Zwitsers zijn voor boerkaverbod

Screenshot_7

(Door: Katia Murmann – Vertaling: E.J. Bron)

62% van alle geënquêteerden is voor een boerkaverbod op nationaal niveau. De instemming komt uit alle groepen in de samenleving. Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerde representatieve peiling.

In Zwitserland zijn ongeveer 100 vrouwen die hun lichaam en gezicht volledig versluieren. Daarbij komen de volledig versluierde toeristen, die enkele dagen of weken in het land blijven. Desondanks houden de niqaab (gezichtssluier) en de boerka (volledige versluiering) als geen ander kledingstuk de gemoederen in Zwitserland bezig – omdat zij gestileerd worden tot het symbool van de radicale islam.

In het kanton Tessin moeten vrouwen al op een boete rekenen als zij volledig versluierd de straat opgaan. 64% van de burgers stemde in september 2013 voor een kantonaal boerkaverbod. Op nationaal wordt er door een groep rondom de SVP-parlementariër Walter Wobmann (57) uit Solothurn aan gewerkt om vrouwen met een niqaab uit de openbare ruimte te verbannen.

Net zoals bij het minarettenreferendum vijf jaar geleden schijnen Wobmann & Co. daarmee een gevoelige snaar te raken. Dat blijkt uit een nieuwe, representatieve peiling van het opinieonderzoeksinstituut Léger in opdracht van “SonntagsBlick” onder 1019 personen in Zwitserland.

62% van alle geënquêteerden is voor een boerkaverbod op nationaal niveau. De instemming komt uit alle groepen en kantons in het land. Zelfs in het anders veelmeer liberale Frans-talige westen van Zwitserland is 60% van alle ondervraagden voor een verbod. Het grootst is de instemming bij de groep van de 55- tot 74-jarigen. Hier wil 67% van alle ondervraagden de boerka verbannen. Bij de 15- tot 34-jarigen is dit nog altijd 54%.

Walter Wobmann ziet zichzelf door de peiling bevestigd: “In onze cultuurkring moet men zijn gezicht laten zien. Daarom is er een meerderheid voor het boerkaverbod.”

Handtekeningverzameling in de zomer

Wobmann heeft op 11 december een parlementair initiatief ingediend om de weg te effenen voor een boerkaverbod in Zwitserland. Onder andere de volgende zin dient in de grondwet te worden opgenomen: “Niemand mag zijn gezicht in de openbare ruimte en op plaatsen die algemeen toegankelijk zijn verhullen of verbergen.” Zo luidt ook de letterlijke tekst van het boerkaverbod in het kanton Tessin.

Nu wacht Wobmann op de reactie van het parlement en de regering. Volgende zomer wil hij handtekeningen gaan verzamelen voor een nationaal referendum.

Voordien moet de commissie het eens worden over de exacte tekst van het initiatiefvoorstel. Tot nu toe gold als voorbeeld een standeninitiatief uit de Aargau – dat echter door de regering werd afgewezen. Nu denken Wobmann & Co. er over na om de letterlijke tekst uit Tessin over te nemen. Die werd door de regering per slot van rekening als grondwetsconform gekwalificeerd. Eind januari moet de beslissing vallen. Walter Wobmann is ervan overtuigd: “Het duurt niet lang meer totdat de boerka in Zwitserland verboden is.”

Bron:
www.blick.ch
Auteur: Katia Murmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering, islamitische ideologie, Zwitserland. Bookmark de permalink .

14 reacties op Zwitsers zijn voor boerkaverbod

 1. Tom Hendrix zegt:

  De Zwitsers zijn de meest verstandige mensen binnen Europa.

  Like

  • Tim van der Geest zegt:

   Helemaal mee eens, allemaal volgen dan maar? Als zelfs een neutraal land het beslist…

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   In dit opzicht inderdaad, Tom; daarom zijn ze ook niet in de fuik van de EU gezwom……Ho, wacht, wat zeg ik nu?!
   Daarmee doe ik het Nederlandse volk onrecht, want die wilden dat óók niet, getuige het toenmalige referendum.
   Het is die verrotte elite, de toenmalige regering voorop, die ons er in gedwongen heeft: Zèlf waren we zo stom niet geweest!
   Was het anders gegaan, dan had dat stómme D ’66 nu geen poot aan de grond gehad!

