Armoede in Portugal

Screenshot_7

Het plein Marquês de Pombal in Lissabon

(Door: Klaus Peter Krause – Vertaling: E.J. Bron)

Een Duitser in het land schetst aan de hand van voorbeelden hoe voor de mensen daar het dagelijks leven eruit ziet. Alle nieuwsmedia staan op dit moment vol met Griekenland. Begrijpelijk. Maar ook Portugal is er slecht aan toe – met dit verschil dat het zich tot nu toe aan de aanwijzingen heeft gehouden om de crisis te overmeesteren. Een Duitser, die in Portugal woont, heeft hierover het woord genomen. Hij verwijst naar de nieuwste Duitse mediaberichten, volgens welke de conjunctuur in Portugal inmiddels weer zou aantrekken en dat het land een lichte economische opleving zou meemaken. Maar de dagelijkse realiteit ziet er volgens hem behoorlijk anders uit.

In een mail schrijft hij: “Is dit de mop van de zondag??? De conjunctuur trekt weer aan? Dat heb ik nog niet gezien! Een beetje realistischer graag!” Om hierover geïnformeerd te worden, kan geen kwaad. Deze Duitser geeft de volgende beschrijving uit het dagelijks leven van Portugese mensen:

Binnen twee jaar een prijsstijging tussen de 100 en 400%

“Voorbeeldig is Portugal slechts in één opzicht: hier heeft men aan een tot op het bot corrupte voormalige minister-president voorarrest opgelegd en twee bankiers achter slot en grendel gestopt. Dat zul je waarschijnlijk in geen enkel ander EU-land meemaken. Voor het overige explodeert de werkloosheid hier evenals de prijsontwikkeling. De eerste levensbehoeften en dingen die men dagelijks nodig heeft, belastingen en premies zijn de afgelopen twee jaar met gemiddeld tussen 100 en 400% gestegen. Ik ga daarvan hier geen voorbeelden noemen, maar ik kan ze op verzoek graag aanleveren. Ook de sociale uitkeringen door de staat op alle terreinen werden afgebroken of afgeschaft.

Overal Caritas-mandjes met het verzoek om levensmiddelen te schenken

In bijna alle levensmiddelenwinkels en supermarkten staan mandjes van CARITAS met het verzoek om levensmiddelen voor de armen te schenken. Deze armen zijn mensen, die HONGER HEBBEN! Waarom? Omdat er geen werk is en de staat niet voor hen zorgt. Doorbetaling van loon in geval van ziekte? Nee, de eerste zes weken krijg je helemaal niets. Het wordt aan de fantasie van de gedupeerde overgelaten hoe hij zich in deze periode financieel moet redden. Hij krijgt geen geld van zijn werkgever of van de sociale verzekering, en als deze dan eindelijk met geld te hulp schiet, is dit vaak zo weinig dat je er niet van kunt rondkomen!

Geen cent voor gescheiden vrouwen

Je kunt je voorstellen dat het ziekteverzuim onder werknemers in dit land aangenaam laag is, nietwaar? Dat gelooft u niet? Dan hier een voorbeeld uit mijn naaste omgeving en het gaat absoluut niet om een op zichzelf staand geval! Gedupeerd zijn de echtgenote, de dochter en het kleinkind. Omdat er geen werk te vinden is, probeert de echtgenoot zijn geluk in Frankrijk, vindt een baan in de bouw, laat zich later scheiden, trouwt met een Française en betaalt geen cent alimentatie aan zijn ex-vrouw.

Onderhoudsplicht bijna niet uitvoerbaar

De echtgenoot van de 35-jarige dochter volgt het voorbeeld van zijn schoonvader, vertrekt naar Ierland en betaalt geen alimentatie voor zijn vrouw en de 3-jarige dochter. Weliswaar bestaan er in Portugal wetten die in zulke gevallen zoals gebruikelijk tot onderhoud verplichten, maar de praktische uitvoering van de aanspraken is bijna onmogelijk, omdat de gedupeerden advocaten moeten inschakelen, wat zij zich niet kunnen permitteren. Zoiets als advocaten uit onvermogen bestaan hier niet. Trouwens, zulke processen duren meestal jaren.

