Interview met Geert Wilders: ’Mijn focus is altijd op islam gericht’

Screenshot_6

(Door: Paul Jansen en Wouter de Winther)

Geert Wilders bemoeit zich nauwelijks met kandidatenlijsten en provinciale verkiezingsprogramma’s. Drie jaar geleden liet een groot deel van zijn achterban hem nog in de steek, nadat hij het kabinet-Rutte I had opgeblazen. Vorig jaar keerden veel partijgenoten hem de rug toe na de beruchte ’minder, minder, minder’-uitspraken. Maar na het oplaaiende jihadistisch geweld en de hoge peilingen voor zijn PVV, voelt Geert Wilders (51) de wind weer in de zeilen om vooral door te gaan met zijn ’missie’.

’In mei houd ik een toespraak in Texas, in dezelfde plaats waar moslims onlangs hebben gedemonstreerd tegen Mohammed-cartoons en tegen de vrijheid van meningsuiting. Daar is men nu al nerveus over. Het is bij een wedstrijd over wie de beste Mohammed-cartoon kan maken. De beste cartoonist krijgt 10.000 euro! Een provocatie? Nee, ik doe het om te laten zien dat de vrijheid van meningsuiting belangrijk is. Het zal groot nieuws worden!”

Het is Geert Wilders ten voeten uit. Nimmer bindt hij in. Tegenstand verleidt hem eerder om er nog een schepje bovenop te doen. Zelfs als het zijn persoonlijke leven verder bemoeilijkt, nu hij op dezelfde dodenlijst staat als de mensen die in Parijs en Kopenhagen doelwit waren.

Niettemin ontvangt Wilders zijn bezoek in opperbeste stemming. Terwijl zijn electorale concurrent VVD elders in het Tweede Kamergebouw gebukt gaat onder de kwestie-Verheijen, maakt de gebronsde PVV-leider een frisse indruk. Vandaag start hij zijn campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Dit keer pakt de PVV het anders aan dan vier jaar geleden. Waar de partij het imago heeft dat maar één man alles bepaalt, zegt Wilders zich nu bijna niet bemoeid te hebben met de kandidatenlijsten noch de provinciale verkiezingsprogramma’s.

„Er is bij iedere fractie nog wel een landelijke PVV-politicus betrokken, maar de selectie en training van kandidaten is voor 99% op provinciaal niveau gebeurd. We hebben ze, eh, losgelaten. Ze hebben het zelf gedaan.”

U heeft ze niet meer gescreend?

„Dat heb ik nooit gedaan. Denkt u dat ik hier 150 man laat langskomen? Iedere provincie kreeg wel ondersteuning van een PVV-Kamerlid. Maar die hebben zich er de vorige keer meer mee bemoeid dan nu.”

Resultaat van die weinige bemoeienis is dat vijf van uw provinciale fracties het hoofddoekjesverbod dat u nastreeft niet in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Is dat niet gek?

„Dat is helemaal niet gek. Ik weet dat ze allemaal net zo’n groot probleem hebben met de islamisering als wij.”

Maar de SGP laat toch ook niet door lokale afdelingen beslissen of ze wel of niet voor koopzondagen zijn?

„Ik zou niet weten waarom niet.”

Omdat het haaks staat op waar die partij voor staat, namelijk zondagsrust.

„Wij hebben als PVV een groot probleem met islamisering. Nadat ik in de krant las dat ze het niet in hun programma hadden staan, heb ik de afdelingen gebeld om te vragen hoe het zat. Ze hebben me verzekerd dat ze dezelfde aversie tegen de islamisering hebben. Maar hoe ze dat concreet vormgeven is aan de provinciale fracties zelf.”

PVV anders

Oh, dus u wist niet eens wat er in de PVV-programma’s stond?

„Ik heb geen verkiezingsprogramma gezien. Dat is nog eens vertrouwen hebben in je mensen!”

Maar u bent toch de baas? En de PVV wil toch minder hoofddoekjes, minder moskeeën en minder islam?

„We zijn geen Noord-Korea. Ik ben geen Kim Jung Un. Zij maken de programma’s en ze zijn PVV’ers in hart en nieren.”

Die vijf provinciale PVV-fracties tellen gewoon hun knopen en zien dat een hoofddoekjesverbod hen kansloos maakt om in het provinciebestuur te komen.

„Nee, dat … ja, dat …. Denk je nou echt dat ze bewust iets wel of niet hebben gedaan om te kunnen meedoen?”

Tuurlijk, het zijn politici!

„Stel die vraag aan hen! Ik regel dat niet! Maar ik hoop wel dat we in provincies gaan meebesturen.”

Om zo ook weer in Den Haag salonfähig te worden? Er is geen partij die momenteel in Den Haag met u zaken wil doen.

