Kerstmaal in het verpleegtehuis

Screenshot_5

(Door: Ratio)

De verzorgingsstaat. Hoe werkt zoiets in de praktijk? Na een leven belasting betalen zorgt de staat voor je. Als je lichaam je in de steek laat is er het verpleegtehuis. Voor de zwaksten in de samenleving. Hoe gaat er nu aan toe? Laten we het kerstmaal van een doorsnee verpleegtehuis in een doorsnee stad beoordelen.

Allereerst wordt het kerstmaal ruim voor de daadwerkelijke kerst gegeven. Om het hele tehuis af te werken wordt soms gekozen het over drie dagen te verspreiden. Om het personeel te ontlasten geschiedt dit ruim voor kerst. Bijvoorbeeld op vrijdag 19 december.

De bewoners zitten allen in een rolstoel. Een aantal heeft een scheve mond door hun eenzijdige verlamming. Anderen zijn bijna blind of dementerende. Naast iedere bewoner is er een plek voor een vriend, of een familie lid. Lang niet iedere plek is bezet. Vrijwilligers nemen voor zover ze voorradig zijn plaats naast de bewoners wier familie niet is komen opdagen. Sommige bewoners hebben zelfs diverse achterkleinkinderen maar eten alleen. Geen van de kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen wist dit jaar de weg naar de kerstdis te vinden.

Lees verder>>>
De Vrijspreker

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Kerstmis. Bookmark de permalink .

9 reacties op Kerstmaal in het verpleegtehuis

 1. rs zegt:

  De keiharde werkelijkheid. Heb het zelf mogen aanschouwen, helaas zijn er mensen die nooit of heel sporadisch bezoek krijgen van hun kinderen……..Vaak wordt de “afstand “genoemd om NIET te komen met het KERSTDINER.

  Maar o wee, als pa of ma gaat hemelen, zijn juist DIE kinderen erbij, om de erfenis te verdelen………….
  Heb het meegemaakt dat er ruzie was om twee !!!!!!!!!!!!! washandjes !!!!!!!!!!!!!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ik weet het. Maar dat gaat dan uiteindelijk niet om de washandjes.
   Er is dan sprake van veel onverwerkte wrok over en weer. Soms voelde men zich in zijn jeugd al benadeeld ten opzichte van de ander.
   Dan kun je zeggen: Dat is maar een gevoel, maar dat gevoel zít er nu eenmaal.
   De oudste zuster van mijn moeder kon naar de -3-jarige- HBS en mijn moeder kon dat níet, omdat er toen nèt geen geld was. Toch voelde mijn tante zich niet bevoorrecht. Er is vooral wrok en ruzie tussen die twee geweest en veel later viel ze eens tegen mijn moeder uit: “Jij was altijd het lievelingetje!” -Allebei van middelbare leeftijd inmiddels, wel te verstaan.
   Mijn moeder zag dat helemaal niet zó, omdat ze niet verder had mogen leren, maar ik begreep, geloof ik, wel wat mijn tante bedoelde:
   Zelf was ze een normale ‘bakvis,’ met de gewone desinteresse in school en legio dwaasheden, à la Joop Ter Heul (Meisjesboek van C. van Marxveld) terwijl mijn moeder eerder het ‘heilige boontje’ was à la Laura uit “Little house on the prairie.”
   En het lag in die tijd nog voor de hand, dat je in dat laatste geval op meer -zichtbare- waardering van je ouders kon rekenen.
   Zoiets kan lang doorwerken.

   Like

 2. janfreak zegt:

  Denk dat het een vorm van egoïsme is, men viert liever in eigen huis het kerstfeest met het gezin of men gaat met meerdere familieleden naar een restaurant. De ambiance van een verpleeghuis spreekt familieleden niet bepaald aan voor zoiets. Wanneer ik mijn schoonmoeder in het verpleeghuis ging bezoeken werd ik ook bepaald niet vrolijk van hetgeen ik zag.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ janfreak: 10.53. uur. Maar U bent WEL naar uw schoonmoeder gegaan, Jan. En daarvoor respect. Ook ik heb mijn moeder zien aftakelen in een zorgcentrum, en dat doet veel pijn. Ik ben geregeld kunnen gaan, maar ik besef, dat tegenwoordig veel kinderen, wel moeten werken met z’n tweeën om het hoofd boven water te houden. Maar al met al ben ik het met de schrijver van het artikel eens, dat er een enorme verschraling heeft plaatsgevonden in de ZORG voor de kwetsbare ouderen. Ben jarenlang voorzitter geweest van de Cliëntenraad van het Zorgcentrum waar mijn moeder verbleef. Ik heb de afbraak in de Zorg gezien. We hebben als Cliëntenraad geprobeerd zoveel mogelijk te kunnen doen, voor de bewoners van het Zorgcentrum. Maar door allerlei maatregelen van de OVERHEID en de ZORGINSTELLINGEN zelf, leverde dat veel stress op. Je vecht tegen de bierkaai. De verzorgers en verzorgsters- de meesten dan- doen hun uiterste best, maar door te weinig “handen aan het bed”, is dat schier onmogelijk. Het artikel onderschrijf ik derhalve met volle instemming. De toekomst baart ook mij grote zorgen.

   Like

 3. Driek zegt:

  Ik hoop nog steeds dat ze die pil van Drion vrijgeven, ik moet er toch niet aan denken mijn laatste dagen in een verpleeghuis door te brengen.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Driek: 11.56. uur. Hoe herkenbaar is dat ook voor mij, beste Driek!

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Nee….Ik ben nog steeds blij, dat het ‘onze’ meneertje bespaard gebleven is.

   Like

  • bigljohn zegt:

   Ik (66) ben nog niet zo oud als u Driek, maar met deze gedachten loop ik ook al rond. Alles is beter dan een verpleeghuis. Daar waar bejaarden zeer ernstig worden verwaarloosd en alwaar Pietje de dood veelvuldig langskomt. Ook sta ik er niet van te kijken dat al deze tehuizen op niet al te lange termijn allemaal opgeheven zullen worden, cq asielzoekerscentra worden zoals in Eindhoven al gebeurd is. Ook heb ik zo ook mijn bedenkingen tegen het voortbestaan van de A.O.W. De enige zekerheid die je vandaag de dag nog hebt, is dat de zon ’s – morgens opkomt en ’s – avonds weer ondergaat. Onvoorziene omstandigheden niet meegerekend, zoals bewolking.

   Like

 4. sylvia groot zegt:

  Er bestaan ook foute ouders die kinderen behoorlij beschadigd hebben, soms voor het leven. Zulke kinderen komen logischerwijs niet op bezoek wanneer die ouders zelf hun kinderen nodig hebben.
  Sommige oudjes worden onterecht in de steek gelaten, maar sommige oudjes zijn vreseijke rotouders geweest.

  Daarom niet generaliseren svp. Ik weet waar ik het over heb.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s