“De laatste Nederlander”, deel 4

Screenshot_52

(Door: Martin Bosma)

Die dagen zie ik een tijdje mensen in enorme aantallen door het Kamergebouw lopen: het zijn jonge mannen in pakken zonder stropdas. Het uniform van Wouter Bos. En inderdaad, het zijn beleidsmedewerkers en Kamerleden van de PvdA. Ze stralen uit dat zij, “de wave of the future” zijn. Zij dienen Wouter en hun tijd is gekomen. Hun partij staat torenhoog in de peilingen. Een plekje op cruciale plaatsen in het Openbaar Bestuur is een kwestie van tijd. Onder hen tref ik ook een oude bekende. Ik zie aan zijn gezicht dat hij schrikt dat ik nu voor de Groep Wilders werk.

“Maar goed”, zegt hij, “we hebben besloten wel met jullie in gesprek te blijven”. Hij kijkt erbij alsof ik daar erg blij mee mag zijn. Kijk eens aan, de PvdA blijft met ons in gesprek! Het komt hem met moeite over de lippen.  Het liefst zouden ze zijn overgegaan op de automatische piloot en ons gewoon mijden als de pest. Maar tactisch is het niet slim, het Handboek Janmaat of het Handboek Fortuyn uit de kast te trekken. Hun reclamebureau heeft ze blijkbaar verteld dat ze moeten uitstralen “dat ze van Fortuyn hebben geleerd”. Dus blijven ze met ons in gesprek.  Ik weet meteen weer waarom ik er zit.

Wat in de begintijd speelt, zijn de gesprekken met mensen als Marco Pastors, Ronald Sörensen en Joost Eerdmans, de mannen van Leefbaar Rotterdam die het levenswerk van Pim Fortuyn voortzetten. Die gesprekken worden een paar maal gevoerd en de verwachtingen in de publiciteit zijn hooggespannen. Het heeft een zekere logica: brede samenwerking , geen verspilling van krachten, samen sta je sterker! Maar voor mij hoeft dat nog even niet. Mijn volgorde is precies andersom. Eerst maar eens zorgen voor heldere standpunten, en daarna kijken wie er mee wil doen. Water kan er altijd nog bij: eerst maar eens zorgen dat de wijn op smaak komt.

Een studie van de succes- en faalfactoren van nieuwe politieke partijen leidt tot een soortgelijke conclusie. Inbreken in het politieke systeem is een riskante zaak. De meeste nieuwe partijen krijgen al in de beginfase de grootste mot. DS ’70, de ouderenpartijen, de LPF en ook de eerste fractie van D66 rolden vechtend over de straat. Dat kwam doordat er te weinig  programmatisch-inhoudelijke overeenstemming bestond en de leiding diffuus was. In mijn optiek moet een politieke opstart meteen een heldere lijn en een heldere leiding hebben. De afwezigheid van een ledenstructuur helpt daarbij. Dat alles zal de kansen op succes vergroten. Samen met Geert´s kennis van het Binnenhof en zijn ervaring in de publiciteit wordt dit het fundament voor de verdere uitbouw.

Niet een GRACHTENGORDELBUNKER met een enorme ledenadministratie zal het centrale aspect worden van onze partij-in-de-steigers, maar internet. We kiezen liever voor een virtuele partij. Onze site is vanaf de eerste dag een enorm succes. Het wordt dé plek waar we kunnen communiceren met de achterban. Niet langer zijn we afhankelijk van journalisten, maar we kunnen ons rechtstreeks richten tot de burgers. Soms komen we met concrete verzoeken die tastbaar resultaat opleveren. Internet zorgt dan voor geld, voor goede kandidaten, en voor input voor onze Kamerleden. De inbox levert een schat aan tips, grondstof voor ons werk in de Kamer.

