Harde koers: Gazprom stopt met gasleveringen aan eindgebruikers in de EU

Screenshot_15

De Russische president Vladimir Poetin en de baas van Gazprom, Alexej Miller

(Vertaling: E.J. Bron)

Rusland heeft tot een radicale koerswijziging besloten: Gazprom wil alleen nog gas aan twee centra in Europa en niet meer aan eindgebruikers leveren. Eén centrum is via North Stream Duitsland, het andere zal Turkije worden. Hoe het gas uiteindelijk bij de EU-landen terechtkomt als eindverbruikers, is het probleem van de EU. De Europeanen moeten hun pijpleidingen zelf bouwen en financieren.

Als het aan Rusland ligt, dient Turkije in het vervolg een dragende rol te spelen in de energievoorziening van Europa. Daarmee willen de Russen de EU onder druk zetten en zouden zij, als deze strategie werkelijk wordt ingevoerd, de naar de EU strevende Oekraïne en het EU-lid Bulgarije grote schade toevoegen.

Na het einde van de trans-Europese gaspijpleiding South Stream heeft de Russische energiereus Gazprom een verandering van strategie voor Europa besloten. De instelling van Rusland tegenover de Europese markt zou fundamenteel veranderen, zei de chef van Gazprom, Alexej Miller, tegenover de Moskouse staatstelevisie in een interview. “Dit is het begin van het einde van ons model waarbij we ons oriënteerden op leveringen tot de eindverbruiker op de Europese markt”, zei Miller in het programma “Nieuws op zaterdag”.

De EU had het South Stream project constant getorpedeerd, omdat volgens de opvattingen van de EU een concern niet tegelijkertijd netwerkexploitant en leverancier kan zijn.

De nieuwe strategie is een gevolg van de economische problemen waarvoor South Stream zorgt: vanwege de aanhoudende crisis in Europa loopt Gazprom het gevaar op de kosten van zijn investeringen te blijven zitten.

De koerswijziging zou er echter ook wel eens mee verband kunnen houden dat de EU had gedacht de Russen met een smerige truc te kunnen omzeilen: toen de Oekraïne haar rekeningen niet meer kon betalen, leverden verschillende landen van het door hen van Rusland gekochte gas aan de Oekraïne. Eurocommissaris Oettinger had zichzelf ermee op de borst geklopt met deze list de Russen – Gazprom sprak steeds van contractbreuk – bijzonder slim af geweest te zijn. Deze zogenaamde Reverse Flow zou in de nieuwe constellatie moeten wijken voor een duidelijke structuur: Duitsland en Turkije zouden de verdeling moeten regelen en zullen er daarom alleen al in hun eigen belang op letten dat het gas alleen geleverd wordt aan klanten die hun rekeningen ook betalen.

De EU zou zichzelf na haar boycot van South Stream tegenover het machtige doorvoerland Turkije zien staan, zei Miller. Als strategische partner van Rusland zou Turkije in het vervolg 50 miljard kubieke meter aardgas kunnen verdelen. Het land zou dit “gasventiel” kunnen inzetten bij de geopolitieke machtspoker met de EU.

Wat betreft de omvang van onze leveringen komt Turkije dan na Duitsland op de tweede plaats”, zei Miller. Terwijl Duitsland voor het noorden van Europa het belangrijkste verdeelcentrum voor Russische gasleveringen zou zijn, zal Turkije in het vervolg deze positie in het zuiden van Europa innemen. De rol van de Oekraïne – tot nu toe het belangrijkste doorvoerland voor Russische gasleveringen aan de EU – zou dan onbelangrijk zijn, aldus Miller.

Het Kremlin deelde mee dat president Vladimir Poetin telefonisch contact had gehad met de Servische president Tomislav Nikolic en de Hongaarse regeringschef Viktor Orbán over de effecten van het einde van South Stream en de verdere samenwerking in de energiesector. Moskou onderhoudt met beide politici nauwe betrekkingen. Poetin had het einde van South Stream maandag tijdens zijn bezoek aan Turkije verkondigd.

