Boko Haram in Nigeria: Kinderen des doods

Screenshot_15

Door haar eigen vader gestuurd: de 13-jarige Zahra´u Babangida, die in Kano met een bomgordel werd gearresteerd

(Door: Thomas Scheen – Vertaling: E.J. Bron)

De islamitische terreurmilitie Boko Haram laat in Nigeria steeds meer zelfmoordaanslagen door vrouwen plegen – en door kleine meisjes. Daar steekt koele berekening achter.

Twee maanden geleden was het een 10-jarig meisje, afgelopen weekend een meisje van misschien 7 jaar dat zichzelf bij een zelfmoordaanslag in Nigeria opblies. De wreedheid van de radicale islamieten van Boko Haram schijnt niet alleen tegenover slachtoffers geen grenzen meer te kennen. Het volgens ooggetuigen 7-8-jarige kind had zichzelf zondag in de Noord-Nigeriaanse stad Potiskum op een markt genaamd Kasuwar Jagwal opgeblazen en daarbij minstens vijf andere mensen mee de dood in gesleurd. Op dezelfde plek hadden begin september verleden jaar twee jonge vrouwen, eentje van hen een teenager, door het laten ontploffen van hun bomgordels 19 mensen vermoord.

Zoals altijd in Nigeria is er nauwelijks informatie over de toedracht van de jongste aanslag. Eén ding schijnt echter zeker te zijn: de bomgordel, die het kind droeg, werd niet op afstand tot ontploffing gebracht, maar door haarzelf.

Boko Haram maakt al geruime tijd gebruik van vrouwelijke zelfmoorddaders en de vrouwen worden steeds jonger. De lijst met aanslagen is lang: in de loop van de afgelopen twaalf maanden waren het er meer dan 25. Achter de verhoogde inzet van vrouwelijke aanvallers steekt koele berekening.

Terwijl mannelijke bezoekers van markten en openbare bijeenkomsten in het islamitische noorden van Nigeria meestal grondig op wapens en springstof worden gefouilleerd door soldaten en lokale burgerwachten, geldt dit niet voor versluierde vrouwen. Geen man zou het wagen om een vrouw in het openbaar te betasten en vrouwelijk beveiligingspersoneel is zeldzaam. Bovendien: “Wie verdenkt er een kind?”, vroeg onlangs de politiechef van Kano, Aderline Shinaba.

Zetten de vrouwen de strijd van hun gedode mannen voort?

Dat het uitgerekend vrouwen zijn die doden in naam van de radicale islamieten, voor wie vrouwen niet veel meer zijn dan broedmachines, doet bizar aan. Dientengevolge rijzen in Nigeria de speculaties over de motieven van deze vrouwen en meisjes de pan uit. Volgens een van de geruchten zou het vooral bij de jonge vrouwen om gijzelaars van Boko Haram gaan, die onderworpen werden aan een hersenspoeling – nauwkeuriger gezegd om enkele van de meer dan 200 schoolmeisjes die in april vorig jaar in Chibok ontvoerd werden en vanwie sindsdien ieder spoor ontbreekt. Er bestaan echter geen aanknopingspunten voor deze theorie.

Andere commentatoren van kranten gaan er van uit dat het bij de daders zou gaan om de weduwen van gedode strijders van Boko Haram, die, net zoals de “zwarte weduwen” in Tsjetsjenië, de strijd van hun mannen zouden voortzetten. Of zich echter onder de daders van de afgelopen maanden zulke weduwen bevonden, is in ieder geval niet openlijk bekend.

Belangwekkender zijn de uitspraken van de weinige levend gepakte daders, zoals de 13-jarige Zahra´u Babangida. Ze werd december vorig jaar gearresteerd in de miljoenenstad Kano, toen ze op het punt stond op een druk bezochte textielmarkt haar bomgordel tot ontploffing te brengen. Het meisjem werd na haar arrestatie op de staatstelevisie getoond: een angstig kind, dat zelfs niet eens de voertaal van het noorden, Hausa, sprak, maar een dialect. Ze zou niet hebben willen sterven, zei ze, maar haar vader zou haar bevolen hebben de aanslag te plegen.

Nigeria´s president Goodluck Jonathan heeft Boko Haram onderschat

Iets dergelijks zeiden ook de beide in de deelstaat Borno gearresteerde zelfmoorddaders, de een 16 jaar oud en de andere 19 jaar. Of deze “aanwijzingen” echter plaatsvonden uit religieuze respectievelijk ideologische overtuiging of dat er veelmeer een financiële prikkel achter zat, blijft nog steeds onduidelijk. Het noorden van Nigeria, vooral Borno, waar Boko Haram oorspronkelijk vandaan komt, is straatarm. Om je als man aan te sluiten bij Boko Haram betekent onmiddellijk verdiensten, ook al is het maar dat kleine beetje wat er in de overvallen dorpen te plunderen is.

In zoverre zou het niet verrassend zijn wanneer de radicale islamieten de families er geld voor betalen als ze hun kinderen afstaan als zelfmoorddaders. De sociale omstandigheden in vooral Borno zijn als geschapen voor zo´n barbaars optreden: het analfabetisme bedraagt meer dan 80% en het gemiddelde geboortecijfer per vrouw bedraagt acht kinderen.

In een interview met het vooraanstaande dagblad “This Day” afgelopen weekend gaf president Goodluck Jonathan toe Boko Haram “onderschat” te hebben. “Wij, ik en mijn adviseurs dus, hebben de strategische vaardigheden van deze misdadigers blijkbaar duidelijk onderschat”, zei het staatshoofd in een zeldzame bevlieging van oprechtheid. Dat de sociale en economische ellende, waarvan Boko Haram profiteert, een rechtstreeks gevolg is van wanbeheer door de staat en de bijna oeverloze corruptie verzweeg jonathan echter.

Bron:
www.faz.net
Auteur: Thomas Scheen

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Boko Haram, hersenspoeling, Indoctrinatie, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Krankzinnigheid, Moslims, nieuw fascisme, Nigeria, propaganda, Rotzakken, Salafisten, Terrorisme, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

7 reacties op Boko Haram in Nigeria: Kinderen des doods

 1. Jaan zegt:

  De keuze is dus anderen opblazen of hier als vluchteling naar toe komen en later hier de zaak op te blazen. Ze blazen wat af die mossels!

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Die vrouwen zetten de strijd van hun mannen niet voort maar worden geofferd voor hun HOGE doel.
  Wat een minderwaardig volk.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  maar “kinderen” worden enz.

  Like

 4. asaman zegt:

  In het dorp van mijn ouders, loopt ook zo’n FGM tafelkleed uithangbord rond. Donker als de nacht, en tig kids. En Nederlanders maar hard werken voor dit plaatselijk “ontwikkeling werk”

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @asaman: 23.08. uur, op 24/02. Dat WIJ daar heel hard voor dienen te werken, vinden moslims heel normaal hoor. WIJ zijn DHIMMYS in hun ogen! O ja, en dat ZE massaal hier zijn, danken WIJ aan PvdA,CDA,VVD en D66.

   Like

 5. lucky bee zegt:

  Voor de islam zijn vrouwen zo wie zo waardeloos.klein of groot dat maak niet veel uit.

  Like

 6. Anneke zegt:

  Door kinderen en vrouwen te nemen voor dit soort acties, kun je eigenlijk zien hoe laf die mannen zijn. Ik walg hiervan en begrijp niet dat dit soort niet wordt opgeruimd……

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s