Een intelligente Al-Sisi spreekt zich uit

Screenshot_8

De Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi: “Als het leger niet had ingegrepen, zouden er honderdduizenden, wellicht miljoenen mensen zijn gedood.”

(Vertaling: “Vederso”)

Opmerking vooraf: Op Spiegel Online is een lang interview verschenen met Al-Sisi, de president van Egypte. Het interview werd gevoerd door Dieter Bednarz en Klaus Brinkbäumer. Hieronder een gedeelte uit dat interview:

(…) SPIEGEL: Voelt u zich door het Westen onbegrepen?

Sisi: Ik probeer u de werkelijkheid te vertellen. U zult altijd naar Egypte kijken vanuit het gezichtspunt van een buitenlander. U zult nooit direct worden direct geraakt door wat er hier gebeurt. Als de dingen heftig worden, zult u gewoon uw koffers pakken en vertrekken.

SPIEGEL: Morsi van de Moslimbroederschap maakte u in 2013 u stafchef omdat u een vrome moslim bent.

Sisi: Ik ken de criteria niet op grond waarvan Morsi mij koos. Ik heb nog nooit gedaan alsof ik iemand anders was. Ik ben een eenvoudig mens en het is mijn aard om veel te lezen en veel na te denken. Ik was vooral geïnteresseerd in het religieuze discours. We moeten dit discours onderzoeken en daarbij rekening houden met de achtergrond van de huidige stand van zaken in de regio. Ik noem deze kwestie, zelfs als dat het steken van mijn hand in een wespennest betekent.

SPIEGEL: Zoals u zich onlangs richtte tot de geleerden aan de beroemde Al-Azhar universiteit, u riep op tot religieuze vernieuwing.

Sisi: Dit religieuze discours zal veel tijd in beslag nemen. Het moet uitgaan van de erkenning dat we een probleem hebben. We hebben het hier over de meest kostbare zaak voor de Arabische en islamitische landen, want religie is verankerd in de hoofden en harten van de mensen.

SPIEGEL: Bedoelt u een herinterpretatie van de Koran of van de islamitische juridische en morele code bekend als de sharia?

Sisi: Gedurende 1400 jaar heeft de Koran de absolute waarheid vertegenwoordigd. Maar interpretaties verschillen. Ik stel voor verkeerde en verwrongen ideeën uit het religieuze discours te verwijderen. Twee dagen geleden nam ik deel aan een conferentie bijgewoond door niet alleen de hoogste autoriteiten van Azhar, maar ook door de Koptische paus, intellectuelen en politici. Het onderwerp was “keuzevrijheid” en het grote geschenk dat deze vrijheid vertegenwoordigt. Het recht om een ​​bepaald geloof te kiezen, of het nu christelijk, joods of moslim is, is een inherent onderdeel van onze religie.

SPIEGEL: Betekent dit dat moslims actie moeten ondernemen tegen diegenen die hun religie verkeerd interpreteren?

Sisi: Natuurlijk, want deze extremisten beledigen niet alleen de islam, ze beledigen ook het beeld van Allah, de almachtige. Hun valse overtuigingen leidt er toe dat veel mensen zich afvragen: Wat voor een religie is die islam?

SPIEGEL: De Amerikaanse president Barack Obama heeft een internationale coalitie verzameld om de Islamitische Staat extremisten te bestrijden. Maar Egypte is slechts een symbolische partner in deze alliantie.

Sisi: Wij zijn een partner in deze strijd, maar die zijn we hier aan het voeren in Egypte. We waren onze strijd al anderhalf jaar vóór de vorming van de coalitie begonnen. Als we falen in deze strijd tegen het terrorisme raakt de gehele regio voor de komen 50 jaar in rep en roer. Europa zal ook worden bedreigd met aanvallen van de extremisten. Dat vertelde ik mijn Europese vrienden anderhalf jaar geleden.

SPIEGEL: En hoe hebben ze gereageerd?

Sisi: Ze wilden me niet me geloven. Ze dachten dat ik probeerde te rechtvaardigen wat hier was gebeurd (…).

Opm: Korte video met één van de interviewers die iets vertelt over de omstandigheden en het belang van het gesprek met Al-Sisi:

www.facebook.com

Bron:
www.spiegel.de
Interview: Dieter Bednarz en Klaus Brinkbäumer

Vertaald uit het Engels door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Egypte. Bookmark de permalink .

7 reacties op Een intelligente Al-Sisi spreekt zich uit

 1. Theresa Geissler zegt:

  Tja, dat zijn typisch de goedmenschelijke Europeanen: Als de realiteit niet strookt met het beeld, dat ze er zelf van hebben gecreëerd, weigeren ze, het te geloven, ook al wordt het gezegd door iemand, die er zelf middenin zit.
  Ook al is deze man dus eveneens een moslim en ook al zouden WIJ zo iemand in het westen om die reden niet aan het bewind moeten hebben, in Egypte heeft hij althans de stabiliteit terug gebracht, doordat je hem misschien wel een pragmátische moslim kunt noemen; zo iemand, die, behalve vroom moslim, tegelijkertijd legeraanvoerder en landsbestuurder is.
  Dus laat hem daar rustig nog maar een tijdje zitten: Alles beter dan die Farizeërs van de Moslimbroederschap!

  Like

 2. janfreak zegt:

  In tegenstelling tot andere machtshebbers in die regio geloof ik dat Sisi wel integer is. Hij durft ook zijn nek uit te steken.

  Like

 3. Marc zegt:

  Sisi for president!

  Like

 4. lucky bee zegt:

  Hij is een moslim in een moslim land ; Hij kan daar alleen overleven als een seculiere heerser als een Dictator .Anders wordt hij door de islam onderuitgehaald.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s