„Ach, dat zeggen ze, maar het zijn allemaal machtspolitici. Ze zouden hun moeder nog verkopen om te gaan regeren. Het zijn spelletjes. We gaan gewoon proberen in de provincie groot te worden, om mee te besturen. Hier in Den Haag hebben we maar één doel: Rutte naar huis sturen. Dit is de kans voor de kiezers om te laten weten dat ze genoeg hebben van Rutte. Als VVD en PvdA geweldig op hun lazer krijgen, dan kunnen ze dat niet negeren. Als Rutte een democraat is, gaat hij dan naar huis.”

En als hij weigert?

„Dan is-ie een lafaard.”

En wat als het kabinet straks bij de PVV in de Eerste Kamer aanklopt voor steun?

„Wij gaan hem nergens helpen. Niet in de Tweede Kamer, niet in de Eerste Kamer. Als het kabinet met een wetsvoorstel komt dat ons past, gaan we niet tegen stemmen om het tegenstemmen. Maar we gaan geen compromis sluiten om Rutte in het zadel te laten zitten. Hij moet weg.”

Sinds u met Rutte brak in het Catshuis is hij nog steeds premier en staat u bijna drie jaar aan de kant. Wat heeft de PVV deze jaren bereikt?

„We zijn een oppositiepartij. We zijn trouw gebleven aan onze standpunten.”

Is dat alles?

„Je hoeft geen macht te hebben om invloed te hebben. We hebben ons geluid laten horen, maar zijn niet de partij geweest van het compromis. Partijen als CDA of D66 hebben getekend voor miljarden aan belastingverhoging. Nu roepen ze ineens dat de belastingen omlaag moeten. Het zijn huichelaars!”

Wie riep er ook al weer dat de pensioenleeftijd van 65 moet 65 blijven, om dat ’breekpunt’ een dag na de verkiezingen overboord te zetten?

„We hebben inderdaad ook laten zien dat we bereid zijn tot het sluiten van compromissen. Zeker. Maar uiteindelijk zit ik voor iets anders in de politiek. Mijn focus is altijd op de islam gericht. Nederland, buitenland, het is een existentieel probleem. Dat is waar ik mee opsta en waar ik mee naar bed ga, dat is iedere seconde waar ik aan denk. Het gaat mij om het bestrijden van de islamisering van Nederland. Want de islam maakt Nederland kapot.”

PVV blauw

Hoe kijkt u aan tegen de aanslagen in Parijs, Kopenhagen en Brussel?

„Ik vind dat het kabinet Nederland in gevaar brengt. De coalitie is medeverantwoordelijk als er hier iets gebeurt. In België worden mensen tot 12 jaar cel veroordeeld. In Nederland beveelt de rechter om de enkelbanden van Jihadisten af te doen, zodat ze kunnen sporten. Ze mogen hun hoger beroep in vrijheid afwachten en nemen de benen. Intussen staat het kabinet de bouw van megamoskeeën toe en krijgen haatimams een visum. En nog erger dan dat: Jihadisten die willen moorden, krijgen een uitreisverbod. En Jihadisten die terugkomen, zijn van harte welkom. Ze krijgen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, de heer Schoof, be-ge-lei-ding! Een sociaal werker! Nou, dáár zullen ze van onder de indruk zijn!”

Waarom zouden ministers ons land in gevaar willen brengen?

„Omdat ze politiek correct zijn. Ze zijn bang en weigeren het probleem te onderkennen. Die Schoof maakt voor het kabinet de dienst uit, het lijkt wel een tsaar. Maar wel een heel softe. Rutte verwijst naar hem. Opstelten verwijst naar hem. Het enige wat Opstelten nog zelf kan doen, is een broodje smeren. Maar goed. Over die Schoof moet ik oppassen, want die man is verantwoordelijk voor mijn beveiliging.”

U laat zich doorgaans niet leiden door die afhankelijkheid.

„Ja, maar het is nu anders dan anders. Na Parijs en Kopenhagen… Ik sta op dezelfde dodenlijst als de mensen die daar doelwit waren. Dat is geen feest.”

Bent u banger geworden?

„Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet bang ben. Ik ga me er niet anders door gedragen. Of mijn standpunten veranderen. Maar het is in de persoonlijke sfeer voor mij niet makkelijker geworden. Het wordt wel heel reëel. Niemand hoeft medelijden met me te hebben, maar ik denk er natuurlijk wel over na.”

Intussen wordt u vervolgd voor de ’minder, minder, minder’-uitspraken over Marokkanen. Vreest u een veroordeling?

„Ik ben er heel boos over. Vooral op Opstelten van Justitie. Na de aanslagen in Parijs zie ik hem meelopen met demonstraties over de vrijheid van meningsuiting. Terwijl ik hier word vervolgd vanwege uitspraken waar half Nederland het mee eens is. Ik vind het ongehoord. En die man riep na mijn optreden gelijk dat ik schandelijke uitspraken had gedaan. Hij is de baas van het Openbaar Ministerie! Welke officier van justitie heeft nog de ruimte om zelf een beslissing te nemen als zijn hoogste baas het oordeel al heeft gegeven? En dan zelf zogenaamd pal voor de vrijheid van meningsuiting staan. Het is hypocriet.”

