Henryk M. Broder over de inslagen die steeds dichterbij komen

Screenshot_55

(Vertaling: E.J. Bron)

In “Die Welt” omschrijft de schrijver Henryk M. Broder de actuele  gemoedstoestand van veel Joden in Duitsland die, ondanks grote woorden van de bondskanselier betreffende hun veiligheid, voor hun leven moeten vrezen, omdat de islam zich met hulp van diezelfde bondskanselier zat vreet.

…Wat we op dit moment meemaken, is geen Renaissance van het joodse leven in Duitsland en in Europa, maar het einde van een experiment. Het is voorbij. Er bestaat toch geen leven na de dood. De festivals van de joodse cultuur, die inmiddels in iedere kleine stad wordt gehouden, bewijzen alleen maar dat de joodse cultuur daar het populairst is waar geen Joden zijn. Die storen alleen maar.

Maar ook over het antisemitisme kan beter gediscussieerd worden als er geen Joden mee aan tafel zitten. Die zijn vooringenomen. En wie denkt op een kerkhof een discotheek te kunnen exploiteren, krijgt op zeker moment met de zielen van de doden te maken.

Zoals al vaker in hun geschiedenis geloven en hopen de Joden dat het om een storm gaat die wel weer voorbij zal trekken. Ze zouden lering moeten trekken uit de geschiedenis. Het wordt niet beter, het zal erger worden. Toulouse was het voorspel voor Brussel, Brussel leidde tot Parijs, en Kopenhagen zal niet het eindstation geweest zijn. De lijst met aanslagen wordt steeds langer en de inslagen komen steeds dichterbij.

Zelfs de president van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, die zich inspant voor positieve public relations, dus voor het vermijden van paniek en voor rust, heeft na Kopenhagen verklaard dat terreur tegen islam-kritische journalisten en joodse instellingen “definitief midden in Europa” zouden zijn aangekomen. Hoe waar. En hoe banaal.

Het moorddadige antisemitisme is geen meester uit Duitsland. Het behoort intussen tot Europa – net zoals het geïmporteerde “islamisme” dat het voortbrengt. En het spookachtige daaraan is: De Joden doen nog steeds net alsof er niets aan de hand is. Ze zijn bang dat de optie om naar Israël te kunnen gaan hen aangerekend zou kunnen worden als landverraad. “We prakkiseren er zelfs niet over”, verzekeren ze. Het enige dat ze wensen is een “betere beveiliging van joodse instellingen”. Bidden, leren en vieren onder politietoezicht.

Je kunt de dhimmi uit het getto halen, maar niet het getto uit de dhimmi.

Bron:
http://journalistenwatch.com

Bron oorspronkelijk artikel:
www.welt.de
Auteur: Henryk M. Broder

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", "Weg met ons!", antisemitisme, Appeasement, Dhimmitude, Duitsland, Hypocrisie, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, Linkse joden, Moslims, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, praatjesmakers, propaganda, tolerantie/intolerantie, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

11 reacties op Henryk M. Broder over de inslagen die steeds dichterbij komen

 1. Theresa Geissler zegt:

  “Je kunt de dhimmi uit het getto halen, maar niet het getto uit de dhimmi……”
  Da ’s óók een benadering,,,,,!
  Maar mentáál zouden de Joden geen dhimmi ’s hoeven zijn, als ze zich maar niet zouden laten verleiden tot enigerlei compromis met de islam.
  Misschien wat makkelijk gezegd, maar wellicht beter te doen als ze zich maar goed voor ogen zouden houden, dat geen enkel compromis met de islam op den duur ooit iets heeft opgeleverd.

