Klaas Knot heeft geen recht van spreken

Screenshot_20

Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank

(Door: R. van Marle)

Open brief aan Klaas Knot (DNB)

Geachte heer Knot,

Aan het ANP liet u op 12 oktober jl. weten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de grenzen van zijn mogelijkheden om de Europese economie te stimuleren heeft bereikt. Ook stelt u dat de ECB al zeer lang ondersteunend beleid heeft gevoerd. Daarover straks meer.

Verder zegt u: ‘Het water zou de Franse en Italiaanse regering nu aan de lippen moeten staan. Ze zien toch ook wat er in Spanje, Portugal en Ierland is gebeurd, en in zekere mate in Nederland. Daar zijn hervormingsprocessen ingezet. Die deden pijn, maar er worden nu de vruchten van geplukt.’ Vooral uw laatste opmerking dat ‘de hervormingsprocessen in o.a. Nederland pijn hebben gedaan, maar dat er nu ook de vruchten van worden geplukt’ zijn mij in het verkeerde keelgat geschoten. Welke vruchten en voor wie? U bedoelt dat de economie wat aantrekt? Een economie die steeds minder met burgers van doen heeft, maar des temeer met de winsten van bedrijven en hun aandeelhouders?

Laten we wel wezen. Sinds het begin van de crisis in 2008 is de Nederlandse bevolking door alle bezuinigingen en lastenverzwaringen armer geworden. De koopkracht van de meeste mensen is er flink op achteruit gegaan en hun schulden zijn groter geworden. Het sociale stelsel is behoorlijk uitgekleed, pensioenen zijn gekort. De staatsschuld is sinds 2008 toegenomen met 31,2% tot een bedrag van 454 miljard euro. Het rentebedrag dat Nederland hierover jaarlijks moet ophoesten, is 8 miljard euro.

U doet het voorkomen alsof wij Nederlanders offers hebben gebracht, omdat onze economie vanwege ons buitensporig gedrag uit het lood was geslagen en dat door stringente hervormingen het schip van Staat weer op koers begint te raken. Het ontbreekt er nog maar aan dat ons een schuldcomplex wordt aangepraat.

Mag ik u er aan herinneren dat de economische ellende van de afgelopen zes jaar niet te danken is aan buitensporig of verkwistend gedrag van ons burgers, maar aan een financiële crisis veroorzaakt door de financiële sector. Dat door risicovol gedrag van de banken de economie is geschaad. Dat de eurocrisis is veroorzaakt door ondoordacht beleid van politici in het verleden, om de euro in te voeren zonder een stevig fundament. En dat het redden van de banken betaald is door de staatsschuld te verhogen. Wij burgers hebben de rekening op ons bord gekregen voor de chaos die o.a. uw beroepsgroep heeft veroorzaakt.

U en uw collega’s hebben als centrale bankiers volledig gefaald door in het verleden te weinig toezicht op de banken te houden. Het is u allemaal door de vingers geglipt. U heeft collectief zitten slapen en wij als samenleving mogen daarvoor boeten. Daarom heeft u geen recht van spreken. Het is nog lang geen ‘business as usual’. Daarvoor zit de pijn van de crisis nog te diep in onze samenleving. Het zou u en uw collega’s sieren om gewoon de taken uit te voeren waarvoor u bent ingehuurd, namelijk adequaat toezicht houden op de bankensector en ervoor te zorgen dat ons een dergelijk drama niet opnieuw overkomt. Te pas en te onpas in de publiciteit treden om uw wijsheden te spuien, getuigt van weinig inzicht in de maatschappelijke verhoudingen. U en uw collega’s hebben immers weinig krediet bij de gewone burger, al heeft u dat waarschijnlijk niet in de gaten. Dat zegt wel iets over uw sociale antenne.

Tenslotte kom ik nog even terug op het gevoerde beleid van de ECB. De schade die door alle renteverlagingen van de ECB aan de burgers in de eurozone is toegebracht, wordt geschat op meer dan 500 miljard euro. Het bedrag aan gederfde pensioeninkomsten en pensioenverzekeringen binnen de eurozone is 380 miljard en het verlies aan rente op spaargeld meer dan 120 miljard. Helaas, daar horen wij u nooit over. Zal ik u eens wat vertellen heer Knot? Die vruchten van u zijn bijzonder wrang en smaken ons meer dan zuur.

Met vriendelijke groet,

R. van Marle

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Censuur, Desinformatie, Elite, EUSSR, Graaien, Hypocrisie, Nederland, Overheid, political correctness, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

13 reacties op Klaas Knot heeft geen recht van spreken

 1. Jantje Beton zegt:

  Tja dat is knot van de week zat DNB er ook naast met een ander pensioenfonds de DNB mag 4.5 miljoen schade betalen.

