlijk welbevinden is alleen zaligmakend en normatief voor mij, maar mijn meningen zijn dat ook en zij moeten daarom gelden voor iedereen. En ik ben natuurlijk heel erg links en progressief. Daarom kijk ik altijd vooruit en naar de toekomst. Dat moet ik ook wel, want wanneer ik achterom en naar mijn verleden ga kijken en de puinhoop die ik in het leven van anderen heb aangericht bezie, loop ik kans mij toch weer te gaan schamen. En dat wil ik niet, want ik ben de schaamte voorbij.

Maarten `t Hart heeft mij in 1982 in zijn schotschrift ”De Vrouw bestaat niet” aangeraden om met Henk van der Meyden te trouwen en een dochtertje te nemen, dat wij dan zouden moeten vernoemen naar datgene waar wij samen het meeste aan te danken hebben, namelijk “Cliché”. Daar heeft het hele land toen over in een deuk gelegen. Zelfs in “Vrij Nederland” durfden ze dat geblaf van een masculine rothond nog bij te vallen. Maar dit was niets dan heiligschennis aan de grote oermoeder en matriarch die ik ben en de eredienst aan mijzelf die iedereen moet cultiveren. En Maarten `t Hart is bovendien een man, dus daar hoef ik mij al helemaal niks van aan te trekken.

Ik trek mij van niets of niemand wat aan, want alleen ik zelf ben belangrijk en alleen ik doe ertoe. Ik sta boven alles en iedereen en ben daarom ook boven iedere moraal verheven, behalve dan de moraal die bij mij past en die ik voor mijzelf heb uitgezocht en die ik ook aan iedereen dwingend wil opleggen. Daarom ben ik dan ook in de politiek gegaan en heb ik jarenlang namens de SP in de Eerste Kamer gezeten.

Ik wil niks wat ik niet wil en ik wil ook dat anderen niet willen wat ik niet wil, want ik ben de linkse godin van de Grachtengordel en ik ben daar ook op passende wijze voor geëerd en beloond. Want ik heb jarenlang een prachtig salaris gehad als senator in de Eerste Kamer, zodat ik niet alleen tot de culturele elite, maar ook tot de politieke elite van dit land behoor. En volkomen terecht als je het mij vraagt. Want ze kunnen mij niet genoeg belonen.

Ik kan mij als een oude zeug, met innig welbehagen in mijzelf, in mijn zelfgemaakte elitaire en literaire en hoog-culturele links-radicale modder wentelen. En iedereen die zegt dat ik stink, is fout en slecht en een mysogene patriarchale vrouwenhater, die vrouwen als ik, en met mij alle vrouwen, onderdrukt. Ik heb al jaren een weblog, dat ik natuurlijk naar mijzelf heb genoemd, waarop ik nogmaals laat zien hoe prachtig en krachtig ik ben en mij nergens voor schaam. Dat weblog is eigenlijk een voortzetting van het praatgroepje in mijn baanbrekende boek uit 1976, waarin de liturgie van de eredienst aan mijzelf staat beschreven. In dat praatgroepje ben ik vanzelfsprekend de baas, zoals ik overal en altijd de baas wil zijn en dat natuurlijk ook moet zijn. Mochten er dan nog mensen zijn die aan mijn Grote Gelijk gaan twijfelen, dan verwijder ik ze gewoon. En ik ben er trots op dat dit verwijderen van mijn weblog een werkwoord in de Nederlandse taal is geworden, waarin mijn nooit genoeg geprezen naam is verwerkt en dat zelfs in de dikke Van Dale is gekomen. Zo belangrijk ben ik! Ik, Anja Meulenbelt, heb dit allemaal bereikt.

Ik krijs “Schande!”

