De gematigde islam bestaat niet

Screenshot_190

(Door: Anne-Marie Delcambre)

Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend? Volgens de Franse juriste en arabiste Anne-Marie Delcambre is dit een westers verzinsel om de onaangename waarheid niet onder ogen te hoeven zien: ,,Tussen islam en islamisme bestaat alleen een gradueel verschil. Het islamisme zit in de islam als het kuiken in het ei.”

,,Er is geen goede en slechte islam, zoals er ook geen gematigde islam bestaat. Gematigde moslims bestaan wel:, dat zijn degenen die een deel van hun geloof links laten liggen.’’

Om de islam niet te hoeven betichten van geweld en terreur hebben niet-islamitische westerlingen en sommige verwesterde moslims de term ’islamisme’ bedacht. Hiermee bedoelen zij een politieke, oorlogszuchtige ideologie die niets te maken zou hebben met de ware islam. Voor hen zijn er twee islams. De ene is verlicht, open, vredelievend, een godsdienst van liefde, tolerantie en vrede – en dit zou de godsdienst zijn zoals die door een overgrote meerderheid in alle rust wordt beleden. De tweede islam, het islamisme, is obscuur en in zichzelf gekeerd, sektarisch, fanatiek en oorlogszuchtig; een politieke, ontspoorde en zieke islam dus die niet te vergelijken is met de eerste, de ware, goede, gematigde, mystieke islam die de broeder is van het christendom en het Jodendom, en die door zijn hoge graad van spiritualiteit vele niet-moslims aanzet tot bekering.

Lees verder>>>
Dagblad Trouw

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam. Bookmark de permalink .

17 reacties op De gematigde islam bestaat niet

 1. Vederso zegt:

  Ik kan het bijna niet geloven: dit artikel in Trouw? Hebben ze gezien dat er veel mis is in de islam en dat de politiek-correcte multicul een heilloze weg is? (één zwaluw maakt nog geen zomer).

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Inderdaad, de OPPERMUSELMAN ERDOGAN ondersteunt deze opvatting. Islam is islam, zei Erdogan!

  Like

 3. Driek zegt:

  Zojuist gelezen op de site van De Telegraaf.

  Nietmijnislam blijft groeien
  AMSTERDAM –
  De populariteit van de Facebookpagina Nietmijnislam blijft groeien. Zondagochtend was de pagina door meer dan 14.000 mensen geliked.

  De Facebookpagina is woensdag geopend. De beheerders ervan zijn moslims die genoeg hebben van extremisten „die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven zoals zij”.
  „Wij zijn de meerderheid. Die meerderheid waar vaak over gesproken wordt, maar nooit met”, zo staat op de pagina.
  Na deze introductie laten de oprichters weten dat ze niet geassocieerd willen worden met extremistische, gewelddadige moslims. „We hebben genoeg van diegenen die onze religie van vrede hebben gekaapt. Zij die onze religie van harmonie verminken met hun extreme ideeën en interpretaties. Tegen hen roepen wij: ‘Dit is niet mijn islam’.”

  Ik haak voorlopig af. Dit verdraag ik niet langer meer.

  Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Driek 11 januari 2015 om 13:12

   Getver, en maar doorgaan om op die manier de onwetende islam-knuffel-goedmens te hersenspoelen.
   Ze zetten echt alles op alles om die geesteszieke pedo-mo-volgers te ontzien en te respecteren; ja, zelfs te eren!!!
   O, WAT HOOP IK TOCH DAT ER BINNENKORT EEN STEL ISLAMOFIELE POLITICI WORDT ONTHOOFD!
   Dan houden ze eindelijk hun kop over ‘gematigde’ islam/moslims!

   Like

 4. Ad de Koning zegt:

  Volkomen mee eens, Erdogan van Turkije heeft het al meerdere keren gezegd “er bestaat geen islam-light”, islam is islam. En wie demonstreert dat beter dan hij,

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Nou, nou, zo ’n artikel in de Trouw…..
  Beginnen ze daar tóch langzaam het Licht te zien of zo?
  Dit moesten al die “Wereldleiders” eens lezen vóór ze morgen naar die ‘herdenking’ gaan: wie weet gaan er één of meer wel aandringen op meer duidelijkheid! (IJdele hoop, maar het zou wèl op z ’n paats zijn.)

  Like

 6. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  Dit heb ik al vanaf dag 1 gezegd! ‘Gematigde moslims’ zijn de meest doorzichtige smoes en een belediging van de westerse intelligentie…

  Like

 7. Tistochwat zegt:

  Deze is ook veelzeggend:

  https://creepingsharia.files.wordpress.com/2008/03/penalty-for-leaving-islam-is-death-somali-teenager-tortured-and-killed-by-parents-for-leaving-islam.jpg?w=468&h=363

  Ik geloof trouwens absoluut niet in een ‘gematigde’ moslim, zolang hij dezelfde koran gebruikt als de ‘extremist’.
  Als de ‘gematigden’ zo ‘gematigd’ zouden zijn, zouden ze wel wat harder protesteren tegen de beestachtige wreedheden van de ‘achterlijke’ moslim.

