De schuldfetisj van de policors

Screenshot_11

(Door: Eddy Terstall)

De meeste politiek correcte denkers zijn ex-christenen. God achter zich gelaten, maar de erfschuld nog in hun morele rugzakje. De fantoompijn van de van God geraakte. De erfzonde. Schuld is alom aanwezig. En dat rust misschien een beetje op het geweten, maar het is ook erg comfortabel. Met schuldbelijdenis kom je in onze postchristelijke cultuur een eind. Je scoort er punten mee. Een doorgeschoten gewetenscultuur kun je het ook noemen. Kun je doorschieten qua geweten? Nee toch? Hoe gewetensvoller, hoe beter. Hoe meer zelfkritiek hoe meer verbetering. Dat geldt ook voor een cultuur of een maatschappij. Introspectie leidt tot groei. Waar deed ik iets fout en hoe kan ik dat een volgende keer beter doen.

Gewetensculturen doen het vrij goed. Zij zijn welvarend. Daar is vaak vrijheid en democratie. Daar wil men heen. Daar wil men niet weg.

Ik zeg wel eens provocerend dat politiek-correcten racistisch zijn.

Het tegenovergestelde is de eercultuur. Niet zelden is het daar chaos en als er recht en orde is, dan zijn deze vaak afgedwongen door wie toevallig de macht heeft en niet rechtvaardig. Daar wil men vandaan. Weinigen willen daar weer terug heen. Zij zijn meestal niet welvarend. Tenzij er toevallig delfstoffen in de grond zitten. Daar is in de regel weinig vrijheid. Weinig welzijn. Hoogstens alleen voor de machtigen.

Ik wil maar zeggen. Zelfreflectie is goed. Het is een kracht. Je wordt er beter van.

Maar er zijn wel bijverschijnselen. Ik zeg wel eens provocerend dat politiek-correcten racistisch zijn. En dan bedoel ik niet het uitsluitingsracisme van de klassieke xenofoben, maar iets dat Engelsen “the racism of lower expectations” noemen. Een lager verwachtingspatroon hebben van mensen met een niet-westerse achtergrond. Een compacte Nederlandse term is betuttelracisme.

Komt dat dan ook door die post-christelijke schuldwens? Zou zomaar kunnen.

Oud-linksen zijn een hautain volkje. Een exoot die hen in hun buitenlandse buitenhuisjes bedient, heet al snel “een mannetje”. Bakken “respect” hebben ze voor vreemde culturen, maar niet voor de mensen die uit die culturen komen. Daar kijken ze op een opmerkelijke manier naar. Volgens een voor niet oud-linksen moeilijk te volgen gedachtegang. Het gaat ongeveer zo: “Mensen uit verre landen zijn niet zoals wij. Die hebben nog geen feilbaar geweten.”

De ex-christelijke afvallige policor denkt zo: “Ik ben geprivilegieerd. Want ik ben wit.”

De ex-christelijk afvallige policor denkt zo: “Ik ben geprivilegieerd. Want ik ben wit. Ik weet meer dan de donkermens. Ik besef zelfs dat ik een geweten heb. Een feilbaar geweten. Want ik ben materialistisch. De donkermens is niet materialistisch, want hij heeft niet veel. De donkermens weet niet dat hij een geweten heeft, want hij weet niet veel. Hij doet. Hij kan zijn handelen niet goed zelf inschatten. Ik ben zelf heel goed in staat om mijn handelen in te schatten. En dat van anderen ook. Zowel van degenen die op mij lijken, en die dus ook een geweten hebben, als degenen die niet op mij lijken en die geen geweten hebben. Laat staan een feilbaar geweten.” Zo ongeveer denkt de ex-christelijke “progressieve denker”. Een vijand is een vriend die je niet goed genoeg hebt behandeld. Zo denkt hij ook. Ook dat ligt in het verlengde van zijn afgeschudde religie.

