IMF: Oekraïne staat voor de economische ineenstorting

Screenshot_27

(Vertaling: E.J. Bron)

Volgens het IMF bevindt de economie van Oekraïne zich in acuut gevaar: het aandeel van de schaduweconomie bedraagt tussen de 30 en 100% van het bnp. Door de oorlog in het oosten van het land zal de economische crisis nog verergeren. Het IMF wil daarmee zeggen: zonder nog meer kredieten, vooral van de Europese belastingbetalers, kan de Oekraïne niet bestaan.

Voor het IMF dreigt een nieuw debacle in de Oekraïne. Want er zijn signalen dat het hulppakket van 17 miljard Amerikaanse dollar van het IMF, dat in april 2014 werd overeengekomen, zojuist opgebrand werd en dat het land in een neerwaartse spiraal eindigt in een bankroet.

De valutareserves van de Oekraïne namen af naar 12,6 miljard dollar, dat is net genoeg om de importen in de komende zes weken te betalen. De munt van het land, de Hryvnja, verloor alleen al in de afgelopen weken 20% in waarde tegenover de Amerikaanse dollar en is dit jaar bijna 50% in waarde gedaald. Dit maakt het voor Oekraïense ondernemingen des te moeilijker, evenals voor banken en de regering, om de 60 miljard dollar schuld af te betalen.

De officiële Oekraïense economie zal alleen al dit jaar met 10% dalen, meer dan tweemaal zoveel als het IMF verwachtte toen het de “reddingsactie” toestond, aldus de Britse “Telegraph”.

De opbrengsten van 3-jarige Oekraïense leningen zouden naar 17,7% en de uitvalverzekeringen (Credit-Default-Swaps) met 1,49% basispunten zijn gestegen, dus tot een niveau dat normaal gesproken voorafgaat aan een schuldsanering.

Des te ernstiger is de schaduweconomie in Oekraïne te merken. Volgens schattingen bedraagt het aandeel van de schaduweconomie tussen de 30 en 100% van het officiële bnp. Om de schaduweconomie te beperken, vond er weliswaar een hervorming van de ondernemingsbelasting plaats en werd de exportbelasting afgeschaft, aldus het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek.

Desondanks: “De Oekraïense machthebbers willen zoals altijd in de modus van de welfare state met zwakke postsovjet instellingen, wantrouwen tegenover de staat, verlammende mechanismen van de bescherming van eigendomsrechten en een schaduweconomie van meer dan 50% werken”, zegt Jaroslav Romantsjoek, Oekraïne-deskundige en chef van het economisch instituut “Mises” in Minsk. Oude clanbazen en nieuwe machthebbers zouden opnieuw een alliantie hebben gesloten. En “de verklaarde nultolerantie tegenover corruptie is een nulactiviteit geworden”, berichtte “Die Welt”.

Schaduweconomie is daarom zo precair voor een land, omdat er geen respectievelijk heel weinig belasting wordt afgedragen. Ook criminele praktijken zoals smokkelen, heling, drugshandel of bedrog horen bij de schaduweconomie.

Wat de economie betreft, wijken mensen altijd uit naar de schaduweconomie als zij de belastingen en heffingen te hoog vinden, zodat dit uitwijken voordelig lijkt te zijn. In de Oekraïne schijnt de reden te zijn dat een niet meer functionerend economisch en sociaal systeem de oorzaak is.

Een ander ernstig signaal zijn de valuta schaduwhandelaars respectievelijk de zwarte markt van de deviezenhandelaars. Overal op straat wordt de Oekraïense munt Hryvnja omgeruild tegen de Amerikaanse dollar. 18 Hryvnja voor één Amerikaanse dollar is geen zeldzaamheid, aldus de “Financial Times”.

Van zo´n opbloei van de zwarte markt in valuta in de Oekraïne was het laatst sprake voor de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Dit zijn voortekens dat het land afglijdt in een enorme financiële crisis.

Dit giftige mengsel van schaduweconomie, tekort aan deviezen en een zwarte markt in valuta doet vrezen voor een mogelijk staatsbankroet en begunstigt de roep naar een nieuwe internationale reddingsactie.

Analyses benadrukken dat het IMF dezelfde fout herhaalt die het in Griekenland en Argentinië maakte: namelijk grote sommen geld geven aan een land dat halsoverkop op weg is naar een bankroet.

Het alternatief – en veel meer in overeenkomst met de IMF-regels – zou een opgelegde haircut aan de schuldeisers geweest zijn om zo voor de Oekraïne een nieuw begin mogelijk te maken om zijn schulden af te lossen.

