Giftige gerechten uit de Brusselse keuken

Leon de Winter

(Door: Leon de Winter)

In Brussel worden door de europaten giftige gerechten gekookt. Een europaat, wat is dat, zult u zich afvragen. In dat woord hoort u de term ’pathologie’ oftewel een ziektepatroon. Als we de technocraten in Brussel willen typeren, dekt zo’n term meer de werkelijkheid dan het wat brave eurofiel.

Nee, het gaat om iets obsessiefs dat voorbij de logica reikt en zich door geen objectief feit laat afleiden. Er moest een reusachtige, machtige, sociaal rechtvaardige eenheid van het Europese continent worden gesmeed. Dus moesten de geschiedenis van al die volken en de cultuur van al die volken worden verdund tot handvatjes die in de knuisten van de europaten pasten. Alleen de grote zieners van de EU zouden een Europese oorlog kunnen voorkomen. Alleen de denkers van de EU konden voor ongekende welvaart zorgen.

Lees verder>>>

(h/t “Wachteres”)
DDS

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Europa, EUSSR, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

17 reacties op Giftige gerechten uit de Brusselse keuken

 1. Republikein zegt:

  De gebraden haan uithangen is nooit zonder risico!
  Zoek de verschillen.

  Like

 2. joopklepzeiker zegt:

  wat een maffer, was mooi geweest 20 jaar geleden.

  Like

 3. Marc zegt:

  100% waar!

  Like

 4. Nu ben ik het eigenlijk altijd 100% eens met Leon de Winter en is Michael van der Galien moslim, weliswaar Soefi-achtig – en dan kán je dus niet helemaal goed bij je hoofd zijn- toch ben ik het deze keer met Van der Galien eens en níét met de Leon de Winter. Van der Galien schrijft http://bit.ly/1EcVCQT dat hij

  “( . . .) onderhand 100 procent lak aan die vijfde Kremlin-colonne. Als je het zo geweldig vindt dat Poetin de kerk voor zijn eigen doeleinden gebruikt, nationalisme aanwakkert in Europa in de hoop dat daar chaos uitbreekt http://bit.ly/17AhsUi , homo’s http://bit.ly/1A9w9H1 en critici van zijn beleid onderdrukt, en journalisten doodt http://bit.ly/1DbzXeL , stel ik voor dat u lekker naar Rusland verhuist. Daar zijn ze ongetwijfeld blij met dat soort kritiekloze liefhebbers van een autocratisch systeem.”

  Ik begrijp dat je veel kritiek kunt hebben op Oekraïne en hoe de EU heeft geprovoceerd, maar doe nou niet net – zoals voortdurend op deze site gebeurt! – alsof de moorddadige dictatuur van Poetin iets moois is. Doe niet alsof de provocatie van de EU de enige factor is geweest die tot het grootschalige moorden en onderdrukken, dat wil zeggen de inval en bezetting van delen van een buurland door Rusland heeft geleid. Doe niet net of Poetin, precies zoals de islam, géén extern vijandbeeld heeft gecreëerd om zijn eigen moorddadige tirannie populair te maken via het kanaliseren van de haat van zijn eigen ongelukkige en verarmde bevolking richting Europa. Poetin en waarvoor hij staat is minstens, minstens, minstens zo “fascistisch” als het ergste wat Oekraïne aan neo-nazi’s heeft te bieden. Poetin c.s. zijn alleen gladder, sluwer,“moderner”, Stalinistischer,doortrapter, KGB-erder.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Volkomen mee eens, Martien, maar dat dit voortdurend op deze site gebeurt is hoofdzakelijk het werk van een stuk of twee personen, waarvan er één frequent aan hysterie lijdt -zonder directe bijbedoelingen- en de ander overduidelijk aan NPS, wat nog erger is, omdat iemand met een dergelijk ziektebeeld er constant op uit is om eenieder die hem tegenspreekt met de grond gelijk te maken.
   Samen zitten ze hier van tijd tot tijd de hele goegemeente te overschreeuwen met betrekking tot hun “Goddelijke” Poetin en zeker in het geval van de NPS ‘er kan ik wel zeggen: Zónder inachtneming van blogregel 4.
   Maar hij/zij kan lang wachten, tot-ie m i j op de knieën heeft!

   Like

  • Marc zegt:

   Martien, natuurlijk is Poetin geen lieverdje. Volgens mij beweert De Winter dat ook niet. Waar het om gaat is dat EU-politici dit ook al lang wisten: de man is nu eenmaal een autocraat; Rusland is geen democratie. Maar ook is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bekend dat het probleem van de oostelijke Oekraïne vroeg of laat zou opspelen: een van Moskou onafhankelijke koers door Kiev zou per definitie de spanning met Moskou tot te verwachten hoogten leiden, namelijk extreem hoog. Iedereen wist dat van te voren, of had dat van te voren kunnen weten. Dus natuurlijk is Poetin een boef: dat is geen nieuws. Maar als Verhofstadt en Van Baalen afgelopen jaar daar in Kiev bij een demonstratie stennis staan te schoppen, en de Oekraïners tot verzet tegen de Russen opzwepen, dan zijn deze Euro-politici crimineel bezig: welke keuze laten ze de boef Poetin anders dan de Krim te annexeren en het verzet van Russen in Oekraïne te steunen?