  Like

 2. reageerbuis zegt:

  Ik hoor de heer Knot nog zeggen in Buitenhof: “Ik dien de belangen van de EU”. Voor die van de burgers heeft hij geen oog.

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  Goed artikel van U R.van Marle. WIJ zijn inderdaad achteruit geboerd, en dat al vanaf de invoering van de Euro in 2002. De vileine lachebek, Zalm (VVD) heeft ONS de gulden verkwanseld, en een verkeerde koers t.o.v. de Euro ONS door “de strot”, geduwd! Tevens de hele smeerlapperij, te weten de EU. Dit communistisch GEDROCHT heeft de problemen alleen maar verergerd, en als klap op de VUURPIJL, het VERRAAD in de TWEEDE KAMER, door in te stemmen met het ESM WURGVERDRAG. Tot eeuwigen dage, zijn WIJ gedwongen te betalen aan alle ELLENDE in de ELLENDE UNIE!

  Like

  • Jantje Beton zegt:

   Tom lees ook even mee op de telegraaf WUZ hier zitten mensen op die de eu verdedigen

   Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @Jantje Beton: 19.47. uur. Dat klopt Jantje. Ik krijg op vrijdag en zaterdag nog de Televraag, en lees deze krant wel, maar met de nodige reserve. Ik denk dat ik deze krant opzeg, na een proefperiode die loopt tot 1 april 2015. Soms staan er nog redelijk objectieve artikelen in, maar veel is allemaal politiek correct.

    Like

 4. louis-portugal zegt:

  Idd. een heel goed artikel.
  R.v. Marle u vergeet nog EEN punt en dat is de toestroom van immense aantallen gelukzoekers cq. mensen die het lekker leven vinden van een uitkering , dus van geld dat door het werken van anderen verdient is.

  Like

 5. Sjaak zegt:

  200 miljoen tekort reorganisatie politie’

  DEN HAAG –
  De reorganisatie van de politie kan ruim 200 miljoen euro meer gaan kosten dan begroot door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat blijkt althans uit een berekening die de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie (COR) heeft laten maken.
  Volgens de ondernemingsraad kunnen de reorganisatiekosten van de Nationale Politie oplopen tot 431 miljoen euro terwijl 230 miljoen euro is begroot. Voorzitter Frank Giltay van de ondernemingsraad laat weten dat in de berekening extra kosten zijn opgenomen van onder meer woon-werkverkeer, opleidingskosten, verhuiskosten en vertrekpremies.
  ———————————————————————————————————————————-
  EN WAT IS MET HET ERUIT SODEMIETEREN VAN DE HELE MOSLIMTROEP ?
  DAN HEBBEN WE NOG EEN PAAR MILLIARD GESPAART !

  Like

 6. Joost Visser zegt:

  Applaus. Een opmerking. ´Ze´ zaten niet te slapen. ´Ze´ hebben willens en wetens aan de ellende meegewerkt.

  Like

 7. Martha N zegt:

  Goed artikel en gelijk.
  Geld is niet van de banken, doch ingebracht door de bevolking. De bank wordt geacht dit zuurverdiende geld goed te beheren… Ze financieren alleen zichzelf goed. Elke bonus die een bankdirecteur (ook de slechte) krijgt is geld van de bevolking. Elke boete die een bank opgelegd krijgt, wordt betaald met geld van de bevolking en ga zo maar door.

  Like

  • harry la croix zegt:

   Geld is niet van de banken? Mooi wel. Het is juridisch zo dat het geld, dat rechtens van u is en dat door u naar de bank is gebracht, is overgeschreven of u heeft laten overschrijven direct eigendom van de bank is. U heeft, als de transactie is voltooid, een vordering op de bank ter grootte van het gestorte bedrag. De bank kan voorwaarden stellen, die ervoor zorgen dat u niet meteen uw geld in contanten krijgt. De tweede adder onder het gras is dat tussen de storting van een geldbedrag en de bijschrijving op de rekening een tijdsduur van 24 uur kan zijn gemoeid. In die 24 uur is uw geld ‘op de rit’. Veel banken speculeren met dit geld op de korte termijnmarkt en pikken daarvan de rente zelf in. Gaat de bank failliet, dan bent u in principe uw geld kwijt. Maar de Nederlandse overheid heeft daarvoor een vangnet geschapen, waardoor u, tot een bepaald bedrag, door de Staat wordt gecompenseerd. Denk aan de IJslandse bank perikelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s