De beslissing zou definitief zijn, benadrukte Miller op de staatstelevisie. Rusland zou al vier miljard euro op haar eigen gebied in de bouw van de pijpleiding geïnvesteerd hebben. Deze leidingen zouden echter in de toekomst gebruikt worden voor de leveringen aan Turkije. De bestelde pijpleidingen zouden eveneens – net zoals voor South Stream was gepland – door de Zwarte Zee aangelegd worden, zei Miller. Eindpunt zou dan niet het EU-lid Bulgarije zijn, maar Turkije

In de toekomst zouden de energieverzorgers zelf de pijpleidingen naar de eindverbruikers moeten aanleggen, benadrukte Miller. Gazprom houdt zich niet meer bezig met de aanleg van pijpleidingen in de EU. De chef van Gazprom motiveerde de koerswijziging van zijn concern met de EU-bureaucratie, die ook voor het mislukken van South Stream zou hebben gezorgd. De Europese Commissie had bekritiseerd dat Gazprom zowel het gas zou leveren als de pijpleiding zou exploiteren. Dat zou niet zijn te verenigen met EU-recht.

De president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, had uiteindelijk nog geprobeerd de Russen ertoe te bewegen hun beslissing omtrent South Stream te heroverwegen. De niet mis te verstane uitspraken van Miller duiden er echter op dat Moskou weinig interesse toont in de uitspraken van de Luxemburger.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije, EUSSR, Oekraïne, Poetin, Rusland, Turkije. Bookmark de permalink .

35 reacties op Harde koers: Gazprom stopt met gasleveringen aan eindgebruikers in de EU

 1. bobzelf zegt:

  zo lieve kijkbuiskinderen ,

  NOG GELACHEN VANDAAG ????

  ach , je kunt natuurlijk ook schaliegas bestellen , voor een zacht ( whahaha ) prijsje
  bij de dobbernegertttttt islambombama !!!

  50 miljard M3 , daar heb je heel veel gastankers voor nodig !!!

  dus nog iemand die ; PUTIN DID IT WIL ROEPEN !!!

  kijk , nou doet tie het echt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  HANSIE , ROLMOPS KLOOTZAK, JIJ WAS 1 VAN DE AANSTICHTERS !!!!

  gr. bob

  Like

  • Maria zegt:

   en deze move van Putin zorgt ervoor dat indien zelfs de EU op diamanten plateau alle turken in de EU wilt de Turken NJET zullen zeggen!!!! ga groot misverstand uit de wereld helpen, Turkije WILT HELEMAAL NIET TOT DE EU TOETREDEN!
   die zijn niet gek om mee ten onder te gaan zoals alle 28 lidstaten tot hiertoe!
   Enig idee welke gelden ermee gemoeid zijn nu voor Turkije voor die South stream leidingen???? hihiihi gans de Balkan, Griekenland, Italie tot zelfs Spanje kan nu profiteren van deze pijpleiding,, had al geschreven dat de EU pruts vazalen van de VS Illuminatie hun zetels gaan opvreten in dat parlement!
   Voor de rest heeft Gazprom alles omgebouwd naar Azië met een afneemmarkt van ong 2-3 miljard mensen, nl China en India…
   Zet nog wat sancties op Rusland idioten van de EU instelling!!!
   had altijd gezegd dat putin nog 4 pokerkaarten had, nu nog 3 te gaan 😀
   Nu ligt het aan de mensheid bevolkingen van de EU om af te rekenen met de EU doen ze het niet is de totale ondergang een feit hier 😦

   Like

  • Sjaak zegt:

   De volgende duitse Ruslandfeldzug is al gepland !
   De grotenwaanzin kent geen grenzen ! Duitse BLÖD- zeitung !

   Like

   • Sjaak zegt:

    Zelden in de geschiedenis, heeft een kleine heerserclique het volk
    in zo een kort tijdperk zo massiv in een burgeroorlog gedreven !

    Like

   • Maria zegt:

    @sjaak
    ik begrijp merkel niet, is die nu zo in de macht van die bilderberggroep??? ze bankroeteerd haar Duitsland ongezien, ook wat ik al gepost had, deze vrouw is in Hamburg geboren west duistland, haar vader emigreerde vrijwillig naar de DDR waar hij top functie had en zij konden in en uit de DDR reizen naar believen…
    Onbegrijpelijk wat merkel met Duitsland doet en qua verraad deals met Rusland..;
    heb geen zin meer om dat te openbaren en te posten, deed dat in het verleden al maar ja is allemaal complot volgens sommigen…
    Ik heb mijn best gedaan, maar heb de kracht niet meer om te waarschuwen in het continent westen der blinden, velen zijn mee hier op de site maar bevolkingen zelf blijven gewillig blind en weigeren uit hun fake comfort zone te komen, tja dan stopt het niet…
    Ik ben op punt gekomen dat ik sorry aan mezelf denk en mezelf in veiligheid breng…
    Op geen 1 vlak kan de EU laat staan west europa ooit van de Russen winnen, op geen enkele..

