Commentaar: Vrije artsenkeuze en het probleem van de financiering van de zorg in Nederland

Screenshot_30

(Door: Martin van Vliet)

De zorg in Nederland kost 70 miljard euro per jaar. Big business dus. Over de pot van de zorg waakt de rechtlijnige politica Edith Schippers(1964) van de VVD. Schippers doet haar best, maar trekt aan een dood paard en herhaalt steeds hetzelfde. Het gehele zorgfinancieringssysteem in Nederland is ziek en corrupt. Ik durf de stelling aan dat de zorg in NL 20 miljard euro te duur is. Vorige week bent u getrakteerd op een politiek spel dat zijn weerga niet kent en verre van fraai is. Maar het hele politiek spel is gebaseerd op de onkunde van de politiek van wat er achter de coulissen gebeurt en wat de strijd om de vrije artskeuzen eigenlijk betekent.

Voordat ik met deze these verderga, citeer ik David Pinto over de gebeurtenissen van de vorige week:

“Wat een vertoning, het circus rondom de zorgwet van minister Edith Schippers van de VVD. Met kromme tenen urenlang het debat gevolgd in de Tweede Kamer. Eén van de ergste momenten was toen duidelijk werd dat aan de fractievoorzitter van de VVD, Halbe Zijlstra, is verteld wat het advies was van de landsadvocaat. Andere fracties verzochten de premier om dezelfde informatie, maar androgyn Mark Rutte weigerde die te geven. Toen dacht ik dat het moment was aangekomen voor verontwaardiging en woede. Die bleven uit. Onbegrijpelijk en zeer teleurstellend. Ook de wijze waarop de crisis is bezworen, roept gevoelens van weerzin op. Pure chantage van het kabinet richting de Tweede en de Eerste Kamer: wij hebben wat aanpassingen in de wet bedacht en rekenen op goedkeuring van beide Kamers. Zo niet, dan gaan wij de Kamers omzeilen door toepassing van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), een ingreep voor in noodgevallen, voor het laatst in 1940 door koningin Wilhelmina gebruikt. Wat een belediging voor de Kamers en voor de kiezers. Dit past bovendien in de categorie van succes op korte termijn. Het kabinet is weer even gered. Maar voor hoe lang? Op deze wijze graaft de coalitie vakkundig haar eigen graf.” (GeenStijl 21-12-´14)

Maar nu terug naar het belangrijkste.

Waar gaat het eigenlijk om? Het gaat niet om een vrije artskeuze, maar om een machtsstrijd tussen de specialisten en de verzekeraars. Om dit begrijpen, heb ik twee specialisten geraadpleegd, een chirurg en een psychiater-psychotherapeut. Zij vertelden het volgende. De meeste specialisten hebben contracten met de verzekeraars. Zij kunnen dan direct declareren bij de verzekeraar en staan op de website van de verzekeraar als gecontracteerde specialist. Nu zitten bij de verzekeraars medewerkers die het hele jaar bezig zijn voorwaarden te formuleren voor de contracten voor de specialisten. In toenemende mate bemoeien zij zich met de inhoud van het werk bij de GGZ zo vertelt de psychiater.

Zij bepalen het zorgplafond, d.w.z. hoeveel behandelingen de specialist mag doen. Welke methode hij moet gebruiken voor zijn behandelingen en welke testen om zijn behandeling te evalueren. Deze bemoeienis leidt er oe dat veel ervaren therapeuten stoppen met werken en andere sluiten geen contracten meer en werken zonder contract. Nu moet de verzekeraar 60-80% van het NZA tarief vergoeden aan de specialist. En hier gaat het om. Schippers wil aan deze verplichting een einde te maken en hoopt hiermee de macht van de specialisten te beperken en op den duur een miljard te besparen. De verzekeraars willen zoveel mogelijk verdienen en zo min mogelijk geld uitgeven aan de specialisten en de specialisten op hun beurt proberen zoveel mogelijk zorggeld binnen te halen. Specialisten misbruiken het systeem van het declareren. Ex- minister Bomhoff vertelde 21-12-´14 bij Business Class dat ziekenhuizen specialisten hebben die tientallen miljoenen verdienen aan het helpen van ziekenhuizen om hun declaraties te upgraden. De chirurg geeft een voorbeeld. Vroeger kwam een patiënt die last had van beide knieën naar het ziekenhuis en kreeg hij een MRI en een gesprek daarna. Nu krijgt hij een MRI voor de ene knie, daarna de volgende MRI voor de andere knie. Dit wordt dan apart gedeclareerd en verdient meer. Dit heet creatief declareren of upgraden van de DBC.

