Beauty-Contest: Euro-islam of Jihad?

Screenshot_3

(Door: Nicolaus Fest – Vertaling: E.J. Bron)

In de een na laatste editie van de Zwitserse “Weltwoche” pleit Bassam Tibi, voormalig professor voor internationale betrekkingen in Göttingen, opnieuw voor een euro-islam, dus voor een islam zonder sharia, zonder siadat (voorrang van de islam tegenover andere religies) en zonder dhimmitude (het dulden van “ongelovigen” in plaats van gelijkberechtigde tolerantie). Allemaal goed en wenselijk, alleen schrijft hij dit al 30 jaar – en er is nog steeds niets te bekennen van een euro-islam.

Wanneer de hier en in alle andere Europese landen levende moslims echt zo pluralistisch, democratisch, tolerant en “vredelievend” zijn, zoals altijd wordt beweerd, zouden ze eigenlijk met duizenden tegelijk de euro-islam moeten omarmen. Dat ze dit niet doen, zou ons daarom te denken moeten geven – niet in de laatste plaats over het feit hoe men hen hier desnoods toe kan dwingen.

Waarom hebben de radicale, intolerante stromingen van de islam zoveel succes? Vermoedelijk juist daarom: gewoon omdat ze primitief en oprecht en onredelijk zijn. Dat is voor velen extreem aantrekkelijk, het zet immers het klassieke carrièreschema op de kop: eigenschappen zoals bruutheid, gewetenloosheid en intellectuele restrictie, die normaal gesproken de sociale vooruitgang betrouwbaar verhinderen, worden plotseling beloond. Hoe meedogenlozer, wreder, meer onnodig, des te zekerder de promotie.

Ook het Derde Rijk was, dat tonen de SS en de SA aan, vooral voor drie groepen aantrekkelijk: voor onopgeleide, sociaal afhankelijke lagen, voor mensen met zware psychische storingen en voor radicale avonturiers. Niet toevallig is het rekruteringswerk van de Salafisten eigenlijk alleen bij deze drie groeperingen succesvol: bij diegenen, die zich onbehaaglijk voelen bij de cultuur, grotendeels onafhankelijk van hun economische status of hun kansen; en bij de gevangenen in Europese gevangenissen, dus meestal achtergeblevenen of psychopaten. Die kunnen dan hun criminele carrière voortzetten, nu echter met een “missie” en een zuiver geweten.

Maar niet alleen de sociale carrièremogelijkheden van de radicale islam zijn aantrekkelijk. Minstens even sterk lokken de avonturen van de oorlog, de lust tot geweld en de morele omdraaiing: alles wat normaal gesproken zwaar bestraft wordt en maatschappelijk afgekeurd, is plotseling niet alleen toegestaan, maar gewenst – verkrachting, massamoord, beestachtige executies. Net als iedere taboebreuk heeft dit ook zijn aantrekkelijkheid, en het overtreden van het absolute taboe van moord is ook in zijn aantrekkelijkheid absoluut. In de memoires van gespecialiseerde gevechtseenheden zoals de beruchte “tunnelratten” in de Vietnam-oorlog zijn steeds opnieuw zulke uitlatingen te vinden: dat niets zo´n gelukzalig gevoel zou schenken als het succesvolle doden van de vijand, juist omdat het een taboe is, omdat het de grenzen van de gebruikelijke moraal opblaast. De massale verkrachting van en moord op vrouwen door ISIS-Jihadisten is daarom geen doorgeschoten bevrijding van remmingen, maar de vervulde belofte van een beweging die taboebreuk mogelijk maakt en goedkeurt. In het schenden en doden van weerlozen komen twee taboes samen, en daarmee ook twee prikkels: seks-appeal en kill-appeal. Meer kan niet.

En tegenover deze prikkels van avontuur, oppermachtigheid en beloonde ongeremdheid, verbonden met het geluk van de kameraadschap, wil Bassam Tibi de euro-islam plaatsen, dus al die restricties die voor democratie staan: consideratie, minderhedenrechten, de gecompliceerde spelregels van het pluralisme. Als ik jong zou zijn, zou ik dat ook niet spannend vinden.

Bron:
http://nicolaus-fest.de
Auteur: Nicolaus Fest

Vertaald en bewerkt uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Europa, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme. Bookmark de permalink .

7 reacties op Beauty-Contest: Euro-islam of Jihad?

 1. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op Gerrit Tienkamp herblogd.

