Natievorming anno 2015

Screenshot_40

(Door: Jan Gajentaan)

Na decennia van cultuurrelativisme en uitholling van de natiestaat door supranationale machten zoals de EU, staat het begrip natievorming de laatste tijd weer volop in de belangstelling.

Het zijn vooral de nieuwe, eurokritische bewegingen in Europa, zoals Front National in Frankrijk, UKIP in Engeland, AfD in Duitsland of PVV en VNL in Nederland die veel aandacht besteden aan de natiestaat, die zij in ere willen herstellen.

Ook op intellectueel vlak zien we een dergelijke ontwikkeling, denk maar aan een Eric Zemmour in Frankrijk of een Thierry Baudet in Nederland. Hoewel vanuit verschillende invalshoeken wijzen zij allebei op de uitholling van de natiestaat sinds de jaren zestig. Thierry Baudet heeft een sterke zaak als hij stelt dat ons type liberale democratie met dito vrijheden op de lange termijn weinig kans van overleven heeft zonder natiestaat, met veilige en beschermde grenzen.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
DDS

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Nationalisme, Patriottisme. Bookmark de permalink .

3 reacties op Natievorming anno 2015

 1. Frans Brassens zegt:

  Het niet te stuiten drammerige E.U.-streven naar de ‘Verenigde Staten van Europa’ door – ongevraagd de burgers- zoveel mogelijk landen hun zelfstandigheid en zelfbeschikkingsrecht te ontnemen, is een uiterst schadelijke poging om grauwe eenheidsworst te creëren voor de massa, en daarnaast een elitaire positie voor de profiterende nogal louche worstmakers en hun hulpjes.

  Samensmeltingen, fusies, op welk gebied dan ook, hebben nog nooit voor wie of wat dan ook de voordelen opgeleverd waarmee ze aangekondigd werden. Integendeel zelfs.
  -Er vallen veel slachtoffers bij en dat op allerlei terreinen. Soms letterlijk.
  -Er krijgen erg vaak onbekwame lieden veel macht. Zo ontstaat een ongecontroleerde groep die zich van alles kan permitteren daardoor.
  -Het begrip ‘verantwoordelijkheid’ verdwijnt achter een grijs gordijn dat als een oneindig en tergend langzaam werkend afschuif- en doorschuifmechanisme werkt.
  -Waardevolle verworvenheden verdwijnen. Andere zaken worden opgedrongen.
  -Eigenheden van bestaande groepen verdwijnen eveneens. Depersonalisatie groeit, zoals in het communisme het geval was/is.

  We hebben dit regelmatig kunnen constateren. Als voorbeeld kan gelden het Nederlandse onderwijs waaraan de afgedwongen fusies van Wallage (PvdA) onnoemelijke schade hebben toegebracht. En het fuserende bedrijfsleven, waarin duur uitgekochte bobo’s de werkende mensen aan hun lot overlaten. Een lot dat maar al te vaak ontslag betekent, met alle gevolgen daar dan weer van.

  Massaliteit werkt uitsluitend negatief voor ‘de massa’. We moeten terug naar kleinschaliger, dus overzichtelijkere en daardoor beheersbare zaken. Terug naar de zelfstandige ‘naties’ dus, die dan evengoed vrijwillig kunnen samenwerken zoals in de E.E.G. het geval was.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Heer Brassens,

   Ik wil dat u even reageert op de reactie van Nemesis, waarin ze aankondigt ermee te stoppen. Ik denk dat u haar een uitleg verschuldigd bent!

   Nemesis blijft, hoe dan ook!!!

   Webmaster

   Like

   • Frans Brassens zegt:

    Prima dat Nemesis blijft, ik heb dan ook zeker niet aangedrongen op vertrek, hoe zóu ik… Maar Heer Bron, als je de discussie nog even naleest zul je tegenkomen dat onze godin der wrake in eerste instantie míj beledigde (waar ik overigens niet gevoelig voor ben en waar ik ook nooit een punt van maak) én dat mijn reacties op haar stukken wel degelijk zakelijk zijn, OOK de analyse wat betreft dat geconstateerde slechte lezen en het naar zich persoonlijk toetrekken van het hele verhaal. Dat ik een beetje terugprikte kan toch niemand mij kwalijk nemen? Aardig was dat natuurlijk niet, maar waren haar woorden dat dan wel? En dan haar laatste reactie? Een beetje ….. toch? Ik denk dat we daarmee quitte staan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s