Kerken of moskeeën

Screenshot_24

(Door: Prof. Dr. B. Smalhout)

Al ruim twintig jaar worden bij ons in een verbijsterend tempo kerken afgebroken of ze krijgen een andere bestemming. Het gaat om grote aantallen. Kardinaal Eyk is de belangrijkste initiatiefnemer bij de afbraak of opheffing van rooms-katholieke kerken. Hij doet dit bij voorkeur via de techniek van fuseren. Zo heeft hij in de laatste jaren 326 parochies (kerkelijke gemeenten) samengevoegd tot slechts 48 fusieparochies.

De meeste van de fusieparochies hielden maar één kerkgebouw over. Maar het einde is nog lang niet in zicht. Het aantal priesterroepingen is drastisch teruggelopen. Kortgeleden werd bekendgemaakt dat aan het seminarie van Roermond de allerlaatste priesterstudent was afgestudeerd en dat er zich geen nieuwe Nederlandse priesterstudenten meer hadden aangemeld. Kardinaal Eyk verwacht dat er over plusminus tien jaar nog slechts twintig parochies over zullen zijn met ieder één kerk.

Lees verder>>>
(h/t “Scarlatti Bombatti”)
De Telegraaf

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Kerken of moskeeën

 1. Jules Vismale zegt:

  Professor Smalhout heeft duidelijk in de Telegraaf verwoord van velen hier in Nederland al denken: liever meer kerken in ons land dan moskeeën! En als de autochtoonse Nederlanders daar HEEL ver van wegblijven en geen cent betalen aan onderhoud van dit soort haatpaleizen dan blijven ze ook nimmer bestaan, zeker niet als hier een bloedige aanslag op “ongelovige” Nederlanders wordt gepleegd door moslimextremisten want dan worden ze vaak genoeg in brand gestoken!

  Like

 2. Frans Brassens zegt:

  Het zoveelste beroep op het verstand van mensen die dit nog niet in gebruik hebben, in ieder geval niet wat betreft de huidige ontwikkelingen. Wij knikken instemmend. Maar komt dit bericht ook door op de plaatsen waar het hoogstnoodzakelijk is? En zo ja, wat doet men er dan mee? Iets? Niets?
  Moeten we alweer verzuchten dat veel mensen niet zo intelligent zijn om te beseffen dat wanneer men op andere partijen dan de PVV rekent, zij (en wij) uiteindelijk in handen te zullen vallen van een zich steeds fascistischer ontwikkelende E.U. én in handen van de verfoeilijke ideologie die zich islam noemt?
  Zijn wegkijkende mensen niet zo verstandig om te beseffen dat ze hun kinderen en kleinkinderen overleveren aan een steeds groter wordende narigheid die zal uitmonden in armoede en een moderne vorm van slavernij? Zulke mensen gedragen zich -bewust of onbewust- totaal onverantwoordelijk.
  Leest men dit artikel, wijst men hen op feiten, dan kijken ze maar al te vaak weg. Ze laten zich in hun passiviteit beïnvloeden door de corrupte (staats)media en kletsen de onzin en de leugens daarin na. Dat vind ik een heel ongezonde en, niet alleen voor henzelf, maar ook voor de ‘verstandigen’, een uitermate schadelijke zaak.

  Zo, alweer een open deur ingetrapt voor de Bronmensen. Sorry dus, maar ik moest deze verzuchting even kwijt.

  Like

 3. Scarlatti Bombatti zegt:

  Ik zag dat naw niet iedereen het artikel van de door mij iig zeer gewaardeerde Prof. dr B. Smalhout kan lezen… vandaar dat ik hiet het hele artikel even neer zet…

  KERKEN of moskeeën

  Al ruim twintig jaar worden bij ons in een verbijsterend tempo kerken afgebroken of ze krijgen een andere bestemming. Het gaat om grote aantallen. Kardinaal Eyk is de belangrijkste initiatiefnemer bij de afbraak of opheffing van rooms-katholieke kerken. Hij doet dit bij voorkeur via de techniek van fuseren. Zo heeft hij in de laatste jaren 326 parochies (kerkelijke gemeenten) samengevoegd tot slechts 48 fusieparochies.

