Weerloze reders luiden noodklok

Screenshot_30

Piraten worden onderschept door Nederlandse mariniers. Nederland staakt de verdere inzet.

Nederlandse reders slaan alarm, omdat hun schepen weerloos zijn tegen piraterij. Als enige Europese mogendheid staat ons land geen bewapende particuliere beveiliging aan boord toe. Zeerovers in de Golf van Aden en voor de Somalische kust zijn zich daarvan terdege bewust en loeren op het rood-wit-blauw. Nu de Koninklijke Marine ook nog eens stopt met NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield, groeit het gevaar. Grootschalig ’uitvlaggen’ naar landen als Malta en Cyprus dreigt, met een miljoenenstrop voor de economie als gevolg. Elk schip dat Nederland verlaat, betekent een financiële aderlating van 850.000 euro per jaar.

Voorzitter Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) gaat woensdag tijdens overleg in de Tweede Kamer de problematiek aankaarten.

Moeilijk

„Het kabinet heeft geen eenduidig standpunt over bewapende bewakers”, zegt Netelenbos. „De PvdA is tegen. Dat brengt ons in een uiterst moeilijk parket, want zonder beveiliging is varen voor de Somalische kust geen optie. Het gevaar van de Oost-Afrikaanse piraterij is geenszins verdwenen.”

Afgelopen tijd bleven kapingen uit vanwege de marine-inzet in het gebied en doordat op alle Europese schepen, behalve die van ons land, bewapende private beveiligers meevaren.

Nederlandse reders zijn de wanhoop nabij. Nu kiezen zij alleen voor de belangrijke vaarroute rond de Hoorn van Afrika als speciale teams van elf mariniers, zogenaamde Vessel Protection Detachments, aanmonsteren. Maar om die mee te krijgen, moet een moeizaam en deels diplomatiek traject – zo zijn transportvergunningen voor de wapens verreist – worden afgelegd. Bovendien is het prijskaartje van defensie met 50.000 euro per doorvaart aanzienlijk hoger dan in de private markt. Ook is de vraag veel groter dan het aanbod.

De KVNR laat weten dat recent dertig schepen zijn ’uitgevlagd’ richting buitenland. De onvrede onder reders groeit, omdat 350 vaartuigen jaarlijks de gevaarlijke Golf van Aden en Indische Oceaan doorklieven.

Topman Edward Heerema van rederij Allseas vaart onder Panamese vlag. „Voor onze veiligheid hebben we in het Somalische bassin Israëlische scherpschutters aan boord”, zegt hij. „Verboden bij Nederlandse wet, maar in Panama geen punt.”

KNVR-voorzitter Tineke Netelenbos hoopt de Kamer woensdag te overtuigen dat Nederland moet aansluiten bij Europa. „Onlangs wilde een Japans bedrijf 90 schepen invlaggen. Maar vanwege dat beveiligingsverbod werd niet voor het rood-wit-blauw gekozen.”

Bron:
www.telegraaf.nl
(abonnee-artikel)

h/t delamontagne

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", Appeasement, Dhimmitude, Islam, Islamofilie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Linkse Kerk, Marxisme, Moslims, Nederland, Pacifisme, political correctness, PvdA, Rotzakken, Socialisten, Somalië, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

38 reacties op Weerloze reders luiden noodklok

 1. Jan zegt:

  Er bestaat ook nog zoets als ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’, een term altijd te onpas gebezigd door links volk, bovendien, als een paar scherpschutters ingehuurd worden kraait er geen haan naar. Gewoon doen en de zeedjihadisten doden, de haaien ruimen hen wel verder op.

  Like

  • Frerik zegt:

   Daar zat ik ook gelijk aan te denken Jan.

   Like

  • Joost Visser zegt:

   Helaas, als het uitkomt, en op een of andere manier lult er altijd wel iemand, wordt de schutter vervolgd in Nederland wegens moord.

   Like

   • Willie zegt:

    Die jihadi moordenaars worden toch ook niet vervolgd?? Zelfs gepamperd
    En verraders weet ik wel weg mee : die mag mee als haaievoer dienen

    Like

   • Joost Visser zegt:

    En dat is nu weer een voorbeeld van de tweeslachtigheid van de politiek.

    Allochtonen worden positief gediscrimineerd. Inzake dat zij een voorrangspositie hebben als het om positive zaken gaat zoals werk.

    Autochtonen worden ook positief gediscrimineerd. Inzake dat zij een voorrangspositie hebben als het om negatieve zaken gaat, zoals u boven aanhaalt.

    Immers, min min = plus

    We leven dus in een wereld waarin enkel positief gediscrimineerd wordt. Wat klagen we nu nog!?