    Like

   • Maria zegt:

    oorlog komt er niet Sjaak wel de totale ondergang westen

    Like

 2. Drs.P. zegt:

  Ach ja, bezint eer gij een fucking boycot begint tegen de Russische Beer stelletje volslagen EU-idioten. En dat allemaal met de winter in het vooruitzicht.
  Opzouten met die gek van een Juncker en al zijn geschifte vazallen waaronder de hele kutte-club!!!

  Like

 3. Drs.P. zegt:

  Even voor de duidelijkheid: bijt nooit in de hand aan wiens gastiet je ligt

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Dat krijg je er nu van EUSSR, om het schoothondje van de moslim OBAMA te zijn, en een NAZI REGIME te helpen vestigen in KIEV!

  Like

 5. Tempelier zegt:

  Tja dat kon je verwachten, ik ga me een houtkachel kopen en ga lekker illegaal hout kappen. Knoop ze maar allemaal op daar in Brussel. Klote Unie.

  Like

 6. aquarius4422 zegt:

  Het grappige is dat de MSM voortdurend lopen te roeptoeteren dat de Russische economie nu echt instort door de westerse sancties.
  De klappen die de Europese economie oploopt door deze waanzin verzwijgen ze, het domme volk mocht eens doorkrijgen hoe ze belazerd worden door “boven gestelde”.

  Like

  • Maria zegt:

   nog even geduld 🙂 en het onwaarschijnlijke gebeurd… het dom gehouden volk is wakker aan het worden…; heb dat altijd al gezegd zal als kettingreactie ontploffen, hoop alleen op tijd want sommige Eu landen waaronder Nederland GB snap het niet dat daar niemand opstaat en revolteert, zie naar België hier is het begonnen en de niet rode media revolteert mee, economen alles zwijgt hier niet meer… kwestie van tijd en dit nieuws explodeert ongezien… jullie moeten echt van die socialisten vanaf want ze sleuren jullie de afgrond in!

   Like

 7. Rick zegt:

  En met die gasdistributie als ultiem chantagemiddel; kan turkije zich vervolgens de EUSSR binnen werken.

  Like

 8. Fred zegt:

  De volgende actie van Poetin zou wel eens kunnen zijn om straks de dan overbodige pijplijn door Oekraïne maar helemaal af te sluiten.
  Maar daar hebben die onbenullen in Brussel nog geen erg in.
  Die zijn teveel met het kijken naar hun eigen bankrekeningen bezig.
  Niet met het volk.

  Like

 9. Johan zegt:

  Het is toch wel zeer zorgwekkend te noemen, wanneer Turkije een beslissende vinger aan de gaskraan naar Europa krijgt. Waarschijnlijk wordt dat dan zoiets in de trant van : Alleen bij meer moslims (de EU in), krijgt U meer gas.

  Like

 10. En hoeveel gaan wij nu betalen voor het gas,als we dat nog kopen kunnen van iemand????

  Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Yvonne van Cleef 7 december 2014 om 23:54

   Ik denk veel geld, beste Yvonne, heel veel.

   Van de hak op de tak springend:
   Weet je wat de belangrijkste reden is waarom ik zo’n ontzettende hekel heb aan dat grijnzende, volop van aardse geneugten genietende ‘koningshuis’ hier?
   Omdat ze zich nooit zorgen hoeven te maken over beslissingen en strapatsen van ‘hogerhand’! Ze staan boven ‘de wet’ en leven alleen al daardoor zonder zorgen.
   Ze kunnen zelfs zeggen dat ze weigeren om belasting te betalen; moeten WIJ eens doen!
   Dat ze zwelgen in weelde terwijl de (bejaarde) burger het steeds benauwder krijgt, is natuurlijk ook meer dan schandalig, maar daar ben ik niet jaloers op.
   Het gaat mij om een leven zonder gepieker over ‘hoe het straks moet’.
   Om een leven zonder lawaaierige buren (bijv. ‘asielzoekers’) op je lip, want daar word ik horendol van (zeer overgevoelig voor geluid en drukte om me heen; reden om een eind aan je leven te maken).