  Like

  • fleckie zegt:

   ……….’ EEN DORPJE’ , .NW.ISR.WEEKBLAD, 20.2.2015. Door…Eldad Kisch.
   ‘Hij is bedroefd,maar niet verbitterd, en gaat door…… Juist nu er door Europa een hernieuwde golf van antisemitisme”ijkt ge gaan,is het nuttigen ons te bezinnen waar we in Israel mee bezig zijn. Dat dit mooie land een haven moet zijn voor elke Jood die zich onveilig voelt in zijn huidige woonplaats,lijkt mij algemeen geaccepteerd. Maar wordt het een modern Sparta ,tot de tanden gewapend binnen een metershoge omheining,of een openslaand dat streeft naar normale betrekkingen met de directe buren? Dit laatste is de optie waar de Israelische vredesbeweging in al haar uitingsvormen naar streeft. Deze laatste weken is h.gevoel van niet weinig Israëli’s zoiets van’zie je wel,dat kan daar niet goed gaan’,en in deze verkiezingsperiode wordt van die bangmakerij gretig gebruik gemaakt. Ik kan me daar niet goed in mengen- ik heb mijn keuze ruim 50 jaar geleden gemaakt,belast als ik ben met mijn eigen geschiedenis,maar dat blijft een persoonlijke zaak,de oplossing die mij past. …..ook in tijden van nationale kortzichtigheid blijven wij,die minderheid van’links’, ons richten op normalisatie van banden met onze buren,in dit geval de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het werk van Physicians for Human Rights
   gaat door,zoals het werd voortgezet ook gedurende de laatste acties of oorlogen van Israel, in samenwerking met Palestijnse medische organisaties,om de medische verzorging op de bezette gebieden te verbeteren. Joodse en Arabische medische vrijwilligers gaan wekelijks op bezoek in
   steden en dorpen over de Groene Lijn om adviezen en medicijnen te verdelen. …..Ik neem aan dat u nooit v.h.dorp Alar gehoord hebt. Ik ook niet, tot afgelopen zaterdag,wantten bezochten we met mijn dokters dit plaatste dat ten noordoosten van Tulkarem ligt. Het zit prachtig op een berg,aan een weg die een dorp verder helemaal doodloopt,en je ziet opnemen heldere dag de zee en de schoorstenen v.d.electriciteitscentrale van Gederangeerd duidelijk in de verte. Het dorp heeft 8.000 inwoners,et een vaste verpleegster en een arts drie maal per week. …..Wij waren een
   gemengd gezelschap ditmaal,zoals gebruikelijk met Joodse en Arabische Israëli’s,en relatief veel
   lokale medische hulp. Mijn vertaalster was een schattig Palestijns verpleegstertje uit dit zelfde dorp
   Alar. Ze hielp mij in heel redelijk Engels met de patienten.Meestal vertaalt er iemand uit onze eigen groep,maar ditmaal waren er kennelijk niet genoeg krachten aanwezig. Ikmhad niet heel veel te doen,en we raakten aan de praat tussen de patienten door.Toen ik uit h.raam keek,in de richting v.d.zee,vroeg ik haar of ze daar ooit was geweest.Dat zou ze graag willen,’maar dat kon niet’.Dat is toch een onaanvaardbare toestand! …..Na het werk aten we gezamenlijk de gebruike-LIJKE maaltijd met choemoes,kip en sla. Een van mijn collega’s keek naar dit idyllische samenzijn en zei:’Dit moet toch kunnen!’En natuurlijk kan het,maar wij communiceren hier op een bepaald,menselijk niveau.wijhoeven niet te besluiten over Jeruzalem,of we het verdelen of niet,en ons ook niet druk te maken over de eventuele terugkeer van vluchtelingen ,en het is niet aan ons te beslissen over de uiteindelijke grenzen. We zeggen tegen elkaar:’ Vrede,insjalla!’ En laten de rest over aan kortzichtige politici. ……….en dan een woordvoerder diezelfde collega,die zo vertederd keek. Deze arts,die trouw meedoet aan ons werk,heeft een broer verloren bij een
   Palestijnse terroristische overval op een bus,midden in Israel.Hij is bedroefd,maar niet verbitterd,en gaat door. ……….Tegelijkertijd kwam de vredesbeweging,die ondanks allesbactief blijft,op een andere bijzondere manier in beeld.Dat was toen enkele dagen geleden de Yeshayahu
   Leibowitz-prijs werd uitgereikt,voor toenadering tussen Israëli’s en Palestijnen. Een jaarlijks weerkerende gebeurtenis,georganiseerd door de Israelische vredegroet Yesh Gvul(‘er is een grens’). Ditmaal ging de onderscheiding naar Amira Hass..en..Ilana Hammerman,beiden publicist en activist,voor hun onvermoeide streven om een vergelijk in het Mi-Oosten naderbij te brengen en over het onrecht v.d.bezetting te rapporteren. In een goedbezochte ceremonie werden beide vrouwen geëerd.################################################################

   Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  En dat alles door de MOSLIMINVASIE sinds 1975! Verraders der politiek, ik hoop dat jullie nog voor een tribunaal komen, vooral de klootzakken van CDA,VVD,PvdA en de VVD!