  Door Professor Smalhout

  De meeste van de fusieparochies hielden maar één kerkgebouw over. Maar het einde is nog lang niet in zicht. Het aantal priesterroepingen is drastisch teruggelopen. Kortgeleden werd bekendgemaakt dat aan het seminarie van Roermond de allerlaatste priesterstudent was afgestudeerd en dat er zich geen nieuwe Nederlandse priesterstudenten meer hadden aangemeld. Kardinaal Eyk verwacht dat er over plusminus tien jaar nog slechts twintig parochies over zullen zijn met ieder één kerk.

  Hierdoor zullen met name op het platteland driehonderd kerken verdwijnen, 50.000 religieuze vrijwillige medewerkers verliezen hun werk, veertigduizend gelovigen raken hun religieuze thuisbasis kwijt en zeshonderd kerkkoren zullen worden ontbonden. Organisten komen op straat te staan en een toenemend aantal gelovigen is niet meer gemotiveerd om nog op zondag naar de kerk te gaan.

  Daardoor lopen ook de inkomsten terug en is er steeds minder geld beschikbaar voor het onderhoud van de vaak kostbare kerkgebouwen. Een soortgelijke afbraak speelt zich af bij de hervormde kerkgenootschappen. Van oudsher was de kerk, hoe klein dan ook, een opvallend architectonisch element in iedere stad en in ieder dorp. Meestal stond de kerk in het hart van de woonplaats en markeerde voor iedereen duidelijk het centrum daarvan. Het was ook een navigatie-aanduiding, bijv. ’bij de kerk links af”.
  Of in de wielersport ’het rondje om de kerk’. Voor talloze mensen was de kerk een onuitwisbaar deel van hun privéleven en hun emoties geworden. In de kerk werden vele mensen als baby al gedoopt, ze waren er getrouwd, ze werden vanuit diezelfde kerk begraven.

  WEDEROPBOUW
  De kerk was een deel van hun leven geworden. Het is ook niet voor niets dat na de Tweede Wereldoorlog in talrijke zwaar beschadigde steden werd begonnen met de restauratie of wederopbouw van de kapot gebombardeerde kerkgebouwen. Ook toen er nog een ernstig tekort aan woonruimte voor de inwoners was.

  Kerken boden bescherming aan door oorlogsrampen dakloos geworden burgers en gewonde soldaten werden op de vloeren van kerken door artsen en verpleegkundigen verzorgd. Daarbij moeten wij niet vergeten dat reeds vanuit de vroege middeleeuwen de kerk de basis heeft gelegd van ons onderwijs, onze wetenschap en onze zorg voor zieken maar ook voor onze cultuur.

  Maar de laatste dertig jaar hing er in ons land een uiterst negatieve sfeer rondom religie. Onze technocratische maatschappij had geen contact meer met religieuze filosofie. Men geloofde alleen maar datgene wat bewezen kon worden.
  Het was het geliefde zwemwater van allen die zich ’atheïst’ noemden, onder het motto: wat ik niet kan zien, voelen of horen, bestaat gewoon niet.

  En: ’atheïsme’ is een ander woord voor ’gezond verstand’. Vooraanstaande mensen onder wie ook veel wetenschappers gingen religieuze medeburgers als zwakbegaafde stakkers beschouwen. Hun leidend principe was dat religieuze mensen nooit wetenschappers konden worden.

  Er zijn tijden geweest dat men zoiets niet zonder levensgevaar kon zeggen. Want ongeloof was heiligschennis en volgens de klassieke (katholieke) inquisitie kon daar de doodstraf op staan. De destijds beruchte inquisitie gebruikte daarvoor de brandstapel, die nog steeds in ieder geschiedenisboek wordt vermeld. Onze westerse beschaving is boven dit primitieve idee uitgegroeid. De islam, een veel jongere godsdienst, is nog niet zo ver. Vandaar dat het verstandig is om daar in onze multiculturele maatschappij ernstig rekening mee te houden.