Islam, bedreigingen, vervolging. Heeft u nog wel zin in de campagne?

„Oh ja! Ik zit lekker in mijn vel. Ik heb zin in die debatten, zoals binnenkort met D66-leider Pechtold bij EenVandaag. Ik kan uren lachen om de domheid van Samsom en Rutte dat ze dat debat hebben laten schieten. Nu is het een strijd tussen Pechtold en mij. Ik verheug me erop! En af en toe kan ik ook wel ontspannen, hoor. De geweldige serie House of Cards is weer begonnen. Daar ben ik fan van.”

Wat doet u over vijf jaar?

„Dan hoop ik minister-president van Nederland te zijn.”

Dat hoopt u al jaren. Denkt u ook wel eens aan iets heel anders?

„Ik zal ongetwijfeld ook eens wat anders gaan doen, maar nog niet de komende vijf jaar. Ik vind dit werk nog veel te leuk.”

geboren 6 september 1963 te Venlo

1990 – 1998 beleidsmedewerker sociale zaken en speechschrijver VVD

1997 – 1998 lid gemeenteraad van Utrecht voor de VVD

1998 – 2004 Kamerlid VVD (m.u.v. 2 maanden in 2002)

2004 – 2006 Kamerlid Groep Wilders

2006 – heden Fractievoorzitter PVV

2010 lid gemeenteraad Den Haag voor de PVV

Wilders is gehuwd

PVV normale grootteBron:
Telegraaf

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Geert Wilders, Islam, Islamisering, PVV. Bookmark de permalink .

13 reacties op Interview met Geert Wilders: ’Mijn focus is altijd op islam gericht’

 1. Tistochwat zegt:

  Geert Wilders benoemt hier in drie zinnen de feiten; geweldig! Dat de stommelingen die zo weglopen met Pechtold, dit nou niet willen inzien!!!

  “We hebben ons geluid laten horen, maar zijn niet de partij geweest van het compromis. Partijen als CDA of D66 hebben getekend voor miljarden aan belastingverhoging. Nu roepen ze ineens dat de belastingen omlaag moeten. Het zijn huichelaars!”

  Deze is ook grandioos! Ik ben benieuwd met welk smerig vuil die Pechtold komt aanzetten.

  “Ik zit lekker in mijn vel. Ik heb zin in die debatten, zoals binnenkort met D66-leider Pechtold bij EenVandaag. Ik kan uren lachen om de domheid van Samsom en Rutte dat ze dat debat hebben laten schieten. Nu is het een strijd tussen Pechtold en mij. Ik verheug me erop!”

  Like

 2. lucky bee zegt:

  De mijne is ook op de Islam gericht , daar om blijf ik de PVV en Wilders stemmen.

  Like

 3. Roni zegt:

  Geert, take it as it comes…….met een rechte rug jongen.
  Mijn steun heb je al jarenlang en dat weet je.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Ik had het interview al gelezen in “de Telegraaf”. Verder niets aan toe te voegen, ik ben het geheel eens met de visie van Dhr. Wilders.

  Like

 5. D.DAY zegt:

  Ik ben het geheel eens met Wilders en geef mijn stem als ondersteuning voor de strijd tegen de islamisering van Nederland.

  Like

 6. Frans de Wit zegt:

  Het is wel nadelig dat je hier in Zwijndrecht niet op de PVV kan stemmen, zo komen ze er nooit hoor

  Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Open deur, ik weet het, maar ik ergerde me nogal aan de manier, waarop de vragen geformuleerd werden: Weer eens verschrikkelijk tendentieus!

  Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Theresa Geissler 1 maart 2015 om 19:22

   Ja, dat viel mij ook al meteen op! Altijd die provocerende pesterige manier van interviewen; doen ze bij bijv. Pechtold nooit.

   Like

 8. Joshua zegt:

  Theresa Geissler, Dat is de telegraaf ten voeten uit,vragen stellen op een provocerende manier.
  Gelukkig heeft Wilders meer geduld en incasseringsvermogen dan ik .

  Like

 9. Frans de Wit zegt:

  Ja het valt mij wel meer op bij de Telegraaf, dat ze partijdig zijn. Soms reageer ik wel eens op een bepaalde stelling van die krant, maar als die iets te kritisch is wordt het gewoon niet geplaatst.
  En opruiing doen ze ook aan, dus iets neer schrijven in een veel zwaardere benaming als dat eigenlijk aan de hand is. Om de tongen danwel de pennen weer in beweging te krijgen.

  Like

 10. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  tja…over dit soort interview is onze Nationale Pers wat minder enthousiast 😛

  Like

 11. Fluitekruid49 zegt:

  Het is weer een bijzondere manier van de vragen stellen maar ze kletsen Geert niet onder tafel… 🙂

  Like

 12. toestroom zegt:

  even een oproep wie heeft nog de foute menen op een lijst staan van alle partijen. bvd

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s