Midden-Oosten: Machtsstrijd van de islamitische confessies?

Screenshot_32

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Het dispuut tussen de soennieten en de sjiieten begint zich uit te breiden. Nalatigheden van de nieuwe Irakese leiding droegen er aan bij dat de “Islamitische Staat” (IS)  überhaupt zo snel kon groeien. De confessie speelt gewoon nog steeds een te grote rol in de politiek.

Het sterker worden van de IS-milities in Irak had vooral confessionele gronden. Was het regime van Saddam Hussein nog uitermate pluralistisch, na diens val vestigde zich met het oog op de religieuze meerderheidsverhoudingen al snel een sjiietisch beïnvloede regering. Een decennium, waarin het plat gebombardeerde land zich liever bezighield met confessionele disputen dan met de wederopbouw en installatie van functionerende structuren.

Het tot drie vierde deel door soennieten bewoonde Syrië echter wordt geleid door de Alawietische president al-Assad, die echter vertegenwoordigers van alle religies en etniciteiten in zijn regering heeft. Via de “Islamitische Staat” hopen echter veel soennieten op de definitieve machtsovername in het land. Voor de salafistische organisatie zijn de het sjiietische spectrum toe te rekenen Alawieten echter ketters. Veel soennitische rechtsgeleerden beschouwen hen als “ongeloviger dan christenen en Joden”.

Met deze voedingsbodem van wantrouwen en geweld vestigde zich een klimaat, waarin de stellige beloftes van een soennitisch kalifaat onder leiding van de salafistische krachten van de zogenaamde “Islamitische Staat” als een magneet op de soennitisch-Arabische minderheid in Irak werkte. Als Iran niet zijn Al-Quds-brigades naar Bagdad had gestuurd om de Irakese regering te helpen, dan zou de hoofdstad van het land vermoedelijk al lang in handen zijn gevallen van de IS-milities. In Syrië echter zorgt vooral de religieuze hetze voor vijandelijkheden.

Dit achtergebleven confessionele denken, dat destijds in Europa al tot de Dertigjarige Oorlog voerde en nu nog Noord-Ierland beïnvloedt, vormt de basis voor de constante politieke onrust in het Midden- en Nabije Oosten. Dat is niet zoiets als wanneer de katholieken en protestanten in Duitsland nog steeds politiek vijandig tegenover elkaar zouden staan, alleen omdat zij in religieuze belangen enkele verschillende opvattingen hebben.

Des temeer blijkt de drie regionale machten Iran (sjiietisch), Saoedi-Arabië (soennitisch-hanbalitisch/wahabitisch) en Turkije (soennitisch-hanafitisch) het in de hand zouden hebben een matigende invloed uit te oefenen op de conflictpartijen. Maar dat is politiek niet gewild. In de politieke houding weerspiegelen zich religieuze, confessionele egoïsmes. Iran ondersteunt vooral de sjiietische Irakese regering en de Alawietische Syrische leiding, terwijl Saoedi-Arabië vooral de soennitische oppositie ondersteunt.

Turkije, de derde regionale macht, bevindt zich in een dilemma. Met de Koerden in Syrië bestaan op grond van de betrekkingen tot de verboden PKK enorme problemen, terwijl men met de Koerden in Noord-Irak enigszins op goede voet lijkt te staan. Daarbij komt de omstandigheid dat de islamitisch-conservatieve leiding van Turkije een zekere geremdheid heeft om tegen IS op te treden. Want deze vecht tegen de Syrische regeringstroepen – en ook al is Erdoğan zeker niet blij met de onthoofdingsorgies en het expansieve optreden van de IS-milities, zijn vijandigheid tegenover de “ketter” Assad is vermoedelijk groter.

Confessionele egoïsmes leiden ertoe dat miljoenen mensen onder de twisten lijden. Het bloedbad van de godsdienstoorlogen, dat ooit Europa teisterde toen katholieken en protestanten elkaar afslachtten, heeft in de Levant blijkbaar een vervolg gevonden. Het wordt steeds duidelijker dat een vredesproces vooral op religieus niveau zal moeten plaatsvinden als men duurzaam vrede in de regio wil. Zonder een einde van de confessionele machtsstrijd zullen er steeds opnieuw religieuze extremistische groepen zijn die delen van de bevolking kunnen radicaliseren en opstoken.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron|
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Iran, ISIS, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Krankzinnigheid, Midden-Oosten, Moslims, Religie, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten, Terrorisme, Turkije. Bookmark de permalink .

8 reacties op Midden-Oosten: Machtsstrijd van de islamitische confessies?

 1. J. C. Th. Köhler zegt:

  Achteraf lijkt het toch een goed plan om de verschillende facties zwaarder, zwaarder, zwaarder te bewapenen. Dan blijven er vanzelf minder, minder, minder over.

  j.c.th.kohler@online.nl

  Like

 2. OphEUffen zegt:

  Bedankt voor de vertaling.

  Like

 3. Luchtpint zegt:

  Kon ik wel gebruiken, eigenlijk.

  Like

 4. Jade zegt:

  Akelig om te zien dat die islamtroep steeds maar groter wordt,
  en hoe nietig Europa eigenlijk is tegenover die groene golf.

  Like

  • Dat klopt.De christelijke minderheden die in de laatste eeuw meer dan 3 genocides hebben meegemaakt en over ale uithoeken van de wereld zijn verspreidt(Assyriers,Armeniers,Grieken,Cyprieoten,Molukken,Papoeas,……enz),Daar praat niemand over.Wel over Oekraine en Palestina.
   Waarom zorgt de EU en Navo er niet voor dat de Turken Cyprus verlaten en vernietigdt worden alvoren zij de hele Eu innemen.

   Like

 5. Infidel Pride zegt:

  Dit huis (Dar al-islam) of oemma is duidelijk onderling verdeeld.
  Als het niet zo veel ellende voortbracht (ook hier in het Westen) en zo veel ‘ongelovigen’ huisvest, hadden we rustig achterover kunnen leunen om te zien hoe het probleem zichzelf oplost.

  Like

 6. Dokus zegt:

  Dit is profetisch! Zij zullen totaal in verwarring raken, het kan nog wel even duren maar je ziet het nu al aankomen. Straks zij ze zo in verwarring dat ze elkaar helemaal wantrouwen en afslachten….. Een kwestie van tijd…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s