Turkije: exit rechtsstaat

Screenshot_87

(Door: Ton Nijhof)

De Hoge Raad van Rechters en Officieren van Justitie (HSYK), het hoogste justitiële orgaan van Turkije, heeft vier aanklagers geschorst die vorig jaar een corruptieonderzoek tegen de clan rond president Erdoğan begonnen. Dat schreef De Telegraaf woensdag 31 december j.l. Het lijkt er daarmee op dat Turkije niet langer een rechtsstaat is, maar onderworpen aan ‘kalief’ Erdoğan.

Het onderzoek, dat vorig jaar december met een serie invallen begon waarbij zelfs de kinderen van ministers gearresteerd werden, leverde drie aftredende ministers op. Erdoğan begon vervolgens een razzia om het justitie- en politieapparaat van zijn tegenstanders te ontdoen. Honderden rechters, officieren van justitie en duizenden politieofficieren werden opgepakt en van hun taken ontheven. Zekeriya Oz, destijds de tweede man van het openbaar ministerie in Istanbul, en drie andere officieren van justitie werden enige weken na het begin van het corruptieonderzoek van de zaak afgehaald. Hun vervangers hebben vervolgens schielijk alle aanklachten in deze zaak in oktober 2014 laten vallen. (!)

Volgens Erdoğan was het corruptieschandaal opgezet door zijn grootste tegenstrever Fethullah Gülen, de in de VS verblijvende geestelijke en voormalige bondgenoot met wie hij al jaren ruzie heeft. In juli begon de HSYK een onderzoek naar de handelwijze van de vier officieren van justitie. Ze worden nu van beschuldigd van het doen van politieke uitlatingen en zouden verdachten zonder reden opgepakt hebben. Na het begin van het corruptieschandaal heeft Erdoğan de HSYK onder toezicht van het ministerie van Justitie geplaatst. Sinds de verkiezingen in oktober zitten er alleen nog vrienden en aanhangers van de president in de raad.

Screenshot_88Turkije, in casu Erdoğan, heeft Turkije hiermee van de lijst democratieën en rechtsstaten geschrapt. Jaarlijks verdwijnt nog steeds 1 miljard euro Europees steungeld naar Turkije, in de hoop dat het land zich aan zou passen naar Europese normen. Tevergeefs, naar nu blijkt. Wel is Erdoğan erin geslaagd een paleis voor zijn gezin te laten bouwen met maar liefst ruim 1100 kamers en die volgens hem Buckingham Palace in de schaduw stelt. Of de echtgenote van Erdoğan die kamers allemaal zelf gaat schoonhouden is twijfelachtig, alhoewel ‘schoon’ in Turkije een wat andere begripsinhoud heeft.

Het lijkt erop dat de EU een bijzonder talent heeft om belastinggeld te verkwisten aan islamitische landen, want eerder werd de afgezette Egyptische pasja Morsi al verrast met 5 miljard van o.a. uw geld. Waar het is gebleven, weet niemand, maar waarschijnlijk worden de toekomstige aanslagen gefinancierd met dat geld.

Webredactie OSL – STAVAST

N.B. Graag maken wij van de gelegenheid gebruik alle lezers van E.J. Bron, en uiteraard hemzelf, een plezierige jaarwisseling en een prachtig 2015 toe te wensen. Dat u allen in dat nieuwe jaar maar precies zo gelukkig zult worden als u altijd al heeft gewild.

Door:
Ton Nijhof
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", democratie, dictatuur, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme, Justitie, meningsdictatuur, nieuw fascisme, Turkije. Bookmark de permalink .

6 reacties op Turkije: exit rechtsstaat

 1. janfreak zegt:

  Als ze inderdaad Erdogan zijn gang laten gaan dan is binnen de kortste tijd Turkije geen rechtsstaat meer maar een dictatuur.

  Like

 2. Republikein zegt:

  Ook de beste wensen.

  Like

 3. hendrikush zegt:

  In zijn pronkpaleis worden nu twaalf schaduw-ministerie’s ingericht die de directieven van de regering gaan bewaken. Sieg Heil voor de sultan.

  Like

 4. Louis Burgemeestre zegt:

  Turkije is een moslim land het was nooit een rechtstaat geweest nog onder Atta Turk nog nu onder Erdogan.

  Like

 5. Martha N zegt:

  Turkije moet zo snel mogelijk bij de EU, dan wordt het vanzelf een rechtstaat, net zoals wij hier in Nederland kennen. Het recht zegeviert hier, de schaal hangt in evenwicht. Of zie ik dit verkeerd,
  De Rechters zijn immers zonder eigen mening, veroordelen niet maar straffen met harde hand de burger die iets verkeerd doet en ja… zoals in Turkije gaat het dus zoals in Nederland, rechtschapenheid voorop. In ons land bestaat corruptie niet, aanklagers zijn er niet en zijn ze er worden ze de mond gesnoerd!

  Like

 6. Jan zegt:

  Gemeenteraadslid van Edirne verbied Turken om lift voor de eerste drie etages te gebruiken in openbare gebouwen omdat Turken moddervet zijn. Zout is al van tafel gehaald in restaurants.

  Turkish governor bans elevator use on first three floors of state buildings
  The governor introduced the project on Wednesday at a press meeting. “We are initiating a practice of not using the elevator below the fourth floor due to health concerns. We are banning everyone, including the department heads of public institutions, from using elevators on the first three floors [of certain buildings] from now on for, expect for the disabled and the elderly,” he said.

  The governor added that the provincial health directorate will distribute leaflets calling on people to use the stairs instead of elevators everywhere.

  Stating that the Edirne Governor’s Office has launched a fight against obesity, Şahin said his office previously banned restaurants from having salt shakers at tables as part of these efforts.
  ..
  http://www.todayszaman.com/national_turkish-governor-bans-elevator-use-on-first-three-floors-of-state-buildings_368485.html

  Turkije kan dus zo in de EU met zijn bemoeizucht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s