  Like

 3. BertG. zegt:

  Wordt het ene evenement afgejorist, trekt een Utrechtse locatiemanager de stekker uit het andere haatgala. Het gaat ze niet voor de wind, die vromen. De kans is groot dat dit benefietgala zich nu verplaatst naar de Oudegracht 312, lekker dicht bij Utrecht Centraal, of ergens anders. Sterspreker van ’t geheel moet sjeik Assim Al-Hakeem uit Saudi-Arabië worden. Zoals de meeste prekers lullen ze zoveel en zo langdradig dat het vermoeiend wordt ze op iets kwalijks te betrappen, maar de GS Inlichtingendienst stuitte op het bovenstaande.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/02/islam_beledigen_veel_erger_dan_hebdo.html

  Like

 4. Vederso zegt:

  Der Tod ist ein Meister aus Deutschland. Gedicht: Todesfuge van Paul Celan. Op z’n eigen manier mooi verwerkt in de tekst.

  Like

 5. Roni zegt:

  En dan zijn er nog Joden nu die op Groen Links stemmen. Echt, helemaal om je haren van uit het hoofd te trekken. Laat ze dat maar niet in Israel horen denk ik dan maar…….

  Like

 6. Roni zegt:

  Er zijn nog steeds Joden die op Groen Links stemmen nu. Ongelofelijk. Ik kan ze hun nek wel omdraaien.

  Like

 7. fleckie zegt:

  ……………’DIT WAS GEEN VERRASSING’…..Na de aanslagen op een cartoonist en een synagoge
  likt Kopenhagen zijn wonden. Had dit voorkomen kunnen worden?” De autoriteiten hebben de dreiging onderschat”. …..NW.ISR.WEEKBLAD. 20.2.2015….. ………..JARON ..BEEKES…………
  Denemarken toont zich diep geschokt,..ook al hingen aanslagen zoals die van afgelopen week-
  end eigenlijk al jaren in de lucht. Dat was de teneur bij de solidariteitsbijeenkomst daags na de aanslagen waarbij..OMAR-EL HUSSEIN ,een 22- jarige Deen van Palestijnse afkomst,twee burgers vermoordde en vijf agenten vermoordde. Later werd hijzelf door de politie doodgeschoten
  “Maandagavond kwamen we met zo’n duizend mensen samenin de synagoge”, vertelt een aangeslagen Ilan Raymond,een Deens- Joodse arts.”Om samen te zingen,elkaar te troosten en te proberen deze situatie te begrijpen. Na ruim een uur liepen we naar het plein waar de eerste aanslag plaats had gevonden, bij het debat over vrije meningsuiting. Ruim dertigduizend mensen
  uit de hele stad liepen mee.Het was een mooie gelegenheid om samen te rouwen,maar ook om te laten zien dat wij Joden ons niet uit het. veld laten slaan door terrorisme.”……….. Ilan Raymond kende het slachtoffer van de schietpartij bij de synagoge,de 37- jarige Dan Uzan, politicoloog en
  fervent basketballer, goed.” Ik was zijn voetbalcoach toen hij jonger was .Dan was altijd heel positief en open, hij lachte veel. Hij woonde een tijd in Israel,maar is weer teruggekomen. Bij iedere Joodse feestdag Was hij er om de synagoge te bewaken. Een groot deel van zijn leven heeft hij zich ingezet om anderen te beschermen.”…………………… MACHTELOOS…………………
  Zo ook afgelopen zondagochtend vroeg, ,toen in de monumentale 19e eeuwse synagoge in het
  hart van Kopenhagen ,ruim tachtig mensen bijeen waren om een bat miswas te vieren. Omdat de nacht ervoor een dodelijke schietpartij had plaatsgevonden bij een debatcafe,waarvan de dader nog voortvluchtig was, werd Uzan vergezeld door twee politieagenten met machinegeweren. Die
  konden weliswaar een groot bloedbad voorkomen,doordat El- Hussein de feestzaal niet binnen kwam, maar de vrijwillige Joodse bewaker konden ze niet redden. Dat doet de vraag rijzen of Denemarken niet beter voorbereid had moeten zijn op een degelijke aanslag. Er was immers al jaren sprake van terreurdreiging uit extremistische moslimhoek,na de Mohammedcartoons uit
  2005, in de Deense KRANT JYLLANDPOSTEN. Deense Joden zijn al langer doelwit. In 1985
  was er een bomaanslag op dezelfde synagoge. Toch was de Deense overheid tot nog toe relatief terughoudend met beveiligingsmaatregelen. Agenten en soldaten met machinegeweren zpuden niet passen bij de traditionele Deense openheid …… Minister-resident. HelleThorning-Schmidt stelde vlakbank de terreurdaden dat de autoriteiten machteloos staan tegen zulke eenmansacties.
  Michael Gelvan,hoofdbeveiliging v.d.Joodse gemeente van Kopenhagen,is het daarmee eens.” Dit
  was een maniak,een lone wolf. Daar kan geen beveiliging tegenop”.Toch pleit Gelvan voor meer
  beveiliging van Joodse instellingen: ” De Joodse gemeenschap heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk aangedrongen op meer en betere beveiliging.Maar we hebben de overheid en politie
  er niet van kunnen overtuigen dat het nodig was. De autoriteiten hebben de dreiging onderschat”.
  Inmiddels staan er wel agenten met machinegeweren voor alle Joodse instellingen in Denemarken..Maar dat doet denken aan een verdronken kalf en een gedempte put. …..” Voor de
  aanslag maakten politiepatrouilles een ronde langs Joodse instellingen,maar er was geen permanente bewaking”.,vertelt Gelvan. ” Die was er alleen bij Joodse feestdagen,niet tijdens regu-
  liere sjabbatdiensten en zeker niet bij een privé aangelegenheid als een bat mitswa -feest. De ver-
  hoogde alertheid na de eerste aanslag is de redding geweest voor de geestgangers”. …..Ook in
  Nl erkennen autoriteiten de dreiging,maar willen desondanks..geen.. soldaten met machinegeweren…voor..de..deur, zoals in Frankrijk . Belgie en nu ook in Denemarken het geval is. “We willen geen politiestaat” ,luidt het credo.” Heel onverstandig”, vindt de Deense beveiliger Gelvan” We moeten de realiteit onder ogen zendantenne Joden overal een doelwit zijn geworden”.