In plaats daarvan beloont het IMF “gierfondsen” die Oekraïense schulden opkochten en erop gokten dat het land geopolitiek gezien te belangrijk zou zijn om het te laten mislukken. Want per slot van rekening, aldus de gok, werd het land in het verleden altijd door Rusland – en onlangs door het Westen – gered.

De roep om nieuwe kredieten van de Europese belastingbetalers zou daarom binnenkort wel eens luider kunnen worden. Onlangs had de EU aangekondigd het land in 2015 van nog meer kredieten te voorzien.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Brussel, corruptie, Criminaliteit, ECB, EUSSR, Graaien, Hypocrisie, IMF, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, nieuw fascisme, Oekraïne, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Volksvijandigheid, VS, Westen. Bookmark de permalink .

21 reacties op IMF: Oekraïne staat voor de economische ineenstorting

 1. Bob Fleumer zegt:

  De EU wordt onze ondergang tenzij we de bezem door Brussel halen.

  Like

 2. Henk.V zegt:

  Op de een of andere manier zou de ultra bemoeizuchtige EU ons met een morele last willen opzadelen: Geeft geld aan de Oekraïne!
  Maar NIEMAND in het Westen heeft de EU opgedragen aan de grens met Rusland te gaan zitten stoken en wroeten.
  Wij hebben daar niets te zoeken.
  GEEN GELD NAAR DE OEKRAÏNE,DUS!

  Like

 3. bobzelf zegt:

  ONDERTUSSEN krijgt Bob dus , 20 Ukraine hryvnja voor 1 euro ,
  dus is de munt voor 50 % in elkaar gepleurd !!!
  betaalde ik voor de bus naar Kiev zeg maar 1 euro
  en nu na een 30 % prijsverhoging euro 0.65

  U ZIET WAT HET GAJUS, IN BRUSSEL DUS VOOR DIT LAND VOOR GEWELDIGE
  SUCCESSEN HEEFT GEBOEKT !!

  nou putin ligt onderuit in zijn ligstoel ,gillend van het lachen te wachten !!!

  WANNEER staat de maidan weer vol met duizenden , om Putin te vragen om hulp ???

  Bob zou zeggen tegen die fenomenale EU

  GOE GEDAOAN JOCHIE !!!

  ER KOMT EEN DAG DAT UKRAINE OP HUN KNIEEN TERUG KRUIPT . naar Rusland .!!

  effe een slapende beer wakker maken , en ik bezweer U allen <

  DE LAATSTE 6 JAAR WAS ER HELEMAAL NIKS MIS IN DIT LAND !!

  ONGELOFELIJK !!!

  gr. bob

  Like

  • Jaantje zegt:

   Bob u zou het moeten weten dat toetreding tot de EU en de euro nu eenmaal giga prijsstijgingen met zich meebrengt.
   Vervolgens worden de statistieken bijgewerkt aan de hand van die broodprijs en beweert men dat dat het bewijs is dat het westen ‘rijk’ is.
   Welkom in het grote rijk waar brood gesubsidieerd word uit….noodzaak.

   Like

 4. koloth zegt:

  Oekraine kan dus hun schulden aan het westen/IMF niet meer terugbetalen.
  Het westen/IMF heeft dit alweer aan zichzelf te danken, door hun gestook en gepleegde coup van de regering is het land nu in een burgeroorlog beland met alle gevolgen van dien.
  Bedankt maar weer V.S/EU. dit is het zoveelste slachtoffer in een lange rij.
  Wanneer gaan we nou eindelijk Brussel platbranden ?

  Like

 5. Sjaak zegt:

  EN DE VUILE GORE USA RATTEN DIE ALTIJD
  WEER OLIE OP HET VUUR GOOIEN VERREKKEN
  HET OM HUN SMERIGE SMOEL TE HOUDEN !

  Like

 6. peterselie1 zegt:

  De Raad van bestuur van het IMF had onlangs ingestemd met een pakket van 17 miljard dollar aan leningen om Oekraïne te ‘redden’ uit de moeilijke en uitzichtloze economische malaise waarin het land verkeerd. Het geld komt, natuurlijk, met de strenge en strikte voorwaarden van het IMF en het globalistische, corporate NWO achter de schermen, zoals het verhogen van de belastingen, het bevriezen minimumloon, snijden pensioenen (met 50%) en energie subsidies de gebruikelijke ontberingen die nu eenmaal in de IMF voorwaarden zijn ingebed.

  De wereld is laf en geruisloos getuige geweest met het aan alle kanten platgereden variatie op het thema Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje. Voor de volgende stappen, het zo snel mogelijke privatisering van de Oekraïense staatsbedrijven, massaontslagen van de staats medewerkers, internationale contracten voor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

  En van het enorme agrarisch potentieel wat Oekraïne biedt, wordt Oekraïne rijp gemaakt voor de aanvraag voor het NAVO lidmaatschap. Mocht de nieuw ‘democratisch’ gekozen centrale overheid zijn greep verliezen over het Oosten van Oekraïne, dan zal het IMF programma opnieuw worden moeten herzien.