   Dus wat mij betreft heeft De Winter volledig gelijk.

   Like

  • Jan zegt:

   Marine Le Pen maakt dezelfde fout als velen. De hekel aan de EU zorgt voor blinde adoratie van Putin door wie zij zich ook nog eens laat/heeft laten financieren
   http://www.independent.co.uk/news/world/europe/40m-of-russian-cash-will-allow-marine-le-pens-front-national-to-take-advantage-of-rivals-woes-in-upcoming-regional-and-presidential-elections-9888509.html

   How Putin influences French policy
   http://euromaidanpress.com/2014/09/07/how-putin-influences-french-policy/

   Kortom, wie Marine Le Pen stemt moet niet raar kijken dat Putin het Élysée uiteindelijk plat loopt

   Like

  • Igor zegt:

   Obama, Brussel, Janutsjek, Chocoprinz c.s. zijn nog gladder, fascistischer, nazihelpers, islamlovers, marxistischer, gewelddadiger, gruwelijker, leugenachtiger, moordlustiger, oligarchenbeschermers, CIA-erder.
   Beste stuurlui staan altijd aan de wal, niet Martin?

   Like

 5. Sjaak zegt:

  Dat komt er nu bij uit wanneer je de ene na de andere dubiöse EU verdrag
  onderschrijft en bij deze papierbergen jezelf schaakmat zet !
  Vele koks bederven de maaltijd !
  En in Rusland kookt maar EEN ! POETIN !
  En hij zal geen poot uitsteken naar Oostukraine,
  en die laat hij lekker doorrommelen !
  Hoe het ook verder gaat, de Ukraine trekt de kortere !
  En de smerige vieze vuile gore EU verraders zowiezo !
  Daar kunnen ze nog zoveel geld in de Ukrainse kont schuiven !
  ERGO ! Dat komt erbij uit wanneer korrupte EU klootzakken
  zonder rugwervel het zeggen hebben !
  Vooreerst is eerst maar Lethargie-starre aangezegt zolang
  de USA Obama-lul niet weer over wapenleveringen aan de
  Ukraine begint ! En Engeland krijgt ook nog zijn part te horen
  over de paar flutwapens die ze gelevert hebben !
  Eigenlijk is het heel eenvoudig gezegt !
  Blaffende honden bijten niet !
  En vooral niet wanneer ze weten ,
  dat het hier om een Russische beer handelt !

  Like

 6. Jean zegt:

  Dat de Europese bevolking, een toch relatief inteligent volk, zich zo laat vernederen, gebruiken, manipuleren en bedriegen door een stelletje geldwolven die een natte droom krijgen van “DICTATUUR” is niet te vatten.
  Een stelletje lafaards is onze nationaliteit en onze cultuur aan ’t verbrassen puur voor eigen gewin, waarom pakken wij die wandelende jeneverfles uit Luxemburg niet op en flikkeren ze de Luxemburgse grens over?
  Iedereen weet toch dat die EU troep alleen maar schade en ellende veroorzaakt die fataal is voor de Europeanen maar alle lux en weelde brengt voor die import barbaren die hier steeds meer eisen!
  Wij eisen maar 2 zaken, a- EU opdoeken en b- import barbaren eruit dan pas zal Europa weer een veilig welvarend en leefbaar Europa worden, daar hebben onze ouders en grootouders voor gestreden en hun leven gegeven, niet om krapuul superrijk te laten worden door laf verraad te plegen.
  Alles wat geen toegevoegde waarde heeft en van vreemde afkomst is zoals die monarchiën, illegalen, criminelen, 85% politiekers en ambetantenaren moeten eruit of op droog zaad gezet worden.
  Nu even doorduwen dan wordt het snel veel beter.

  Like

 7. fleckie zegt:

  In ‘VRIJ NEDERLAND’ van 22.6.1991′ : stond het volgende: ‘DE PAUS IN POLEN’…’ Het Vaticaan
  Bereidt..overduidelijk een landing..in de Sovjetunie voor’……SASZA MALKO~De paus was tijdens zijn bezoek aan Polen soms maar enkele kilometers v.d.Russische grens verwijderd. En daar maakte hij handig gebruik van. Hij kwam in de oude stad PRZEMYSL ,zag en overwon. Op een meesterlijke wijze loste hij het conflict op tussen de Poolse katholieken en de katholieke Oekraïners over een kerk. De vele busladingen Russische gelovigen die naar Polen waren gekomen kregen waar voor hun geld. ..De paus had hun kant gekozen. ‘ Misschien zijn de Polen ons slecht gezind, maar de paus zelf,ook een Pool notabene, nam het voor ons op.”!Deze blijde boodschap gaan ze nu aan de. Andere kant v.d.grens verkondigen. Een reportage: de paus staat aan de poort v.d.Russische vlakten.
  ‘Hart van Jezus, onze liefde en hoop ,ontferm u over ons’. De processie loopt zingend door mijn
  straatje. Meisjes in het wit strooien met bloemblaadjes voor het baldakijn. Met een stokoude pastoor. Nonnen houden jongetjes in het oog. Moeders lopen op de stoep. …….Meneer Jan,de dierenarts,zestig en eenzaam ,slaat een kruis en masseert zijn kale schedel.Hij noemt mij’ antikrist’ omdat ik niet gelovig ben. Dat verandert niets aan onze vriendschap. …..Hij is erg trots dat de paus naar zijn. PRZEMYSL komt, zo’n eer, voor het eersten de geschiedenis. Als onze Joden nog leefden,zouden zij ook blij zijn geweest,zegt hij. …Toch zit hij met een gewetensvraag. Hij wil de
  kerk gehoorzamen,maar aan de andere kant is hij solidair met zijn broer die tegen de bisschoppen
  revolteert. De bisschoppen willen de mooie barokke Sint- Theresiakerk waar nu de karmelieten zitten, aan de Oekraïners..teruggeven. Maar de broer van meneer Jan heeft samen met nog een paar mensen de kerk bezet. De hele stad steunt hen,zegt meneer Jan. ……….PRZEMYSL ligt in h.
  uiterste zuiden van Polen, aan de San, tussen de Karpaten en een heuvelrug. Duizend jaar lang was PRZEMYSL de poort tot de Russische vlakte. In het golvende boerenland ligt deze stad met haar middeleeuwse muren en rennaissancehuizen,barokke kathedralen en classicistische paleizen. De stad is vervallen, maar toch ook weer verzorgd en groen,op een merkwaardige manier ongerept,en adembenemend mooi. ……….In de negentiende eeuw bouwden de Oostenrijkers vijftien grote forten om de stad heen. Przemylsl werd na Verdun de grootste vesting in de wereld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt er een garnizoen van een kwart miljoen Oosten-
  rijkste soldaten. Een paar honderdduizend Russen sneuvelden bij de belegering. Nog in de jaren twintig werden in de ruïnes twee Russische officieren gevonden die zeven jaar ondergronds leefden,onder het puin v.h.opgeblazen fort San Rideau. Een van hen viel ter plekke dood door de
  schok v.h.zonlicht en mensenstemmen. ……….Je kunt nog steeds metersdikke muren zien, ik liep door de ondergrondse gangen in de heuvels rondom de stad,maar vond alleen braffiti op de muren
  en as op de grond: een jaar geleden heeft de plaatselijke geheime dienst hier zijn archieven stiekem verbrand, ……….Na de Tweede Wereldoorlog i is PRZEMYSL een provinciestad zonder
  betekenis geworden, een vergeten uithoek in de Karpaten. Het heeft amper tachtigduizend inwo-
  nets,geen hogescholen en geen industrie ,maar daarom ook nauwelijks. Naoorlogse gedrochten. Alleen de politie zetelt in een nieuwe betonnen doos met ramen. De woordvoerder komt oorspronkelijk v.d.opsporongsdienst. Na elke vraag over de paus grijpt hij naar de telefoon.Ja,natuurlijk,dat kan niet,zegt hij eerbiedig in de hoorn. Tegen mij wil hij alleen kwijt dat drieduizend..politiemannen uit het hele land voor..de..veiligheid zakken zorgen. Er worden zo’n
  20.000 pelgrims uit de Sovjetunie verwacht. ……….In elk raam hangt het portret v.d.paus,omzoomd door LINGEN. Op de lantaarns worden vlaggen gezet. Op elke hoek staat een geüniformeerde patrouille. Door de straten zoeven mercedessen en landrovers met WARSCHAUSE kentekens en veel antennes opmh.dak: de bewakingsdienst v.d.regering is gearriveerd. ……….Hoog op de heu-
  vel,voor de bezette karmelietenkerk, zit een rijtje oude dames bij een brandende kolenkachel?Zij
  zitten daar al een paar maanden lang dag en nacht,en zijn niet erg belust op praten met de pers.
  Een v.d.omstanders zegt dat de vrouwen in heel Polen voor belachelijke fanatici worden uitgemaakt. Zelfs de bisschoppen dreigen met maatregelen,terwijl de bezetters de strijd v.d.kerk voere, voor ons eigen nationale Poolse kerkgebouw dat altijd van ons is geweest. ……….Ik maak
  foto’s, de dames worden agressief: ga weg,jij! ……….Ik koop een plaatse.ijk .iterair blad: hetnis ontroerend provinciaal.’Daar in Krakau en Warschau hebben ze. Coterieën en snobisme’, luidt de inleiding,’maar wijnsteen wat kunst betekent’. Dan staat er plotseling een verhaal over vrijmetse-laats: Rothschild,Marx,Lenin, en Trotski smeedden gemene Joodse plannen voor de ..wereldheerschappij . ‘ J.i…Lieberman-Andropov was de laatste leiders.d.vrijmetselaarsloge’.
  Absurd. Alles is hier in PRZEMYSL even verwarden dubbelzinnig De verlichte Mazowiecki-
  aanhang steunt de bezetting v.d.karmelietenkerk,terwijl h.rechtsr Coalitie- Centrum zich afzijdig