  VERACHTELIJK
  Dat wij zo ongeveer één kerk per week afbreken is voor een moslim ondenkbaar en ook verachtelijk. Moslims zullen nooit hun godshuizen afbreken of er sportzalen van maken.

  Soortgelijke processen spelen zich ook af in hervormde gemeenten. Het organisatorisch gat dat zo ontstaat in onze westerse-kerkelijke maatschappij wordt snel en efficiënt opgevuld door islamitische allochtonen, die best kans zien van een verlopen christelijke kerk een goed functionerende moskee te maken, met alle bijkomende politieke problemen van dien.

  Toen de eerste ’gastarbeiders’ in ± 1960 in Nederland kwamen werken, werd de eerste moskee in een woonhuis geïmproviseerd. Thans staan er meer dan 500 moskeeën in Nederland waaronder de grootste en mooiste van heel Europa (in Amsterdam en Rotterdam). Het zal dan ook niet lang meer duren voordat de islam een belangrijke en krachtige factor gaat worden in ons over-gesocialiseerde land waar alles kan en niets hoeft en IS, de Islamitische Staat, zich systematisch uitbreidt.

  Volgens ons dagblad De Telegraaf (van 5-2-2015) staat ons nog heel wat ellende te wachten.

  Volgens het VN-comité voor de rechten van het kind, maakt IS zich op grote schaal schuldig aan wreedheden jegens kinderen, zoals het gebruik van jonge en mindervalide kinderen als zelfmoordterroristen, als levend schild bij bombardementen of als kindsoldaat.

  Vooral kinderen uit religieuze en etnische minderheden (zoals wij straks óók zullen zijn) lopen de kans om slecht behandeld te worden, waarbij zelfs onthoofden, kruisigen en levend begraven tot de mogelijkheden behoort. Om nog maar te zwijgen over seksueel geweld.

  Zonder enige twijfel zullen veel Nederlanders thans zeggen: Nou, nou, dat is weer typisch journalistieke overdrijving van het dagblad De Telegraaf. Maar wij zijn zo gehersenspoeld dat wij het pas geloven als we de eerste gemartelde kinderen om hun moeder horen gillen. En dan is het echt te laat.

  Huiswerk: voor het komend weekend het op de computer bekijken van het levend verbranden van de Jordaanse piloot Muat al-Kaseasbeh en het met een kartelmes onthoofden van twee Japanse journalisten.
  Ik wens u allen een prettig en leerzaam weekend toe.

  Like

 4. lucky bee zegt:

  Kunnen wij deze lege Katholiekekerken niet tot Calvinistische Gereformeerde gebedshuizen net als vroeger veranderen?Al die kunst werken, en heiligenbeelden daar plaatsen waar het behoort te zijn in de Museua?Onze kerken zijn nog altijd hardstikken vol vind ik.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Je moest je kapót schamen om die redenering, Lucky bee: De arrogantie druipt er van af!
   Jij laat andere religies net zo min in hun waarde als de moslims het doen, denk daar alsjeblieft eens over na!

   Like

   • BertG. zegt:

    Had je dan andere reactie verwacht ?
    Het enigste verschil met hem en een moslim is dat hij niet met zwaard of AK47 rond loopt.
    Verder zijn de gedachtes en beweringen volkomen gelijk aan elkaar.
    We moeten allemaal dood als je iets anders gelooft dan waar hij ze dagen mee vult.

