EU eist regulering van verbruik van plastic tassen

Screenshot_17

(Door: Henning Hoffgaard – Vertaling: E.J. Bron)

Als het aan de EU ligt moeten de burgers in het vervolg minder plastic tassen gebruiken. Vrijdag hebben de 28 lidstaten een desbetreffende richtlijn aangenomen. Volgens de richtlijn dient er een speciale belasting op plastic tassen te komen.

Het verbruik van plastic tassen dient tot 2019 met 505 verminderd te worden. Op dit moment verbruikt iedere EU-burger gemiddeld bijna 200 plastic tassen per jaar. In 2025 moeten dit er nog maar 40 zijn. Er zal een uitzondering worden gemaakt voor plastic zakken die gebruikt worden om verse levensmiddelen te verpakken.

In Duitsland eisen vooral de Groenen een speciale belasting op plastic tassen. Als het aan de partij ligt moet er 22 cent per tas betaald worden. “Duitsland zou zo´n heffing heel snel kunnen invoeren als de politieke wil daarvoor aanwezig is. Daarmee zouden we een van de voortrekkers in Europa zijn”, deelde de partij mee. De Europese Commissie had o.a. met het verbod op krachtige stofzuigers en met de kritiek op zogenaamde water verspillende toiletspoelingen opzien gebaard.

Bron:
http://jungefreiheit.de
Auteur: Henning Hoffgaard

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Graaien, Groenen, Hypocrisie, Linkse Kerk, nieuw fascisme, political correctness, Socialisten, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

29 reacties op EU eist regulering van verbruik van plastic tassen

 1. Jantje Beton zegt:

  Hoe moet je dan je bootschappen meenemen.dan maar zo.

  Like

 2. Frans Brassens zegt:

  Plastic tasjes, Bretonse crèpes, komkommers, klimladders, bananen, condooms, stofzuigers, gloeilampen, olijfolie in flesjes, winterbanden, franse kaasjes op de markt, en wat al niet meer…… Waar is dat zwaar overbetaalde, nutteloze, dwingelanderige, bemoeizuchtige en hoogst hinderlijke kleuterklasje van de E.U.- dievenbende in hemelsnaam mee bezig?
  En waarom hoor ik van geen enkele juf ‘Stóp met dat geklier, kinderen!’ ?

  Like

  • Jantje Beton zegt:

   Cathja en Frans Brassens wat dacht je van dit.

   Rotterdam, 19 juni. 2006 Er zal geen statiegeld geheven worden op blikjes, kleine plastic flessen en andere verpakkingen.

   Gemeenten en bedrijfsleven hebben samen een andere oplossing gevonden om het toenemende probleem van zwerfafval aan te pakken. Burgers die verpakkingen op straat achterlaten, kunnen door speciale controleurs worden beboet. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu, CDA) dreigde de frisdrankfabrikanten en verpakkingsindustrie in december dat er statiegeld op blikjes en halve literflesjes geheven zou worden als het bedrijfsleven geen alternatief bood voor het bestrijden van zwerfafval. Het systeem van statiegeld werkt goed bij literflessen. Tachtig procent van de flessen wordt teruggebracht. De frisdrankindustrie vindt het statiegeldsysteem echter duur en omslachtig. Op grond daarvan vindt Van Geel dat het draagvlak voor het invoeren van statiegeld ontbreekt. Bovendien zou het probleem van zwerfafval met een statiegeldsysteem niet breed genoeg worden aangepakt.

   Dit word de volgen belasting systeem, oef nu maak ik den haag wakker.

   Like

   • Ja Jantje,en daar liggen nu juist de straten en parken mee vol!Eu:toppunt van onnozelheid!Eind jaren 90 was ik een tijdje in Canada;daar stond statiegeld op blikjes.Mensen leverden ze met vuilniszakken tegelijk in.Ik heb er nooit een op straat zien liggen!

    Like

   • Cathja zegt:

    Dit zien we overal in de bermen, vooral als er een Mc Donalds of andere eetgelegenheid in de buurt is. Kwestie van mentaliteit, deze vervuiling.

    Like

   • Jade zegt:

    @Cathja, 20:50
    Daar erger ik mij ook paars aan, beste Cathja…
    Met de poster “Laat niet als dank, enz” in het geheugen,
    zie ik met lede ogen hoe onze bermen worden vervuild
    door dat import geteisem…
    Wat is er nou moeilijk aan om dat McDonalds zakje
    thuis in de grijze ton te gooien?

    Like

   • Jantje Beton zegt:

    jade wat is er nu zo moeilijk om dat zakje in cotaners van MD te gooien je kan dit zittend doen,het is gemak zucht,een ander ruimt het wel op.

