Charlie Hebdo, portret van een tegendraadse redactie

Screenshot_31

Een Mohammed-special van Charlie Hebdo uit januari 2013

(Door: Kleis Jager)

Wat drijft de makers van Charlie Hebdo? Trouw-correspondent Kleis Jager schreef in 2012 een portret van het Franse satirische tijdschrift, dat vandaag het slachtoffer werd van een bloedige terroristische aanslag. “Katholieken zijn oneindig veel vaker te grazen genomen dan moslims.”

In dit artikel, dat eerder ook verscheen in VN, komen verschillende redacteuren en tekenaars van Charlie Hebdo aan het woord. Sommigen van hen hebben de aanslag niet overleefd. De dood van tekenaars Charb, Cabu, Wolinski en Tignous is inmiddels bevestigd.

Aan de entree van een kale kantoortoren in het erg multiculturele 20e arrondissement van Parijs is nergens te zien dat hier een beroemd satirisch tijdschrift is gevestigd. Dat is ook niet de bedoeling. ‘Het adres staat gewoon in het colofon,’ zegt hoofdredacteur Charb (Stéphane Charbonnier), die ons voorgaat op de trap. ‘Maar we willen niemand op een idee brengen door onze naam op de deur te zetten.’

Lees verder>>>
Dagblad Trouw

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Charlie Hebdo, portret van een tegendraadse redactie

  1. Tom Hendrix zegt:

    Men kan twisten over de vraag of Charlie Hebdo, de grenzen overschrijdt of niet, maar ik blijf erbij dat “het vrije woord”, altijd voorrang dient te hebben. Ik vind de vrijheid van meningsuiting belangrijker als het al of niet geloven in G’d, of in de politiek, of enige andere overtuiging. Als ik het recht heb, om mijn overtuiging te uiten, zo heeft de ander daar ook recht op. Of ik het ermee eens ben of niet, dat is dan niet relevant. Als de vrijheid van meningsuiting sneuvelt, dan sneuvelt ook de vrijheid van het individu. Derhalve zal ik met iedereen meestrijden om deze VRIJHEID te verdedigen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s