De psychiater vertelt: “Gezondheidspsychologen doen pas vanaf 2014 mee aan dit systeem. Het effect is dat zij weinig te doen hebben, maar zij verdienen veel meer dan vorig jaar toen zij per sessie werden vergoed.”

Ik wil niet te technisch worden, maar het zorgsysteem in NL is doodziek en corrumperend. Ik kan u veel meer voorbeelden geven, maar dat gaat u op den duur saai vinden.

Met de nieuwe wet lost Schippers de problemen niet op. De verzekeraars stellen idiote regels op en zorgen zelf dat de zorg steeds slechter en duurder wordt. De specialisten zijn onzeker geworden over de toekomst en pakken zoveel mogelijk van de zorgpot. Je weet toch niet wat de zorgverzekeraars volgend jaar verzinnen. Dus lijdt de werkende burger en de zorg wordt steeds duurder.

Door:
Martin van Vliet
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

38 reacties op Commentaar: Vrije artsenkeuze en het probleem van de financiering van de zorg in Nederland

 1. Tom Hendrix zegt:

  En Jan en Mien DOORSNEE, zijn de klos. De BELASTINGBETALERT kan het weer ophoesten! Geen dank, FAALKABINET RUTTE II.

  Like

 2. Jantje Beton zegt:

  Tja de vlugteling moet ook betaald worden en de Nederlander die er niet aan meebetaald, maar ik wil dat ik zelf min arts kan kiezen, en niet de verzekering, er zijn nog genoeg artsen die er een potje van maken, maar kijk eens hoeveel geld je per jaar afdraagt op je loon kijk onder zvw wg iemand die 27000 euro bruto verdiend betaald toch zo gouw 2000 euro op jaar basis en dan u maandelijkse premies 12 maanden = 2.328.00 en dan komt de eigen bijdragen er nog bij 750 euro(als je die gebruikt) is totaal plaatje van = 5,078 euro per jaar in guldens = 11.190 gulden.Als je boven de ZVW drempel komt hoef je niks meer aftedragen aan deze pot dus iemand die 60.000 euro verdiend betaald net zo veel als een jan met de pet.
  Maximumbijdrage-inkomen € 51.414 hier boven betaal je niet meer voor die afdracht.
  Daarom heeft de PVDA zorg naar draag kracht afgeschaft, op aan dringen van de VVD.

  Like

 3. delamontagne zegt:

  Jammer dat ik hier geen “10 votes” voor kan geven. Heb ,t idee dat de meeste NL-ers niet weten hoeveel ze bestolen worden met die z.g.n. “zorg” in NL.
  Wordt er weleens gekeken hoe men dat in ,t buitenland doet? Of is de gedachte alleen; “Nederland heeft de beste, allerbeste, allerbesterer gezondheids zorg ter wereld, al voldoende?. Velen geloven het nog ook.
  Ben blij ik hier in Fr m.n ouwe dag mag beleven, helaas dus wel met allerlei kwalen………..MAAR goeie behandeling als je iets mankeert of gaat mankeren.
  Toen wij nog in NL woonden werd het woord “zorg” voor andere begrippen gebruikt dan voor de behandeling van je zieke medemens. Dat hele woord “zorg”wordt in wezen verkracht.
  Kippen onder een ziekenhuis bed in het buitenland, hoe verzinnen ze het. En geen woord van protest hoor je.

  Like

  • Jantje Beton zegt:

   delamontagne u leest toch wel de foute krant ui Adam toch??? er zijn genoeg mensen die reageren het is jammer dat de mens niet in opstand komen,maar alles wat er in die krant word geschreven worden door de vaste eurovielen die daar schrijven dat wij het niet snappen. op 27 maart bent wel kom op het malieveld alleen de rijs is voor u en mij te lang, dit moeten onze kinderen en klein kinderen doen.

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Delamontagne, wat dat bestolen worden betreft: Ik ondervind het dagelijks aan den lijve: Allereerst de verplichting om verzekerd te zijn, terwijl je er niets voor krijgt: Voor een rit van nog geen twee kilometer met de ambulance werd mij enige jaren geleden 450 euro in rekening gebracht en voor een gebit van 900 euro heb ik een 8-maandelijkse regeling moeten treffen, die me nog elke maand zowat de nek omdraait. Dus waarom ben je dan nog verzekerd? Het is heel geleidelijk gegaan, maar het is intussen de spuigaten uitgelopen en ik zie er amper nog een gat in! Ze moeten hier, GVD, alle zg. asielzoekers er uit gooien, en alle praktiserende moslims er achteraan, in plaats van alle kosten op de autochtone burgers af te wentelen! Want dat is, wat er nu gebeurt!
   En die verplichte verzekering moet ook op de schop. Of worden verlaagd. Of we moeten er meer voor vergoed krijgen, één van drieën!

