De onverdraagzame gevoeligheid

Screenshot_56

Victor Reinier

(Door: Onno Drees)

Tijdens een uitzending van Pauw, op 4 september 2014, zegt Victor Reinier dat hij zijn wijntje met liefde van tafel zet, omdat hij respect heeft voor andermans gevoel. Dit zegt hij tegen Okay Pala, de woordvoerder van Hizb-ut-Tahrir, die op de dag van de aanslagen in Kopenhagen sprak bij een debat over de toekomst van moslims in Nederland. Volgens deze man worden moslims stelselmatig beledigd en gekrenkt. Nu is het bij een multicultureel conflict handig om miscommunicatie uit de wereld te helpen door voor gebruikte woorden gelijke definities te hanteren.

Een bekend voorbeeld van ongelijke definities is de betekenis van het woord islam. Volgens de één betekent het vrede, volgens de ander onderwerping. Soms vraag ik me af of er binnen het islamitisch geloof een groot verschil tussen de twee bestaat. Heb je misschien pas rust aan je kop zodra je je aan de (psychische) terreur hebt onderworpen om je vervolgens relatief vreedzaam gedeisd te kunnen houden? Sommigen zeggen dat het te maken heeft met verwarring door het Semitische klinker- en medeklinkergebruik en worden salam (vrede) en islam (onderwerping) daarom gemakshalve door elkaar gebruikt.

Dan is er de betekenis van het woordje mening. Tijdens een debat tussen Afshin Ellian en Fawaz Jneid (As-soenah moskee) bij de universiteit Leiden naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh verkondigde Fawah Jneid dat hij voor de vrijheid van meningsuiting was, maar ook dat de overheid haar burgers moet beschermen tegen atheïstische leugenaars. Hierdoor vraag ik mij sindsdien af of meningsvorming als individueel recht zich wel zodanig heeft ontwikkeld dat er in de islamitische wereld een woord voor is bedacht anders dan leugen, verraad of afvalligheid.

De woorden gevoeligheid, gekwetstheid en belediging zijn op verschillende manieren een apart geval. Extra complicatie bij de miscommunicatie is onze individualistische ontwikkeling in het Westen. Collectieve gekwetstheid bestaat misschien bij fans van Ajax, Feyenoord of Staphorst, maar verder is belediging over het algemeen een vrij persoonlijke aangelegenheid. Een groep die collectief op de achterste benen staat bij een onwelgevallige uiting over de heilige profeet Mohammed komt eigenlijk in een soort Pavlov-reactie terecht. De tekening hoeft niet eens gezien en de column niet eens gelezen te zijn.

Bij de onverdraagzame gevoeligheid wordt de stap om te bedenken dat we allemaal vrij zijn om op persoonlijke titel iets te voelen en te uiten overgeslagen. Anders zou de ‘individuele’ moslim zich afvragen of het misschien een functie heeft om iets te tekenen of te schrijven, een functie waar de tekenaar of schrijver belang aan hecht. Vervolgens kan worden geprobeerd het gekrenkte gevoel te verdragen en inhoudelijk te reageren of over te gaan tot de orde van de dag als dit zinloos of ondraaglijk lijkt.

Deze gevoeligheid is echter niet individueel en ook niet ondraaglijk. De ‘gevoeligheid’ is collectief en onverdraagzaam. Iedereen moet meedoen, ook wie het in eerste instantie niet als zodanig ervaart. Is een wijntje een belediging voor de profeet en het geloof, maar had Victor Reinier best een wijntje gelust, dan hebben ze daar bij Pauw niets mee te maken. De wijn verdwijnt ‘uit respect voor andermans  gevoel’ van tafel. Het uitblijven van de afweging zelf een aanbod af te slaan, maar de ander zijn plezier te gunnen, is geen teken van ondraaglijkheid en zeker niet van gevoeligheid, maar een teken van onverdraagzaamheid. Terwijl in Amsterdam Okay Pala pleitte voor een verbod op Mohammed-cartoons werd dit gisteren in Kopenhagen weer pijnlijk duidelijk.

Screenshot_57

Okay Pala

Door:
Onno Drees
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", Appeasement, Dhimmitude, Islam, islam-collaboratie, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Krankzinnigheid, lafheid, landverraad, Moslims, nieuw fascisme, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

27 reacties op De onverdraagzame gevoeligheid

 1. Én maar toegeven…..idioten .Trouwens aan boord van mijn laatste schip was de moslem bemanning maar wàt blij met hun wekelijkse flesje knokwisky en doosje bier,maar dat waren dus ”gematigde maroccanen”.en aan de wal kon je ook een borrel en een biertje drinken, dus TOEN 1996 niet zo donker die stadse rekels.