  ……….SLECHTE. TIMING………. Betekent dat nu dat de angst regeert in de straten van Kopenhagen?”Voor sommigen zeker”, zegt Ilan Raymond, vader van tweeloops.” Je kijkt toch even over je schouder als je je kinderen naar school brengt of als je naar sjoel gaat. Maar zelf ben ik niet echt bang”. …..Rabbijn Bent Lexner, voormalig opperrabbijn v.Denemarken,reageert gelaten. ” Dit verandert niets.We zijn natuurlijk geschokt,maar het leven gaat door,ook ons Joodse leven”. …..Er wordt dan ook verontwaardigd gereageerd op de ALIA-oproep v.d.Istaelische premier Netanyahu. Die greep de Deense aanslagen aan, net als die vinvormige maand. In Parijs,
  om Europese Joden op te roepen..’massaal’ naar Israel ge emigreren. Hij stelt daarvoor 40 miljoen beschikbaar. …….Rabbijn Lexner noemt het ‘ zeer slechte timing ,om zoiets nu te zeggen’.” Mijn driezoons zijn naar Israel verhuisd,maar’ dat deden ze omdat ze in Israel willen
  wonen. Niet omdat ze bang zijnen Denemarken ge wonen. Ik hoop dat dit geldt voor alle mensen
  die naar Israel gaan”. Ilan Raymond: Het is in Israel vele malen gevaarlijker dan in Denemarken.
  Het risico van een terreuraanslag is hier zeer,zeer klein. Ik gaelke dag op de fiets naar mijn werk,fat blijf ik doen”. Michael Gelvan doet Netanyahu’s oproep , geïrriteerd af als’ verkiezings-retoriek’…………….FABELTJE…………..” De Joden hier voelen zich honderd procent Deense burgers” ,zegt Otto Ruhl, , voorzitter v.h.Deens-Israelisch genootschap. ” bovendien voelen ze zich gesteund door de rest v.d.Denen, vanuit alle politieke partijen. Net als in oktober 1943 staat het Deense volk achter zijn Joodse gemeenschap”. Ruhl doelt hiermee op de reddingsactie in de
  Tweede Wereldoorlog , waarbij bijna de voltallige Joodse bevolking van Denemarken, zo’n zevenduizend man, in vissersboten over de Oostzee naar het veilige Zweden werd gesmokkeld .
  Het verhaal gaat zelfs dat koning Chritian X de straat op ging met een jodenster om zijn solidariteit te tonen,wat overgenomen zou zijn door honderden Denen. Ruhl:” Dat is een fabeltje.
  Niemand in Denemarken heeft ooit een Jodenster hoeven bedragen, daarin was Denemarken een uitzondering.Maar de reddingsactie heeft zeker plaatsgevonden. Als je Deense Joden vraagt hoe ze de oorlog hebben overleefd, zullen de meesten zeggen dat het dankzij de hulp van hun niet
  Joodse-medeburgers is geweest”. ……….Tegenwoordig telt de Deens-joodse gemeenschap onge-
  veer 5.000 mensen, van wie 90% in de hoofdstad woont.” Onze gemeente heeft 2200 leden.”,
  zegt rabbijn Bent Lexner. ” Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog zo’n drieduizend die geen .id zijn.
  Het is moeilijk in te schatten”. ….’ Heel Denemarken staat achter zijn Joden’, onderstreept ook premier Thorning- Schmidt maandagavond. Maar hoe zit dat met de Deense moslims?”We hebben een sterke band met de moslimgemeenschap”, zegt beveiliger Michael Gelvan. Dit incident heeft niets te maken met,,’de’ moslims, dit was een geradicaliseerde een.ong. Er zijn wel
  kwalijke statements geweest vanuit Hizbollah ut Tahrir,men internationale,extremistische organisatie die ook hier actief is, maar dan hebben we het over slechts 85 mensen .Ze weigeren
  De aanslag te veroordelen,dat viel te verwachten. Het is niet ..wij tegen de moslims, het is heel
  belangrijk dat te benadrukken”. …..Otto Ruhl v.h.Deens- Israëlitisch Genootschap is minder gerust: ” Ja,er waren moslims die bloemen legden bij de synagoge .er waren spandoeken met
  Teksten als” Joden en moslims laten zich niet dwingen vijanden te zijn”. Maar natuurlijk was deze man niet alleen. Er zijn handlangers gearresteerd. Er zijn anti-Joodse gevoelens onder een deel v.d.moslimgemeenschap.” Kan een dergelijke aanslag weer gebeuren? Ruhl,na een stilte:” Helaas
  wel.Deze. Daders niet in Syrie geweest, maar er komen steeds meer JIHADISTEN terug. Dus ja, het kan helaas altijd weer gebeuren”.################################################