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @ Theresa Geissler: 11.28. uur. En dat Theresa, hebben WIJ te danken aan de klootviool HOOGERVORST (VVD). Er moest zonodig geprivatiseerd worden, ik krijg weer braakneigingen als ik daaraan denk. Alles wat de eikels van politici geprivatiseerd hebben, heeft enkel chaos en ellende gebracht. Voorbeelden: de POST, vroeger een degelijke postbeambte, die ook echt de POST bracht. Nu 7 postbodes per dag, groene, gele, blauwe, paarse, oude, jonge, pubers, iedereen speelt nu POSTMAN. Gevolg, ik raak steeds meer echte POST kwijt, belangrijke brieven worden in de verkeerde bus gestopt! Dan de NS, constant ontregeling van de normale DIENSTREGELING. De ene keer door vierkante wielen, dan weer blaadjes op de rails, dan een nachtje vorst! Het werkt voor geen meter! En wat de ZORG betreft, het vroegere ZIEKENFONDS werkte uitstekend, en NU alles loopt in de puinpoeier, meer betalen en minder in het pakket! We zijn om het maar cru te zeggen GENAAID bij het leven!!

    Like

   • Jade zegt:

    Spijker op de kop, Tom… Bravo en Hulde!!!

    Like

 4. delamontagne zegt:

  Wel toevallig dat de schrijver van artikel het voorbeeld van die Knie-foto,s aanhaalde.
  Ik moest vorige week foto,s van linker-knie laten maken. De 5 foto,s kosten Euro +- 8.50″per stuk.
  Bij elkaar kosten die 5 dus ongeveer 48 Euro.
  Ik ging dat op die NGB-lijsten voor NL, op internet opzoeken. Hetzelfde daar kost Euro 49.78 PER FOTO Dus voor alle 5 zou dat zijn geweest Euro 248.85
  Wat mij nu verbaasde: bij al die prijzen staat steeds: linker-knie kost zoveel, rechter-knie kost zoveel. Hetzelfde voor enkel, onderbeen, linkerhand, rechterhand etc,. Maar de bedragen zijn steeds hetzelfde.
  Nu ik in ,t artikel las dat voor behandelingen dit allemaal APART berekend wordt om de prijs op te drijven, begrijp ik .t wel.
  Eerst begreep ik ,t niet als leek, voor mij zijn linker of rechter-knie voor behandelingen hetzelfde. Maar het is dus de prijs die het doet. Ik vergat nog IETS…………….
  Zo,n foto moet door een ‘radio-loog” beoordeelt worden. Nu is het hier dun-bevolkt. De foto,s worden dus via internet naar een grotere plaats “doorgeseind”, naar de betreffende arts, die het beoordeelt.
  Kan tegenwoordig allemaal met die “high-tech_technieken. Dat komt er dan nog bij.
  In NL worden de kosten voor die radio-loog ook weer apart in rekening gebracht.
  De huisarts vertelde me later dat ik over een aantal jaren waarschijnlijk in die knie moet worden geopereerd en er iets van titanium in moet. Toen ik een beetje spottend zei:” niet van plastic “?, keek hij nogal verbaasd.

  Like

  • Jantje Beton zegt:

   Even voor beeld een borsten foto voor de vouw, wegen kanker in de familie kost in Nederland 120 euro’s in Duitsland 48 euro

   Like

  • Jantje Beton zegt:

   delamontagne ik weet niet hoe het gaat in Frankrijk met door verwijzing, hier bij ons verwijst je dokter naar een specialist en werkt op een dag alles af dat houd in een consult + bloed af nemen + foto’s maken + de uitslag op de zelfde dag. je zit wel de hele dag in het krankenhaus oja nog wat als je bij een kno-arts loopt en je krijgt oorontsteking kan je de zelfde dag nog terecht bij de specialist in Nederland moet je eerst een afspraak maken en duurt weer dagen voor je er terecht kan. wij kunnen kiezen uit 4 ziekenhuizen + privé klinieken en het word allemaal betaald door de krankenkasse.
   Duitsland had een drie maanden systeem dat hield in als je naar de dokter of een specialist Of medicijnen moest hebben dan betaalde je 10 euro dit is nu afgeschaft.dit kunnen velen die in duitsland wonen en hier ook op schijven bevestigen.