Maar toch luisterden ze zelfs bij de SP niet meer genoeg naar mij. Schande! Terwijl ik toch de onfeilbare godin ben waar iedereen naar moet luisteren. Ik haat Israël zoals ik de ontheiliging van mijn naam haat. En ik houd van Fatah, dat zich erop heeft toegelegd om Israël te vernietigen. Dat komt omdat een Palestijn zo wanhopig was om het met mij te willen doen. Daarom zijn alle Palestijnen net zo heilig als ik. En daarom krijs ik dan ook van “schande!” wanneer er mensen zijn die Israël durven te steunen, of die vraagtekens wagen te zetten bij de goede en rechtvaardige zaak, die net zo goed en rechtvaardig is als ik ben, om Israël van de kaart te vegen. De toekomst van de wereld en van de mensheid kan pas een toekomst zijn van vrede, gerechtigheid, geweldloosheid en liefde voor de vrouw en van de vrouw en door de vrouw en de grote oer- en baarmoeder wanneer Israël zal zijn verdwenen. Want Israël is de verpersoonlijking en belichaming van alle reactionaire, blanke, christelijke, westerse, masculine, duistere, gewelddadige en vrouwvijandige krachten in de wereld. Maar een stralende toekomst daagt wanneer Israël niet meer zal bestaan.

Want het gewelddadige mannelijke beginsel, de animus, waarvan Israël en de westerse cultuur de duistere belichaming zijn, kan slechts vernietigen. Maar de vrouw, de moeder, de zon bestraalde zwarte en bruine dochters van het licht, zij zijn de hoedsters van het leven, omdat zij de baarmoeder van de toekomst zijn, komend uit ons aller moeder Afrika. En ik ga hen voor in de strijd om de krachten van de duisternis, waarvan Israël en het kapitalistische Amerika het centrum zijn, teniet te doen. De zegenrijke rode banier wappert boven mijn grijze haren. Op, mijn bruine en zwarte zusters! Op naar het licht! Volgt mij! Komt in mijn praatgroep en maakt deel uit van de eredienst aan mij; ik, Anja Meulenbelt, de godin van de Grachtengordel en de priesteres in de eredienst aan mijzelf, ga u voor naar het beloofde land. Een beloofd land zonder Israël en een land zonder Westers, kapitalistisch, mannelijk denken.

Maar nu heeft Arjen Plaisier van de PKN het gewaagd om te bedanken voor mijn prachtige en krachtige herdenking van de Kristallnacht. Hij pleegt daarmee ook heiligschennis tegen de eredienst aan mij en mijn Platform tegen Racisme en Uitsluiting, dat dankzij mij in de eerste plaats een Platform tegen Israël en voor mijzelf is. Want ik vind dat Israël vernietigd moet worden. “Schande!” krijs ik daarom. “Schande, schande!” Ik bonk krijsend tegen de wanden van mijn politiek correcte varkenskot en doe de modder en de drek naar alle kanten opspatten in mijn woede. Schande dat Plaisier het hoofd heeft gebogen voor rechts en Israël. Schande dat hij mij, de godin van de Grachtengordel, niet eert. Schande dat hij het waagt om mij en mijn platform van de eredienst aan mij te versmaden. De heiden! Maar mijn wraak zal vreselijk zijn. Zoals ik een vloek heb uitgesproken over de SP, omdat zij niet naar mij wilde luisteren, zo zal mijn toorn ook Plaisier en de PKN treffen. Mijn andragogische heksenketel staat al op het vuur. Mijn grachtengordel wordt een bomgordel. Wees gewaarschuwd.

Omdat niemand mij mag tegenspreken is het reactieformulier gesloten.

Door:
Taljaard
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Satire. Bookmark de permalink .

23 reacties op De godin van de Grachtengordel

 1. Latraviata zegt:

  Heerlijk Taljaard ik verheug me op de volgende satire!!

  Like

 2. Tom Hendrix. zegt:

  Schitterend proza, Taljaard. Ik heb ervan genoten!

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Hahaaaaa….! Fantastisch, schitterend, FENOMENAAL!!!
  (Mogen wij misschien een klein sprankje hoop koesteren, Taljaard, dat in de toekomst een zeker gedrocht, genaamd Gretta D., óók nog aan de beurt komt? Bij voorbaat duizend maal dank!)

  Like

 4. Peter Rissing zegt:

  Feest !
  Duidelijker en juister kan het niet.