Het denken van de ex-christelijke policors is voor buitenstaanders moeilijk te volgen. Vandaar dat ik als linkse jongen jullie af en toe een kijkje in hun geestelijke keuken probeer te geven. Want ik maak wel de borden schoon in die keuken. Dan hoor ik van jullie graag hoe de kronkels van het rechtse brein lopen.

Door:
Eddy Terstall

Bron:
https://jalta.nl (betaalmuur!)
(h/t Ger S.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Linkse christenen, meningsdictatuur, political correctness. Bookmark de permalink .

17 reacties op De schuldfetisj van de policors

 1. EdBos zegt:

  Mooi artikel!

  Vooral protestanten moesten het bij zichzelf zoeken als er iets mis ging in hun leven. Gewetensonderzoek. Als je wilde dat er iets gebeurde, moest je niet naar de een of andere sterrenwichelaar gaan (of even gaan biechten) maar je zaakjes zelf opknappen. Die zelfredzaamheid was een enorme impuls voor de vooruitgang in de (17de), 18de en 19de eeuw en het verklaart mede waarom het westen zoveel verder is dan de rest van de wereld.

  Toch zit er iets vreemds aan de zaak want dat gewroet in het eigen geweten werd aangemoedigd door de (lagere) predikanten (die er belang bij hadden om hun schaapjes onder de duim te houden) terwijl de (hogere) filosofen en theologen van de protestantse gemeenschappen deze zienswijze verwierpen: gods wegen waren ondoorgrondelijk dus je kon niet zomaar zeggen dat god of jezelf iets fout had gedaan.

  Like

 2. Marlies zegt:

  De kronkels in het rechtse brein? Wat wordt bedoeld met rechts? Behalve dan dat alles wat niet in de “linkse” kronkels is gevat, wordt aangeduid als rechts?
  Nonsens. Het ligt “iets” genuanceerder, maar het is duidelijk dat dat te ver gaat voor de linkse kronkels.

  Like

 3. Anneke zegt:

  De politiek correct denkenden zijn merendeels ‘humane’ – socialisten. Het socialisme is nog altijd aan de macht. Het christendom is al tijden in de klit geraakt met dit ‘humane’ – socialisme. De wereld moest immers ‘christen-vrij’ worden; vandaar de golf van islamieten uit het oosten hier in het westen.

  Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  Ik redeneer tenminste vaak genoeg zó, dat PVV ‘ers door de bank genomen meer respect voor moslims en verdere immigranten hebben dan menige politiek-correcte:
  Wij raken verontwaardigd over hun houding en gedrag, omdat wij als het ware stellen: “Je hebt je maar te gedragen naar de normen, die hier gelden, want dat kun je wèl, als je maar wilt! Terwijl de politiek-correcten constant blijven ‘bukken’ om de onwetende kleuters maar te beréiken!
  Pas als je ze van meet af aan op hun verantwoordelijkheden en hun plichten jegens deze maatschappij aanspreekt -maar dan ook duidelijk- neem je ze serieus en daaruit vloeit bijna automatisch respect voort.
  Dat is juist, wat de Goedmenschen níet doen.

  Like

  • Ekster zegt:

   Mooi verwoord, precies dat is het probleem. Links is onuitstaanbaar hooghartig, denkt niet meer na en wenst eenieder de mond te snoeren die het waagt er een andere mening op na te houden. Links vormt tegenwoordig het establishment en gedraagt zich dictatoriaal. Het ergste is nog dat niets, maar dan ook niets meer in staat lijkt te zijn links op andere gedachten te brengen. Wat moslims ook doen, de verantwoordelijkheid ligt nooit bij de islam. Nee, het is altijd maar weer het Westen dat de schuldige is. Ik bedoel maar; Charlie Hebdo is toch een ultra-links tijdschrift maar mooi dat links het keihard liet vallen nadat het door moslims op een totaal onaanvaardbare, brute manier werd aangevallen. Zie mannetjes als Peter R. de Vries en Freek de Jonge.. vraag je maar eens af hoe deze sukkels zouden hebben gereageerd indien, laten we zeggen, een Joodse actiegroep de redactie van een links, anti-joods tijdschrift zou zijn binnengevallen om daar wat tekenaars en redacteuren dood te schieten…

   Like

  • EdBos zegt:

   Aha! Dat is een eye-opener! De linksen bukken om de onwetende kleuters te bereiken. Ik dacht altijd dat ze bukten om zich door de mohammedanen in hun gat te laten n**ken.
   Weer wat geleerd vandaag.

