Berlijn: Volle kerk dankzij migranten

Screenshot_39

(Vertaling: E.J. Bron)

Islamisering van het Avondland? Niet in Berlin-Steglitz. Honderden Iraniërs en Afghanen hebben zich daar de afgelopen jaren laten dopen. Ze zijn vluchtelingen. In hun thuislanden worden ze bedreigd met vervolging of de dood.

Bij predikant Gottfried Martens ziet het er iedere zondag bijna uit als met Kerstmis. In de Drievuldigheidskerk in het Berlijnse stadsdeel Steglitz zijn de banken goed bezet, en ettelijke mannen volgen de gebedsdienst zelfs staande in de galerij. Maar niet alleen wat betreft het aantal bezoekers onderscheidt de kleine kerk uit de jaren-20 zich van andere evangelische kerken in Berlijn, maar ook wat betreft de herkomst van de gelovigen. Ze luisteren in twee talen naar de schriftlezing en het evangelie: in het Duits en in het Farsi.

Het grootste deel van hen is afkomstig uit Iran, anderen uit Afghanistan. Ze hebben zich afgekeerd van de islam en zich laten dopen. Enkelen werden in Duitsland als vluchteling erkend, de overigen wachten nog op de beslissing van hun asielprocedure. Terwijl ze meestal in tehuizen in Berlijn en omgeving wonen, hebben ze in Steglitz een soort geestelijk thuis gevonden. Het aantal bekeerlingen uit het Morgenland is daar de afgelopen jaren zo sterk toegenomen, dat de Drievuldigheidskerk zich in januari als gemeente zelfstandig heeft gemaakt en zich losgemaakt heeft van de Sint Mariagemeente in het naburige Zehlendorf.

Vluchtelingen uit Iran en Afghanistan

Ze behoort tot de zelfstandige Evangelisch-Lutherse kerk (SELK), een conservatieve stroming binnen het Duitse protestantisme, ook bekend onder de naam “oud-Lutheranen”. Dat ze een vluchtelingengemeente werd, was eerder toevallig. In 2008, vertelt Martens, trokken twee gedoopte Iraanse vluchtelingen vanuit Leipzig naar Berlijn. Een tijdje later kwamen er meer bij en door mond op mond reclame werden het steeds meer. “Toen begon er langzamerhand een sneeuwbaleffect te ontstaan”, zegt Martens.

Nu telt de gemeente 500 vluchtelingen, drie vierde deel uit Iran en een vierde deel uit Afghanistan. De 52-jarige predikant heeft ongeveer 350 zelf gedoopt. Daarbij komen volgens Martens 200 “autochtonen”, velen van hen Rusland-Duitsers. Afghanistan en Iran behoren volgens de christelijke hulporganisatie “Open Doors” tot de tien landen, waarin christenen het sterkst vervolgd worden. op haar “Wereldvervolgingsindex 2015” staan ze op plaats 5 en 7. Sinds 2001 zou er in Iran een sterk groeiende “huiskerken”-beweging ontstaan, schrijft “Open Doors”.

Als je praat met de Iraniërs in Steglitz, dan hadden velen van hen contacten met deze ondergrondse kerk, ook al lieten ze zich pas in Duitsland dopen. Hij zou de Bijbel tweemaal in het Farsi hebben gelezen, vertelt de 38-jarige Hamid. De 44-jarige Samuel zegt dat de geheime dienst hem vanwege zijn christelijke contacten zou hebben willen dwingen voor hem te spioneren. Als je de nieuwe christenen naar de reden van hun bekering vraagt, klinken de antwoorden behoorlijk eensluidend: de islam, zeggen ze, zou staan voor geweld en dwang, het christendom voor vreugde, verzoening en verlossing.

Hoeveel voormalige moslims vanwege hun afkeer van de islam in Duitsland asiel hebben aangevraagd, is niet te zeggen. Het Rijkskantoor voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) houdt geen statistiek bij over de redenen van asiel. De predikant voor interreligieuze dialoog van de Evangelische kerk van de deelstaat Berlin-Brandenburg, Andreas Goetze, schat dat het aantal bekeerlingen enkele honderden bedraagt.

