COMMENTAAR: 2014 (deel 2)

Screenshot_1

(Door: Martin van Vliet)

EU,  juni 2014

Verhofstadt en een burgeroorlog

Het ergste wat Verhofstadt heeft gedaan, overigens tezamen met de heer Van Baalen, een afgezant van Rutte, is het afreizen naar Oekraïne drie maanden geleden om de mensen op het Maidanplein in Kiev een hart onder de riem te steken. Zoals Van Baalen dat achteraf tracht te bagatelliseren. Maar de mensen op het plein zijn niet de enige die in Oekraïne leven. Oekraïne is een verdeeld land met vele bevolkingsgroepen. Ook wonen er veel Russen, die liever met Poetin willen samenwerken dan met de EU. Na dit bezoek viel de regering van Oekraïne, begon een burgeroorlog en bezette Rusland de Krim.

Niemand, noch de media, noch het Europees Parlement, heeft Verhofstadt op het matje geroepen, maar ik denk dat hij en Van Baalen er op zeker moment slapeloze nachten van hebben. Door deze gevaarlijk actie staat de EU diametraal tegenover Rusland, met de steun van Obama. Een domme en gevaarlijke actie. Men kan niet eens dealen met een zwakke Assad, laat staan met het sterke Rusland.

Euro en Draghi, juni 2014

Hoewel de aandelenmarkten positief gereageerd hebben op de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) lijken de draconische maatregelen van ECB-president Mario Draghi het einde van de euro in te luiden. Nog geen twee weken geleden kondigde onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan dat de eurocrisis voorbij was en nu bewijst het paniekvoetbal van de ECB het tegendeel. De euro is een gedrocht, erger dan de Europese Unie. Het is wel gemakkelijk dat je geen geld hoeft te wisselen als je naar een ander Europees land gaat, maar dat voordeel valt in het niet bij de negatieve neveneffecten van de euro.

Nationale economieën kunnen geen eigen economische politiek voeren en hebben niet de mogelijkheid de rente op hun valuta naar boven of beneden bij te stellen. Verder kunnen zij het schuldenniveau op hun begrotingen niet zelf bepalen. Hierdoor zijn de sterke landen genoodzaakt bij te springen en de zwakke landen te helpen, wat een negatief effect heeft op hun economie. Griekenland is daar maar één voorbeeld van. Het erge hiervan is niet dat deze landen steun krijgen, maar dat die steun de landen niet structureel helpt.

Diversiteit tussen de Europese landen en hun economie is een feit. Dus alle pogingen van Draghi, hoe extreem die ook zijn, zullen mislukken. Dat hij deze vreemde maatregelen neemt, bewijst dat de ECB in paniek en radeloos is. 400 miljard euro in de economie van Europa pompen en de rentevoet verlagen naar 0.15% met de bedoeling de krimp van de Europese economie op te vijzelen, is een grote misstap. Draghi hoopt dat de banken meer geld zullen uitlenen aan bedrijven en hierdoor economische groei bevorderen. Dit werd direct gelogenstraft door de ING. Een woordvoerder liet weten: “Wij hebben genoeg geld in kas en zullen ondanks de maatregelen van de ECB geen geld uitlenen aan bedrijven die het niet terug kunnen betalen.”

Verder hoopt Draghi dat de waarde van de euro daalt en dat de Eurozone beter kan concurreren met andere landen buiten de zone. Ook dat is een illusie. Hij pompt 400 miljard euro in de economie en je zou zeggen dat dit vanzelf tot inflatie leidt en een waardedaling van de euro en hogere rente. Maar nee, meneer Draghi verlaagt kunstmatig de rente. Dus het helpt natuurlijk niets.

Israël, juli i2014

Over de ontvoering en het vermoorden van de drie joodse tieners en de wraak op een 16-jarige Arabische jongen heeft u zeker al voldoende gelezen of gehoord. Het meest treffend hierover schreef Anshel Pfeffer in de Israëlische krant Haaretz: ‘De moordenaars hebben joodse waarden verraden door een 16-jarige te ontvoeren en te vermoorden. Men voegt eraan toe dat onze (Israëlische) samenleving zulke zaken tenminste veroordeelt, terwijl de Palestijnen het doden van kinderen ophemelen: ´Onze moordenaars zijn slechts een rotte appel, hun hele boom is vergiftigd.’ Dit geeft te denken over de allochtone kinderen in Europa met hun drie vingertjes omhoog. Maar dit terzijde.

De Gutmensch (in het Hebreeuws yafei nefesh)

Ik wil het nu hebben over de reacties van de linkse Gutmensch op dit alles. Op dit moment ben ik in Brussel en gisteren werd het volgende onder mijn aandacht gebracht. Op een Facebook-site, waar getreurd werd om de drie Israëlische jongens, schrijft een zekere Albert: ‘Hi Mirjam, did you hear the news today? Burned alive! The young 16 year old Palestinian has been burned alive. Isn’t that horrible?’

Mirjam wist dat toen nog niet en er was nog niet bekend in welke hoek de dader gezocht moest worden. Albert reageert vervolgens agressief: ‘Don’t know by whom?! Very easy to guess. Unless you are blind, deaf or stupid.’ Mirjam (voorspelt wat later precies gebeurt): ‘But if Jews are responsible, the Israeli police will say so once determined and politicians will strongly condemn this. Unlike the politicians in Gaza, who have celebrated the murder of the three boys.’ Dan antwoordt Albert het volgende: The investigations held by Israel will never be objective. Like many Jews unfortunately.´

Inmiddels hebben Israëlische artsen vastgesteld dat de onschuldige Palestijn levend verbrand is en de Israëlische politie heeft de daders al gearresteerd. Bij Albert leest u onverbloemd antisemitisme. Maar vergis u niet, er is meer aan de hand. ISIS heeft verklaard de baas te zijn van een kalifaat van Turkije tot Afrika. Duizenden Sjiieten worden vermoord en verjaagd. De beelden die door henzelf op internet werden gezet, zijn met afschuw te aanschouwen. Syrië, Irak en Libië staan in brand. Er zijn miljoenen vluchtelingen sinds de zogenaamde “Arabische Lente” is begonnen. De enige plaats in het Midden-Oosten waar rust en democratie heerst, is Israël. Een piepklein land, waarin zes miljoen Joden zich staande proberen te houden tegenover meer dan 200 miljoen vijandige Arabieren.

