Reacties op Pegida doen denken aan het Nederland van voor Fortuyn

Screenshot_6

(Door: Afshin Ellian)

In plaats van de Pegida-demonstranten weg te zetten als dom en xenofoob, zou het Duitse establishment moeten achterhalen waar hun onvrede vandaan komt. De situatie doet sterk denken aan het Nederland van de jaren negentig.

Duitsland is in rep en roer. Nooit gingen zo veel mensen de straat op om te demonstreren tegen het Duitse vreemdelingbeleid.

In Dresden kwamen rond achttienduizend burgers de straat op ter ondersteuning van de Pegida-beweging. Elders waren juist duizenden anti-Pegida-demonstranten op de been. Pegida staat voor ‘Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland’.

Het is ironisch dat hier het woord ‘Avondland’ wordt gebruikt. Het doet denken aan het lijvige boek van de Duitse filosoof Oswald Spengler (1880-1936) Der Untergang des Abendlandes.

De eerste versie van het boek werd in 1912 geschreven en in 1922 uitgegeven in een editie van ruim twaalfhonderd pagina’s.

Lees verder>>>
(h/t Robin van D.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "PEGIDA", Duitsland, Nederland, Pim Fortuyn. Bookmark de permalink .

Een reactie op Reacties op Pegida doen denken aan het Nederland van voor Fortuyn

  1. vanhetgoor zegt:

    Het boek van Oswald Spengler is in de Nederlandse vertaling te downloaden bij de Bibliotheek van de Vrije Universiteit. Hier volgt de link:

    http://imagebase.ubvu.vu.nl/cdm/ref/collection/digi/id/2586

    Het is erg groot en kost veel tijd om het te downloaden, het is een pdf-bestand, klik daarom op het acrobat symbool met de rechter muisknop en kies dan in het contextuele menu voor “opslaan als” en geeft het bestand de naam “Ondergang van het Avondland” Omdat de schrijver dood is zijn er geen rechten op het boek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s