    Like

 3. Cathja zegt:

  Gaat het er nu om om het aantal plastic tasjes echt te verminderen, of is er weer een nieuwe belasting ‘geboren’? Sjonge, wat weer een ‘belangrijke’ verbetering als we minder plastic tasjes gaan gebruiken zeg! Zeer veel mensen scheiden al plastic en brengen dat braaf naar de daarvoor bestemde container, dus er wordt al heel wat plastic gerecycled. De betutteling vanuit Brussel kent geen grenzen! De plastic tasjes zullen wel niet Brussels laatste plannen zijn. Er wordt ondertussen vast en zeker naarstig gezocht naar nog meer artikelen waar we minder van moeten gebruiken, dus laten we ons maar voorbereiden op de komst van nog veel meer soorten belasting!

  Ik heb al eerder gezegd dat ik me nergens meer over verbaas.

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Zo de RODE TSAREN van de EUSSR, laten ook weer een scheet. Ook al ben ik niet zo’n voorstander van plastic, dat eeuwige gezever van “de RODEN”, in Brussel blijft maar bezig. En ik heb geen zin, om te buigen voor dat stelletje criminele roden te Brussel!

  Like

 5. elisamad2013 zegt:

  Het gaat om geld,niet om tasjes….Dat hadden we al lang kunnen weten..WAT volgt er hierna?Totdat wij leven zoals 50 jaar geleden en de HIgh society in weelde als nooit te voor,hebben de EU ambtenaren nog heel veel plannen

  Like

 6. Jean zegt:

  EU eist dit, EU eist dat maar wat wij eisen trekken die zakkenvullers zich geen fluit van aan, WIJ EISEN dat die smerige achterbakse graaibak definitief gesloten wordt en die 56.000 leeglopers huiswaarts gestuurd worden want ons bloed kookt a.g. dat misdadig gedrocht volgepropt met uitgerangeerde zwaar dementerende eikels en trutten.
  “Wat we zelf doen doen we beter” daar hebben we die idioten echt niet voor nodig want hetgeen die tot op heden gepresteerd hebben is niets om fier over te zijn. Ze stoken oorlog, beroven de burgers, dreigen en chanteren de Europeanen, zadelen de Europeanen op met miljoenen gewelddadige leeglopers en steunen de criminaliteit.
  Nu hebben ze alweer een ‘vriend’ in Portugal gearresteerd uiteraard voor corruptie, het vak van het politiek schorem, wanneer die andere nog steeds vrij rondlopende Portugees? Die eikel wat zich met alles ligt te bemoeien behalve met de welvaart en veiligheid van de Europeanen.

  Like

 7. Frans Brassens zegt:

  Ook wel aardig: Uit Elsevier ->
  Eerste vicepresident Frans Timmermans (PvdA) heeft zijn eerste strijd tegen Brusselse regels verloren. De logica van de Europese Unie leidt namelijk altijd tot meer regels.
  De op zaterdag 1 november aangetreden Timmermans vond een door de vorige Europese Commissie voorgesteld plastic zakjesverbod een tekenend voorbeeld van doorgeslagen bemoeienis. En dus wilde hij er vanaf. Landen kunnen als ze willen immers zelf wel een verbod afkondigen.
  Maar zo werkt het niet. Het Europees Parlement – groot voorstander van een verbod – sloot maandag een overeenkomst met de verantwoordelijke ministers van de 28 Unie-landen om stapsgewijs tot een vermindering van de productie en verkoop van zakjes te komen.
  (…) Timmermans stond er bij en kon niets anders doen dan zijn verzet staken.
  (…) Aardige paradox: Nederland wil juist een ruimere vrije markt (Europese economische ruimte) en minder Europese regels. Voor dat laatste stuurde het kabinet Timmermans naar Brussel.
  Maar een steeds vrijere Europese markt leidt door de logica van de Unie onvermijdelijk tot meer Europese regels. Timmermans is dan ook met een bijna onmogelijk opdracht opgezadeld.

  Like

 8. Joshua zegt:

  Nu plastic belasting straks adem belasting, het kan nog gekker wat die (hoge heren) klootzakken uit denken, daarom hebben zij van die hoge salarissen, om dit soort idioterie te bedenken.

  Like

 9. Fred zegt:

  Sinds ze met dat gezeik begonnen zijn is de kwaliteit van de plastic vuilniszakken finaal naar de kloten: je kan ze niet eens meer uit je vuilnisemmer halen zonder dat ze zomaar gewoon uit elkaar vallen. De oplossing bestaat er dan in er twee in elkaar in je vuilnisemmer te hangen. Gore debielen.

  Like

 10. Jade zegt:

  In plaats van plastic tasjes zouden ze beter de islam
  in de ban kunnen doen…

  Like

 11. koddebeier zegt:

  De overbodige in Brussel eisen………………….Stop de EU bemoeizucht NU….Weg met de parasieten !!

  Like

 12. johannes zegt:

  wij eisen dit en wij eisen dat,waar hoor ik dat vaker?t’lijken wel moslims,op rotten met dat rot volk.