   Like

 5. BertG. zegt:

  Heeft die Livestro soms een trainingskamp ergens geopend voor alles wat onder zijn stal valt.
  Zeker nooit bij het CDA en CU gekeken, policolor kan je ze bijna niet vinden.
  En dat zijn toch echt mensen die zich christen noemen.
  Daar heeft het ook weinig mee te maken verder, of je jezelf nou wel of geen christen noemt.
  Je bent een gluiperd of niet.

  Like

 6. kraftavilqa zegt:

  Betuttelracisme lijkt wel wat op de gedachtengang van de slavenhouders van weleer:
  – we doen die nikkertjes een plezier ze uit Afrika te halen want hier leren ze beschaving
  – de nikker kan niet voor zichzelf zorgen, hier heeft-ie tenminste werk (tegenwoordig uitkering)
  – hier leren ze Jezus kennen en dat moet beter zijn dan die allah die ze daar hebben
  (met dat laatste punt hadden ze dan nog gelijk ook).

  Like

 7. Driek zegt:

  Eddy Terstall schrijft: Want ik maak wel de borden schoon in die keuken. Dan hoor ik van jullie graag hoe de kronkels van het rechtse brein lopen.

  Nu, beste Ik vind het een warrig artikel, wel ja, ‘de kronkels van het rechtse brein’, ik kan mij nog goed herinneren dat Eddy Terstall plannen koesterde om een nieuwe partij op te richten, en na aanleiding daarvan plaatste op 23 december 2011 de site van Geen Nieuws dit stukje van mij over Eddy Terstal.

  Nog eventjes geduld, lieve lezers van Geen Nieuws, er gaat straks een nieuwe frisse wind waaien door ons land, want gelukkig zijn er nog altijd bezorgde Volksgenoten, die inzien dat ons geliefde land redding van node heeft.
  Want -, houdt u vast aan uw stoel: – een groep van zes teleurgestelde leden der PVDA, Groen Links en D66 zijn doende een nieuwe politieke beweging op te richten, een – jawel, – een nieuwe paarse partij. Het gaat een progressief liberale partij worden, en in 2014 gaan ze meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

  De aanleiding voor dit geweldige fantasievolle initiatief, is volgens Teun Gautier, uitgever van De Groene Amsterdammer, het slappe verweer der progressieve politici tegen het door Geert Wilders gesteunde kabinet. En mocht u het perse willen weten, want mij gaat geen zee te hoog: de andere leden zijn Eddy Terstall, Arjen de Wolff, Marcel Duyvestijn en Maarten van der Meer. Een voorman moet nog gekozen worden.

  Eddy Terstal vindt waarschijnlijk dat het veld der onverdraagzaamheid zo herhaaldelijk is bevochten door hen, die verdraagzaamheid als de hoogste aller menselijke deugden beschouwen, dat men nu eindelijk eens tot resultaten dient te komen. En ja, wie is Eddy? Nu – nieuwsgierige lezers en lezeressen, de kwieke ondernemende Eddy aanschouwde op 20 april 1964 het levenslicht. Hij studeerde sociologie en politicologie aan de universiteit van Amsterdam, maar maakte zijn studies niet af. Hij lijkt mij een beetje een volgeling van Hans Spekman.
  Maar – Eddy ging onze cultuur verrijken met het maken van films, hij is dus een echte Nederlandse film regisseur.
  Ook heeft hij een boek geschreven met de titel “Ik loop of ik vlieg,” dit naar aanleiding van huidkanker die bij hem geconstateerd werd.
  Eddy is al heel lang van plan zich te wijden aan de politiek, al vanaf 2004 zinspeelt hier op.