  houdt. Een linkse journalist houdt mij op het belangstelling plein v.d.stad aan,draait aan mijn jasknopen en roept dat de Oekrainse honden maar eens een lesje moeten krijgen. ……….Ik
  maak mij los en ga naar de bisschoppelijke curie. Het paleis ligt een paar straten verder, alles ligt hier binnen een steenworp afstand. De kanselier Majcher heeft het voorkomen van een oude lyceumleraar,.in soutane , een rustige vriendelijke man.’ Waar warm en koud elkaar ontmoeten ko-
  men altijd draaikolken en stromingen zucht hij. ‘Prsemysl en Lwow waren ooit de belangrijkste zuidelijke steden. Na de tweede Wereldoorlog werd Polen 300 kilometer naar het westen verschoven, nu ligt de grens negen kilometer hier vandaan. De Oekrainse..katholieke. Kerk was na de oorlog in de Sovjetunie verboden want ze is een afsplitsing v.d.katholieke kerk,een bedrei-
  ging voor de communisten en voor de Russische-orthodoxen. In Polen werd ze amper getolereerd. De verandering kwam met de val v.h.coomunisme. Op 15 februari tekenden hun bisschop Martyniade pauselijke nuntius en onze bisschop Glemp de overeenkomst over de teruggave van hun oude kerkgebouw. Maar de inwoners van PRZEMYSL vinden het bedrog en bezetten de kerk.een paar paters karmelieten zitten daar ook binnen. Zij kregen van ons het bevel om eruit te komen ,maar zijn zogenaamd gegijzeld. Ik geloof er geen barst van! Gezonde kerels,zij zouden een flinke stok moeten pakken en de fanatici uit elkaar drijven. ……… De kerk zit in een pijnlijke situatie,we. Kunnen ons nietlaten chanteren door een of andere bezettingscomite.Aan de andere
  kant kunnen wij niet de hele stad tegen ons in het harnas jagen. Maar waterwild je,het communisme is gevallen,het volk is nu net een hond die van zijn lijn is losgelaten,de mensen doen wat zij willen. De kerk moet deze nieuwe gebieden van vrijheid nog gaan ontginnen……….
  Dat is hetboek van de pauselijke visite: geen politieke macht voor de kerk,maar meer invloed op de keuzen die mensen maken’ zegt de kanselier van de bisschoppelijke curie.
  Het is zaterdagochtend,morgen komt de paus. De stad is vol pelgrims. Vanochtend om halfzeven viel een oude pater franciscaan,helemaal uit Kazachstan gekomen, plotseling dood op de grond onder de linden op h.grote plein. Hij is allang weggebracht,maar de menigte staat er nog steeds. Een westers uitziende jongen houdt een dikke radiomicrofoon metARD erop vast,ik hoor mensen schreeuwen’Jullie Oekraïners hebben mijn hele gezin uitgemoord,het hele dorp, met bijlen! snikt iemand. Een oudere man met grove werkbanken kijkt strak naar de microfoon en stottert gespannen:’Ik, een Oekraïner, heb meer voor Polen gedaan dan al die mensen hier. De Russen
  hebben op ons alhonderden geschoten. Maar ik…..”Moet je je voorstellen,een menigtestaat te ruziën over wie in de oorlo afschuwelijker is afgeslacht,zoveel haat, en niemandprotesteert’,vertel ik later aan mijn goedlachse kennis,de fotograaf Jack. Ik zit in zijn doka bij de redactie van zijn weekblad,met een theeglas vol dikke koffie. Fotograaf Jack trekt aan zijn snor en zegt diepzinnig:’Heb je ooit je neus in een ontdooide koelkast gestopt?’ ‘Hoezo’? Vraag ik.’ Deze communistische koelkast is net ontdooid,het stinkt tot in de hemel zegt hij.
  Nu wil.en de Oekraïners het gebouw terug. Een compromis is noodzakelijk.Maar de Pools-Oekrainse geschillen werden nooit op natuurlijke wijze opgelost. Voor de oorlog werden de Oekraïners zwaar gediscrimineerd door de Poolse autoriteiten.van de weeromstuit gokten de Oekraïners tijdens de oorlog op de Duitsers ,want v.d.bolsjewieken moesten zij al helemaal niets hebben.Een Oekrainse ..SS-divisie..roeide hele Poolse dorpen uit. Na de oorlog vocht h.nationa.istische Oekrainse guerillaleger..UPA tot het bittere einde tegen de Polen,totdat in
  1949 de Oekrainse bevolking hardhandig door het Poolse leger uit h.gebied verwijderd werd.
  Daarna was er alleen sprake van officiele vriendschap tussen twee’socialistische broedervolken’.De verzoening kan pas komen als alle grieven gelucht en gehoord worden. Maar aan beide kanten staan nog steeds mensen die alleen hun eigen leef. willen zien. Iedereen cultiveert zijn eigen wonden. De Poolse senaat veroordeelde onlangs de gewelddadige uitzet-
  tongen v.d.Oekrainers na de oorlog,maar de moordpartijen v.d.Oekrainse UPA werden door de senaat niet veroordeeld.De mensen voelen het als een klap in h.gezicht.Zo wordt hetnbolsjewistischenleger nationalisme alsmaar groter. …De Oekraïners op hun beurt proberen alle Poolse sporen weg te wissen door bijv.in Lwow oude bibliotheken te verbranden en Poolse begraafplaatsen opnte ruimen. ‘De paus kan daar weinig aan veranderen’,eindigt hoofdredacteur Borzecki………..’ Ons treft geen blaam!’,ergert zich een oude Oekrainse priester in zijn woning.’dat was keizer Jozef lll We hebben het van hem gekregen, keizerin Maria Theresia beloofde veertigduizend goudstukken voor een nieuwe kerk,maar de keizer kwam en zei dat wij in ruil voor die goudstukken een lege kerk in PRZEMYSL konden krijgen. Dat was in 1794,Toen hebben
  ze van die goudstukken nog een spoorwegbrug gebouwd’. ……….De ouderwetser trilt van opwinding.######################################################################