Ik durf de stelling aan dat een controversiële partij als de onze nooit zou hebben bestaan zonder internet. Binnen de gebaande paden zou het onmogelijk zijn dat dissidente geluiden tot ontwikkeling komen en de aanhangers elkaar vinden. Groepwilders.nl mag zich meteen verheugen in een enorme traffic. De loop komt er pas goed in als we de Deense cartoons op de site plaatsen. We willen solidair zijn met de Vikingen van het vrije woord en doen wat weinigen aandurven: we laten de tekeningen zien. In het ochtendoverleg besluiten we die stap te zetten en even later belt Geert het door aan het ANP.

Wordt vervolgd.

(Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van “De laatste Nederlander”)

Bron: “De schijn-élite van de valse munters”
Auteur: Martin Bosma

(h/t Tom Hendrix)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in PVV. Bookmark de permalink .

11 reacties op “De laatste Nederlander”, deel 4

 1. Jaantje zegt:

  Met plezier gelezen en moet zeggen dat ik uitkijk naar het word vervolgd.
  Speel al met de gedachten het boek aan te schaffen te lezen en vervolgens door te sluizen naar degene die wel een opfrissertje kunnen gebruiken he he.

  Like

  • Ahava zegt:

   gewoon aanschaffen, heb ik al drie keer gedaan (tweemaal uitgeleend, nimmer terug gekregen)… Ten letste maar als e-book op de iPad gezet. Onmisbaar naslagwerk.

   Like

 2. Roni zegt:

  Zojuist zie ik bij een bericht dat het vrije Het Parool het afwijst om voor deze aanslag alle moslims te veroordelen. We mogen alleen de Jihadisten en hun aanhang daarop veroordelen.
  Zij zijn het weer die ons, het volk, wel even zullen vertellen wie we hierop verantwoordelijk mogen vinden.
  Wat een schande, een dag na de gruwelijke aanslag in Parijs…….
  Ik zie nu overigens nergens een demonstratie, over de hele wereld, van de Vredelievenden tegen deze zinloze slachting van 12 MENSEN (het interessert me geen reet welk beroep ze hebben, het zijn mensen zoals u en ik).
  Maar ons wordt nu al gedicteerd dat we alleen de Jihadisten en aanhang mogen veroordelen voor deze daad.
  Inderdaad, we leven in een Je suis Charlie-democratie, nu durft men stoer een bordje omhoog te houden maar morgen op straat laten ze zich weer lekker intimideren door het gastarbeiderstuig en hun nazaten.
  Zal het gaan gebeuren dat we nu eindelijk massaal kunnen gaan opruimen. Ik hoop het.
  Amen.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Roni: 14.57. uur. Ik stem in met uw reactie. Er zijn nog slechts twee opties voor de moslims, in mijn ogen: uit de islam vertrekken, of de koffers pakken. De ISLAM zal NOOIT overeen komen met onze beschaving, NOOIT!

   Like

 3. kraftavilqa zegt:

  “Zojuist zie ik bij een bericht dat het vrije Het Parool het afwijst om voor deze aanslag alle moslims te veroordelen. We mogen alleen de Jihadisten en hun aanhang daarop veroordelen.” Die “alle moslims” zijn de aanhang van de jihadisten! Snap dat dan habbezakkers! Niet iedere muzel is een terrorist ?! Nog niet! Laat dat ’s doordringen! bij iedere muzel kan de knop op ieder moment omgaan.

  Like

 4. Guus D zegt:

  Als ik naar de site ‘groepwilders.nl’ ga kom ik terecht in een advertentie voor telefoons of zoiets??

  Like

 5. Jaantje zegt:

  Zou kunnen daar de groep wilders (allang)niet meer bestaat.
  Dus ook hun site is uit de ‘lucht’.
  Heet nu PVV en is als zodanig te vinden op het net.
  Waar je het verhaal van groepwilders wel kan lezen is wikipedia.

  Like

 6. Pingback: “De laatste Nederlander”, deel 6 | E.J. Bron

 7. Pingback: “De laatste Nederlander”, deel 7 | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s