  Like

  • fleckie zegt:

   ………’BANG’……….Nederland wil graag weten of het al begonnen is: de vlucht v.d.Nederlandse Joden’. HOOFDREDACTIONEEL M. SWIRC, , hoofdredacteur ..NW.ISR.WEEKBLAD 20.2,2015.
   ‘ Heb je misschien nog een paar bange Joden voor me in de aanbieding? Het allermooiste zou zijn: eentje die zijn ketting met davidster niet meer durft te dragen”. Met vragen als deze word ik,
   meestal in iets diplomatieker vorm,sinds de aanslagen in Parijs heel vaak benaderd. Nederland
   wil graag weten of het al begonnen is: de vlucht v.d.Nederlandse Joden. Er klinkt geregeld ook
   het gebruik van een naargeestig Stereotype in door: de bange ,angstige Jood die elk moment op de vlucht kan slaan. ……….Het heeft allemaal weinig te maken met de dagelijkse werkelijkheid waar Joden mee te maken hebben. Natuurlijk maken veel mensen in Joods Nederland zich toene-
   mend zorgen over de veiligheidssituatie. Er bestaat angst. Daar is ook aanleiding toe. Met de dodelijke moordaanslag afgelopen week bij een bat miswas- feest in Kopenhagen is de terreurdreiging wel heel dichtbij gekomen. . Maar daadwerkelijk vluchten vanwege antisemitisme,dat is een ongekend grote stap. Het betekent: een totaal nieuw leven beginnen, de
   stad of het dorp waar je van houdt achter je laten, het land waar je familie soms al eeuwen woont.
   In schril contrast met deze gretige interesse in vluchtende Joden weigerde een meerderheid v.d.Tweede Kamer in januari om meer geld beschikbaar te stellen voor de beveiliging van Joodse
   instellingen. Een onbegrijpelijke beslissing. Ook wacht ik nog altijd op een goed antwoord op de
   vraag waarom in Nl geen veiligheidsmaatregelen worden getroffen zoals in Frankrijk en België,met
   zwaardere getraind en gewapend personeel. Omdat we geen zin hebben in mensen met zware wapens op straat? Omdat we niet toe willen naar zo’n samenleving’ Het lijkt mij in ieder geval te
   verkiezen boven en samenleving waarin onverantwoorde risico’s worden genomen waar het gaat om de veiligheid van minderheden. Er zijn aanwijzingen dat het standpunt v.d.regering,mede onder druk v.h.Centraal Joods. Overleg,aan het veranderen is. Woorden v.d.regeringover solidariteit met de Joden hebben vooralsnog- zacht gezegd- een vervelende bijsmaak of harder geformuleerd: klinken als holle retoriek. De mate van beschaving van een land kan je mee afmeten aan de omgang met minderheden. Dat betekent misschien wel in de allereerste plaats: wanneer dat nodig is ze de noodzakelijke fysieke bescherming bieden.
   Het is me wat hoor,met die angstige,bange Joden.#####################################

   Like

   • fleckie zegt:

    ……..’CJO: VERZWARING BEWAKING’. …. … NW.ISR.WEEKBLAD 20.2.2015…
    Het centraal Joods..Overleg( CJO) dringt aan op ‘onmiddellijke verzwaring en verscherping ‘ v.d.
    bewaking van Joodse doelen in Nl..” Kopenhagen vormt nu de directe aanleiding, maar het is natuurlijkers wasbak langer speelt”, zegt vice-voorzitter Ron van der Wieken v.h.CJO.”Voor de
    aanslag in Brussel,mei vorig jaar,deden we de beveiliging voornamelijk zelf. Sindsdien is de beveiliging steeds een klein beetje opgevoerd, bijv.bij Joodse scholen,en synagogen op feestdagen. Maar wij vinden dat dat niet meer voldoet,gezien de toegenomen dreiging sinds Parijs
    En nu ook Denemarken”. ……….Bij’verzwaring’ denkt Van der. Wieken aan de mogelijkheid om
    bij sommige objecten bewakers neer te zetten met automatische wapens. ” Op andere plaatsen
    kan de beveiliging worden verscherpt,onder meer door politieauto’s vaker te laten rondrijden. en
    agenten netelt vaker te laten uitstappen”. …..Van der Wieken bestrijdt het veelgehoorde idee dat je je niet kunt beschermen tegen acties van eenlingen .” Als iemand, God beware, om zich heen begint te schieten,ben je inderdaad te laat. Maar je kunt d.m.v.meer beveiliging wel tijd winnen en
    de schade minimaliseren”…..CJO voert dezer dagen ‘ constructieve gesprekken ” mede overheid. Van der Wieken heeft goede hoop dat deze keer wel gehoor wordt gegeven aan de roep om meer beveiliging, zegt hij woensdag.” We krijgen daarover waarschijnlijk deze week uitsluitsel.#######

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s