Politieke aardverschuivingen in Europa

Screenshot_51

(Door: Peter Martino – Vertaling: vederso)

Vorige week behaalde de United Kingdom Independence Party (UKIP) een klinkende overwinning in de verkiezingen van Rochester & Strood. Met deze overwinning verzekerde  UKIP zich van zijn haar tweede lid in het parlement. De kandidaat van UKIP, Mark Reckless, won 42,1% van de stemmen en gaf hiermee een pak slaag aan de Conservatieven (34,8%), Labour(16,8%) en de Liberale Democraten (0,9%). Het was de eerste keer ooit dat UKIP uitkwam in Rochester & Strood. De partij won stemmen van alle grote partijen. De Conservatieven verloren 14,4% van de stemmen, Labour 11,7% en de Liberal Democrats maar liefst 15,5%.

UKIP gaat het naar verwachting in de Britse algemene verkiezingen van volgend jaar mei zeer goed doen. Vorige maand voorspelde een peiling dat de partij tot 25% van de stemmen in deze verkiezingen kan winnen. In de algemene verkiezingen van 2010 had de partij slechts 3,1%.

UKIP staat voor het behoud van de nationale identiteit van Groot-Brittannië. Zij verzet zich tegen de Europese Unie (EU) en wil Groot-Brittannië een soevereine natie laten blijven in plaats van onderdeel van een federaal Europa te worden. De partij is ook kritisch ten aanzien van de massa-immigratie, vooral uit Oost-Europa. Hoewel Nigel Farage, de UKIP-leider, zorgvuldig het probleem van de islam vermijdt, is de partij ook tot toevluchtsoord geworden van de kiezers die zich zorgen maken over de islamisering. Maar bovenal belichaamt de partij de ontevredenheid van de kiezers met het traditionele politieke establishment.

Als zodanig is UKIP onderdeel van een brede trend die in heel West Europa kan worden waargenomen.

In Spanje bleek deze week in een peiling dat Podemos, een gloednieuwe partij die slechts negen maanden geleden werd opgericht, momenteel de grootste partij in het land is met 28,3% van de stemmen. De regerende conservatieve Partido Popular van premier Mariano Rajoy zou als tweede eindigen met 26,3% en de Socialistische Partij zou slechts 20,1% krijgen. Drie jaar geleden won de Partido Popular 44,6% van de stemmen in de algemene verkiezingen.

In tegenstelling tot UKIP is Podemos een partij die duidelijk behoort tot de linkerzijde van het politieke spectrum. Podemos (Spaans voor “We Can”) werd opgericht door “anti-kapitalistische” academici en vakbondsmensen die zich willen “verzetten tegen de dominerende de EU-politiek van links.” In tegenstelling tot UKIP wil Podemos niet dat de EU wordt afgeschaft. Integendeel, want Spanje ontvangt miljarden euro’s aan EU-subsidies en een meerderheid van de Spanjaarden wil duidelijk dat hun land een EU-lidstaat blijft.

Echter verzet de partij zich tegen het bezuinigingsbeleid dat de EU oplegt aan Spanje als voorwaarde voor de voortzetting van de stroom aan EU-subsidies. Zowel de Spaanse Socialistische Partij en premier Rajoy’s Partido Popular worden door de kiezers gezien als de uitvoerders van het door de EU voorgeschreven beleid. In dit verband lijkt Podemos op UKIP, dat  het Britse politieke establishment ook lijkt te zien als de uitvoerder van het EU-beleid. In het geval van Groot-Brittannië is de onvrede over de EU vooral te danken aan de Britse belastingbetalers die miljarden moeten besteden aan de EU, die vervolgens worden overgemaakt naar landen in het zuiden van Europa waar de regeringen ze gebruiken om de uitkeringsprogramma’s te financieren. In die zin is de opkomst van linkse belasting-en-uitgaven partijen (of liever gezegd belast-andere-landen-en-geef-zelf-uit partijen) zoals Podemos, die de opkomst van partijen als UKIP in het noorden van Europa versterkt.

Inderdaad groeien langs de Middellandse Zee alle partijen die tegen het bezuinigingsbeleid van de EU zijn spectaculair. Een van de belangrijkste sprekers op Podemos’ recente en allereerste partijcongres was Alexis Tsipras, de leider van de Griekse neocommunistische partij Syriza. Bij de Europese verkiezingen in mei vorig jaar werd Syriza Griekenlands grootste partij met 26,5% van de stemmen, met een voorsprong op de regeringspartij Nea Demokratia van premier Antonis Samaras. Syriza is gebaseerd op dezelfde soort gevoelens als Podemos en is populair om precies dezelfde redenen. Hetzelfde geldt voor de Italiaanse Five Star Movement onder leiding van de komiek Beppe Grillo, die in mei vorig jaar met 21,2% van de stemmen de tweede grootste partij in de Europese verkiezingen werd.

