Afghanistan: 224.000 hectare land voor drugsteelt

Screenshot_25

Papaverveld in Badghis, Afghanistan

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Afghanistan geldt als traditioneel teeltgebied voor papaver, die de basis vormt voor heroïne en opium. Sinds het einde van de heerschappij van de Taliban en de overname van de controle over het land door de NAVO, is de bebouwde oppervlakte bijna geëxplodeerd.

Ten tijde van de heerschappij van de Taliban over Afghanistan werden er tussen 50.000 en 100.000 hectare land voor de teelt van papaver gebruikt. Weliswaar verdienden zij aan de belastingen voor de teelt van en handel in drugs ook geld, maar desondanks bleef het geheel binnen de perken. Toch veroordeelden de islamitische extremisten het drugsgebruik als onislamitisch. Maar toen de decadente westerse wereld zichzelf per se met heroïne wilde vernietigen, dan wilden zij er in ieder geval ook iets aan verdienen.

Interessant is echter dat het land na de formele overwinning van de NAVO op de Taliban en het verkrijgen van de controle over grote gebieden in Afghanistan een enorme opbloei wat betreft de teelt van drugs beleeft. Voor de resterende Taliban, die vooral present zijn in het zuiden van het land, werd de opium daardoor de belangrijkste bron van inkomsten. De UNODC in Kaboel deelde mee dat het teeltgebied van papaver een nieuw record heeft bereikt. Tegenover vorig jaar werd dit gebied met 15.000 hectare uitgebreid naar in totaal 224.000 hectare.

Screenshot_26

Volgens informatie van de UNODC nam de opiumproductie dit jaar met ongeveer 17% tot 6.400 ton. Daarmee blijft deze wel onder het topjaar 2007 met een productie van 7.400 ton. Afghanistan produceert ongeveer 80% van de ruwe opium in de wereld, dat de grondstof voor heroïne is. In het jaarbericht van de UNODC en het Afghaanse ministerie van Drugsbestrijding staat dat er in 19 van de 34 Afghaanse provincies nog steeds papaver wordt geteeld. Volgens de informatie is ongeveer 46% van de opium afkomstig uit het Taliban-bolwerk Helmand in het zuiden van het land. De oppervlakte waarop papaver door de autoriteiten werd vernietigd, nam verleden jaar met 7.348 hectare af tot 2.692 hectare in 2014.

Screenshot_27

Nu, omdat de NAVO van plan is zich terug te rekken uit Afghanistan, blijft het de vraag hoe de zwakke Afghaanse regering met het oog op de kracht van de plaatselijke stamhoofden tegen de drugsteelt zal optreden. Boze tongen beweren weliswaar dat de CIA met de opiumhandel de zwarte kassen voor geheime operaties zou spekken, zodat de “oorlog tegen de drugs” in Afghanistan eigenlijk alleen maar een toneelstuk zou zijn, maar tot nu toe kon dat nooit bewezen worden. Maar het zou ook heel verwonderlijk zijn wanneer de Amerikaanse intrigegroepering zich in de kaarten zou laten kijken.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Criminaliteit, Hypocrisie, Islam, NAVO, Taliban, VS. Bookmark de permalink .

5 reacties op Afghanistan: 224.000 hectare land voor drugsteelt

 1. sam zegt:

  De opium teelt is al zeer lang geweten, tevens sinds dat de Amerikanen en de Nato strijdkrachten aanwezig zijn is het explosief gestegen.
  Gaat er bij mij trouwens niet in, de Taliban haalt de grootse bron van zijn inkomsten uit deze drug teelt. Met het geld worden dan wapens aangekocht om de vreemde militairen te vermoorden of te verminken.
  Waarom wordt er niet bij iedere aanslag op een militair, 10 hectare paperveld platgebrand (of zelfs 100). Waar zit het probleem feitelijk. Een Westerse oorlogsmacht die aanwezig is terwijl onder hun neus drugs worden gemaakt. Bijzonder motiverend voor de gewone soldaten die daar aanwezig zijn.

  Like

  • fleckie zegt:

   De drugsmaffia is ‘ONDER.ING’ (met ELKAAR) VERBONDEN. ( de Turkse’ gastarbeiders brachten heroïne, en marihuana mee! de Noordafrikaanse gastarbeiders HASHIESH, ……….
   SOMALIËRS kauwen op quat,( een soort..liguster-plant,) en de cocaïne komt voornamelijk uit LATIJNS-AMERIKAANSE landen….. . LOVERBOYS! verleiden jonge meisjes meestal om met drugs te beginnen, eerst met een stickie roken, daarna……., zodoende komen ze dan in de prostitutie terecht.( de ‘opbrengsten’ gaan-/ worden naderhand ?naar ( buitenland gesluisd)
   ( dat is dan hier niet meer in de roulatie .) ………….trouwens Afghanistan is een v.d.landen in de ‘GOUDEN DRIEHOEK’,( dat zegt toch genoeg.)……………….Wie kent niet het .liedje van…Billy Yoell, die zong over Vietnamezen over ‘ as sharp as knives’, en waarover hij nog meer zingt?

   Like

 2. Republikein zegt:

  Deze kwekers zouden toch geitenboer worden, of vergis ik me.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Dat de Amerikanen zelf tot aan hun nek in de opium handel zitten of goede reden hebben dit te gedogen staat als een paal boven water. Indien dat niet het geval zou zijn was het voor hun een peulenschil de opium handel plat te leggen. In de Vietnam oorlog gebruikten ze massaal agent orange. De ouderen onder ons weten dat nog. Wat let hun dit ook toe te passen op de Afghaanse papavervelden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange

  Like

 4. Luchtpint zegt:

  Heb ik vroeger op National Geographic Channel gezien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s