  men altijd draaikolken en stromingen

  Like

  • fleckie zegt:

   Vervolg laatste tegel ‘Het Vaticaan bereidt overduidelijk een landingen de Sovjetunie voor, ( laatste regel moet zijn’ De oude priester trilt van opwinding , i.p.v.’ Ouderwetser)
   ‘Ik ben de eerste buitenlandse journalist die ook bij een Oekraïner kwam om zijn mening te vragen. Hij wil alles precies. Vertellen,maar de grieven tegen de roomsen zitten hem te hoog. ‘ Het paleis
   met de tuinen! En het klooster! En de kathedraal! Diefstal! Ze moeten rekening houden met ons.
   Voor de oorlog waren we met vijf miljoen! ..in de Sovjet-Oekraine kregen de Polen 240 kerken te-rug , maar de Oekraïners in Polen krijgen niets! En ze noemen ons nog steeds bandieten’.Dat zit hem nog het meest dwars.’ Iedereen die zijn leven voor zijn vaderland geeft is een held! De Polen hebben na de oorlog negendertig priesters van ons vermoord,zevenhonderd mensen in een dorp, driehonderdzestig in een ander! U moet alles aan het Westen vertellen,ze moeten het weten’………
   Het is avond. In de bezette Sint-Theresia-kerk v.d.karmelieten wordt de mis opgedragen,buiten zingt de menigte iets patriottisch mee. Een tv-ploeg uit Warschau probeert tevergeefs mensen aan het praten te krijgen,en vertrekt foeterend.De man van gisterochtend staat er nog steeds bij.’Heeft u het gehoord ?De paus wil onze kerk niet bezoeken’, deelt hij mede. ‘Wij vechten voor de Poolsenationale kerk,maar hij komt voor de Oekrainers!’ Voor het eerst hoor ik iemand op straat oneerbiedig over de paus praten. ……….’De hiërarchie gebruikt ons’,voegt een mevrouw eraan toe,’ maar wij zijn zuiver’. Zij heet Heyder,en is de woordvoerster v.h.bezettingscomitee,een rusti- ge vrouw met ogen als twee vergeet-mij-nietjes.’Dit is een bijzondere kerk,de enige waar in het Latyn wordt gezongen.Mijn vader zong hier veertig jaar lang.Dit is geen parochie! De karmelieten leven in armoede zoals het hoort. Zij hebben geen dividenden zoals de anderen’,zij wijst met haar hoofd in de richting v.d.kathedraal. De echo v.d. Revolte van Luther klinkt in haar woorden.’Wij geloven dat de heilige vader iets on ons voordeel zal bedenken.Zo niet,dan zullen de priesters misschien zichzelf in een ander licht bekijken. Zij hebben twee volkeren tegen elkaar opgezet. Wat as was,vat weer vlam. Ons levenswerk mag niet teloorgaan,we hebben de kerk eigenhandig gerestaureerd’. ……….Het traject v.h.pauselijk bezoek beslaat alle belangrijke religieuze centra in Oost-Polen. Een paar keer zal hij maar een paar kilometer v.d.grens met de Sovjetunie verwijderd zijn. Officieel brengt hij een oecumenische boodschap,maar zijn plotselinge opwaardering v.d.ker-
   ken in het Oosten is verbijsterend. Hij heeft het vooral voorzien opde..Grieks- katholieken.m.a.w.
   de ..katholieke Oekraïners. Begrijpelijk,hun kerk zweert trouw aan Rome,maar houdt er een Rus-
   sische liturgie op na, ze is een brug tussen de rooms-katholieken en de zee van Russisch- ortho-
   doxen.Over een paar jaar wordt duizendjaar christendom in Rusland gevierd, zegt de paus. Het Vaticaan bereidt OVERDUIDELIJK een landing in de Sovjetunie voor. De katholieke Oekraïners zullen kennelijk een bruggenhoofd vormen. De oude Oekrainse priester formuleerde het als volgt:’ De kerk is het aangewezen instituut dat het communisme van binnenuit kan laten ontploffen zonder bloedvergieten’………..Rome heeft de Grieks-katholieke kerk nodig als lucht. …Daarom kregen de Oekraïners hun oude kathedraal in PRZEMYSL toegewezen. Vanuit dit oogpunt lijken de perspectieven voor de kerkbezetters tamelijk somber. Maar zolang het conflict duurt,heeft ieder
   een er baat bij. De Polen gebruiken h.conflict om de Oekraïners te laten zien wie hier de baas is.De Oekraïners grijpen de kans om wereldwijd aan te tonen hoe zeer zij vervolgd en onderdrukt zijn. De priesters en de plaatselijke politici spelen hun machtsspelletjes mee. Voor de gewone Pool
   se katholieken is de houding jegens het conflict een graadmeter van betrouwbaarheid………..Hoe
   Wojtyla dit wespennest tot bedaren zal brengen is mij eenraadse’ verwondert meneer Jan de die-
   Renards zich. ……….Op zondagmiddag rijden colonnes ouderwetse bussen met Russische kente-
   kens over de brug. Door de ruiten zie je plechtige gezichten,boerinnen met geborduurde hoofd-
   doeken om, mannen met petten. Iedereen houdt eenglszen pot in zijn handen,met een gigantische