  Eén ding is zeker, door zijn contacten met PVDA kamerlid Mei Li Vos en het ex kamerlid Aleid Wofsen, partijlid Ehsan Jami, oprichter van het Centraal comité voor exmoslims, weten wij in ieder geval zeker dat Nederland een positieve ontwikkeling te tegemoet gaat.
  En ik vraag mij af, voor de zoveelste keer: waar hebben wij dat in hemelsnaam allemaal aan verdiend? Waarom moet Eddy ons opzadelen met frisse denkbeelden die ons geen stap verder helpen en ons geen ene moer interesseren?

  IK ZOU ZEGGEN TEGEN EDDY: VLIEG OP!

  Maar gelukkig is er in deze donkere dagen ook goed nieuws te melden, want het anti – Islamboek van Geert Wilders verschijnt volgend jaar in de Verenigde Staten.
  Egypte heeft al laten weten zich grote zorgen te maken, en is tegen publicatie, doch zolang het Tahrirpleinplein in Caïro met bloed is doordrenkt, is deze – binnenkort Islamitische heilstaat – wel de laatste om kritiek te leveren op onze Geert.
  Ik wens u alvast een gezegende Kerst.
  Driek

  Like

 8. Ik denk dat Eddy een heel idealistisch beeld heeft van de linkse mens. Want de linkse mens is veel hypokrieter, opportunistischer en valser dan Eddy schetst. Ik zou in dat linkse restaurant waar hij in de keuken bordenwasser is niet eens chef-kok willen zijn, tenzij ik de kans zou krijgen het hele zootje te vergiftigen. De linkse mens weet heel goed dat hij sinds de jaren 1970 bezig is iedereen die kritiek heeft op het Mohammedanisme als racist weg te zetten, en maatschappelijk uit te sluiten. En dat terwijl diezelfde linkse mens heel goed de karrevrachten aan bewijzen kent dat de islam al 1400 jaar een totalitair en inhumaan systeem is dat een “real and present danger” voor de Beschaving van het Westen vormt. Deze linksen, “politiek-correcten” (term uit het Stalinisme!), “postmodernen”, “progressieven”, “cultuur-relativisten” en “deconstructivisten” weten heel goed dat de Joods-Christlijk-Verlichte cultuur van het Westen oneindig superieur is aan de islam. Ze weten prima dat die schuldgevoelens over “kolonialisme”, “kapitalisme” “imperialisme en “slavernij” niet meer echt zijn: ze huichelen die gevoelens, het is een gimmick geworden. Ze weten inmiddels ook dat ze óók nog onterecht zijn, die onechte schuldgevoelen en dat de wereld van de islam altijd oneindig achterlijker, wreder, moorddadiger en arroganter is geweest. Ze weten heel goed dat ze het beste wat het Midden Oosten te bieden heeft, namelijk Israël, aan het verraden zijn en bezig zijn steun te geven aan het grootste Kwaad dat het Midden Oosten herbergt, namelijk de Palmaffia’s en al wat daar verder aan extremisme aan hangt. Ze weten dat ze ideeën-loze narcistische hedonisten zijn, gemakzuchtige rotzakken die het denken en de confrontatie met de realiteit graag aan “rechts” overlaten. Een “rechts” dat overigens alle linkse idealen verdedigt die zij verraden hebben. Maar zolang links aan de macht is in de politiek, de bureaucratie, de media en het onderwijs zullen de linksen blijven liegen en anderen uitsluiten: voor het baantje, voor de poen, voor de status, om erbij horen, omdat het zo fijn is om op een moreel krukje te staan, omdat realisme soms nare gedachten geeft in het hoofd en dat wil een linkse hedonist niet. En ze hébben de macht, de zelfverheffingsneuroten: in de laatste vijf decennia heeft zich namelijk, via informele coöptatie en informele uitsluiting een Orwelliaans conglomeraat genesteld op alle maatschappelijke sleutelposities en in heel Europa. Een quasi-links establishement heeft sinds de jaren 1960 de “mars door de instituties” succesvol voltooid en zich een air van morele superioriteit aangemeten. Het zijn vaak geen intellectuele hoogvliegers, die linksen, en juist daarom maken ze veelvuldige gebruik van het moraliserings-wapen: ze schilderen de Westerse maatschappij af als altijd-al-slecht-geweest en tegelijk, in een en dezelfde beweging, etaleren ze zichzelf met die kritiek als moreel superieur. Op deze manier is men niet wat men is, namelijk gewóón of zelfs iets minder dan gewoon, maar béter dan een ander. Wie zich tenslotte afvraagt hoe het komt dat deze moreel-intellectueel inferieuren zich toch in alle belangrijke maatschappelijke niches hebben gevestigd, kan ik alleen via mijn grootmoeder antwoorden. Toen ik een kind was hoorde ik haar vaak zeggen: “Schuim komt altijd bovendrijven.” Naarmate ik ouder word, begin ik steeds meer te vermoeden dat die uitspraak he-le-máál niet “te kort door de bocht” was.