  Like

 2. lucky bee zegt:

  Dat wij nog steeds musselmannen aanhoren wat ze te zeggen hebben. Ze liegen als ze hun smoelen openmaken, en door de 1001 nacht van Seherezade, zijn ze perfecte sprookjes vertellers.

  Like

 3. Sjaak uit Dordt zegt:

  Collectief beledigd zijn, betekent dat men zelf niet denkt. Laat dat zelf denken nu net de kurk zijn waar Het Westen op drijft. Elke concessie hier aan is een rechtstreekse aanslag op de Westerse cultuur. Zelfs “het wijntje van tafel” is een concessie en geen gebaar van respect. Omgekeerd kan “het wijntje op tafel” juist opgevat worden als respect voor de eigen waarden.

  Like

  • Berthe zegt:

   GOED VERWOORD, SJAAK!!

   Like

  • Daiyu-ninja zegt:

   Sjaak uit Dordt zegt:
   15 februari 2015 om 16:53

   Omgekeerd kan “het wijntje op tafel” juist opgevat worden als respect voor de eigen waarden…………………………………………..

   Helemaal mee eens.

   Victor Reinier zegt dat hij met liefde het wijntje van tafel zet uit respect voor het gevoel van moslims.
   Die man beseft niet dat het helemaal NIETS te maken heeft met respect voor de gevoelens van moslims , maar met onderwerping.

   Als wij in een moslimland zijn, zullen de moslims dan de dieren verdoofd gaan slachten uit respect voor onze gevoelens/liefde voor dieren?
   Zullen ze dat voor ons doen?
   NO WAY!

   Niemand kan mij wijsmaken dat je van het zien van een glaasje wijn beschadigt raakt, of daar nachtmerries van krijgt.

   Volgens deze man worden moslims stelselmatig beledigd en gekrenkt…………………………..

   moslims (geen H-letter) zien alles wat niet islamitisch is, als een belediging en voelen zich al diep gekrenkt wanneer je je niet tot de islam wilt bekeren, want je wijst hun profeet/allah af en dat is een misdaad.
   Ze voelen zich al beledigd en gekrenkt bij het zien van: korte rokjes, varkentjes, honden, badeendjes, wapperende en onbedekte haren, blote buiken/benen/armen, kruizen, keppeltjes, Pippi Langkous, Pino, foto’s en tekeningen van mensen etc.
   Gezien het feit dat we in een westerse wereld wonen waar voor ons dit soort dingen heel normaal zijn maar voor moslims niet, is het niet vreemd dat moslims zich de hele dag gekwetst, gekrenkt en beledigd voelen.
   In hun ogen zijn wij daar de schuld van, want wij hebben allemaal dingen die voor moslims niet kunnen en mogen. Dus, wij krenken, beledigen en kwetsen hen.

   Dat moslims onze leefwijzen en cultuur ervaren als dagelijks beledigd en gekrenkt worden, eigenlijk als een aanval op hun gevoelens, dat is niet ons probleem.
   Als je moslims steeds maar ontziet, dan zullen ze nooit ergens leren tegen kennen en zich als stampvoetende, driftige peuters blijven gedragen.

   Allen de waarheid zal het van de islam winnen.

   Like

   • Daiyu-ninja zegt:

    beschadigt moet zijn, beschadigd.

    Like

   • windwens zegt:

    Inderdaad Daiyu _ninja al zou je alles aanpassen aan dit zeur volk dan nog weten ze iets te vinden wat toch ook weer niet in de kraam te pas komt. Deze eisen moet men stelselmatig negeren, de gekte zal dan even toe nemen op den duur dooft het vanzelf uit. Ze zijn in de minderheid en gedragen zich als de meerderheid. We moeten ze laten voelen en laten merken dat zij zich maar moeten aanpassen en niet anders om. Geen zin in dan zal Saoedie Arabie, Marokko, Turkije, Somalie welk ander moslimland dan ook ze met open armen ontvangen.

    Like

 4. Sjaak zegt:

  Na de Mohammed-Cartoons
  komen de karnavalsoptochten
  zoals vandaag in Braunschweig ?
  En daarna na en na de Sharia ?
  En dat van een groepje dat nu
  nog in de minderheid (IS) ?
  En wat is wanneer ze in de
  in de meerderheid zijn !
  ISLAMISCH SCHLACHTFEEST ?

