Na bouwstop: EU-belastingbetalers moeten de sarcofaag voor Tsjernobyl financieren

Screenshot_64

(Vertaling: E.J. Bron)

Een bouwstop bij de sarcofaag van Tsjernobyl heeft ertoe geleid dat de EU via de EBRD het risico overneemt. Daarmee is het de Oekraïne en de exploitanten van de kerncentrale gelukt om de kosten van het wanbeheer volledig op de niet betrokken EU-burgers af te wentelen. Nu willen de Amerikanen in de Oekraïense atoomeconomie stappen – een riskant plan, omdat Russische en Amerikaanse componenten niet perfect met elkaar harmoniëren.

De EU en nog 41 andere landen hebben tot nu toe ongeveer 1,5 miljard euro belastinggeld in de bouw van de sarcofaag van de kerncentrale Tsjernobyl gestoken. In het begin van het project in het jaar 2007 werden de kosten geraamd op 622 miljoen euro. Deze waren daarna gestegen tot 1,54 miljard euro. Het Franse consortium Novarka kreeg de bouwopdracht.

Het project loopt onder de naam Shelter Implementation Plan (SIP). Maar vanwege geldgebrek en kostenoverschrijdingen werd het project enkele maanden geleden stilgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace.

De EBRD meldde begin december echter dat zij 350 miljoen euro voor het afbouwen van de sarcofaag van Tsjernobyl ter beschikking zou stellen. De totale kosten voor de bouw van de sarcofaag zouden inmiddels 2,15 miljard euro bedragen. Het project dient in 2017 afgesloten te zijn, bericht de EBRD in een mededeling.

De G7 en de Europese Commissie hebben al 165 miljoen euro ter beschikking gesteld. De G7 wil volgend jaar een donorconferentie in het leven roepen om nog eens 100 miljoen euro voor het Tsjernobyl-project in te zamelen.

Op de vraag van de Deutsche Wirtschafts Nachrichten of de VS nucleaire technologie aan de Oekraïne leveren, antwoordde Greenpeace-woordvoerder Heinz Smital:

“De nucleaire technologie in de Oekraïne is van Russische makelij. Het land probeert vooral de afhankelijkheid van de levering van de kernbrandstof af te bouwen en heeft Westinghouse opdracht gegeven brandstofelementen aan de Russische kerncentrales te leveren. Eerste pogingen in 2005 waren echter niet echt succesvol, omdat de brandelementen begonnen te buigen. Kiev wil nu met hulp van Amerikaanse ondernemingen een eigen productie van brandelementen opbouwen.”

De president van de  organisatie voor stralingsbescherming, Sebastian Pflugbeil, zei tegenover de Deutsche Wirtschafts Nachrichten dat hij geen betrouwbare informatie bezit over de transfer van Amerikaanse nucleaire technologie naar de Oekraïne. Een hele tijd geleden heeft hij gepraat met deskundigen in Tsjernobyl.

Die vertelden hem dat het gebruik van Amerikaanse nucleaire technologie riskant zou zijn, “omdat er verschillende elektronische culturen met elkaar verbonden moeten worden, wat riskante gevolgen zou kunnen hebben, omdat men elkaars techniek niet echt goed kan overzien. Of daardoor het veiligheidsniveau in zijn totaliteit wordt verhoogd, hebben de deskundigen zeer betwijfeld”, aldus Pflugbeil.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Hypocrisie, Krankzinnigheid, Oekraïne, VS. Bookmark de permalink .

3 reacties op Na bouwstop: EU-belastingbetalers moeten de sarcofaag voor Tsjernobyl financieren

 1. Marlies zegt:

  Bloedlink! Een “ongelukje” zit in een klein hoekje en de Yankee zit op redelijk veilige afstand.

  Like

 2. sir Colin de Jong zegt:

  Ja nu snap ik het wilde westen plan van Amerika om de EU sancties op te leggen tegen het onschuldige Rusland in de MH 17 zaak. En ziehier onze economische problemen en een hoge dollar, maar een 10% lagere Euro door deze truc.

  Like

 3. Igor zegt:

  Kom d’r maar in Jan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s