  https://martienpennings.wordpress.com/2009/02/19/islam-en-de-bmw-er-versuch-eines-weberschen-idealtyps/

  Like

 9. anoname zegt:

  de kronkels van het rechtse brein???
  Is die kronkels recht trekken.
  Op zoek naar waarheid, feiten, objectiviteit, individualisme.
  Links is gewoon een religie waar we vanaf rechts vol ongeloof naar zitten te kijken…

  Like

 10. asaman zegt:

  De linkse mens, schat ik ook in dat hij moslims of neger als de “nobele wilde” opvat. Vandaar ook reizen naar krotte wijken in afrika om daar oplossingen te zoeken, voor de problemen daar en de problemen hier, en dan wordt groot geschut ingezet als cultuur/religie en samenleving, om die samenleving hier te krijgen (boedishme, yoga etc.) de hippisch zijn ook de linkse. Zodat we nog meer identiteit verliezen. Hoe meer anders hoe minder eigen identiteit.

  Soms denk ik ook dat sommige mensen te linear denken – als samenlevingen evolutie. van bacterie naar mens. Van jager naar IT society. Dat is ook terug te zien in de democratie pogingen, die er toch half gebakken uitzien.

  Like

 11. 4sjun zegt:

  Laat ik nu altijd gedacht hebben dat die hang naar import van misere (uit de buurt van de eigen directe woonomgeving) te maken had met overschreeuwing van de eigen leegte en een gevoelde nood aan nuttig zijn tegengegaan door dankbare ogen van een ander. Een ander die nauwelijks keus heeft als hij een stuk van de (op kosten van anderen) toegeworpen cake wenst. Geen wonder dus dat het bevoogdersgilde door de aldus door hen bevoogden met een beetje eigenwaarde aan alle kanten bij de poot genomen of zo je wilt misleid wordt. Er is bij de betvoogders immers geen sprake van menselijk mededogen maar van ongezonde nood aan zelfmani(e)festatie. En dat komt nog eens in beeld op fora en weblogs waar degenen uit het gilde onder verschillende nicks steevast hun tegenwerpende digitale geurspoortjes achterlaten.

  Like

 12. lucky bee zegt:

  Wij moeten niet vergeten dat de Democratie dat de Athener s bedoelen niet de zelfde democratie is dat wij hier mee bedoelen.Het heeft alleen de naam verleend , en niets anders. In de Atheense democratie geldt democratie alleen voor geboren en getogene mannen van Athene,De Hoplieten heten ze geloof ik, alles andere Vreemdelingen slaven en vrouwen, die horen hier niet bij.Anders democratie bij ons. Hier zijn alle mensen gelijk geschapen,Niemand staat hoger als een andere behalve God,De verdeling van de machten in verschillende handen,
  De Uitvoerendemacht (Politie,armee)en de juridische macht,(rechters en rechtbanken0 en de legislative macht (parlement), mogen niet in een hand komen te staan.Komt het wel in een hand te zamen dan heet dat Dictatuur. Marxisme bvb is dat hun doel; de dictatuur van het proletariaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s