En hetzelfde geldt zelfs voor het Front National van Marine Le Pen in Frankrijk. Mevrouw Le Pen beweert dat zonder de euro, de gemeenschappelijke munt van de EU, er “geen behoefte aan bezuinigingen zou zijn.” Op basis van de anti-EU-sentimenten werd het Front National de grootste partij in Frankrijk bij de Europese verkiezingen met 24,8% van de stemmen.

De populariteit van deze partijen stijgt nog steeds. In een recente opiniepeiling in Frankrijk bleek dat Marine Le Pen de komende Franse presidentsverkiezingen zou kunnen winnen, niet alleen in de eerste ronde, maar ook in de beslissende tweede ronde. Het is de eerste keer ooit dat het FN leidt in een presidentsverkiezingen tegen de twee grote partijen van Frankrijk, de socialistische PS en de centrumrechtse UMP.

In de landen in het noorden stijgt de populariteit van de partijen tegen de EU-subsidiëring van de zuidelijke landen al even spectaculair. In Nederland is momenteel de anti-establishment Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders de grootste partij in de peilingen. Wilders is altijd tegen de “bailout” van landen als Griekenland en Spanje met geld van de Nederlandse belastingbetaler geweest.

In buurland Duitsland is het Alternatief voor Duitsland (AfD) te vinden, een vorig jaar opgerichte partij die zich verzet tegen reddingsoperaties in de eurozone. Deze partij schudt de politiek op met haar verbazingwekkende winsten in de laatste deelstaatverkiezingen.

In Zweden verzetten de Zweden Democraten (SD) zich zowel tegen immigratie als de EU. Deze partij won in september vorig jaar 13% van de stemmen in de algemene verkiezingen, maar haar populariteit blijft stijgen. Vorige week zei een SD-woordvoerder dat de partij momenteel verwacht om tot 18% van de stemmen te winnen.

In heel Europa is het electoraat diep ontevreden en gedesillusioneerd wat betreft de conservatieve en de sociaaldemocratische partijen van het politieke establishment. Kiezers zien niet veel verschil meer tussen de traditionele politieke hoofdrolspelers, die worden gezien als dat ze een EU-agenda opleggen die, om verschillende redenen, voor het land als slecht wordt gezien.

In Europa zijn, te oordelen naar de peilingen, politieke aardverschuivingen aanstaande.

Bron:
www.gatestoneinstitute.org
Auteur: Peter Martino

Vertaald uit het Engels door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa. Bookmark de permalink .

17 reacties op Politieke aardverschuivingen in Europa

 1. Cj aka Elderofzyklons Blog zegt:

  Dit is op ElderofZyklon's Blog! herblogd.

  Like

 2. stellingsma2010 zegt:

  Dit is op hansstellingsma herblogd.

  Like

 3. Wappervinger zegt:

  Nu doorzetten. Laat je niet kisten. Go !

  Like

 4. Wachteres zegt:

  Dit verhaal doet me goed, Vederso. Ik had het niet beter kunnen zeggen. 😛

  Like

  • Vederso zegt:

   Bedankt ook. We zijn niet de enigen die een soort van omslag signaleren. Kijk maar eens naar de beginnende demonstraties in Duitsland, maar ook in Italië. Peter Martino is niet de enige die het ziet (zie ook Martien Pennings), maar wel één van de weinigen die het opschrijft. Hoe dit verder allemaal gaat uitpakken is natuurlijk koffiedik kijken. Maar dit is tenminste over de gehele linie een positief bericht. Houden we ons daaraan vast, teleurstellingen komen er nog genoeg.

   Like

 5. Vederso zegt:

  Cameron probeert te redden wat er te redden valt, maar de EU (Merkel) werkt niet mee;

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2854974/Cameron-dropped-plans-cap-EU-immigration-sat-Germans-claims-Tory.html

  Like

 6. Tom Hendrix. zegt:

  Laat het GEDROCHT EU, maar verwijnen in ” een groot zwart gat”. IK ben blij dat in heel Europa, mensen wakker worden, en de EUSSR naar de verdommenis wensen. Wat mij betreft liever vandaag dan morgen!

  Like

 7. Henk.V zegt:

  Een -goed vertaald- hoogst leerzaam overzicht, Vederso!
  Wel bedacht ik, dit verhaal lezende, dat veel nieuwe partijen in Europa meer TEGEN iets zijn, dan VOOR iets.
  Een front van voorstemmers is echter sterker dan een groep tegenstemmers!

  Het onderscheid dat ik maak is niet bepaald onbelangrijk, omdat ook vaak van de PVV wordt gezegd dat het een partij is die alleen maar parasiteert op de ”onderbuik gevoelens” die in de samenleving leven. Dat zijn bekrompen gevoelens, negatieve emoties, in de ogen van politiek correct, uitingen van onvrede over de nieuwe zegenrijke samenleving die politiek correct de mensen door de strot duwt.