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @ Theresa Geissler: 12.13. uur. Ik weet het nog goed Theresa, het referendum van 2005. En wat deed Balkenende, met ONS NEEN, hij ging naar Lissabon en maakte daar, grote schande zij over hem, een JA. Daarom kunnen WIJ alleen maar meegaan met een referendum, als dat BINDEND is voor de POLITIEK/REGERING. Maar daarom zullen WIJ dat soort regerendum ook niet krijgen. Stel je voor zeg, dat het Nederlandse volk iets te vertellen zou krijgen. PvdA,CDA,VVD,D66- modus uit!

    Like

 2. Frerik zegt:

  Die arme linkse mensen , hoe moeten ze hier nu weer mee dealen, die rechtse democraten worden wel steeds moeilijker, foei toch. Sarcastisch natuurlijk. Ik ben blij dat er nog altijd mensen zijn met een stevige rug, die vind je bij ons bijna niet meer in spaggettiland, behalve bij de PVV natuurlijk.

  Like

 3. aquarius4422 zegt:

  Zwitserland wordt zo langzamerhand de enige democratie in Europa.

  Like

  • Maria zegt:

   het is ook de enige democratie in Europa, daar vragen ze per referendum aan de mensen wat en hoe en beslissen dan hun wetten en de rest, de EU lacht iedereen uit verkiezen zichzelf, verrijken zichzelf daar ongezien, alle economie van landen bankroeteerden dan bevolkingen regelrecht bestolen om de bankiers te redden die alles vergokten van mensen, en steken middenvinger op naar alles en iedereen behalve de islam die zijn nr 1 voor de gekken instelling EU! Zie maar hoe ze hamas op handen dragen en Israël regelrecht verraden hebben! en de import van ong 60 miljoen muzelmannen naar hier… Zonder ooit aan bevolkingen van eigen landen iets te vragen, nee alles wordt in onze strotten geramd omdat de “elite” dat zo wenst van die EU
   en dan noemt de EU zich een democratische instelling????????

   Like

 4. Ad de Koning zegt:

  Weer eens een goed bericht, mogen er nog veel volgen.

  Like

 5. Sjaak zegt:

  EEN VOOR ALLEMAAL ! (CONDEL)LENZ VOOR DE ISLAM IN EUROPA !

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Kaal-links-politiek-rood-correct-gedrocht dat zich heeft ingewroet bij de VARA als zogenaamd onafhankelijk-objectief en menselijk gezicht van een onschuldige en onderdrukte samenleving! Bah!!! Let op het ontduiken van een zeer directe vraag!

   Like

 6. tjonge zegt:

  verstandige nederlanders zijn voor een islamverbod !!!

  Like

 7. Cathja zegt:

  Degelijk en verstandig volk, die Zwitsers! Die houden niet van die rariteiten, zoals boerka’s en niqaabs. En ze houden er ook niet van om onder dwang zaken te tolereren waar het volk het niet mee eens is, zoals de bouw van nog meer moskeeën en de bijbehorende minaretten. Ze houden de rug recht en het hoofd koel. Geen wonder dat men dat volk wel eens afstandelijk vindt.

  In Nederland durft men geen referenda meer te houden, want daarmee zou de overheid zich wel eens in eigen vlees kunnen snijden! Dat een referendum een zeer democratisch middel is waarmee de bevolking ‘voor’ of ‘tegen’ iets is, en waar Alexander Pechtold altijd zo’n voorstander van was, dat hebben onze warhoofden naast zich neergelegd. Wat wij ergens van vinden interesseert hen geen malle moer meer. Ze doen alleen wat hen het beste uitkomt. Wij zijn alleen nog maar de belastingslaven.

  Like

 8. Henk.V zegt:

  Het wordt tijd dat wij de grote vriend van Geert Wilders, Alexje Pechdrol, ook flink steunen, want dan gaat hij zijn kroonjuweel weer tot leven brengen : referendums organiseren.
  Hij is geïnspireerd door het Zwitserse voorbeeld en hij heeft beloofd dat er allereerst een referendum komt over de verbanning van boerka’s uit de openbare gelegenheden. Is dat niet geweldig?
  Met de verkiezingen in het verschiet wordt hij weer helemaal PRO Nederland.
  Maar hij moet dan wel met meerderheid van stemmen gekozen worden, vindt hij.. Als hij niet slaagt in zijn missie, dan emigreert hij naar Turkije.
  Daar wacht hem al een nieuwe baan : lakei in het paleis van Erdogan.
  Ik WIST het! Alexander rolt van het ene baantje in het andere. Dat krijg je wanneer je FLEXIBEL bent en BUITEN de dijken kijkt.

  Like

 9. alidas1 zegt:

  Ik vind het nog altijd een enig filmpje
  Liever Mini dan niqaab
  Weg met die rotdingen het zijn net spoken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s