Middenin de crisis: Juncker wil gezamenlijke begroting van eurolanden

Screenshot_31

Op 12 februari 2014 ontving de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, de staats- en regeringschefs van de EU in Brussel

(Vertaling: E.J. Bron)

Jean-Claude Juncker eist een gezamenlijke begroting  voor de eurozone. De staats- en regeringschefs van de EU zijn hier in meerderheid tegen. Want een gezamenlijke EU-begroting voorziet in superieure rechten tegenover de nationale begrotingen. Maar Juncker wil gebruikmaken van de crisis om de integratie te bespoedigen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft de staats- en regeringschefs van de EU op een topontmoeting in Brussel afgelopen donderdag een acht pagina´s tellend document ter intensivering van de EU-integratie voorgelegd. Hierin pleit hij o.a. voor de oprichting van nieuwe EU-instellingen die in dienst moeten staan van de valutapolitiek van de EU.

In het document zou het gaan om gedetailleerde voorstellen, bericht de Financial Times. Maar Juncker komt met zaken, die in meerdere hoofdsteden van de EU voor narigheid zouden kunnen zorgen. Een jaar geleden was de EU-integratie tot stilstand gekomen en enkele staats- en regeringschefs maakten duidelijk dat ze hervormingsmoe zouden zijn. Het zou de eurozone niet gelukt zijn om op dezelfde wijze als de VS uit de crisis te geraken. Een onvolledige muntunie zou het moeilijker maken voortgang te boeken, staat er in het document.

Er zou in de EU-landen sprake zijn geweest van nalatigheden bij de economische hervormingen. De regeringen zouden hebben vertrouwd op de toenmalige gunstige omstandigheden op de financiële markten. Dat zou “contraproductieve effecten met betrekking tot de bereidheid tot hervormingen van de nationale regeringen” hebben veroorzaakt.

Een nieuwe politieke consensus op het hoogste politieke niveau zou noodzakelijk zijn om door te gaan met de structurele hervormingen, die in de hele eurozone als prioriteit opgepakt zouden moeten worden.

Het meest omstreden deel van het document verwijst naar een eigen begroting voor de eurozone. Juncker eist bijvoorbeeld een speciale begroting voor de EU. Daarmee wil hij de belastingpolitieke unie bespoedigen. Dit beginsel werd door de voormalige voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, tijdens de topontmoeting in de herfst van 2012 in het kader van een tussenrapport m.b.t. de economische en de muntunie voorgesteld.

In het rapport van 12 oktober 2012 staat:

“Dit duidt erop dat het geldende kader voor de controle en de coördinatie van de begrotingspolitiek – zoals voorgesteld in het dubbele pakket – door een kader voor een sterkere coördinatie vooraf aangevuld moet worden en dat er stapsgewijs moet worden toegewerkt naar een omvangrijk geïntegreerd begrotingskader (…). De historie van andere muntunies laat zien dat er verschillende manieren bestaan om tot een fiscale unie te komen. De mate, waarin de begrotingsinstrumenten gecentraliseerd zijn, en de regelingen m.b.t. de begrotingssolidariteit in geval van een macro-economische of financiële schok verschillen van muntunie tot muntunie.”

Van Rompuy had in 2012 bondskanselier Angela Merkel de opdracht gegeven om de oprichting van een “speciale solidaire financiële eenheid” binnen de EU te onderzoeken. Merkel zei over het thema van de gezamenlijke EU-begroting in een regeringsverklaring op 18 oktober 2012: “Bij het vergroten van de begrotingsdiscipline zijn we uiteindelijk met het fiscale pact wel degelijk een stuk opgeschoten. Maar we zijn van mening – en ik spreek voor de hele Duitse regering –: We zouden hierin nog heel goed een stuk verder kunnen gaan door op Europees niveau echte superieure rechten tegenover de nationale begrotingen toe te staan, daar waar de overeengekomen grenswaarden van het stabiliteits- en groeipact niet worden aangehouden. Ik weet: hiertoe zijn nog niet veel lidstaten bereid. Maar ik zeg ook: helaas.”

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, EUSSR, Graaien, Krankzinnigheid, landverraad, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

10 reacties op Middenin de crisis: Juncker wil gezamenlijke begroting van eurolanden

 1. Jean zegt:

  Zet die Luxemburger heel snel in Echternacht zodat hij terug nuchter wordt want die eikel is ziek in het koppeke van het zuipen.
  Opkrassen met die EU dictatuur, leve de onafhankelijke Republieken in Europa w.w.z. ”nog 7 staatscircussen” opdoeken want de kostprijs is misdadig hoog en de toegevoegde waarde is zero, nul, nothing.
  Mijn kleindochter kan ok met de handjes zwaaien en dat doet ze gratis.

  Like

 2. Sjaak zegt:

  NU IS DE ROEP AL RUINEERT
  PRAST HET ZICH ONGENEERT ?

  Like

 3. Cathja zegt:

  Ik krijg niet eens de mogelijkheid om te herstellen van het laatste verschrikkelijke EU-plan, of het volgende dient zich alweer aan.
  Alles wat uit Brussel komt, ademt overheersing en bemoeizucht! Ik ben die hele EU wel ZÓ VERSCHRIKKELIJK KOTS-BEU!!
  Laat ons met rust, stelletje ongekozen uitzuigers!! Bedenk eens iets waarbij jullie zelf minstens de helft van je zelfbedachte, méér dan riante salaris en extraatjes kunnen/MOETEN inleveren, in plaats van de EU-burgers nog verder de strotten dicht te knijpen! Want dát is wat jullie van plan zijn!!!

  Ja, nu ben ik nog veel bozer dan ik al was!

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Dat krijg je nou met een zuipschuit aan het roer !

  Like

 5. Tistochwat zegt:

  De januskop staat in het midden, zie ik.

  http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/januskop

  Like

 6. lucky bee zegt:

  Stuur Juncker terug naar Luxemburg daar kan hij zo veel plannen maken als hij wil,maar wij hebben er dan geen last van.

  Like

 7. Aangezien de hele Eurozone door de Eurocrisis vet in de schulden zit, moet dus iedereen nu collectief betalen! Hoe hoog denken ze dat DÁN onze staatsschuld zal zijn?

  Like

 8. Die zuipschuit EIST?????En Rutte ……pakt zijn pen al vast!

  Like

 9. Anneke zegt:

  “Brrrr; dat rotte glimlachje op Mark z’n snoet”. Braakneigingen overvallen me weer. Zijn mimiek heeft last van spasme”. Weet (waarschijnlijk) heel goed hoe ‘de kaarten’ zijn geschud. Weet (heus wel) dat hij en z’n kompanen de grote verliezers zullen zijn. Wij burgers staan er heden het slechtst voor, maar als deze ‘tornado is uitgeraasd’ dan is de beurt aan ons. Het vernietigende financieel -,economisch -, politiek monopolie-spel is dan in de ‘container’ beland. Vandaar dat veel politici (ect.) vaak enorme (alcohol) verslaafden zijn.

  Like

 10. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op Gerrit Tienkamp herblogd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s