  Like

 13. Qvic zegt:

  De consument betaalt nu al verpakkingsbelasting, ook al voor afvalstoffen heffingen, om deze verpakkingen te kunnen afvoeren. Als de E.U. nou zo graag het zwerf afval wil aanpakken. Moeten ze niet de burgers niet nog meer belasten met allerlei belastingen, maar zorgen dat deze verpakkingen waarde krijgen, als ze deze inlevert. Dus de burgers belonen (met sigaar uit eigen doos principe). Dit kan door statiegeld op alle soorten verpakkingen. Zoals glas, papier/karton plastic en metaal want dan komt het overgrote deel weer terug wat dan weer recyclebaar is. Voor fabrikanten/winkels behoeft dit niets meer te kosten, het kan ook ingeleverd worden op aparte inzamel depots. En hoe hoger je het statiegeld maakt, hoe meer er terug komt.

  Like

 14. Tistochwat zegt:

  Oeverloos gezwam!
  Uiteindelijk zijn al mijn plastic tasjes gebruikt als vuilniszak!

  Like

 15. Bart Lauwaars zegt:

  http://m.nrc.nl/nieuws/2013/06/08/een-ophoping-van-plastic-in-de-grote-oceaan-misschien-wel-zo-groot-als-europa/

  Dit is slechts een van de vele redenen waarom plastic tassen inderdaad zoveel mogelijk uitgebannen moeten worden. Onze ouders namen ook gewoon tassen mee naar de winkel en zo hoort het ook.

  Like

  • Cathja zegt:

   Omdat wij al verpakkingsbelasting betalen, vind ik dat we niet nogmaals belasting hoeven te betalen op plastic (draag)tasjes. En dat er zoveel plastic in de oceaan drijft, daarvoor voel ik mij persoonlijk niet verantwoordelijk, omdat ik van mezelf weet dat ik fatsoenlijk met plastic omga. En niet alleen met het plastic, maar met al het afval.
   De overheid heft ook al vele jaren op van alles en nog wat een ‘verwijderingsbijdrage’. Jaren geleden werd er al eens verteld dat er een overschot was van (toen) 200.000 gulden, bijeengebracht door de burgers bij het inleveren van milieuvervuilende apparaten. Er was veel meer geld binnengekomen dan dat het verwijderen van schadelijke onderdelen kostte.
   Natuurlijk stopt de overheid deze heerlijke melkkoe niet; ze zouden wel gek zijn! En zó dragen wij steeds meer af aan de Staat. Die verpakkingsbelasting is ook zoiets. Wat kan de consument er aan doen (behalve het product niet meer kopen) dat de fabrikant er dubbele verpakkingen omheen doet? Als de concurrent hetzelfde doet, kunnen we zowat niets meer kopen.

   P.s.: overigens, ik neem ook altijd een boodschappentas mee naar de winkel hoor, dus…?

   Like

 16. sam zegt:

  dit systeem bestaat in België al jaren, is hier ingevoerd onder impuls van de groenen. Als ik naar een Kruidvat in België ga, dien ik te betalen voor een plastiek tasje, in Nederland krijg ik dit nog gratis.
  Zoals meerdere reaguurders terecht opmerken, is het inzamelen van blikjes veel zinniger. Nu worden die massaal weggesmeten in alle hoeken en kanten.
  Wat wel over het hoofd wordt gezien is dat recyclage “Big Business” is. Afval wordt gescheiden opgehaald. Het resultaat is dat er hierin een immense handel bestaat. Gewone afval wordt door zogenaamde warmte kracht koppeling centrales (WKK) verbrand. Nederland en Denemarken voeren zulks afval massaal in, daar in deze landen te weinig (!) zulks afval wordt geproduceerd.
  PMD (plastiek metaal drankkarton) in de lichtblauwe zakken wordt massaal naar India geëxporteerd.
  Recyclage elektronica wordt massaal naar China vervoerd. En gerecycleerd. Bij dit soort recyclage worden alle elektronische componenten verwijderd, en vooral “microprocessoren” worden dan terug als “nieuw” op de markt aangeboden.
  Vele van de elektronische toestellen “made in China”, bevatten slechte componenten. Deze minderwaardige componenten vinden overal toepassingen, tot in de medische wereld en vliegtuigen toe.

  De EU zou zich beter daar eens mee bezig houden, maar ja er zal eerst een vliegtuig uit de lucht dienen te vallen. Of bij één of andere koning of strontfiguur een foute medische diagnose gesteld worden t.g.v. fout werkende apparatuur.
  Hoeveel reaguurders hebben dit fenomeen van slecht werkende elektronica al niet aan de lijve ondervonden? Ondertussen is het geld waarmede zij dit betaald hebben wel “‘goed” geld.

  Geheel met recht en reden is heel het recyclage gebeuren bekent als een “maffia”. Wie herinnert zich de rechtszaak van een aantal jaren geleden niet, waarbij het hele “maffia gebeuren” uitgerold werd.

  Like

 17. Martha N zegt:

  WAT te denken over al die balen hooi, die in plastic verpakt worden tegenwoordig? Hebben ze zeker even vergeten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s