De attentiespanne van een goudvis

Screenshot_122

(Door: H. Numan)

We stevenen met volle kracht af op de participatiesamenleving. Vrijwel alle partijen zien dat wel zitten. Vooral aan religieuze zijde. Met name het CDA en de CU krijgen bij de gedachte alleen al een erectie. Wat vrijwel iedereen is vergeten, is de droeve ellende die we moesten doorstaan voor er ziekenfondsen waren, en toen we inderdaad zelf moesten zorgen voor onze ouderen. Daarom een verhaal uit de oude doos. Ik heb het – gelukkig – zelf niet hoeven ervaren:

Mijn moeder was de jongste uit een groot gezin. Ze had 11 broers en zusters. Ze stond op het punt om naar de MMS te gaan toen haar moeder in 1936 overleed. Van de ene dag op de andere dag moest ze de huishouding op zich nemen. Leuk voor een meisje van 13 jaar! Vandaag de dag compleet ondenkbaar. In de jaren-30 vorige eeuw normaal. En in de nabije toekomst zal dat weer normaal gaan worden.

Ze heeft toen vanaf haar dertiende het huishouden moeten doen, tot mijn grootvader overleed. Die zorgde er wel voor dat elke potentiële huwelijkskandidaat met de staart tussen de benen vertrok. Anders was hij zijn gratis huishoudster kwijt.

Pas na het overlijden van mijn grootvader trouwde mijn moeder. Vrijwel direct. Ondertussen had ze 23 jaar lang eerst voor het hele gezin moeten zorgen en toen de rest vertrokken was mijn grootvader verzorgd. De AOW van Drees was voor iedereen een zegen. Zowel voor de bejaarde ouders als voor hun kinderen. Daarom vond niemand het erg om de eerste generatie ‘gratis’ te verzorgen.

Politici dromen van die romantische tijd toen kinderen nog liefderijk voor hun ouders zorgden. Ze vergeten graag de menselijke ellende die dat veroorzaakte. Veel ouders weigerden hun macht op te geven en beheersten het huishouden als tirannen. En andersom: kinderen die hun ouders niet meer dan in leven hielden en ze bij elke gelegenheid lieten voelen dat ze absoluut niet welkom waren.

In de meeste gevallen was het jongste kind de klos. Die zat (door sociale druk) met de Zwarte Piet. U kunt er zeker van zijn dat behoorlijk veel mensen die hun geluk gingen zoeken in de Oost (in ‘ons Indië’) dat deden om aan bovenstaand lot te kunnen ontsnappen.

Bejaardenzorg is een vak apart. Vooral als die bejaarden hulpbehoevend worden. Kijk eens naar de grootmoeder in ‘Allo Allo’. Hilarisch? Vandaag wel, maar toen gewoon. Sterker nog, die grootmoeder had het best goed. Er waren heel wat ouders (en/of hun verzorgers) die het behoorlijk slechter hadden.

Dat is die participatiesamenleving waar politici van dromen. Met een heel groot verschil: in het verleden was de belastingdruk flink wat minder. Logisch, want iedereen moest alles zelf betalen. Vandaag dromen politici over burgers die EN alles zelf betalen EN tegelijkertijd wanstaltig veel belasting ophoesten.

Hetzelfde verhaal over het ziekenfonds. Hoe is dat ontstaan? Groepjes lagere inkomens legden het beetje dat ze konden missen in een gezamenlijk rekening. Zodat ze tenminste nog iets van medische zorg konden betalen. Medische zorg is altijd heel erg duur geweest, dat is niet van vandaag op gisteren. Die onderlinge clubjes groeiden uit tot veel ziekenfondsen. Absoluut geen luxe; als je niet ‘op zaal’ wilde liggen, verzekerde je je maar particulier.

Toen kwam de politiek, vooral links, met gretige vingers dat redelijk functionerende systeem verstieren. Linkse politici eisten dat alles en nog veel meer door het ziekenfonds betaald moest worden. Want dat was een ”recht”. Welk recht, geen flauw idee. Maar een recht, dus dat moest. En zoveel ziekenfondsjes, dat ging niet werken. Dat moeten we stroomlijnen. Meer efficiënt maken. Dus de vele ziekenfondsjes werden een paar giganten. Te herkennen aan hun gigantisch grote personeelsbestand. (Vooral in de top.)

Uiteraard ging dat niet goed. In eerste instantie probeerde men dat op te lossen met de invoering van de “medicijnknaak”. Iedereen kreeg een kaart waarop je bij elk bezoek aan de dokter en apotheek voor Fl 2,50 (= € 1) een stempel kreeg. Als de kaart vol was, waren de volgende bezoeken gratis. Dus een minimaal eigen risico waar je nu van zou watertanden.