Cum laude examen, vijf vreemde talen, geen aanstelling gekregen

De dochter is lerares, heeft echter na haar studie en eindexamen geen aanstelling gekregen, ondanks het feit dat ze cum laude slaagde en vijf vreemde talen beheerst. Volgens de wet in Portugal kan zij geen aanspraak maken op betalingen door de staat, noch een werkloosheidsuitkering noch een bijstandsuitkering. De moeder, intussen heeft ze kanker gekregen en zal op den duur arbeidsongeschikt worden, krijgt € 174,- ziekengeld in de maand. Dat is alles. Deze staat doet het zijn burgers aan om met drie personen rond te komen van € 174,- in de maand! Als ik deze mensen niet regelmatig uit eigen zak levensmiddelen zou geven, dan zouden ze letterlijk VERHONGEREN!

Een bloeiende kleine stad binnen twee jaar veranderd in een “Ghost City”

Dat is slechts een van de ontelbare realiteiten in het EU-voorbeeldland Portugal! De economische opleving manifesteert zich hier overigens door de massale sluiting van winkels, restaurants en cafés. Binnen 24 maanden is mijn woonplaats van een kleine bloeiende stad veranderd in een “Ghost City”. Het duurt niet lang meer of de boel zal hier ontploffen. Dan zullen de politici en hun handlangers aan de lantaarnpalen rondom het plein van de vooraanstaande vrijmetselaar Marquês de Pombal in Lissabon bengelen!”

Bron:
http://kpkrause.de
Auteur: Klaus Peter Krause

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Graaien, politici, Portugal, Rotzakken. Bookmark de permalink .

20 reacties op Armoede in Portugal

 1. Scarlatti Bombatti zegt:

  @geertwilderspvv ‘EU voorbeeldlandPortugal’ terwijl WERKELIJKHEID BITTERE Armoede in Portugal is http://wp.me/p1O7aM-lKS via @wordpressdotcom

  Like

 2. bigljohn zegt:

  En hoe zou Nederland er eigenlijk voorstaan ? Ondanks de alsmaar aanhoudende massa immigratie, honderdduizenden die steun trekken, 650.000 werklozen, zou onze economie uit het dal aan het kruipen zijn. Steeds meer huizen verkocht, steeds minder werklozen (van 700.000 naar 650.000), steeds meer dure uitgaven door de consument…..Al zouden er jaarlijks 500.000 nieuwe – immigranten- aankomen in Nederland, dan nog zou volgens de statistieken onze economie als een speer vooruit gaan. Een ding is wel duidelijk. De E.U. en Den Haag zijn een grossier in leugens, monsters die de pretentie hebben om Europa te verkwanselen aan de Islam. En vele Europese kiezers trappen helaas nog steeds in die leugens, en blijven daardoor eeuwig op die linkse politieke partijen stemmen !

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @bigLjohn: 15.21.uur. O die rooskleurige berichten over Nederland? John, dat is de LEUGENPERS en LEUGENOMROEPEN die deze “sprookjes”, ons moeten vertellen van onze nationale PINOKKIO MARX RUTTE! Alles om zieltjes te winnen voor 18 maart.

   Like

  • dgneree zegt:

   Hier gaat het prima, daarom zijn Halfords, Gebroeders Winter enzovoort failliet en volgen straks Blokker, de Hema en V&D.

   Like

 3. Sjaak zegt:

  ERGO ! FUCK THE EU !
  DE HELE OVERBETAALDE KORRUPTE EU BENDE OP STRAAT FLIKKEREN !
  METEEN ! EN DIJSSELBLOEM OP DIREKTE WEG IN EEN GEVANGENIS MET
  DE HELE ROOIE NEDERLANDSE ROTBENDE OP WATER EN BROOD !

