FOTOSHOPPER: Mekka na het vrijdagsgebed. . .

Screenshot_54

Geplaatst door:
E.J. Bron
(h/t “delamontagne”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op FOTOSHOPPER: Mekka na het vrijdagsgebed. . .

 1. Vlak voor de aanslagen in Parijs verscheen in Frankrijk de nieuwe roman van de spraakmakende schrijver Michel Houellebecq: Soumission (onderwerping). De roman speelt in 2020, als een moslim de Franse presidentsverkiezingen wint. Deze Ben Abbas wil het land geleidelijk islamiseren. Wat hij wel meteen hervormt, is het onderwijs: omdat de jeugd de toekomst is. Alle openbare scholen worden islamitisch, met een leerplicht tot 12 jaar. Amper een woord in dit boek over verzet en onderdrukking, alsof een westers land vrijwillig de islam als staatsreligie omhelst. Maar het blijft spannend om via fictie na te denken over veranderingen die we op korte termijn onwaarschijnlijk achten.

  En toen kwamen de moordaanslagen in Parijs. Wat voor sommigen onwaarschijnlijk leek, werd gruwelijke werkelijkheid. De staat van guerrillaoorlog waarin Frankrijk verkeerde, werd echter in alle toonaarden ontkend door velen die menen dat ‘oorlog’ en ‘islam’ een hysterische woordcombinatie vormen die niet op feiten berust. Intussen welde in de sociale media sympathie op voor de terroristen. In Nederland verviel het debat in jijbakkerig lawaai over wie zich wel of niet ‘Charlie’ mocht noemen. Veel gesprekken strandden in de volkswijsheid ’ja maar, je moet niet beledigen’. Een dooddoener als antwoord.

  In deze krant schreef terrorismedeskundige Bibi van Ginkel dat we niet ’ons recht op vrijheid van mening’ moeten ’misbruiken om de samenleving uit elkaar te spelen en de boel op scherp te zetten’. Een redactie wordt afgeslacht, er is radicalisering en jihad van eigen bodem, maar de deskundige meent dat respectloze humor de boel op scherp zet. En dat is geen grap. In Den Haag gaat het er ook niet wijzer aan toe. Het ’Parijsdebat’ in de Tweede Kamer leidde tot de conclusie dat de AIVD geen extra geld krijgt en Wilders, aldus Samsom, ’precies hetzelfde doet wat terroristen doen’. Zo gaat dat: de burgers verwachten nuttige inzichten en concrete maatregelen, maar krijgen labiele retoriek.

  In deze sfeer van duiken en vingerwijzen lijken de omwentelingen uit Houellebecqs boek zo krankzinnig niet meer. Die fictieve Ben Abbas kwam aan de macht omdat hij als enige concrete plannen voor veiligheid en welvaart had, in een politieke arena vol hypocrieten, ijdeltuiten en leeghoofden. Deze morele en intellectuele leegte komt angstig dichtbij.

  En zo wordt het ongeloofwaardige steeds geloofwaardiger. Ook op scholen. Kniebuigingen naar intolerante islamieten, excuses voor een cartoon die liefde boven haat stelt en de boosheid van moslims tot norm verheffen, blijkt sommigen op het lijf geschreven.

  Hoofdrolspeelster in deze klucht is Marleen Lemstra, directrice van het Kennemer College in Heemskerk. Zij liet een docent die een Charlie-poster met een kus tussen een moslim en een cartoonist ophing spijt betuigen en excuses aanbieden voor belediging van de islam. Na dit optreden pochte Lemstra in interviews dat discussie op school mag, maar niet zonder context.

  Welnu, de context die ze zelf op school schiep, was funest: overname van de denkwijze van intolerante gelovigen die in alles belediging zien. Ook verklaarde ze de vmbo-leerlingen niet capabel om na te denken over de poster. Wie zulke denkbeelden koestert, kan beter champignons gaan kweken dan het onderwijs blijven torpederen. Wie het eerste haatimpuls van onnadenkende leerlingen honoreert met excuses en vernedering van hun leraar, ondermijnt het gezag van alle leraren op school en geeft religieuze grillen het laatste woord. Deze voorkeursbehandeling van moslimleerlingen met lange tenen is discriminerend. Spanningen verdwijnen niet door kruiperigheid voor de groep die de grootste angst inboezemt.