Alles wat links was zat bovenop de kast en bovenop de barricades. Dat was niet gratis! Dat kan niet! Betalen, wat een raar idee. Hang die vuige kapitalisten aan de lantaarnpalen! Proletariërs, verdedigt u tegen deze schandalige uitbuiting!

Veel sociale apotheken en artsen werkten graag actief mee om dat systeem de grond in te boren: ze stempelden die kaart bij je eerste bezoek gelijk vol. Dat zal die graaiers in Den Haag wel even mores leren.

Inderdaad. Den Haag zag dat het niet werkte en liet het ziekenfonds langzaam sterven. Eerst moesten de meest lucratieve klanten (mensen tussen de 20-50 jaar) zich particulier verzekeren, de ambtenaren en tenslotte ook de kneuzen die de verzekeraars niet wilden hebben.

Die commerciële verzekeraars doen dat niet voor de lol. Die doen dat om er aan te verdienen. Er zijn veel polissen, maar slechts vier aanbieders. Die opmerkelijk genoeg niet concurreren op prijs. Dat noemen we met een fraai woord een kartel.

U denkt dat de premies nu hoog zijn? Welnee. Die kunnen – en gaan! – flink omhoog. Zodra het klimaat er is, kunt u op het volgende rekenen: ieder jaar een medische keuring, uw premie wordt bepaald door de uitslag. De verzekeraar behoudt zich het recht voor u te weigeren als de keuring slecht uitvalt. Super, super lage premies voor mensen tussen de 20 en 25 jaar. (Die mankeren toch niks, dus dat is lekker verdienen.) Forse toeslagen voor mensen boven de 50 jaar en de verzekering wordt automatisch beëindigd als u boven de 72 jaar bent. Mocht u een ernstig (dus duur) probleem krijgen, dan zal de verzekeraar zich het recht voorbehouden om boven een bepaald bedrag de vergoeding te stoppen tot volgend jaar. Als u dan nog wordt goedgekeurd.

Dat gebeurt NOG niet, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Gelukkig heeft de bevolking de attentie spanne van een goudvis (3 seconden), dus dat zal niet lang duren.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Overheid, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

13 reacties op De attentiespanne van een goudvis

 1. bobzelf zegt:

  DE ZOEK HET MAAR LEKKER ZELF UIT SAMENLEVING !!
  en die bolle grapjas , onze prins biertje !!
  sprak het woord voor het eerst uit :
  laat ons dan wel gewoon de rekening betalen als er een grieks muurtje om je nieuwe landgoed gezet gaat worden , een kleinigheid natuurlijk .
  Slecht 500.000 euri !!!
  met een mammie, die even een papiertje tekende , met Olie voor islam erop
  en slecht 62 miljard bezit ???
  en daarna de gevleugelde woorden sprak :

  LANDGENOTEN U KUNT ALLEMAAL , DE TYPHUS KRIJGEN !!

  vraag even hoe de aandelen “”Shell “‘ staan vandaag !!

  soms zou je wel eens iemand dood willen schoppen

  gr. bob

  Like

  • Tistochwat zegt:

   Gegroet, heer bobzelf!
   Ik heb de vriendelijke woorden van Bea Bilderberg even voor u opgezocht:

   Like

   • bobzelf zegt:

    heerlijk, heerlijk, heerlijk ,
    ik wist het , ik wist het !!

    Op U kan ik altijd blindvaren , whahahahaha

    mijn dank is onmetelijk groot

    kus, wat zeg ik ???? dikke kus

    bob

    Like

 2. Tistochwat zegt:

  Ik schreef het al onder een ander artikel op deze site:

  “Dat vreselijke ‘socialistische’ woord ‘participatiemaatschappij’ dat ik hier nog even wil noemen, is alleen maar bedoeld om ons zoet te houden, om ons een gezellig en warm ‘wij-gevoel’ te geven, terwijl de dames en heren van de ‘elite’ gewoon rustig kunnen doorgaan met hun rode graai-plannen!”

  Het is onmogelijk om én zelf de hele dag te werken, je eigen huis bij te houden én je bejaarde, volledig van hulp afhankelijke, ouders te verzorgen!
  Bovendien veroorzaakt dat een zeer zware emotionele druk omdat je hart breekt in de wetenschap dat die oude mensen al met één been in het graf staan en zó vreselijk uitgebeend worden door die schitterende ‘participatiesamenlevings-ellende’ van de ronduit crimineel te noemen ‘socialistische’ zelfverrijk-politici! Bejaarden verzorgen is trouwens een vak; een zwaar beroep!