  Like

 5. Tistochwat zegt:

  “dat hij zijn wijntje met liefde van tafel zet, omdat hij respect heeft voor andermans gevoel”

  Degenen voor wie die sul z’n wijntje van tafel zet, zijn de intolerante respectloze moslims die hem ‘met liefde’ de hals zullen afsnijden zodra hij aan de beurt is.

  Dit brengt mij helaas weer op het misselijkmakende onderwerp ‘koningshuis’.
  Ik denk dat die ‘oranjes’ gevrijwaard blijven van islamitische terreur omdat ze dikke olievrindjes (met een ‘i’) zijn met de sjeiks en emirs van die achterlijke zandbak-landen. Die sjeiks en andere schandalig rijke idioten zullen wel bevolen hebben om die ‘oranjes’ met rust te laten.

  Ééénig, dolletjes! Kijk toch eens wat een kameraadschap weer:

  http://gpdhome.typepad.com/.a/6a00d8341c648253ef0147e32a0654970b-400wi

  Waarvoor hebben die ‘koninklijke’ uitzuigers eigenlijk beveiliging nodig, vraag ik me af.
  Hebben ze zó weinig vertrouwen in hun ‘geliefd zijn’ bij iedereen?!

  Like

   • Jean zegt:

    Die links op de foto doet mij braken. Wat een kruiperig ongedierte. Niet het eigen volk is de rijkdom maar wel de oliedollars.

    Like

  • Daiyu-ninja zegt:

   Als ze zo geliefd zijn bij het volk dan hebben ze geen beveiliging nodig, lijkt me.

   Ik begrijp er helemaal niets van. Als trix en lex het goedvinden dat de autochtonen uitgeroeid worden, wie betaald hun luxe leventje dan? De allochtonen? Ik denk het niet, want zij hebben helemaal niks nodig met plooirokje trix en schuimkraag lexje. Zij hebben alleen iets nodig met mo en allah. Dus, trix en lex kunnen fluiten naar de centen van de moslims.

   Een koningshuis zonder volk heeft geen bestaansrecht.

   Dan nog iets. Als de westerlingen van de aardbodem verdwenen zijn en er alleen nog maar moslims leven, wie koopt dan de olie van die theedoeken?
   moslims kunnen niks produceren, dus zij kunnen niks met die olie. Wie houdt het koninkrijk der theedoeken dan in stand? (bewust geen H-letters gebruikt)

   Like

  • Driek zegt:

   Fawaz Jneid (As-soenah moskee) bij de universiteit Leiden naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh verkondigde Fawah Jneid dat hij voor de vrijheid van meningsuiting was, maar ook dat de overheid haar burgers moet beschermen tegen atheïstische leugenaars.

   Nou, Ik wens niet door de overheid beschermd te worden tegen atheïstische leugenaars, dat bepaal ik zelf allemaal wel. Wie is JFawaz Jneid wel om dat te verkondigen? En die Victor Reinier die z’n wijntje met liefde van tafel zet, is gewoon een heel domme man. Die is niet helemaal goed snik.

   Like

 6. Jaantje zegt:

  Goed artikel enkel staat er een verschrijving in de derde regel van beneden af.
  ís geen teken van ondraaglijkheid neem aan dat er is geen teken van onverdraagzaamheid bedoeld word.

  Like

 7. Urbanus zegt:

  Wij zijn in verwarring en verdeeldheid. Wat moeten we toch doen om te kunnen samenleven met de Mohammedanen die hier zijn en aan de andere kant domrinks wat het zonder meer opneemt voor islam. De beroepsmoslims passen hun tactiek hierop aan en lachen de besneden lul uit hun broek.
  We kunnen er nog zoveel over nadenken en praten maar eigenlijk is het tijd voor een unaniem standpunt. De beroepsmoslims weten dat het een lange weg is om dat ooit te bereiken.

  Like

  • Jaan zegt:

   We moeten helemaal niks en zeker niet samenleven met moslims, want daar kun je niet mee samenleven. Dat betekent voor moslims, dat we naar hun pijpen moeten dansen en hopen dat ze ons in leven laten. Dus wat we moeten is: schop ze eruit, allemaal. Desnoods komt Poetin ons helpen, want moslim B. Hoessein O uit Amerika is één van hen.

   Like

  • Daiyu-ninja zegt:

   Urbanus zegt:
   15 februari 2015 om 18:22

   De beroepsmoslims passen hun tactiek hierop aan en lachen de besneden lul uit hun broek………………………………..