  Like

 4. Cathja zegt:

  Laatst zei iemand tegen me dat je in Portugal weinig moslims tegenkomt. Ik begrijp nu waarom. Er valt niets te halen voor ze.
  Wat een toestand in Portugal. Jaren geleden ben ik er eens met vakantie naar toe geweest, en merkte wel dat het er vooral in het binnenland wat armoedig uitzag, maar wat ik hierboven lees, nee, zo was het daar toen niet.
  Ook Portugal is het slachtoffer geworden van die ‘geweldige’ en alom geprezen EU! Het wordt steeds meer duidelijk wat een gedrocht het eigenlijk is. Als ik dan denk aan de schaamteloos hoge beloningen, de lage loonbelasting en alle extraatjes die de EU-parlementariërs zichzelf hebben gegeven, en ik leg bovenstaand verhaal ernaast, dan kan ik alleen maar kwaad worden op die rot lui daar in Brussel!
  Als ik deel zou uitmaken van de Portugese regering, dan zou ik heel snel kappen met Brussel. Of ze dat nou leuk vinden of niet. Mensen die van de honger dreigen om te komen, is dát de bedoeling geweest van die ‘geweldige EU’?
  Ik heb medelijden met die mensen. Wie verdient het om zo te moeten leven? Hoop op betere tijden is er niet, dat zien we hier wel. Ook wij gaan steeds een stap verder achteruit met onze welvaart.
  Tot ook hier de bodem is bereikt.

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Precies Cathja.
   Het zou een commentaar van mij kunnen zijn want ik heb die moslimvluchtlingen zien vertrekken naar noord-europa.
   Gelukkig maar.

   Like

   • Anneke zegt:

    Ik wilde precies hetzelfde reageren als Louis Portugal, maar ze was mij voor, ik kan hier wel om huilen als ik dit artikel lees, arme mensen……en het zal niet beter worden, alleen maar slechter, voor ons allemaal…….totdat er een wonder gebeurd, maar helaas daar geloof ik ook niet meer in….

    Like

  • Joost Visser zegt:

   Portugal, Spanje, Italie, Griekenland. In de jaren tachtig daar veel geweest. Het verschil met toen. Toen waren vele mensen gelukkig in hun armoe, nu ongelukkig in hun armoe.

   Like

 5. lucky bee zegt:

  Ze werken veel korter als wij wij moeten met 65 en leifs nog ouder op ppensioen en zijn met 55 jaren.Net als in Groekenland is dat veels te kort.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Ons VOORLAND Portugal. Dat gaat het ook worden voor Nederland! Allemaal ZEGENINGEN der EU hé PvdA,CDA,VVD en D66! Jullie zijn SCHULD dat ook Nederland dezelfde weg opgaat, als Portugal en Griekenland. Verder heb ik net als bij de Griekse bevolking, compassie met de Portugese bevolking!

  Like

 7. dgneree zegt:

  Overigens is de situatie in Spanje niet veel beter en in de arme zuidelijke provincies zelfs een graadje erger. Mensen betalen daar bijvoorbeeld geld om in een winkel te mogen werken, waarna ze van de provisie moeten rondkomen. Zuid-Amerikaanse toestanden.

  Like

 8. louis-portugal zegt:

  Ik ben het wel eens met de strekking van het verhaal.
  I.p.v. Leven van 400 € per maand zijn er nu al mensen die 500 € georganiseerd krijgen.
  Het schiet dus lekker op.

  Like

 9. Jules Vismale zegt:

  Stel dat leraren in het arme Portugal gedwongen worden om te gaan stelen dan kunnen ze misschien zichzelf als de legendarische Amerikaanse Black Bart, Charles Bowles (1829-1888), verkleden. Deze zag er in zijn witte kledij met wit masker met ooggaten uit als een lid van de Ku Klux Klan al droeg Black Bart ook vaak een bolhoed. Hij overviel postkoetsen maar bleef altijd beleefd tegen zijn slachtoffers en wou zelfs geen handtasje van een vrouw aannemen.
  De huidige Black Barts kunnen beter de afschuwelijke Europese bankdirecteuren kaal plukken zonder beleefd te zijn of zich als Bokkerijders vermommen. Niettemin hoop ik dat de haat van de Portugezen tegen de EU NOG groter wordt en zij samen met Spanje en Italië hiertegen in opstand komen!

  Like

 10. Sjon zegt:

  Ik zou niet met zekerheid durven stellen dat Sócrates ”tot op het bot” corrupt was. Maar de armoede is inderdaad schrijnend.

  Like

 11. kok.w zegt:

  ”kom er al 35 jaar wond nu in villa nova de cerveira beter arm in portugal dan rijk in nederland waar de groei vlink is begonnen hogere bonessen meer miljonairs en veel meer voetselbanken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s