  Partijdige houding

  Deze partijdige houding geeft geen ruimte aan leerlingen die juist de schoffering van de leraar en de excuses voor een cartoon als provocerend en discriminerend ervoeren. Gaat Lemstra ook een brief schrijven aan ouders van onafhankelijk denkende kinderen, waarin ze diepe spijt betuigt dat moslims die geen humor dulden gehonoreerd zijn met haar excuses en de school een cartoon die liefde en tolerantie tussen andersdenkenden moest voorstellen als beledigend zag? Vast niet.

  Voor die mensen heeft ze kennelijk geen respect. Anders zou ze te allen tijde voor liberale waarden staan. Anders had ze geen excuusbrief geschreven, maar een ouderavond gehouden over seculier onderwijs in een vrij land. Onderwijs dat ruimte biedt aan veel visies en leerlingen leert met argumenten hun standpunten te verdedigen, maar ook te bevragen. Omdat elk kind die uitdaging verdient. Over wat een belediging of provocatie is, valt te twisten en daar is de klas ideaal voor: veel verschillende gedachten en worstelingen met de wereld die ze net met volwassen ogen beginnen te ontdekken. De school accepteert niet dat religies of doctrines bepalen wat wel of niet mag.

  Dit had zo’n Lemstra moeten verdedigen. En mocht dat een ideaalbeeld zijn, dan nog moeten leerkrachten dat blijven uitdragen en proberen waar te maken. Anders worden scholen vanzelfsprekend kweekvijvers voor totalitair denken en staan hun schoolverlaters met de rug naar de samenleving of naar elkaar toe. De staatssecretaris van Onderwijs moet nadenken over een landelijk protocol over omgang met radicale, intolerante en antisociale leerlingen die de regels en de sfeer op school onderwerpen aan hun etnisch of religieus groepsdenken en dwang. Gebeurt dat niet, dan heeft het weinig zin om te wijzen naar haatimams, satellietschotels en jihadpropaganda als stoorzenders van integratie. Dan zijn het onze scholen die onverstoord een generatie opleiden die lak heeft aan de liberale democratie.

  Like

 2. Jaan zegt:

  Dat is humor!

  Like

 3. Tistochwat zegt:

  Mierenlokdoos van het merk ‘E-mir’.

  Like

 4. U.G. Kempenaer zegt:

  Het Nederlandse kabinet blijft dus wegkijken, blijft ontkennen dat de problemen met de islam te maken hebben, brengt daardoor de veiligheid van de Nederlandse bevolking in gevaar en maakt zich hiermee deel van het probleem en niet de oplossing. Stuitend. En als het hier volledig uit de hand loopt zal hun domheid en die van hun kiezers hun excuus zijn.
  (Reactie geweigerd door de telegraaf, ook in 40-45 al fout)

  Like

 5. U.G. Kempenaer zegt:

  Verder blijft het een bizar gezicht al die islamitische orcs rond die zwarte kei in Mordor. Saoedie Arabië is een land dat allang gebombardeerd had moeten worden, de drijvende financiële en ideologische kracht achter de islamisering van Europa.

  Like

 6. Wachteres zegt:

  Als dat er echt stond dan waren deze duizenden moslims allang tegen de vlakte gemaaid, wegens belediging van de profeet.

  Like

 7. Sjaak zegt:

  En maar liegen en tricksen !
  Kijk deze incestsmoel aan
  en je hebt geen braakmiddel
  Meer nodig !

  Like

  • Sjaak zegt:

   Toch connectie ‘Griekse’ verdachte en Verviers
   BRUSSEL –
   België vraagt om de uitlevering van één van de verdachten die de Griekse politie het afgelopen weekeinde in Athene arresteerde. Hij blijkt toch verbindingen te hebben met de terreurcel in het Belgische Verviers. Die werd afgelopen donderdag opgerold.

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @ Sjaak: 21.13. uur. Beste Sjaak, laten ze deze HAATJURK maar gelijk fussileren! Dat is het beste!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s