   Ik denk er ook elke dag aan dat het verwerken van de dood van je ouders veel gemakkelijker is als je weet dat zij een gezellige en comfortabele levensavond hebben gehad (zoals destijds demente Juul in haar paleis met parktuin en haar vele bedienden) i.p.v. hen te moeten laten ‘gaan’ na een verblijf in een aan handen en voeten gebonden verzorgingstehuis met uitzicht op saaie steenklompen, waar het stinkt naar urine, waar het eten fantasieloos smaakt en waar het altijd stoffig is omdat er geen geld beschikbaar is voor het degelijk schoonmaken van de leefruimte.
   Bejaarden zouden gehuisvest moeten worden in een tehuis middenin de natuur, midden tussen de bomen, in een paradijselijke tuin! Financieel gezien kan dat, als er eindelijk eens een keer wordt gestopt met het ‘redden’ van de rest van de wereld!

   Wat is het leven nu waard als je nergens van mag/kan genieten omdat er geen geld voor is?
   Vraag maar aan de ‘oranjes’; die weten daar alles van! (Van het tegenovergestelde dan hè?)

   Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @ Tistochwat: 12.05. uur. Daar ben ik het helemaal mee eens, Tistochwat.

    Like

   • bobzelf zegt:

    Lieve mevrouw Tistochwat ,
    U bent een geweldige vrouw ,
    dus met uw meer dan geweldige humor zeer regelmatig ,
    moet u die negatieve gedachten laten varen
    lach om de stompzinnigheid om u heen
    en na weer wat geweldige reacties hier op de site
    mag u van mij , als U in de badkamer staat
    heel hard om u zelf lachen
    Ikke ben in ieder geval heeeeeel trots op u

    dikke kus en dikke hug

    bob x x x x x x x

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ bobzelf 8 december 2014 om 14:33

    Dank u, dank u, heer bobzelf, ja aan mijn gevoel voor humor en aan zelfspot mankeert niets en ik zal tot aan mijn laatste seconde gevoel voor humor blijven houden.
    Maar, in werkelijkheid ben ik nogal een tobber hoor.
    Des te meer bewonder ik de echte helden met hun grote doorzettingsvermogen hier (en elders natuurlijk).

    Nou ja, de kerstman heeft af en toe ook een slechte dag:

    Like

   • bobzelf zegt:

    whahahahahahaa

    Ik wist het, ik wist het

    whahahahahahaha

    nou gewoon dit volhouden, en schijt aan de buren

    dikke kus bob

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Nou, hou op! Alleen toen ze de Tango-trut ooit een bezoek aan de Voedselbank lieten brengen, kreeg ze het voor elkaar om er een paar krokodillentranen uit te persen!
    Hoe zou ze dat voor elkaar gekregen hebben? Eén of andere spray in haar tas?
    Nou ja, echt of nep: De minvermogenden kopen er toch niets voor.
    Wèl voor hun 50 miljard, uiteraard, maar daar píekeren ze niet over!

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Theresa Geissler 8 december 2014 om 20:37

    Ja, de traantjes kunnen ze op commando tevoorschijn toveren, de hypocriete acteurs!
    Wat doet die ‘overbodige’ eigenlijk voor de kost?
    Bekijkt u allen de ‘activiteiten’ van de ‘majesteiten’ en oordeelt u zelf (de ‘overbodige’ en de ‘tango’ worden op de hak genomen):

    Like

 11. Martha N zegt:

  Tja, wat konden we anders verwachten.
  De EU is ONZE ONDERGANG!
  Ieder die stemt op een partij die achter de EU staat stemt eveneens voor onze ondergang.
  D66 voorop.
  Mensen die deze partijen steunen wordt toch eens wakker, denk na!

  Like

 12. Daiyu-ninja zegt:

  Stomme,stomme socialisten.
  Ze hebben 200 miljard aan aardgasbaten er doorheen gejaagd in plaats van het te beleggen voor slechte tijden zoals Noorwegen heeft gedaan.

  Twee medewerkers van De Nederlandsche Bank hebben vorig jaar berekend dat als het resterend gasvermogen in zo’n vermogensfonds zou worden gestort, de staat kan rekenen op een permanente stroom aan inkomsten van circa 2,5 miljard euro per jaar. Maar CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) ziet geen reden om het bestaande Fonds Economische Structuurversterking te veranderen. „De economen van De Nederlandsche Bank gaan voor het hoogste rendement”, zei Van der Hoeven in een reactie. „Wij willen antwoorden geven op maatschappelijke problemen en dat kost geld.”

  Een „schijnargument”, meent Van Wijnbergen. De inkomsten uit zo’n fonds zou je hier ook voor kunnen gebruiken.