  Met andere woorden: maak oorlog met uw pro-Russische Oekraïense broeders, ander kun je fluiten naar je geld. Het rapport zegt verder dat: als de regering de controle verliest over het Oostelijke gedeelte van Oekraïne zal de financiële situatie verder verslechteren, en het land het vermogen verliezen om de broodnodige buitenlandse investeringen hoofdzakelijk die van de VS/EU in Oekraïne beschadigen. Met andere woorden de huidige Oekraïense regering moet dan meer terug gaan betalen van de schuld c.q. geleend geld, maar dan onder nog zwaardere en drukkende voorwaarden van de redder in nood het IMF.

  Like

  • bobzelf zegt:

   Gaaf stuk mafkees tevens grote vriend, kus en hug !!!!!!

   nou dat kunnen we wel aan Putin overlaten ,dus whahahahaa
   Dit ligt bulderend onderuit in zijn leunstoel, whahahahahaha

   En maar roepen , Putin gaat Ukraine binnen vallen ,
   Ja hoor , die is gek, whahahahahaha

   en dan heeft hij het gas nog steeds niet dichtgedraaid heeee !!!!!!!!!!

   Eerst naar het sterfhuis, met je zooitje en dan op je knieen vragen aan “”OME VLADIMIR” , om vergeving,
   en misschien wilt u, kunt u ons helpen ,

   De Krim , is pleiten , volledig Russisch ,
   en ik denk de oostkant van Ukraine waar het geld vandaan moet komen ,
   heeft zijn “”KLOTEN “” TEGEN DE KRIBBE GEGOOID
   VAN
   bekijk het maar met je zooitje in KIEV ,

   Gohhh, af en toe wel jaloers op zulke mensen , die tegen hun eigen facistische regering roepen ,

   JULLIE KUNNEN HELEMAAL DOODVALLEN !!!

   dUS hoe dachten ze nu de oorlog voort te zetten in KIEV,

   van uw en mijn centen , , whahahahahahaha ????

   soms denk ik dat ik gek word , whahahahaha

   WAT EEN MAFKEZEN , EN NOG STEEDS HEEFT U ALLEN BRUSSEL C.S.

   NOG NIET IN VUUR EN VLAM GEZET !!!

   gr. bob

   Like

 7. J. C. Th. Köhler zegt:

  Er zit maar één ding op: Oekraïne moet zo snel mogelijk toetreden tot de EU. Dan kunnen wij met ons allende financiële rotzooi opruimen die zij gemaakt hebben. Dat programma werd mede mogelijk gemaakt door Van Baalen en Verhofstadt.

  j.c.th.kohler@online.nl

  Like

 8. Anneke zegt:

  Lig in een deuk!!! ! !!! Het is de EU niet gelukt om dit landje te redden van de politiek-,financieel-,economische ondergang. Zonde van al het belastinggeld, afkomstig van onze bankrekeningen. Helaas; ook wij worden meegezogen door het verderf!!! ! !!! Maar des te eerder zijn de hyperactieve NWO-werelddelen EU&USA hartstikke bankroet!!! ! !!! “Wat zou dit (op de langere termijn) voor ons burgers een zegen zijn; na een lange periode van intense ‘benauwdheid’. Nog effe volhouden en dan ‘staan’ wij aan het roer. “Dan is de zure appel totaal weggerot”………..

  Like

 9. Igor zegt:

  En… ze zijn weer terug bij AF.
  In de beginjaren na de onafhankelijkheid dus vanaf 1991 was er in Oekraïne een gigantische devaluatie die bijna deed lijken aan die in de Weimar republiek.
  De valuta waren toen Coupons, men had toen nog niet de Grivna ingevoerd.
  De geldontwaarding van die Coupons was enorm, een brood kostte op maandag b.v. 1000 Coupons en op vrijdag was dit 5000 Coupons. Gevolg ook een enorme zwarte markt, zichzelf verrijkende ex communisten en (maar dat is hetzelfde) criminelen, hierbij geholpen door de Poolse (= ook WestUA=fascisten) maffia en hun leermeesters de Italiaanse maffia. Ik was toen zelf als 1 van de eerste Nederlanders in Kiev, en heb het zien gebeuren en aan de lijve ondervonden. Het is wat Bobzelf schrijft, de afgelopen 6 jaar ging het steeds beter in UA , TOT het door de EU en USA georchestreerde MAIDAN feest.
  Wie zijn er nu aan de macht??
  Juist, weer die West Oekraïense/Poolse fascisten maffia.
  Wat herhaald zich?? Inderdaad, valuta crisis + graaien en stelen van diezelfde Poolse/WestUA maffia.
  L’histoire enz.