Door de jaren heen is de predikant een deskundige in het asielrecht geworden. Vaak moest hij in rechtszaken getuigen. Dat Iraniërs en Afghanen zich alleen maar laten dopen om gemakkelijker erkend te worden, gelooft hij niet. Want meer dan 90% van alle erkende vluchtelingen zouden zijn gemeente trouw zijn gebleven.

Bron:
www.islamiq.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Afghanistan, Allochtonen, Berlijn, Christendom, Christenvervolging, Immigratie, Iran. Bookmark de permalink .

24 reacties op Berlijn: Volle kerk dankzij migranten

 1. Theresa Geissler zegt:

  Nu, goed: Waarschijnlijk kun je daaraan dan ook zien, dat het èchte vluchtelingen zijn,
  Want ‘vluchtelingen,’ die bijvoorbeeld zogenaamd Iran ontvlucht zijn, maar zich intussen als fundamentalistische moslims blijven presenteren, neem ik, eerlijk gezegd, wel met een korrel zout.

  Like

 2. Roni zegt:

  Nu afwachten of ze als ze door de procedure heen zijn nog trouw blijven….

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Als ze nou ook nog willen werken is het helemaal perfect.

  Like

 4. tjonge zegt:

  kijk DAT is waarom de linkse kerk graag de schaapjes uit het buitenland zo verdedigt en verblijf aanbied wanneer illegaal !
  tis die kerk alleen maar om schaapjes te doen, maakt niet uit waar ze vandaan komen of hoe ze de maatschappij verzieken, als de kerk maar nieuwe schaapjes krijgt !

  want zonder schaapjes geen kerk….

  Like

 5. Republikein zegt:

  Zo is dat, en nu met vakantie naar het thuisland.
  Lof der zotheid!!!

  Like

 6. Fockewulf190 zegt:

  Ik geloof dat er in dit verhaal een grote kern van waarheid en oprechtheid schuil gaat. Tijdens mijn studie heb ik vele culturen en nationaliteiten kennis gemaakt. Hoewel een groot deel van de Iraniërs (Perzen) islamitisch (shi-itisch) zijn, geven zij mij de indruk dat het zeer ontwikkelde mensen zijn. De enkel Afgaan die ben tegen gekomen idem. Wat zij gemeen hebben is het Farsi als moedertaal, en dus een oude geschiedenis, te weten het Perzische rijk. Andere nationaliteiten met een islamitische achtergrond geven daarentegen juist vaak een minder ontwikkelde indruk.
  Een ding heb ik overigens wel geleerd in de jaren op de UvA: Nooit te snel oordelen over iemand met een arabisch uiterlijk en naam. Ik heb veel geleerd over: asyrische christenen, kopten, bahai, gevluchte communisten/anarchisten, katholieken (uit Irak) christelijke (chinees) Indonezen. Surinaams/Indisch: kan zowel hindoestaans als islamitisch zijn en soms lastig te herkennen.

  Een ding kan ik met zekerheid zeggen: Iran vind ik een eng (doch interessant) land. Perzen ervaar ik doorgaans als (vrij) normale mensen om mee om te gaan. Wellicht omdat de meeste ook daadwerkelijk vluchtelingen waren, die geen goed woord hadden over “Het Regime” … 😉

  Like

 7. lucky bee zegt:

  Het blijft een gevaarlijke boel; als je bedenk dat Takkeya heel ver kan gaan.

  Like

 8. gielah zegt:

  Kijk… dit is nu eindelijk eens een bericht waar ik BLIJ van word..!

  Like

  • BertG. zegt:

   Precies wat Tjonge beweert, 14 februari 2015 om 23:34
   Want zonder schaapjes geen kerk, dat is de enige reden waarom jij blij wordt hiervan.
   Zieltjes winnen. Het zal nooit veranderen.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Dat is zeker zo! Ik kan nóg kregel worden als ik terug denk aan opwelling om te ‘getuigen,’ enige tijd geleden. Of, feitelijk was het niet meer of minder dan : Even iedereen een getuigenis door de strot duwen! (“Ik zal hier wel weer niet-gelovigen voor het hoofd stoten, maar dat moet dan maar!”)
    Tot op heden zit ik me nóg hoofdbrekens te maken over van wie dat dan wel “moest.”