   purperen pioenroos erin. Zo verdwijnen zij uit het gezicht. De stad is verdeeld in sectoren,iedereen
   moet een speciaal pasjebij zich hebben. Overal staan rijen politieagenten. In de menigte hoor ik iets over terroristen,iets over een aanslag. Later zal blijken dat het om tien…nietsvermoedende…
   palestijnen…ging, die uit de trein naar Moskou gesleurd werden. ………..Uit de luidsprekers schalt
   gospelmuziek.Op het plein wordt alvast een openluchtmis opgedragen. Mensen bidden fluisterend
   maar het fluisteren van duizenden klinkt als een gebrom. Vrouwen vallen met honderden tegelijk met hun knieën op de stenen. Ik blijf staan. Het lijkt alsof iedereen verwijtend naar mij kijkt, maar nee, rondom mij zie ik meer mensen gewoon in het gras zitten.’Onze vader’ brullen de luidsprekers
   ,’…onsmakelijkst brood’. Hij komt binnen een kwartier. Een jeugdgroep klimt op h.podium en zingt ritmische spirituals. Zo’n honderd groupies klappen in de handen met een soort EO-blijdschap,
   maar de omringende menigte blijft onbewogen wachten. Naast mij plaatsen zich zes jonge mannen. Zelfverzekerd en arrogant kijken zij om zich heen. Hun leider heeft een dunne snor,zwart hemd,witte das enwitteschoenen. De rest draalt stoere leren jacks. De pausmobiel met de witte FI- guur onder de stolp verschijnt in de verte. Als ik mijn fototoestel uit de tas haal ,maken de jongens een dreigende beweging. De paus passeert ons, en het is voorbij. ‘Veertig,veertig,alles in orde’
   zegt een v.d.mafiosi tegen iets in zijn binnenbrak. Mijn hemel,ik woon al zolang in Nederland dat ik de veiligheidsagenten niet meer herken. Ik begin mij weer door de menigte te bewegen,maar waarschijnlijk zie ik er toch anders uit dan de rest, want de potloodsnor en de geruite Amerikaanse broek zullen tot het einddoel in mijn buurt blijven. ………..Tijdens de volgende twee uur maak ik een
   voorbeeld van pauselijke conflictoplossing mee, samen met de tienduizenden die vroom naar de
   luidsprekers kijken.Eerst gaat hij naar de kathedraal van PRZEMYSL.Daar,tussen veel bidden en ritueel gezang door,benadrukt hij,roept hij op en beveelt bijna om eensgezind te worden. ‘In deze eeuwenoude stad,die door de geschiedenis heen het bolwerk v.h.geloof was,moet eendracht heersen’.Dat dacht ik al,een oecumenische boodschap voor de ruziemakers. Maar dan komt het onverwachte: een plaatselijke bisschop uit de vorigeeeuw wordt onder veel gezang zalig verklaard.een moment later wordt de huidige bisschop van PRZEMYSL..Tokarczuk ..tot aartsbisschop benoemd………Mensen klappen,roepenen juichen,terwijl de paus naar’ d.ontmoeting met de Oekraïners gaat .Hij spreekt zijn groet in hetbOekrains,en over het plein valt een ijzige stil-
   te. Uit de luidsprekers komt een Oekrains gebed. De gezichten om mij heen verstarren,’Mijn god’ hoor ik naast mij. De paus gaat over in het Pools. Er begint een ellenlange preek over duizend jaar christendom in Rusland,en over de blijde verlossing die nadert,en dat de Oekrainse katholieken ..
   eindelijk ..hun..catacomben kunnen verlaten. ‘Gezamenlijk geloof verplichttot verzoening,dit is de
   symbolische stempel van nieuwe .iegde,laten we onze gezamenlijke geschiedenis van een afstand bekijken,jullie nieuwe vrijheid kostte vele offers’.Kortom,bij de macht v.h.pauselijke besluit krijgt de Oekrainse kerk de oude en heel grote garnizoenskerk v.h.Heilige Hart van Jezus.’Dus niet de karmelietenkerk,zucht h.plein opgelucht. De paus vervolgt:’ze ktprijgen de kerk niet in bruikleen,maar voor eeuwig. Bij deze verklaart hij de garnizoenskerk tot kathedraal. PRZEMYSL
   wordt de zetel v.h.Oekrains-katholieke bisdom. …….Zo eindigt de ruzie in een soort positieve anticlimax. De Oekraïners kregen meer dan zij verwachtten,voor altijd een prachtige kerk,en een bisdom.De Polen hebben ook niets te klagen,de karmelietenkerk bleef in Poolse handen,boven-
   dien heeft PRZEMYSL zijn eigen zalige en zijn aartsbisschop gekregen……. …En…de bussen met
   Russische kentekens,zullen de blijde boodschap in het Oosten verspreiden:’Misschien zijn de Polen ons slecht gezind,maar de paus zelf,Lokeren Pool notabene,nam het voor ons op”.Achteraf
   lijkt deze meesterlijke oplossing logisch en simpel.maar hoeveel VERNUNFT! afwachten en foutloos plannen moet het gekost hebben om het conflict te laten rijpen voor deze pauselijke in-
   greep. Er is ook improvisatie aan te pas gekomen: de correspondenten die de vertalingen v.d.pau-