  Wat hoop ik toch dat we -nu we tóch te duur zijn- binnenkort de beschikking krijgen over de ‘pil van Drion’; kunnen we tenminste op eenvoudige wijze uit het lijden worden verlost wanneer dat nodig is. Want oud worden, zie ik voor mezelf écht niet zitten; ik ben nu al jaren krakkemikkig; laat staan over 10-20 jaar…

  Nee, dan heeft Bea Bilderberg tóch een prettigere ‘oude dag’ met dat leger door ons betaald personeel in haar idyllische kasteeltje in het bos (heel wat anders dan het uitzicht op een muur vanuit een kamertje in een ‘uitgekleed’ verzorgingstehuis).
  En die gezette ‘koning’ met z’n gemalin, die ons hier uitbuiten, zouden zich verschrikkelijk moeten schamen dat ze zich zo riant door ons laten onderhouden terwijl ze een dusdanig groot vermogen bezitten, dat ze vele eeuwen in onvoorstelbare weelde kunnen doorgaan met wellustig luieren! (Wat jammer nou toch dat ze niet eeuwig kunnen leven hè?)
  Moeten ze trouwens nog geen hekje rond die ca. 1600 ha in Patagonië hebben? Op onze kosten uiteraard? Zonder dat ze zich hiervoor schamen?

  OH, WAT VERACHT IK DIE ROOIE SALONSOCIALISTEN EN DAT DECADENTE ‘KONINGSHUIS’!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ja, je zou pech-drol, die zich zo lekker heeft ingelikt bij de Bilderbergkliek, eens moeten dwingen, eerlijk te zeggen, wat hij van al die decadentie vindt:
   Als-ie dat nog gaat relativeren ook, zoden we helemáál definitief weten, waar-ie precies staat!
   Hoe dociel moet je zijn om nog wat in hèm en dat nitwitpartijtje te zien! ‘D ’66, hielenlikkersbeweging van de nep-oranjes!’
   En van Miertlo staat erbij en kijkt er naar! Wie noemde zich in de jaren ’60 ook alweer republikein, lapzwans?!

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Tistochwat: 16.49. uur. Eigenlijk zeggen ze in Den Haag tegen ONS: “BURGER ZOEK HET MAAR ZELF UIT”. We kunnen stikken wat de POLITIEK betreft! Buiten vooralsnog de PVV.

   Like

 3. bigljohn zegt:

  Heel herkenbaar dat verhaal van H. Numan ! Mijn grootouders van moederskant stierven rond hun 70e aan ziektes, en kwamen dus niet ergens in de familie terecht om verpleegd te worden tot hun dood. Mijn oma aan vaderskant bleef lang kwiek, maar werd snel ziek op haar 86e, en stierf aan kanker. Terwijl opa van vaderskant verzorgd werd bij zijn zoon Frans en zijn vrouw tante Nel. Hij was helemaal uitgeleefd, en mocht bijna 88 worden. En mensen worden steeds ouder. Zo ga ik morgen de laatste telg aan vaderskant begraven. Tante Toos dementeerde, maar werd 96. Gelukkig zag zij nooit het verzorgingstehuis, omdat haar getrouwde dochter haar in de aanleunwoning bij haar huis verzorgde. Het is evenwel niet te hopen dat de scenario’s, waar de schrijver H. Numan over repte, de werkelijkheden van alle dagen gaat worden. Het zal er misschien allemaal steeds erger en erger op gaan worden !

  Like

 4. tjonge zegt:

  “Vandaag dromen politici over burgers die EN alles zelf betalen EN tegelijkertijd wanstaltig veel belasting ophoesten”

  ja,maar hoe moeten ze anders de “vluchtelingen” levenslang onderhouden die met vrachtschepen vol binnen komen ?

  Like

  • Tistochwat zegt:

   @ tjonge 5 januari 2015 om 17:24

   Juist! Wij betalen belasting om de import-neger door de rooien te laten voorzien van een comfortabel leventje!
   Natuurlijk harken de ‘socialisten’ voor zichzelf ook een leuk kapitaaltje bij elkaar.
   Wij Nederlanders zijn niets meer waard in de ogen van ‘elitair’ den Haag.
   Als DAT geen discriminatie is?!
   De enige hoop die we hebben, is dat de salonsocialisten afsterven of worden afgeslacht door hun beschermelingen:de moslims/’vluchtelingen’/’asielzoekers’!

   Like

 5. koddebeier zegt:

  Inmiddels is Nederland zo diep gezonken dat we de socialisten ook beter aan de lantaarnpalen kunnen ophangen, naast de nep liberalen en de zogenaamde christenen !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s