Miljoenenschulden: Israël sluit Palestijnen van de stroom af

Screenshot_44

De controlekamer van de IEC-kolencentrale in Hadera. Het is de grootste energiecentrale in Israël.

(Vertaling: E.J. Bron)

De Palestijnse Autoriteit krijgt van het Israëlische energiebedrijf vanaf februari nog maar twee uur stroom per dag – een uur ´s ochtends en een uur ´s avonds. Daarmee wordt de stroomleverantie tot nu toe gehalveerd. Met deze stap reageert het Israëlische energiebedrijf IEC op niet betaalde rekeningen van omgerekend ongeveer 382 miljoen euro. Men verwacht heftige protesten van de Palestijnse Autoriteit.

De bestuursvoorzitter van de IEC, Eli Glickman, verklaarde geen alternatieven te hebben: hij heeft de Israëlische veiligheidsautoriteiten over de geplande halvering van de stroomlevering geïnformeerd. In het verleden had de IEC al meermaals aangekondigd de Palestijnen van de stroom af te sluiten, maar het bedrijf werd steeds tegengehouden door minister-president Benjamin Netanyahu. Die vreest dat Israël internationaal aan de schandpaal wordt genageld als de bewoners van de Palestijnse gebieden moeten lijden onder de afsluiting van de stroomvoorziening.

De IEC wees erop dat men de Palestijnen al heel ver tegemoet gekomen zou zijn: ook tijdens de militaire operatie “Protective Edge” zou men de Gazastrook van stroom hebben voorzien en zelfs midden in de rakettenregen de stroomleidingen in het Hamas-gebied hebben gerepareerd. Omdat de Palestijnse Autoriteit haar stroomrekening echter lange tijd niet meer betaalt, moet de IEC nu maatregelen nemen. Men hoopt dat de beperking van de stroomvoorziening zal leiden tot een andere wijze van denken bij de Palestijnse Autoriteit.

Enkele Israëlische politici hebben ertoe opgeroepen het ontbrekende bedrag in te houden van douane- en belastinginkomsten, die Israël regelmatig overmaakt aan de Palestijnse Autoriteit. Minister Silvan Schalom had daarover gezegd: “Het kan toch niet zo zijn dat ze Israël beschieten en dat onze burgers dan ook nog hun stroomrekening moeten betalen.” Maar dit plan liet men, na heftige protesten van de Palestijnse Autoriteit en de Europese Unie, weer varen.

De Palestijnse Autoriteit heeft bij Israël bovendien openstaande waterrekeningen van miljoenen euro´s. Veel Israëli´s zijn verontrust: per slot van rekening zorgt de Palestijnse president Mahmoud Abbas ervoor dat Palestijnse terroristen en hun families van royale “salarissen” worden voorzien.

Bron:
www.israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Westelijke Jordaanoever", EUSSR, Fatah, Gazastrook, Hypocrisie, Israël, Krankzinnigheid, Moslims, Rotzakken, tolerantie/intolerantie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Miljoenenschulden: Israël sluit Palestijnen van de stroom af

 1. Breget zegt:

  Lekker laten protesteren ze doen hun hele leven niet anders.

  Like

 2. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Wat zijn die Palestijnen toch idioot stom en achterlijk dat ze niet eens zelf een energievoorziening kunnen maken en beheren. Jemig het is de 21e Eeuw en nog weten die debiele moslims niks van de moderne wereld. Vreselijk wat een totaal achterlijk volk is het toch.

  Like

 3. wouteenhoorn zegt:

  Ja als je hier een paar maanden je huur niet betaalt word je uit je huis gezet. En als je je elektriciteit niet betaalt wordt het afgesloten. Wat is nou erger?

  Like

 4. Er zal wel weer hevig geprotesteerd worden door de guttmensen en de moslems omdat die vreeselijke Israelies zo iets gaan doen.STOM…STOM …STOMMER.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  En heeft “gekke Gretta”, “dolle Dries”, “Anja Meulenpaard”, en ” Harry Hamas”, al iets laten horen van protest?

  Like

 6. Jaantje zegt:

  Op een keer houd het op kan niet oneindig doorgaan stroom en water leveren gratis.
  Iemand moet het opbrengen en dat is imop de verbruiker.
  Dus kom maar snel over de brug want ik zie de bui al hangen…
  ‘We” gaan vast die arme Palestijntjes redden met euri’s of erger met een powerplant…..

  Like

 7. Maria zegt:

  wedden dat de Eu van ons belastinggeld de factuur zal betalen ( extreme zucht…)

  Like

 8. Jade zegt:

  Mo had ook geen stroom, als die lui zonodig in de middeleeuwen
  willen leven, sluit dan de stroomtoevoer compleet af.

  Like

 9. Cathja zegt:

  Er komt genoeg geld binnen bij de ‘Palestijnse autoriteiten’, dus wat belet hen om te betalen wat ze hebben gebruikt? Iedereen betaalt toch voor zijn energie? Als ik maandenlang mijn rekeningen niet betaal, gaat ook voor mij de kraan dicht.
  Ik denk dat er veel geld wordt gebuikt om wapens van te kopen. Deze verkeerde keuze wordt door de ‘Palestijnen’ gemaakt, en niet door Israël.
  Het is begrijpelijk dat Israël er inmiddels genoeg van heeft, en hen daarom bijna afsluit. Een duidelijker signaal om nu eindelijk eens aan de financiële verplichtingen te voldoen is er niet.
  Israël’s geduld met hun ‘buren’ is trouwens prijzenswaardig!

  Like

 10. Tempelier zegt:

  En dit wil een eigen staat zijn ? Ze kunnen nog eens niet in hun eigen energie voorzien. Aanrader voor Unie stuur maar een paar miljoen kaarsen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s