   selijke redevoering vooraf kregen,hadden al geschreven dat de paus de karmelietenkerk zou teruggeven aan de Oekraïners. Tot het. Laatste moment was dat kennelijk zijn bedoeling, totdat hij de plaatselijke bisschoppen aanhoorde en de stemming proefde. …..Hetbwordt donker,de stad loopt langzaam leeg.Mensen met hun ervaringen uit verschillende stadsdelen stromen het Kunstenaarscafe binnen. Sommigen zijn enthousiast,anderen schudden met hun hoofd: zou het hele conflict toch door de kerk in scène zijn gezet? Fotograaf Jack bracht de hele dag door bij de Karmelietenkerk. s Ochtends al verschenen aan de voet v.d.heuvel de eerste Oekrainse pelgrims,
   vertelt hij. Aan de muur onder aan de kerk hebben zij een klein altaar gebouwd,en om twee uur ‘s
   middags begonnen zij te bidden. Rijen politieagenten kwamen tussen hen en de menigte Polen staan. Zo bleef iedereen staan tot het moment dat de paus zijn verklaring aflegde.’ Je kon letterlijk
   zien hoe de spanning stukje bij beetje v.d.mensen afviel,zij huilden en kusten elkaar, iemand begon met een stuk hout op de kerkklokken te slaan,netbeans een pandemonium! De paters
   karmelieten kwamen uit de kerk,de prior Damian voorop,mensen wilden hem op de handen nemen
   Onder aan de heuvel bij de Oekraïners gebeurde ongeveer hetzelfde,zij dansten en vielen in elkaars armen.’ ……..’Het burgercomitee heeft van alle nuntiussen en prelaten gewonnen!’ Deze woorden hoor ik de volgende ochtend. Van een automonteur die mijn band plakt.Hij is niet helemaal tevreden:’ Het is jammer van die prachtige garnizoenskerk.maar ja,.de mensen begrijpen wat de inzet v.h.spel is. We moeten de Sovjets opblazen,anders lopen zij over ons’……Op dinsdag
   is alles weer bij het oude. Op de straathoeken staan weer mannen in staat van zware vermoeidheid’.Roemeense zigeuners bedelen tussen de stinkende bussen. In de doka van Jacekzit een oude dove man die met kromme letters zijn leed had opgeschreven en naar de krant
   gebracht: hij laat heel Polen weten dat zijn zoon hem slaat en schopt. ..Een bescheiden rustige dikkerd loopt met me mee door de slaperige stad.We hebben elkaar gevonden op basis van gezamenlijke liefde voor de brave soldaat Svejk.Hij leeft van handel. ‘Vertrouw de Russen nooit’,drukt hij mij op net hart.’Zij bestellen vrachtwagens en betalen plotseling met twee en een halve ton beschilderde houten siereitjes,ik kom bijna om in die dingen.’…..Ik bekijk die stad voor het laatst vanaf de Tataarse heuvel.Przemysl is net de laatste halte van een bus. Alles moet hier nog beginnen.Dit is Midden-Europa: beschavingen,overvallen en bezettingen kwamen in golven en trokken zich terug.Achtergelaten sporen vervallen langzaam,en verdwijnen uiteindelijk. In de koffer van mijn auto liggen brokken van Joodse grafstenen die ik op een stortplaats heb gevonden.
   ‘De paus zei toch dat geld niet alles is’,zegt de dikkerd met een weemoedig-sarcastische intonatie.Wij nemen afscheid…………Terug in Amsterdam verneem ik dat de kerk ongehoorzaam-
   heid nooit vergeeft. Een dag na mijn vertrekpunt Przemysl ,op donderdag 6 juni,beval de aartsbis-
   schop Tokarczuk de sluiting v.d.karmelietenkerk,als straf voor de bezetting door het burgercomitee. De karmelieten die geen gehoor gaven aan het bevel om de kerk te verlaten en zogenaamd gegijzeld waren,werden naar kloosters in alle richtingen van Polen gestuurd. De curie in Przemysl overweegt de mogelijkheid om de kerk toe te wijzen aan de leherkapelaan.ik bel naar Przemysl en hoor dat in de stad vlugschriften worden verspreid waarin aartsbisschop Tokaeczuk’verrader en Oekraïner’ genoemd wordt. Het voltallige burgercomitee,samen met de niet weg te denken oude dames,bidden weer dag en nacht voor de deuren v.d.gesloten kerk,en branden kaarsen. Op de kerk wapperen weer zwarte vlaggen######################################################################################################################################################
   juni 1983, : BEEN WAPENAANDELEN. …..Dertien. Amerikaanse religieuzeinstotuten in en rond
   Chicago hebben besloten om hun aandelen terug te trekken uit vijftien ondernemingen die grote
   belangen hebben bij de produktie van kernwapens. Het gaat om bedrijven als Oeing,IBM,Ford en
   General DYNAMICS. Volgens een verklaring van de dertien kongregaties en orden hebben zij
   jarenlang geprobeerd met hun aandelen invloed uit te oefenen om het beleid v.d.ondernemingen te veranderen. Die pogingen bleken vruchteloos, vandaar nu dit besluit