   Like

 5. Wachteres zegt:

  http://www.z24.nl/geld/zorgverzekeraars-beperk-de-vrije-artsenkeuze-anders-gaat-de-premie-omhoog-524954

  Zorgverzekeraars: beperk de vrije artsenkeuze, anders gaat de premie omhoog

  De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, voert de druk op politiek Den Haag op om alsnog akkoord te gaan met de omstreden zorgwet van minister Schippers van Volksgezondheid.

  Rouvoet zegt in een gesprek met NU.nl dat zorgverzekeraars wellicht de premie of het eigen risico moeten verhogen als het wetsvoorstel om onder meer de vrije artsenkeuze te beperken op te weinig steun kan rekenen. Ook behoort het verder uitkleden van het basispakket tot de mogelijkheden.

  Dit is volgens Rouvoet nodig om de stijgende kosten in de zorg te compenseren. “De politiek is nu aan zet”, aldus de oud-ChristenUnie-leider. “Het is belangrijk dat de zorgverzekeraars van de politiek instrumenten in handen krijgen om de kosten in de zorg te beteugelen.”

  Like

 6. peterselie1 zegt:

  Anno 2015 kunnen steeds meer mensen hun zorgverzekering niet meer betalen. Op dit moment zijn er maar liefst 331.000 mensen die verzekerd zijn, maar geen zorgpremie of eigen risico afdragen aan hun zorgverzekeraar. Eind 2010 waren dit er nog maar 260.000. Ook in de laatste acht maanden werd een stijging geconstateerd van vijf procent. Gezamenlijk bedraagt de schuld van de wanbetalers 1,2 miljard euro, blijkt uit cijfers van RTL nieuws. Ook het aantal betalingsregelingen is de afgelopen tijd exorbitant gestegen. De laatste twee jaar steeg het aantal regelingen van 50.000 naar bijna 200.000 regelingen in 2014.

  Like

 7. Jos Heuserr zegt:

  Deze wet komt er vooral omdat de MOSLIMS er op staan beslist niet door een vrouw te worden behandeld , en vrouwen niet door een man . Dit gaat in de toekomst veel geld kosten in de zorg .
  De rest er om heen is camouflage .

  Like

 8. N.E. Derlander zegt:

  Niks paradepaardje. Rutte II + de 3 gedogertjes hebben zich willoos tot speelbal van de zorgverzekeraars en de zorgverleners laten maken. Het is dan ook een gotspe dat Halbe Zijlstra steeds maar blijft beweren dat als de kern van het zorgwetsvoorstel het niet haalt, de rekening daarvan bij de verzekerden komt te liggen. Die rekening ligt er al lang, omdat Rutte II en de 3 gedogertjes keer op keer geweigerd hebben naar de waarschuwingen van de PVV (de dames Klever en Agema) en de SPD (mw. Leijten) te luisteren.

  Overigens waaraan is de verwachte stijging van de zorgkosten vooral te wijten? Het erin gehamerde mantra van de vergrijzing lijkt mij inmiddels wel het kleinste deel daarvan te vertegenwoordigen. Heeft Rutte II + de 3 gedogertjes paraat wie er allemaal grote happen mee-eten uit de zorgruif? Hierin ligt naar mijn mening wel een bestaand probleem, dat nodig opgelost moet worden!

  Like

 9. De zorgkosten van bejaarden stijgen met bijna 250 euro per maand als hun partner overlijdt. Een toename van ruim de helft, becijferen drie Leidse gezondheidseconomen in een studie die dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Dat meldt de Volkskrant.

  De extra kosten lijken toe te schrijven aan vervanging van zorg die voorheen van de partner kwam, schrijven de onderzoekers. De kosten voor persoonlijke zorg verdubbelen ruim na het overlijden van de partner. Ook de medische kosten stijgen met ongeveer 30 procent, doordat mensen die hun partner verloren hebben sneller fysiek achteruitgaan.

  Voor het onderzoek is er een analyse gemaakt van de gegevens van ruim zesduizend bejaarden die tussen 2007 en 2010 hun partner verloren.

  Like

 10. overigens de zorgtoeslag een belangrijk onderdeel van de totale zorgkosten gehalveerd dank zij.

  Like

 11. Sjaak zegt:

  Verwonderd waar het geld heengaat ?