  Like

  • bobzelf zegt:

   Dank beste Igor,
   Help maar , ik heb van voor de laatse 6 jaar echt geen kaas gegeten
   ja mijn hele familie vertelt wel alles, incl de oranje – revolutie
   toen zijn ze er in Ukraine voor de eerste keer ingestonken ,
   Er staan nu mensen geld te vragen bij alle supermarkten ,
   WAAROM ???

   OM HET LEGER TE STEUNEN ,DUS ,

   het is klaar met oorlogje spelen ,

   PUTIN HEEFT GEWOON GEWONNEN ,,

   ZE DACHTEN IN BRUSSEL DAT ZE ER WEL MEE WEG ZOUDEN KOMEN ,
   dus als het oosten door blijft vechten , ziet de IMF dus nooit 1 euro meer terug ,

   NOU MOET IK ZEGGEN WHAHAHA, DAT GUN IK ZE WEL ,

   dank voor de hulp

   hug bob

   Like

 10. Jean zegt:

  Laten we elke lafaard van de EU die nog maar een eurocent aan de Oekraïne verknoeid voor een rechtbank slepen voor diefstal.

  Like

 11. windwens zegt:

  De Oekraïne lig op zijn gat en de oorzaak ligt hier in EU en USA de EU wil gewoon met alle geweld de graanschuur van de voormalige USSR herstellen in al zijn glorie en hierdoor moet deze wel ingelijfd worden bij de EU. Putin is niet in de val gelopen zoals wel te verwachten was, maar zag wel het hele debacle aan komen, dat de Oekraïne totaal failliet ging hield daarom de gas prijs niet voor niets laag mede om de loyaliteit naar de Novorussen die hij ziet als eigen volk volgens mij bestaat de Oekraïne voor meer dan 80 % uit Russen. Dat nu de lijken opgestapeld liggen de neo nazie hoogtij vieren dat doet de EU en met name de drie gekken uit Nederland ( Timmermans, van Ballen) en België (Verhofstad) helemaal niets. USA Obama ziet zijn kans schoon Putin een hak te zetten. Omdat men bang is nog meer handel te moeten gaan drijven met Russen, door voedsel te korten die gaan ontstaan op de markt. Omdat heel Europa alleen maar dichtgetimmerd wordt met mensen en waardoor landen moeten worden dicht gebouwd met beton dacht men de oplossing te hebben devOekraïne. Als ik voor mezelf spreek dan heeft EU en USA oorlogsmisdaden op hun geweten als je ziet hoe er nu huis gehouden wordt in de Oekraïne. Hier wordt ook telkens bij de NOS geroepen over oorlog de Oekraïners zien het als een burgeroorlog die in het teken staat van etnische zuivering.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @windwens: 17.25. uur. Geheel mee eens. Ik zie verdomme, de “gebrilde rollade”, dat “varkentje”, van Baalen nog staan met de psychopaat Verhofstad, om de nazi meute in Kiev nog wat meer op te naaien. En uiteraard de MOSLIM Obama, die gedacht had Rusland een “hak”, te kunnen zetten, net als de RODEN van de EUSSR.

   Like

   • windwens zegt:

    @ Tom IK ben het volkomen met je eens dat er in Rusland nog iemand zit die zijn hoofd erbij houdt is prijzenswaardig als Putin net zo doorgedraaide gek was als Obama dan waren hier allang de rapen gaar. We mogen als Europa in de handen vrijven dat Putin geen Obama is anders zaten we nu al geheel in de oorlog met de Russen. Het is dan ook zaak dat Geert ook eens een spreekbeurten gaat houden in dit deel van de wereld. Want de banden terug aan halen met Rusland is zeker van levensbelang. Zoals Putin zelf al aangaf ik heb 19 gestreden om het tij van de koude oorlog te keren en die gestoorde moslim Obama is bezig met alle macht het schip te laten zinken. Wat kunnen twee jaren lijken als of het eeuwen duurt in dit verband tot de Moslim gek weg is.

    Like

 12. Tistochwat zegt:

  Rutte heeft alweer DE oplossing voor de crisis bedacht!

  Like

 13. Joost Visser zegt:

  Laten we giro555 maar weer eens misbruiken. Hongerige kindjes, rillend van de kou. ´Help de Ukraine de winter door´. En laat vooral niet de volgevreten politici zien en de zoon van Joe Biden ´onderhandelend´ over de winning van schaliegas.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s