    Overigens is de bewijslast niet altijd eenvoudig bij Syriegangers.

    Like

 2. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Toch echt jammer dat we die boten vol Moslims niet mogen zien voor wat het zijn: Rovers en Piraten. Echt jammer dat ze niet doorboord mogen worden met kogels, gevolgd door naar hun kustdorpen stevenen en die plat gooien.

  Like

 3. Jantje Beton zegt:

  Voorzitter Tineke Netelenbos hoeveel banen heeft deze mevrouw!! neem hier een jonkie voor, ik zou zeggen neem een punt 60 aan boord en gewoon schieten op die lui.

  Like

 4. Bob Fleumer zegt:

  Onze regering is er alleen nog om ons dwars te zitten, elke gelegenheid om ons hoger te belasten of anderszins in de weg te zitten wordt aangegrepen. Mijn zoon is kapitein op een Nederlands vrachtschip en ik weet dat hij zich grote zorgen maakt over zijn bemanning en zijn schip. Ik zal en maar rond voor uitkomen; ik ben onze regering gaan haten, ik weet dat dat niet goed voor mij is maar ze laten mij geen keus!

  Like

 5. Claudia M. zegt:

  Ik begin er steeds meer van overtuigd te raken dat onze “bestuurders” Nederland willens en wetens kapot proberen te krijgen. Typisch PvdA ook weer om de boel te saboteren.

  Het kan toch alleen maar een remmende werking op dat uitschot hebben als er gewapende beveiliging aan boord is? Of krabben die klanten zich niet achter de oren als de kogels erom heen vliegen?

  Like

 6. ron zegt:

  Ach ach, die wereldvreemde PvdA ligt weer dwars.

  Like

 7. bigljohn zegt:

  Sinds wanneer heeft de Nederlandse overheid, cq de Wet, zeggenschap over de internationale wateren ? De reders zijn stapelgek als ze hun oren laten hangen naar die notoire schoften uit Den Haag ! Ze moeten net zo inventief te werk gaan als de voormalige radio-zendschepen van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal ! Niets aan het handje, killen die piraten. De zwarte vlag met doodskop op het schip hijsen, alle piraten krijgen dan het bericht dat hun einde er aan komt !

  Like

  • Joost Visser zegt:

   Het probleem is, dat een boot onder Nederlandse vlag, nederlands grondgebied is. Bovendien is een nederlandse burger strafbaar als hij waar dan ook ter wereld een misdaad begaat die conform de nederlandse strafwet strafbaar gesteld is.

   Like

   • bigljohn zegt:

    Hier past dus creativiteit, die sommige radio-zendschepen zo eigen was. Varen onder bijvoorbeeld de Panamese vlag, en met een buitenlandse bemanning die zichzelf – verdedigd -, in anonieme opdracht van de maatschappij natuurlijk. Bedrijven vestigen hun kantoor soms in het buitenland, voor groot belastingvoordeel bijvoorbeeld, maar kunnen op die manier ook de Nederlandse Wet buitenspel zetten.

    Like

   • Joost Visser zegt:

    Vandaar dat rederijen nu onder een buitenlandse vlag willen varen. Is nog goedkoper ook-

    Like

 8. Joost Visser zegt:

  Typisch weer pvda. Misdadigers worden beschermd, zijn zielig, en werkenden worden bestraft, i.c. aan hun lot over gelaten.

  Like

 9. Maria zegt:

  vraag me af waarom die rederijen geen hulp vragen aan de Russen, die hebben hebben effectief middel om dat op te ruimen letterlijk!!!
  In Nederland kregen die piraten geen 9000 euro vergoeding na kapen piraterij omdat ze niet netjes werden behandelt ??? Zijn Internationale wateren daar Nederland heeft geen bal te zeggen daar! integendeel Ned overheid staat aan de kant van die piraten, de wereld op zijn kop
  zullen pvda stemmer zijn die rederijen kan niet anders anders vraag je geen fake hulp aan Ned staat

  Like

 10. paulzwueste zegt:

  Onder vreemde vlag gaan varen lijkt me een oplossing?

  Like

 11. oud-marinier zegt:

  Heb ook nog wel een optie voor de reders , hier vanuit Indonesie…..(Bali) ….maar dan mogen de reders wel contact met me opnemen…. !!!

  Like

 12. janfreak zegt:

  Gewoon die piratenbootjes naar de bodem van de zee jagen, dan raak je ze wel een keer kwijt.
  Geen gevangenen nemen, die proberen het later dan toch weer.

  Like

  • Harry zegt:

   Of ze brengen ze mee , hierheen , klein beetje gevangenisstraf , krijgen ze later asiel , een uitkering en kunnen ze aan de jihad gaan beginnen .
   Rooie imbecielen ! Hoe krijg je er een greintje gezond verstand ingepompt ?
   Misschien meesturen met een hollow point pieper ?