  Like

 5. Ad de Koning zegt:

  Een geweldig en ook nog humoristisch stuk, ik heb het met genoegen gelezen. Beter kan dat monster niet worden neergezet. In het eerste gedeelte dacht ik even dat het over Hedy D’ Ancona ging want een gedeelte in vooral het begin zou ook op haar hebben kunnen slaan, maar ik werd al gauw uit de droom geholpen.

  Like

 6. Fred zegt:

  Eèn woord ; meesterlijk.

  Like

 7. Jaan zegt:

  Het ergerlijke is niet dat er in feite gedemonstreerd wordt en opgeroepen tot het opruimen van Joden, maar dat een voorganger van een Christelijke kerk niet eens zelf beseft met wat voor gespuis hij te maken heeft.
  Het betekent dat als de elite niet eens beseft wat er om hun heen gebeurt we het gewoon kunnen schudden in Nederland. Nederland is verworden tot een land dat bestaat uit hersenlozen die gemanipuleerd worden door reet likkende islam verspreiders.

  Like

 8. Taljaard zegt:

  @Theresa
  Over Gretta D. weet ik niet zoveel.
  En mij in haar verdiepen (getsie, wat schrijf ik nou?) lijkt mij niet de leukste tijdspassering.
  Haar gebroed zit in de TK voor de PvdA.
  Tenminste tot aan de komende verkiezingen, want daarna krijgt hij waarschijnlijk een ander goed betaald baantje wanneer de PvdA wordt gedecimeerd.
  Het regentenkliekje hier laat elkaar niet vallen.
  En wijlen manlief heeft ons de pleuro in de maag gesplitst.
  Dat weet ik dan nog wel.
  Maar over die feeks zelf?
  Nee.
  Ze heeft volgens mij ook geen letter geschreven.

  Like

 9. Eline. zegt:

  Hè hè,heerlijk gelachen,@Taljaard.

  Like

 10. louis-portugal zegt:

  Ik wil ook wed even zeggen dat ik genoten heb van Taljaard.

  Like

 11. Wachteres zegt:

  Dank, Taljaard. Je hebt aan mijn verzoek om een portret van Anja M. te maken voldaan. 😉

  Tot mijn volle tevredenheid, moet ik zeggen. Hoe je, terwijl je met haar bezig bent, nog zo beschaafd kunt blijven is mij een raadsel

  Like

  • Wachteres zegt:

   Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is er een nieuw woord in de Nederlandse taal verschenen: “MEULENBELTEN”:

   Dat doe je als je iedereen die opmerkingen maakt die je niet aanstaan,omdat die niet conform jouw waarheid zijn, van je site afdondert.

   Like

 12. GEWÈLDIG ARTIKEL @geertwilderspvv @Martinbosma_pvv De GEMEULENBELTE ‘godin vd Grachtengordel’ http://wp.me/p1O7aM-jwC via @wordpressdotcom

  Heerlijk Taljaard! Ik heb er van GENOTEN en PLEASE grijp die weerzinwekkende ‘femke halsema’ OOK en sabel t domme #wijfdatzichwilvoordoenalsontwapenendmeisje… NEER!

  En feel free om de rèst vd idiote trutten zoals #jorritsmanietsaandehandinalmere OOK te portretteren!

  Like

 13. Grandioze satire,geweldig!

  Like

 14. Ed Exstream zegt:

  met veel genoegen lees ik je stukjes, schitterend.

  Like

 15. Republikein zegt:

  Muwahahoi, en dat uit de losse pols, zo lees ik het, prima, lach me te pletter!!!

  Like

 16. Alsof je een emmer . . . . eh . . . . . badkuip . . . . . . eh . . . . . zwembad leeggooit.
  De kracht van het bovenstaande zit, dunkt mij, vooral in de herhaling.
  Eens kijken of ik het begrepen heb: bedoel je, Taljaard, dat Anja Meulenbelt een aan zelffverheffings-neurose lijdende narcistisch-hedonistische zelfmanifestant is?
  Vat ik dat goed samen?
  Of zit ik er nou helemaal naast?

  Like

 17. Taljaard zegt:

  @Martien
  In de roos!
  Net als Peter Breedveld, Rene Danen, Jeroen van den Heuvel, Femke Halalsema, enz..
  Heb je trouwens zelf ook al vaak genoeg geschreven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s