  Wel, die onvrede bestaat inderdaad, natuurlijk, maar politiek- correct kan en wil kennelijk niet inzien dat men tegen iets kan zijn, omdat men VOOR iets is dat men oneindig belangrijker en gezonder vindt:
  Leven in een stabiele, rustgevende en bekende maatschappij waarin openheid, verdraagzaamheid, vrijheid, gelijkberechtiging, scheiding tussen kerk en staat kenmerkend zijn! Dat is de maatschappij die zich in de loop van de tijd heeft uitgekristalliseerd.
  Wij vinden die maatschappij uitstekend en weldadig voor iedereen! En daarom willen wij niet dat die door wereldvreemde links-liberale kloothommels naar de filistijnen wordt geholpen.
  Wij zijn vrije burgers! Geen proefkonijnen van lieden die menen te kunnen morrelen aan onze samenleving.

  Zo zijn wij tegen het leegplunderen van ons land door EU-graaiers in Brussel, die hun toenemende hebzucht steeds minder kunnen bedwingen en die daardoor roofbouw plegen op onze welvaart!
  Handen af, jullie halvegare Euro criminelen!
  En wij zijn zeker ook tegen de Nederlandse tollenaars in Den Haag, die bovenal in dienst staan van de steeds dwingender wordende club bemoeials in Brussel.. Genoeg is genoeg!

  Wij weten heel goed hoe wij onze goed in elkaar stekende samenleving gezond kunnen houden.
  Ja, wij zijn beslist VOOR een gezonde maatschappij, waarin wij ZELF besluiten waaraan wij ons zelf- verdiende geld uitgeven en waar wij ook zelf willen uitmaken of ons land nog ruimte over heeft voor de opvang van mensen die hier werkelijk uit grote nood willen komen, of omdat ze [bij voorkeur zonder tegenprestatie] willen mee eten uit de ruif van onze welvaart. Daarom verzetten wij ons TEGEN de EU en willen wij geen deel meer van deze unie zijn.

  En wij zijn absoluut mordicus tegen de EU, omdat wij onze bevolking niet willen laten deelnemen aan demografische experimenten die ons sinds 1975 worden opgedrongen, die er uiteindelijk toe zullen leiden dat de oorspronkelijke inwoners een minderheid gaan vormen in hun eigen land.
  VERGEET HET, EU!

  Het zouden deze overwegingen en drijfveren moeten zijn die de diverse opkomende partijen van kritische burgers in Europa samen deelden!

  Samen weten waar je van harte VOOR bent, om op grond daarvan in een verenigd front je eigen vrijheden en zelfbeschikking te gaan bevechten.
  Maar het lijkt mij toen dat de club van verontruste partijen die basis nog niet gevonden heeft!

  Geliked door 1 persoon

 8. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Hopelijk niet te laat, en we zullen toch naar de wapens moeten grijpen om ons land te ontzetten van de bezetters van de Islam.

  Like

 9. Jean zegt:

  De natte dweil is dan eindelijk afgevoerd alleen zeer jammer dat die lafaard kan en mag blijven parasiteren, die zou max. 750 euro per maand mogen krijgen nl. het pensioen voor iemand die nooit bijdrage geleverd heeft iets wat ook toegepast moet worden op die leeglopers van de sexen coburgers.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Jean. Geweldig verwoord!
   Ach, je moet maar zo denken wees blij dat jij niet zo’n vieze afgetrokken pleuriskop als een versleten natte dweil hebt en tegen de tijd dat wij (Samen met ons Vlaams Belang! Natuurlijk!!!) dat zooitje daar in Brussel zullen uitroken zal hij wel een hartverzakking genieten!
   Wat heefttie dan nog aan zijn 650.000 Euro die hij nu weer achterover heeft gedrukt en verdere miljoenen? Helemaal niks! God straft altijd!

   Like

 10. Jules Vismale zegt:

  Ik denk dat er in dit artikel wat Spanje betreft namelijk een fout is gemaakt: het idee dat de Spanjaarden in die gehate EU willen blijven lijkt me een lachertje! Ze zouden dus miljarden aan EU-subsidies krijgen maar dezen komen helaas nauwelijks in de zakken van de burgers aldaar terecht, bijna 30% van de Spaanse jeugd is werkeloos, talloze mensen die hun huur niet meer kunnen betalen worden hun huis uitgezet, er zijn miljoenen in tientallen nutteloze projecten (witte olifanten) geïnvesteerd en dus nergens voor worden gebruikt, Catalonië wil uit de EU en Spanje en zelfs daar steken ze al Europese vlaggen in brand!
  De dag dat het gehate EU-systeem zal instorten komt echter rap naderbij, gelijk aan de val van het eveneens gehate communisme ongeveer 25 jaar geleden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s