   LOL.

   Like

 8. JLC zegt:

  Een moslim hoeft niet te denken, dat is namelijk al voor hem gedaan, dus ook waar hij boos om moet worden, of niet mag accepteren. zoiets als holle vaten klinken het hardst.

  Like

 9. Cathja zegt:

  MIJN wijntje was beslist niet van tafel gegaan! Dan was ik nog veel liever zélf opgestapt, met wijn uiteraard. Ik zou niet met mensen aan tafel willen zitten om te discussiëren, als er iemand was aangeschoven die vindt dat alleen HIJ gerespecteerd behoort te worden.
  Dan was dat voor mij einde discussie!
  Ik zou hem als afscheid even mijn schoenzolen laten zien.

  Like

 10. Jean zegt:

  Ik zou zelfs een extra varkensribje eten moest er een moslim in mijn omtrek zou zijn maar die kans is zeer klein want zodra er een moslim zijn binnenkomen zou ik opstaan, afrekenen en wegwezen want ik wil dergelijke achterlijke perverse gewelddadige barbaren niet in mijn omgeving, ik beschouw dat volk als een gevaarlijke ziekteverwekkers, voor mij is islam gelijk aan kanker.

  Like

 11. duinsnip zegt:

  Je kunt van mensen die hun inkomen verdienen met politiek correcte mediaprogramma’s niet verwachten dat zij dat inkomen op het spel zetten, door eindelijk eens te zeggen wat ze denken.
  Dat betekent einde carriere. Je moet gewoon dat soort programma’s mijden. Mindcontrol!

  Like

 12. Theresa Geissler zegt:

  Klopt natuurlijk: Het maakt deel uit van onze westerse omgangsvormen om de gesprekspartner te offreren: “Zal ik dat-en-dat doen (of laten) als U er last van heeft?” Vanuit diezelfde omgangsvormen luidde echter lange tijd de ongeschreven regel, dat de reactie, die men mocht verwachten, ontkennend was (“Nee, nee, ga vooral uw gang”) waarop van beide kanten aan de plichtpleging was voldaan. Het is een code, die moslims totaal niet aanvoelen, laat staan beheersen, omdat ze het als de normaalste zaak van de wereld beschouwen, dat door de ‘ongelovigen’ in alle opzichten aan de wensen van hèn, de ‘ware gelovigen’ wordt voldaan. Het komt eenvoudigweg niet in hun hóófd op om, in het kader van de beleefdheid, op hún beurt een stap terug te doen.
  Ik heb zo het idee, dat dit misverstand van meet af aan bij het hele goedmenschendom heeft gespeeld: “Maak het ze zoveel mogelijk naar de zin, dan zullen ze dat op en duur zeker beantwoorden.” Intussen hebben ze ruimschoots de gelegenheid gekregen om er achter te komen, dat het bij moslims zó niet werkt.
  Daar zijn ze natuurlijk intussen ook achter gekomen, maar ze verdómmen het vooralsnog om dat toe te geven. -Typisch des goedmenschen.
  En dat een grachtengordelfiguur als Victor Reinier daartoe behoort en zich dienovereenkomstig gedraagt, zeker voor de camera ‘s, mag ook al geen verrassing heten.
  Met hem hoeft men dan ook geen medelijden te hebben: Kwalijker is, zoals gewoonlijk, dat andere Nederlanders automatisch de klos zijn door zijn openlijke dhimmitude-houding.
  Iets wat, anderzijds, een Okay Pala als een vanzelfsprekendheid accepteert.

  Like

  • windwens zegt:

   Theresa soms vraag ik me af wanneer er eens een eind komt aan de verwardheid van deze goedmensen iedereen heeft toch een grens tot hier en niet verder. Het lijkt of bij deze mensen iets mis is met het invoelen van wat de ander nu precies van ze wilt. Tot men op de fatale dag er achter komt dat ze toch niet zo goed waren als ze dachten. Het is bijna een romance die zij zijn aangegaan, waardoor ze in hun endorfine roes blijven steken.

   Like

 13. harry zegt:

  Laten we al die politiek correcten mijden als de pest .
  Ik kijk al niet meer naar dat soort figuren en zap meteen weg .
  Cabaretiers , zangers , acteurs , heel veel foute gasten !
  Niet meer naar optredens en zo worden er ook zeker geen CD’s aangeschaft als ze zo zijn .
  Het zal rustig worden .
  Laat ze het maar voelen !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s