    Like

 9. koddebeier zegt:

  En toch blijf ik er ???????? bijzetten.

  Like

  • Driek zegt:

   koddebeier zegt: En toch blijf ik er ???????? bijzetten.

   Ik zet er ook vraagtekens bij, ik geloof niet dat mohammedanen zich bekeren tot het christendom, de leer van Mohammed zit er bij die lui ingebakken. De islam, zeggen ze, zou staan voor geweld en dwang, het christendom voor vreugde, verzoening en verlossing. Komen ze daar nu pas achter? Die lieden wisselen wel erg makkelijk van godsdienst, als de één je niet bevalt stap je zomaar over naar eentje die wat soepeler is. Maar ik kan mij natuurlijk vergissen, doch ik vertrouw die lieden uit achterlijke landen niet.

   Geliked door 1 persoon

 10. beatsme zegt:

  Berlijn heeft ruim 3.4 miljoen inwoners, waarvan 478.000 buitenlanders:

  Klik om toegang te krijgen tot Berlin-Statistik_2012.pdf


  De wijk Neukoln, waar 23% van de inwoners buitenlander is, zijn de ontwikkeling binnen “no go gebieden” juist in volle gang:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Neuk%C3%B6lln_ist_%C3%BCberall
  De burgemeester uit Neukoln wijst op onvermijdelijke segregatie binnen de samenleving.
  Een paar honderd leden van een kerk in het rijkste bezirk in Berlijn, zijn statistisch niet relevant en zullen de segregatie niet keren.

  Like

 11. Jules Vismale zegt:

  Als deze migranten uit Iran en Afganistan in Berlijn inderdaad zichzelf afwenden van de islam en zich gemeend bekeren tot het christendom of religie die stukken minder agressief zijn is dat eindelijk een keer GOED nieuws! Ik had allang kunnen weten, wat eveneens op de media wordt vermeld, dat de moslims en islamaanhangers zelfs onderling elkaar gaan verafschuwen door de afschuwelijke moslimterreur! De radicale islam maakt zich overal steeds gehater en komen er vanzelf achter dat men NOOIT oorlogen wint als je andere mensen van zich vervremen, iets wat de nazi’s en communisten tot hun grote schade en schande tijdens en na WO II ondervonden en hierdoor ten onder gingen.

  Like

 12. Jules Vismale zegt:

  @ BertG. en tjonge, ik weet niet of jullie iets begrepen hebben van mijn reactie maar ik zie de islam allang (door de vele heftige reacties op E.J. Bron) als niets anders dan een afschuwelijke religie die net zo verderfelijk werd als het nationaal-socialisme en de communisten. Het is zelfs grimmig om te vermelden dat de nazi’s graag samenwerkten met radicale moslims en de islam (Heinrich Himmler was stapelgek op de islam!) omdat zij overwegend antisemitisch waren terwijl de communisten juist een enorme afkeer van de islam hadden! In Rusland zijn vele tienduizenden moslims vermoord of gedeporteerd waarna hun moskeen grondig werden ontheiligd of verwoest!

  Like

  • BertG. zegt:

   We houden het er op , dat het een beetje rot uit je strot kwam.

   Like

   • Jules Vismale zegt:

    Ik hoop in ieder geval dat hetgeen waar je mij op bekritiseerd in elk geval NIET rot uit je strot komt! Als je, net als ik, de pest aan de islam en de moslimextremisten hebt dan lijkt het me ook beter om jouw woede daarop te richten want helaas had ik ook in 2014 een soortgelijke discussie met Bobzelf meegemaakt omdat we elkaar verkeerd begrepen na de nodige uitleg begrepen we elkaar ook iets beter. En ik wil (net als vrijwel iedereen op E. J. Bron) de ECHTE islam, de moslimextremisten en hun linkse politieke vriendjes voorgoed weg hebben uit Nederland en Europa en de EU en de euro eveneens!

    Like

  • tjonge zegt:

   jules, je hebt het weer over “radicale” islam.
   er is maar 1 islam.
   die is altijd radicaal, alleen houden een aantal “gematigde” moslims zich gedeisd tot “d-day”.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s