   Like

 13. Jules Vismale zegt:

  Ooit stond er in een strip van Dagobert Duck een verhaal over hem in waarin werd vermeld dat zijn goudschepen in Alaska werden beroofd door een geheimzinnige piraat waar zelfs de reders bang voor waren: Kaper Klauw. Samen met zijn neven; Donald, Kwik, Kwak en Kwek, ging Dagobert op onderzoek uit bij de vuurtoren waar de goudschepen vergingen en kwam bij een vuurtoren een stel vuurtorenwachters tegen die ook geloofden in de spookpiraat. Helaas bleken dit de Zware Jongens te wezen en zij misbruikten het bijgeloof van Kaper Klauw om de schepen te overvallen. Elke keer dook Kaper Klauw (een kaalhoofdige piraat met een super-eng gezicht, een grote haviksneus, gouden oorringen, een groene piratenjas en -hoed met witte doodskop, een rode broek, groene laarzen en gewapend met een entersabel) met zijn spookschip op en verjoeg alle zeelieden van de schepen. Nadat Dagobert en zijn neven opeens ontdekten dat het hier ging om een opblaasbare rubberboot en een piratenpop kwam de rederij, gesteund door de marine, eindelijk in actie en werden de Zware jongens allemaal gearresteerd.
  Maar op het einde kwam Donald met de “geest” van Kaper Klauw opduiken en hij joeg onbedoeld Dagobert, de marine en de Zware Jongens (die allemaal doodsbang werden van de spookpiraat omdat ze meenden dat hij echt was) meteen van het marineschip af de zee in!
  Onder de huidige piraten, moslimextremisten en vluchtelingen vallen niettemin ook steeds meer doden daar ze Europa toch niet kunnen bereiken omdat Moeder Natuur hen eveneens tegenwerkt!

  Like

  • oud-marinier zegt:

   @Jules Vismale…..indien je REDERS kent of redrijen die met dit “probleem” te kampen hebben , mag je hun mijn contact gegevens doorgeven : jinowi09@live.com , onder vermelding van uw “NICKNAME” OP DEZE SITE + dat het te maken heeft met “piraterij” . Dan weet ik genoeg en zal ik verder contact met hen opnemen.

   Like

   • Jules Vismale zegt:

    Als de desbetreffende piraten van het kaliber uit Peter Pan waren geweest dan was er vast wel om te lachen! Zij zaten constant achter de Lost Boys aan en de piraten van James Haak waren zelf gewoon grote kinderen! In de 3D-tekenfilm ‘The New Adventures of Peter Pan’ zijn het alleen de Lost Kids en de nakomelingen van de Darlings die steeds maar met hen moeten knokken waarbij het er wel erg grappig aan toegaat. Onder de Lost kids zit trouwens een mooi en leuk meisje, Cynthia genaamd, en bijna een soort tomboy is en gekleed in een ingekorte lichtblauwe jeans. Het is een stoere jongedame die met haar vriendjes beter die Somalische zeerovers belachelijk had kunnen maken! Het zou voor de huidige piraten een grote belediging zijn zodra kinderen hen dwarsbomen!

    Like

   • oud-marinier zegt:

    @Jules Vismale…28 Feb.2015 , 23.53 uur…..??? Ik ken de film en het “sprookje” …maar wat bedoeld u met uw comment ? Zoals ik al zei , indien u reders/rederijen kent die te maken hebben met het probleem PIRATERIJ ….kunt/mag u hen mijn email adres doorgeven , onder vermelding van uw naam + piraterij ….ik kan een mogelijke oplossing voor deze rederijen bieden . Indien de betreffende reders/rederijen daar in geinteresseerd zijn.

    Like

 14. Jules Vismale zegt:

  En dat nog te bedenken dat ik in 1995 bij een activiteitenvakantie in de Belgische Ardennen met mijn reisgenoten op de woeste beken aldaar ook eens als piraat was verkleed met een zwarte ooglap en en met een haak! Alleen de keer dat ik in 2007 een paar dagen in Londen ging logeren kon ik, in tegenstelling tot Peter Pan, NIET over deze stad heen vliegen!
  En ik was zelfs reuze blij dat in de episode ‘Stuck’ van ‘The New Adventures van Peter Pan’, (seizoen 2, 2015) de zeven jongedames Wendy Darling, Cynthia, Meera, Maia, Tiger Lily en Tinkerbell ook een keertje pech hadden daar de piraten hen tijdelijk ontvoeren en de meiden opsloten in het ruim van de Jolly Roger en zij allemaal met de handen op hun rug gebonden in een kring zaten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s