   Like

 8. Jade zegt:

  Alleen de denkers van de EU konden voor ongekende welvaart voor zichzelf zorgen…

  Like

 9. louis-portugal zegt:

  Absoluut eens met de Winter en oneens met Martien , mvdg en anderen die hetzelfde zeggen.
  De ellende in de Ukraine begon pas nadat door acties van amerikaanse huurlingen onder commando van jazenjuk en een pluk amerikanen, die daar jaren aan gewerkt hebben,
  door op het maidanplein een stel mensen dood te schieten.
  Men probeerde de schuld daarvan in de schoenen van de zittende , gekozen, president te schuiven.
  Victoria “fuck the EU” Nuland beweerde op 31-12-2013 bij een samenkomst van amerikaanse en ukrainse “zakenmensen” dat de V.S. al 5 miljard dollar in de democratisering van de Ukraine hadden geinvesteerd.
  Ik laat de actie van een stel (Verhofstad, v. Balen, die duitser van de EO e.a.) nog maar even buiten beschouwing.
  Janukowski had nog net de gelegenheid, om niet net als Gadafi in Lybië, te vluchten en vermoord te worden.
  Nadat moorden op het plein kwam alles in een stroomversnelling.
  Donbass wilde niet onder kiewse mafia leven en de autonome Krim koos via een referendum, waar meer dan 90 % voor Rusland koos, voor aansluiting bij dat Rusland.
  Die kans hebben wij in Nederland idd. niet gehad.
  Als Putin maar een fractie was van hetgeen hij beschreven wordt had hij allang de hele Ukraine platgelopen.
  De Krim is een volledig ander verhaal met de enige warmwaterhaven die Rusland heeft en waar ooit zelfs het russisch hof resideerde.
  Amerikanen waren al verbouwingen aan scholen aan het organisren waar later amerikaanse troepen hun intrek zouden nemen.
  En nu hou ik erover op want ik kan nog een tijdje doorgaan.

  Like

 10. Philippine zegt:

  Leon de Winter heeft het over Technokratie en Technokraten.
  Hieronder een link maar de titel van het artikel van Peter Roodenburg.
  http://www.dbng.nl/nl/details?searchkey1=rel&searchterm1=078939836&searchtype1=and&searchterm2=&searchterm3=&item=1

  Het artikel is te lezen door opnieuw de titel op de eigen computer in te tikken.
  Zomaar doorsturen is niet mogelijk.
  Mijns inziens belangrijk om te kunnen weten waar de EU en Amerika op af sturen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s