  Like

 12. Eerst moet het ziekenfonds terug,en alle bovenlagen eruit geflikkerd worden:adviseurs.zus en adviseur zo,manager hier en manager daar:te gek voor woorden!En wij betalen wel voor alle buitenlanders die denken dat de dokter een supermarkt is;een paar keer per week zitten ze er wel!Volgens mij puur uit verveling!Maar we zullen moeten beginnen bij de door en door verrotte regering:die moet als eerste het veld ruimen!

  Like

 13. koddebeier zegt:

  De grootste stompzinnige idioot had kunnen bedenken dat als je de zorgverzekering overdraagt aan particulieren verzekeringen dat het gegraai dan losbreekt !! De verzekering wil winst, de managers, directeuren een vet salaris en een grote bonus, maar ook de commissarissen willen een leuke vergoeding en de aandeelhouders willen geld zien.
  De controle op de gedeclareerde rekeningen is slecht de verzekerde krijgt verhoging op verhoging, draagt een eigen risico, tevens worden vele zaken niet vergoed of veel te weinig.
  Kortom misschien kunnen onze regenten iets beters verzinnen ???
  En dat zooitje noemt zich tot overmaat van ramp ‘volksvertegenwoordigers’, hoe verzinnen ze het.
  Behalve zichzelf hebben ze nog nooit iemand vertegenwoordigd !

  Like

 14. N.E. Derlander zegt:

  Oeps! SPD moet SP zijn.

  Like

 15. Aegolius cs zegt:

  Reservepot zorgverzekeraars vier miljard euro te hoog

  De zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben sinds 2012 een reservepot van ongeveer twee miljard euro. Naar schatting is dat bedrag inmiddels opgelopen tot vier miljard euro.

  De reserves van de vier grootste zorgverzekeraars groeien nog steeds gestaag door, maar de geldpot van in totaal acht miljard euro kan eigenlijk gezien worden als doodgeld. Want het geld……………

  http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2015/reservepot-zorgverzekeraars-vier-miljard-euro-te-hoog

  Maar er is meer. Wat “langer” terug heb ik op het nieuws vernomen dat de overheid ten tijde van de invoering “zorgverzekeringen” er een potje (bruidsschat) is ingericht dat inmiddels zo’n E 8 miljard bedraagt dat voor de “verzekeraars” pas in 2016 ter beschikking zal worden gesteld. Een welgevulde en gezonde ruif als “dood”kapitaal, dus.

  Like

 16. Joost Visser zegt:

  Even gevraagd hoe het in Costa Rica geregeld is.

  Mensen met minimuminkomen betalen ongeveer 35 euro per maand. Medicijnen gratis. Worden uit India geimporteerd, patentvrij, vandaar is een lage premie mogelijk. Deze medicijnen worden in Nederland niet vergoed, want geen contract met een farmaceut, ondanks dat de werkzame stoffen identiek zijn. Sommige medicijnen zijn beperkt beschikbaar en kan men kopen bij een apotheker tegen een ongeveer 50%-niveau dan die in Nederland. Geproduceerd in latijnsamerika. Ook kan men particulier terecht. Voor longfoto´s. radigrafisch onderzoek, maagonderzoek. Tussen de 25 en 50 euro. Om wachtrijen te ontlopen in de ziekenhuizen van staatswege, opteren velen voor deze service. Doctoren, chirurgen zijn veelal in Cuba en/of amerika opgeleid.

  Ziekenhuisopname voor 95% van de gevallen direct. Voor de moeilijkere gevallen een wachtlijst.

  Voor wat dat laatste. Een Roemeen, woonachtig in Costa Rica stond op een wachtlijst van een maand of drie voor een zware operatie. Ging naar Roemenie. Werd direct geholpen, gratis, want hij was een Roemeen en die laat men niet aan een kans dat een operatie te laat zou zijn. Moet je eens zonder adres in Nederland aankomen. Geen ziekenhuis neemt je op.

  Like

  • Inderdaad,hier draait alles,maar dan ook echt alles om de poen!

   Like

  • tjonge zegt:

   ” Worden uit India geimporteerd”

   hmm, eens een keer een documentaire gezien over de fraude/namaak medicijnen uit india.

   moet je echt niet willen, medicijnen uit india.

   Like

   • Joost Visser zegt:

    U gelooft toch zeker niet dat een land zich blindelings overlevert aan een risicovolle toestroom van medicijnen? Het is Nederland niet die geld op de eerste plaats zet en na problemen tot aan de dood toe, de medicijnen gaat controleren en dat daarna de regering geschokt is?

    Laboratoria nemen monsters van de geleverde waar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s