    Like

 5. paulzwueste zegt:

  De Christelijke Kerk heeft kennelijk nauwelijks een functie in onze hedendaagse samenleving. Weg er mee.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Mijnheer Lucky Bee wil graag een tweede of 3e “beeldenstorm”. Nu meen ik me te herinneren dat Uzelf in Antwerp woont. Er is ( was !) daar een restaurant “HET ELFDE GEBOD “. Stond berstenvol met afgedankte heiligenbeelden uit de RK-Kerken.
   Mischien kunt U bemiddelen om die beelden daar te plaatsen ! .
   Vroeger was NL een Missie-land en gingen de missionarissen naar Afrika en elders om te bekeren.
   Nu maken wij hier in Fr mee dat de Kerk in de kleine stadjes priesters uit Afrika en andere 3e wereld-landen krijgt. Dus tegenovergestelde van 50 jaren geleden.

   Like

   • BertG. zegt:

    In Dordrecht woont dit mannetje.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    delamontagne. Het wordt nog erger! Tot voor kort was Het Elfde Gebod een oergezellig ècht Antwerps lokaal. Nu is het in handen gekomen van Tunesiërs! Net als het Noorderterras. Resultaat verloedering! Het Noorderterras staat inmiddels leeg!

    Like

 6. Joshua zegt:

  Ik ben het helemaal met prof.Smalhout eens.
  Meneer Brassens, goed verwoord hoe het in NLD. is gesteld met de onnadenkenden, alles klakkeloos aannemen wat de leugenachtige media en regering vertellen.

  Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Je kunt er alleen maar naar gissen, wat Prof. Smalhout hiermee wil zeggen.
  Het kan wel aan mij liggen: Vanwege zijn tentoon gespreide visie op opvoeding en onderwijs lees ik zijn opinies nu eenmaal geruime tijd met een schuin oog. De goede man is mij nèt iets te veel bevangen door heimwee naar een tijd die ècht voorbij is en die, als het aan mij ligt, niet meer terug komt. Nu proef ik uit zijn relaas weer verlangen naar de vanzelfsprekendheid van het kerkelijk-zijn in het verleden. Dat zegt hij niet met zoveel woorden, maar tóch. Mocht hij daarmee bedoelen, dat West-Europa mentaal weerbaarder tegenover de islamisering was geweest, als die vanzelfsprekendheid nog had bestaan, dan staat hij daarin niet bepaald alleen, daar meerdere gelovigen hem dat nazeggen. Maar i k heb mijn reserves tegen die redenering.
  De ontkerkelijking is niet voor niets op gang gekomen: Geloven of niet, praktiseren of niet is een keuze geworden, die er ruim een halve eeuw geleden nog niet was, maar waaraan kennelijk wel behoefte ontstond. Zelfs is het juist die keuzevrijheid, die de westerse wereld onderscheidt van de islam, dat is een feit, dat de gelovige nostalgici onder ons best wel eens ter harte kunnen nemen.
  En in tegenstelling tot wat sommigen van hen blijven suggereren, staan de hedendaagse agnostici en arheïsten juist buitengewoon stevig in hun schoenen, waar het de bestrijding van de islam betreft! Nee, ik doel hier uiteraard niet op de PvdA ‘ers, D ’66 ‘ers en GL ‘ers, die nog steeds het onbegrijpelijkste verschijnsel vormen, ooit aanschouwd, maar op de REALISTISCHE agnostici en atheïsten, die het glashelder voor ogen staat: “Wij hebben ons niet onder het kerkelijk juk uitgewerkt om er een nóg zwaarder juk voor terug te krijgen.”
  Dat het christelijk geloof uit het maatschappelijk leven werd teruggedrongen, had een réden; Nostalgie van types als de Heer Smalhout naar ‘oude’ zekerheden en waarden doet daar niets aan af.
  En de onvoorwaardelijke hang naar ZELFBESCHIKKINGSRECHT kan een even zo machtig wapen vormen in de strijd tegen de islam. Het is niet aan de gelovigen om dat wapen te geringschatten, ook al is het misschien niet het hunne.
  Er zijn trouwens gelovigen, die dat beseffen: Pragmátische gelovigen…..