  Like

 8. Marc zegt:

  Mooi stuk van PK Jager. Twee opmerkingen.

  Eerst zegt hij
  “Alle pogingen tot een liberale interpretatie waren gedoemd te mislukken, of het nou gaat om de Moetazilieten in de 9de eeuw, die betoogden dat de Koran niet van boven maar van beneden kwam, of die van de Ismaëlische sjiieten, die de Koran opvatten als een esoterisch geschrift. Iedereen die zijn intelligentie, zijn eigen vermogen tot oordelen gebruikte, moest wel falen, ook al waren zijn conclusies juist, want het is niet mogelijk het beter te weten dan Allah. Dit betekent dat elke historische en epistemologische studie, zoals die in het Westen is gedaan naar de Bijbel en de Evangeliën, ondenkbaar is en inderdaad ook nooit heeft plaatsgevonden.’”

  In zijn geheel is deze uitspraak waar. Maar de laatste regels suggereren enigszins dat studie naar Bijbel en evangelie in het Westen altijd open lag. Dat was natuurlijk niet het geval: Galileo dreigde op de brandstapel te belanden, zoals honderd jaar daarvoor Bruni was overkomen.
  Ik zeg dit niet om het Westen te minimaliseren, maar juist integendeel: het Westen, westerse wetenschappers en publieke opinie hebben indertijd, en daarna, de moed gehad op te staan tegen de onvrijheid, daarbij het risico accepterend te zullen worden gedood door een of andere heersende elite. Dit is wat het Westen groot heeft gemaakt. Dit is onze erfenis!

  Hierop volgend moet worden geconcludeerd dat de moslim dit lef kennelijk ontbreekt. Maar je kan dit laatste ook anders zeggen: de islam is van meet af aan zo duidelijk in het vooruitzicht stellen van welk lot de afvallige te wachten staat, dat elke moslim juist dit geweld vreest en daarom niet kritisch durft te zijn: geïntimideerd vanaf de geboorte, geïntimideerd tijdens het leven tot in aan de dood. en het lijkt wel of de moslim geïntimideerd is tot in de dood!

  Momenteel zakken de olieprijzen enorm. Oorzaak is gelegen in de moedwillige politiek van Saoedi-Arabië, die met de toenadering tussen Iran en de VS, vreest voor toenemende olie-exporten uit Iran en sjiitisch Irak. Dit zou deze landen de financiële middelen geven om hun bewapening op te voeren. Gezien de aan weerszijden door Mohammed aangebrachte haat jegens ‘de ander’, wacht ons daarom binnen slechts enkele jaren een oorlog van miljoenen moslims tegen miljoenen moslims in het Midden-Oosten. Deze oorlog gaat ons ongetwijfeld raken. I hate to break it, mijn dames en heren, maar nog enkele jaren, en dan is het gedaan met de rust.

  Een tweede opmerking naar Jager is als hij zegt:
  “Gaan we alle geboden die niet in overeenstemming zijn met de Rechten van de Mens schrappen?”
  Hij doet hier de suggestie dat, als de islam gematigd zou moeten worden, het allerlei geboden tot het doden van niet-moslims zou moeten schrappen. Jager lijkt hier voorbij te gaan dat de OIC hem al voor is met het in 1990 door de VN aangenomen pre-ambule op de in 1948 aangenomen Rechten van de Mens, namelijk dat waar de RvdM strijdt met de koran, de geboden in de koran voorgaan, ook in niet-islamitische landen! (lees het boek Eindstrijd).

  Ook zeer kritische islamcritici, zoals Jager, beseffen vaak niet dat het allemaal nog erger is gesteld dan men vermoed.

  Like

 9. Joost Visser zegt:

  Als de gematigde moslim een gedeelte van de koran (en de hadith) niet volgt, is de vraag ´welk gedeelte?´ Als het de oproepen tot geweld is, blijft er niets over en kunnen ze net zo goed atheist of agnost zijn.

  Like

 10. paulzwueste zegt:

  Mevrouw Delcambre. In de jaren 1940 tot 1945 wist iedereen dat er geen goede Duitsers waren. Elke Duitser was een NAZI!!!
  Nu schrijft u dat er gematigde moslims bestaan!? Oh ja, waar zijn ze dan? Wijs mij ze aan… want
  u kent ze schijnbaar!!! Ik zie ze nooit!!! Gematigde moslims zouden toch in ieder geval van hun afschuw tegen IS blijk moeten geven en nu moeten demonstreren tegen de aanslag in Parijs!!!
  Waar zijn ze???!!! Of ze bestaan dus niet… of ze kiezen voor het wegkijken. Moslims die wegkijken zijn net zo erg als radicale moslims mevrouw Delcambre!!! Leer dat!!!

  Like

 11. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Islam heeft nog nooit iets anders gedaan dan landen veroveren dmv. afslachten en onderwerpen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s