De slavenhalers uit Noord-Afrika

Screenshot_36

(Door: Ronald Sörensen)

Bij een bezoek aan IJsland kreeg ik van een gids te horen dat op de rede van Reykjavik op een dag een Noord-Afrikaans schip verscheen waarvan de bemanning van boord ging en sommigen uit de bevolking doodde en anderen meevoerden in slavernij. Een deel van hen werd later door de Deense koning vrijgekocht.

Mijn Noorse overgrootvader werd als jongen van achttien in Alexandrië gekidnapt en als blanke slaaf tewerkgesteld. Een jaar later wist hij te ontsnappen en klom aan boord van een Nederlands schip, dat hem naar Rotterdam bracht.

Slavenkassen

In alle Hollandse steden waar zeevarenden vertrokken, werden zogeheten ‘slavenkassen’ aangelegd. Alle kooplieden en zeelui legden geld in om bij eventuele gevangenneming door Noord-Afrikaanse kapers, ook wel Barbarijse zeervoers genoemd, vrijgekocht te kunnen worden. Sommige historici menen dat hier de grondslag is gelegd voor verzekeringsmaatschappijen. Ook omdat de latere raadspensionaris Johan de Witt het stelsel verder uitbouwde.

Lees verder>>>
(h/t Vrije Burger)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Afrika, Historie, Islam, Moslims, Rotzakken, Slavernij. Bookmark de permalink .

6 reacties op De slavenhalers uit Noord-Afrika

 1. koloth zegt:

  Prettig om de andere kant van het verhaal eens te lezen, dat eeuwige gezeik fat de het allemaal de blanke zijn schuld is, daar wordt je toch doodziek van.
  Graag meer van dit soort artikelen, ik bewaar ze voor discussie’s met de linksen.
  Verder wat de VOC enz. gedaan heeft zie ik meer als een soort ontwikkelingshulp, anders waren ze daar nu nog achtelijken dan dat ze nu al zijn.

  Like

 2. Jaantje zegt:

  Sterker nog wij hebben nog nooit slaven gehaald in Afrika dat deden de berbers en die verkochten ze aan de Arabieren die op hun beurt ze verkochten op de slaven markt aan onder andere (hele lijst landen)Nederland.

  Like

 3. Rick zegt:

  Nóg een uiterst verhelderende artikel:
  http://www.hurriyetdailynews.com/african-slaves-in-the-ottoman-empire.aspx?pageID=238&nID=69858&NewsCatID=438
  En wij als westerse Europeanen laten ons, als Gekke Henkie, keer op keer uitmaken voor racisten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s