  Like

  • Jan zegt:

   “En in tegenstelling tot wat sommigen van hen blijven suggereren, staan de hedendaagse agnostici en arheïsten juist buitengewoon stevig in hun schoenen, waar het de bestrijding van de islam betreft! ”

   Dat klopt niet. Juist mensen als jij zijn op een indirecte wijze aan de kant van radicale Islam. Sorry!!

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Zo, zo…. ik dacht toch, dat ik het duidelijk had uitgelegd.
    Mijnheer……eh,,,,,Wie heb ik eigenlijk voor me?
    We hebben hier wel een Jan, maar die heeft, voor zover ik weet, een andere avatar en het is wel een wat ongrijpbare sinjeur, maar op dít soort Farizeïsme heb ik hem toch nog niet kunnen betrappen, dus,,,,,Wel, we laten het maar even in het midden. Eh……’Jan,’ ik
    ga je níet vragen, hoe je dat bedoelt.
    Want ik heb dit al eens eerder bij de hand gehad.
    Bij een nogal heetgebakerd, borderline-achtig typetje om precies te zijn, die op dat moment een impulsieve, hevige liefde voor ‘het geloof’ had opgevat, zoals je dat bij die types wel vaker ziet. -aan haar uitlatingen was het minder te merken, want ze kon behoorlijk grof uit de hoek komen, maar nou ja…..Dat typetje dus, suggereerde, om precies te zijn, dat ‘moslims juichten als je geen christen was, dat was een voordeel voor ze.’ Met andere woorden: Alleen chrístenen zouden de islam naar behoren kunnen bestrijden…..
    Nou, ‘Jan,’ zal ik je even iets recht voor z’n raap zeggen: Met zúlk een staaltje van hoogmoed -één van de zeven hoofdzonden, weet je wel- zou de Here níet en de Duivel wèl dolblij geweest zijn!
    Zóveel zelfingenomenheid! Verbijsterend, gewoon!
    Door mensen als jij weet ik opeens weer, waarom ik 20 jaar geleden het R.K. op het gemeentekantoor heb laten schrappen.-EN vanwege de Vaticaanse vrouwonvriendelijkheid, natuurlijk, maar dat terzijde.
    En ik zeg je meteen nóg iets: Niet ongelovigen, maar gélovigen, die hun niet-gelovige
    medestrijders geringschatten, spelen de radicale islam in de kaart.
    Omdat ze tweedracht zaaien, waar dat in principe bij de niet-gelovige niet opkomt.
    Have a nice day……Jan!

    Like

   • BertG. zegt:

    Zo Theresa, die kan je in schoen stoppen. Daar kan je het mee doen weer.
    Allemaal de schuld van dat ongelovig tuig dat het zo uit de hand loopt hier.
    Hebben we niet al eens zo’n discussie gehad hier?
    Zo zie je meteen de ware aard van het beestje en wat er allemaal afspeelt in zo’n koppie.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @BertG., 12.39u: Ja, deze hebben we hier eerder gehad.
    Met “Cat,” als je je die nog herinnert; het borderlinertje.
    Dus ik was er op voorbereid, deze keer.
    Heb je gelezen, wat ik hem geantwoord heb?
    Het blijft huilen met de pet op, met die reli-gekkies!
    Laat ze een voobeeld nemen aan Tom: Dàt is een christen!

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Herstel: VooRbeeld.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Jan. De manier waarop je onze Theresa hier even wegzet vind ik gewoon belachelijk!
    Zij analyseert de situatie juist heel helder en perfect!
    Aan jou is kennelijk onze culturele verlichting helemaal voorbijgegaan. Neem me niet kwalijk!

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @PaulZwueste, 18.16u.: Bedankt, Paul, maar ik ben het intussen gewend, zoals ik al zei.
    En Bert ook. Je wilt niet weten, wat we hier af ten toe te verduren hebben aan “Godvruchtige hoogmoed.”
    -Ook wel aan niet-Godvruchtige hoogmoed, trouwens; ík in ieder geval! (LOL!)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s