De Gaza-oorlog, juli 2014

Gisteren 20.45 uur. Ik spreek met David, die op de zesde verdieping woont in een flat in het noorden van Tel Aviv. Hij vertelt elk moment een sirene te verwachten, die aankondigt dat hij en zijn familie naar de kelder van hun gebouw moeten vluchten. Hamas heeft op haar eigen televisiestation aangekondigd om 21.00 uur Tel Aviv te zullen aanvallen met een zware rakettenregen van langeafstandsraketten. Dit wordt door iedereen zeer serieus genomen.

Heel Israël ligt binnen het bereik van de langeafstandsraketten van Hamas. Ondertussen zijn de inspanningen van de IDF er vooral op gericht om burgerslachtoffers in Gaza te voorkómen en de raketten te ontmantelen. David is niet bang, maar bezorgd. Het Israëlische leger is in staat om binnen een dag Gaza te bevrijden van Hamas, maar men kiest hier niet voor. Men tracht de eigen bevolking te beschermen met het geavanceerde afweersysteem “Iron Dome” en Hamas voorzichtig te bestoken vanuit de lucht.

Inmiddels gaat het alarm af en wordt het gesprek met David afgerond. Om 21.15 uur is het alarm voorbij. Men kan terugkeren naar huis. 10 raketten waren afgevuurd op Tel Aviv. Drie werden onschadelijk gemaakt door “Iron Dome” en zeven vielen op niet bewoond gebied. Maar er is veel schade in Beër Sjeva, Sderot en andere plaatsen. Een benzinestation  is in brand gevlogen en veel woningen zijn ernstig beschadigd.

Geen zorgen, Israël verdedigt zich moedig en is sterk. Wat David vooral steekt, is de houding van veel Europeanen ten opzichte van Israël. Men volgt op tv anti-Israël-demonstraties. Bijvoorbeeld die in Den Haag. Vlaggen met hakenkruisen, waarbij Israël wordt vergeleken met de Nazi’s. Ook lopen Nederlanders mee in demonstraties waarbij “Hamas,Hamas, alle Joden aan het gas” wordt geroepen.

Op Twitter worden de journalist van DDS, Frank Verhoef, en Ronny Naftaniel voor rotte vis uitgemaakt, vooral door linkse Gutmenschen.

David weet nog hoe Nederland in 1967 als één man achter Israël stond. Mensen gaven geld en bloed. Politici spraken zich met liefde en zorg uit voor het klein landje, dat toen aangevallen werd door drie verschillende Arabische landen: Syrië, Egypte en Jordanië. Die steun deed Israël toen goed en nu voelt men zich eenzaam en onbegrepen. Wat is er in godsnaam aan de hand met de wereld, vraagt men zich af. Terwijl je burgers continu aangevallen worden met raketten  door een vijandige entiteit als Hamas, die in haar handvest opgenomen heeft dat haar primaire doelstelling  de vernietiging van de staat Israël is. En men koestert nog sympathie voor deze groep?

In Israël kan men het niet meer volgen. Men is diep teleurgesteld en kiest ervoor om zich af te sluiten van wat elders wordt gezegd en geschreven.

Maar het leven gaat door en Brazilië-Nederland gaat beginnen. Ik leg de hoorn neer en probeer me te richten op de wedstrijd. Dankzij de benutte penalty van Van Persie lukt het een beetje.

Door:
Martin van Vliet
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op COMMENTAAR: 2014 (deel 2)

 1. Theresa Geissler zegt:

  Wat er in godsnaam aan de hand is met de wereld? Ik blijf erbij: Het altijd al latent aanwezige antisemitisme, dat na ’45 vanwege schuldgevoel geforceerd weggestopt had moeten worden, zocht een uitweg. En dat vond men door de Palestijnen (de moslims) in de slachtofferrol te manoeuvreren. Daarvoor diende men weliswaar de ogen te sluiten voor vrijwel alle kenmerken van de islam, maar dat dééd men dan ook, met tot op heden alle gevolgen van dien. Het is echt begonnen bij de babyboom-generatie, die na de oorlog de pro-joodse- en pro-Israël houding zo dwingend opgelegd kreeg, dat ze er zich op een zeker moment tegen begon af te zetten.
  Om van die houding te genezen vrees ik, dat men ècht eens enkele decennia metterdaad onder islamitische heerschappij zou moeten léven.
  Alleen is dat paardenmiddel niet aanvaardbaar omdat daar zoveel anderen -de realisten- mede de dupe van zouden worden.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Neen, 2014 is geen goed jaar geweest, en de goede jaren meneer van Vliet, dat zijn in mijn optiek, de jaren ’50 van de vorige eeuw geweeest. Alles is verrot en vermolmd! En wat de EU en de Euro betreft, WIJ zijn gigantisch genaaid geworden. Een klein voorbeeld hiervan. Ik betaalde in het jaar 2001 voor een kop koffie in een doorsnee restaurant FL. 1,50. Op 2 januari betaalde ik ineens het dubbele + 10%. Mede door toedoen, van die opperklootzak ZALM (VVD). Voor de rest…ach laat maar, ik word er triest van!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s