  Economen van de Rabobank hebben berekend wat er gebeurd zou zijn als de gasbaten vanaf de ontdekking van Slochteren in een vermogensfonds zouden zijn gestort. Dan zou er nu ruim 300 miljard euro in kas zitten, ruim half zo veel als ons bbp. Ter vergelijking: pensioenfonds ABP had eind 2008 een belegd vermogen van 173 miljard euro. Van Wijnbergen: „De kerngedachte van een vermogensfonds is dat het ook nog inkomsten voor de overheid oplevert wanneer de gasinkomsten zijn weggevallen. Dat vereist een investering. Politici houden daar niet van. Politici, die willen geld uitgeven. Ze vieren feest, maar zijn asociaal bezig jegens toekomstige generaties.”

  http://vorige.nrc.nl/economie/article2275547.ece/Nederland_geeft_gasgelden_liever_uit_dan_te_sparen

  Like

  • koddebeier zegt:

   En we hebben natuurlijk ook genoeg ministers en kabinetten gehad met vele kneusjes, van die wijsneusjes die alles beter denken te weten, maar onder de hand het land naar de verdommenis helpen. Misschien wordt het de hoogste tijd dat politici persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor hun daden en de gevolgen die daaruit voortvloeien !!

   Like

  • bobzelf zegt:

   dank u voor uw geweldige reactie
   dank , dank , dank

   gr. bob

   Like

 13. koddebeier zegt:

  O,O, wat hebben ‘onze’ Eurokneusjes toch ‘goed’ werk geleverd !!!
  Wie een kuil graaft voor een ander…………………….enz..

  Like

 14. Jaantje zegt:

  In 2002 stond er een artikel in Trouw over de containerhaven in Amsterdam het noodlijdende bedrijf (CTA)werd opgekocht door een Griekse Amerikaan Christos Kritikos(hoe verzin je zo een naam..).
  De gemeenten heeft er miljoenen ingestoken doch de terminals staan leeg.
  Als je erover nadenkt kan het een met het ander te maken hebben.
  Zou het erg vinden als ze gebruikt werden om het nodige gas te verschepen uit Amerika naar Amsterdam dat kost teveel dit scenario lijkt heel veel op wat Rusland gebeurd is na ‘ädvies’ van Amerika na de val van de muur.
  Rusland betaalde toen het verschepen van hun gas naar elders waardoor er geen baten overbleven maar een fikse rekening Poetin heeft zich eraan ontworstelt.
  Rusland verdiend sindsdien goed:).

  Like

 15. louis-portugal zegt:

  Idd. lachen om die actie van Putin.
  Hij heeft geen zin meer in dat getreiter van Brussel en Merkel.
  Gelukkig is Bulgarije een “SCHATRIJK” land dat die 400 .000.000 € die ze zouden krijgen, voor alleen de doorvoer, gemakkelijk kan missen.
  Ik las ook al dat Juncker die eisen aan Bulgarije opnieuw wilde bekijken.
  Reken maar dat er in Brussel een stelletje flink op hun pik getrapt zijn.
  En ze verdienen dat de arrogante demagogen.

  Like

 16. alidas1 zegt:

  tistochwat Juliana heeft jaren en jaren terug zelf verkondigt Nederland is vol.
  Kun je nagaan hoe vol het nu is,
  Daar is ze ook niet voor vervolgt geworden
  Had ze ook zo maar voor de rechter gesleept kunnen worden net als Wilders nu.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Nee, “De Majesteit” was en is onschendbaar.
   Ook niet voor niets, natuurlijk, anders kon je ze niet de misdadigste decreten laten ondertekenen.
   Gekke Juul gaf aan sommige dingen trouwens haar eigen draai, door bijvoorbeeld doodvonnissen van oorlogsdelinquenten NIET te ondertekenen.
   Lekker gemakkelijk praten overigens, als je zelf de hele oorlog hoog en droog in Canada hebt gezeten.
   En voorts was het invloed van even gekke, wereldvreemde Greet.

   Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @ alidas1: 19.57. uur. Dat klopt. Zowel in de jaren ’50 van de vorige eeuw, maar ook in 1979, moest de toenmalige koningin Juliana, zeggen: NEDERLAND IS VOL TEN DELE OVERVOL. En wat gebeurde daarna ten aanzien van deze constatering? HELEMAAL NIETS! VVD en CDA gingen net als de PvdA door, met de POORT WIJD OPENZETTEN!

   Like

  • Tistochwat zegt:

   @ alidas1 8 december 2014 om 19:57

   Van dat ‘volle’ hebben die ‘oranjes’ nooit één cent last gehad!

   Like

 17. Republikein zegt:

  Marktwerking!
  Betalen we straks onze energierekening aan Putin!
  Eneco, Eneco!
  Hahaha, dag oplichters.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s