  Like

 2. jantjeuitnl zegt:

  Maak daar maar “ugly”-contest van. En zelf wil ik geen van beiden.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  En automatisch bekruipt je het gevoel, dat menig ‘goedmensch’ het in zijn diepste onderbewustzijn óók allemaal hàrtstikke spannend vindt.
  Anders voel je toch sterker de behoefte, om je tegen dit alles af te zetten, zou je denken.
  Kijk, de eigen, westerse vormen van -orthodoxe religie, daar zien ze niets in en daar zetten ze zich dus wel tegen af, maar de exotische, islamitische vormgeving…..Hàrtstikke spànnend! Cool, Màn!
  Dat is althans de indruk, die je langzamerhand krijgt…..

  Like

 4. lucky bee zegt:

  Islam betekent Jihad dus ook Euro Islam.Dus weg met deze Satans religie.Ik blijf Jezus Christus trouw.(Vader en Zoon en de Heilige geest)

  Like

 5. 4sjun zegt:

  Prachtig wat Bassam Tibli wil, maar in het systeem van Islam moet niemand menen het beter te weten dan Mohammed. Vroeg of laat treft hij dus een heethoofd die deze belediging van de profeet der moslims komt uitwissen. Precies hetzelfde geldt voor de groot-imam Ahmed al-Tayeb van Al Azhar. De Volkskrant kan het leuk brengen http://bit.ly/1MME5oq maar het lijkt er sterk op dat ze in een staaltje volkstoneel tuinen.
  .
  Immers ongelovigen – en dat ben je al gauw als je verzet pleegt – mogen best worden verbrand in islam. Daar zijn al voorbeelden van: De mysticus Mansoer Al-Hallaj, geboren in 858, die alleen de liefde voor God tot in extase aanprees, werd ter dood werd veroordeeld in 922. De beulen hakten zijn voeten en handen af, en gaven hem 500 zweepslagen. Vervolgens werd hij gekruisigd. Zijn onthoofde lichaam werd verbrand, zijn as uitgestrooid. Het hoofd werd, gespietst op een lans, twee dagen aan de oevers van de Tigris tentoongesteld. In 1131 werd Ayn Al-Quzat Hamadani, Perzisch mysticus, van ketterij beschuldigd en levend gevild, opgehangen en eveneens in het vuur gegooid. En dan zijn er nog de nodige verbrande Serven te betreuren in de oorlogen te Bosnië en Kosovo en ook zijn er in Afrika door Boko Haram de nodige andersgelovigen levend verbrand.
  .
  De gematigde islam bestaat niet stelde Anne-Marie Delcambre: http://bit.ly/1w213NH en het lijkt me zeer sterk dat die ineens zal worden uitgevonden zonder dat dit tot repercussies leidt. De afschaffende verzen, de meest harde en chronologisch gesproken de laatst geopenbaarde, stellen de zachtere buiten werking. Bovendien hebben de verzen die het meest zachtmoedig en barmhartig zijn, alleen betrekking op de gelovigen, dat wil zeggen de moslims. Voor ongelovigen geldt een andersgelijke behandeling die altijd negatief uitpakt. Soera 5 en Soera 9 zijn de laatst geopenbaarde. Die zijn niet af te schaffen. Ieder kan zelf nalezen in de koran wat het systeem van Mohammed voor hen in petto heeft.
  .
  Niet de moslims maar de Koran – voor moslims het woord van Allah – heeft en probleem met de moderniteit: ,,De Koran is tegen gelijkheid tussen mannen en vrouwen, tegen gelijkheid tussen moslims en niet-moslims. De Koran is tegen de vrijheid van religie, tegen de vrijheid de islam te verlaten. De Koran is tegen de broederschap tussen moslims en niet-moslims.’’
  .
  Denken Bassam Tibli en Ahmed al-Tayeb serieus tegen de koran in te gaan en te zullen slagen? Ik heb er geen enkel vertrouwen in. Het systeem van islam is rot tot in haar basis al wil ik best geloven dat er desondanks nog beschaafde moslims zijn. Die hebben echter nooit het laatste woord. Het systeem van islam bestaat door angst. Haal je dat weg dan stort het hele bouwwerk in.

  Like

 6. Anna zegt:

  Dit is een heel domme reaktie. Moslims zullen hier wel op in willen gaan want zolang ze geen meerderheid hebben in een land mogen ze zich zo aangepast gedragen. Komen ze in de meerderheid dan hoeven ze alleen maar de macht over te nemen en alles ligt voor hun op een presenteer blaadje gereed. Nee EURO ISLAM BESTAAT NIET.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s